Skocz do zawartości

Narty na muldy ? Fischer The Curv GT 85 ? + przemyślenia na polskie stoki ;)

PrzemekWrocek

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Marcos73 napisał:

Tadziu, początek - narty 2 blachy drewno i bez lub płytą. To nie będą narty lekkie. Żadne czary z lekkim rdzeniem i włóknem szklanym/węglowym. Przy tej konstrukcji są narty cięższe i lżejsze - ale na pewno nie lekkie. Mam Kastle bez płyty i Stockli z płytą, różnica w wadze odczuwalna - Stockli sa dużo cięższe, bardziej pancerne. W amatorskiej jeździe jaka prezentuję obie narty sprawuje się znakomicie. Są równie stabilne i podobnie skręcają, a przynajmniej mnie wie na nich podobnie jeździ - sa niuanse które je różnią, ale nie są to aż tak znaczące różnice, żebym mógł stwierdzić, że te czy te są w chuj lepsze. Parametry nart nieomal identyczne. 

pozdro

Widzisz zaczynasz doprecyzować dwie blachy, a jak jedna? Drewno, a jak solo topola? Itd itp myślę, że ci co znają się na współczesnym sprzęcie wiedzą że w tej grupie można dostać zgoła odmienne narty. Moje doświadczenie z tymi co nam też są jednak odmienne am Kastle i Scott różne narty i różna charakterystyka, żeby zmienić temat, konstrukcja też różna. Dlatego słucham opinii osób jak Bruner którzy przerzucili trochę tego sprzętu jednak.

Edytowane przez star

35 minut temu, Marcos73 napisał:

Kolega jako że to potężny facet musi kupić porządne narty - tu nie zaoszczędzi. 2 blachy i drewno. Tanio nie będzie, ale tak musi być. Z płytą też mogą być, ale poprzednie warunki to absolutne minimum.

@star - napisałem wyraźnie warunki początkowe - nie doczytałeś. Przyjmując że Kolega to przeciętny amator czy będzie miał topolę czy inne drewno różnicy nie poczuje. Jeśli narta będzie po bożemu zrobiona - będzie dobra. Wiem - bo mam substytuty drewno i kompozyt i sa .... słabe. Tzn. sprawdzają się tylko w niektórych warunkach i dają frajdę, ale im bardziej twardo tym gorzej. To jak z nartami offpiste - poza trasą są genialne - na trasie już słabe - co najwyżej przeciętne. Też zależy od warunków śniegowych na trasie. Gdy jest twardo tez sprawują się słabo. Można gadać, że sa super, ale pewnie w porównaniu do stricte nart trasowych - to mogą być tylko przeciętne, na zasadzie da się na nich jeździć.

pozdro

42 minuty temu, Marcos73 napisał:

@star - napisałem wyraźnie warunki początkowe - nie doczytałeś. Przyjmując że Kolega to przeciętny amator czy będzie miał topolę czy inne drewno różnicy nie poczuje. Jeśli narta będzie po bożemu zrobiona - będzie dobra. Wiem - bo mam substytuty drewno i kompozyt i sa .... słabe. Tzn. sprawdzają się tylko w niektórych warunkach i dają frajdę, ale im bardziej twardo tym gorzej. To jak z nartami offpiste - poza trasą są genialne - na trasie już słabe - co najwyżej przeciętne. Też zależy od warunków śniegowych na trasie. Gdy jest twardo tez sprawują się słabo. Można gadać, że sa super, ale pewnie w porównaniu do stricte nart trasowych - to mogą być tylko przeciętne, na zasadzie da się na nich jeździć.

pozdro

Masz jakąś nartę czysta topola? Ja z kolei miałem czysty kompozyt i wtedy były ok, pewno jeździłem na poziomie pytających... nie to, że teraz jeżdżę jakoś szczególnie lepiej;-) ps ja testuję porównanie między skiturami miękkimi butami i nartami typu sl fis i gs master czasem na tej samej trasie i rozumiem, że to przepaść. Podobnie jak na am na betonie czy w rynnie slalomowej to też sprawdzałem;-)

Edytowane przez star

• 3 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Heja,

Zdecydowałem się na dwie pary:

1. Fischer GT 76 2025 dla syna - długość 180 do wzrostu 190

2. Salomon Addikt Pro 76 dla siebie. - długość 170cm do wzrostu 176

Narty testowane przez 6 dni w Flachau w Austrii na wszystkich dostępnych stokach od rana do zamknięcia. 

Jedne i drugie narty stosunkowo miękkie, idealnie sprawdziły się na:

• Wyratrakowanych trasach - ładnie trzymają krawędzie nawet na dużym lodzie szczególnie na stromych czarnych trasach

• Od godziny 13 do 16 na gigantycznych osypach i muldach z lodem pomiędzy - zero wysiłku przy szybkich ostrych zjazdach 

• Na średnio głębokim śniegu poza trasą i na skoczniach w ski parku - bez problemu można lecieć

Ale najważniejsze czego oczekiwałem to jazda na zniszczonych trasach późnym popołudniem - zerowy wysiłek żeby lecieć po muldach.  Narty wybaczają naprawdę duże błędy i z uwagi na szerokość i duży rocker. 

Różnica vs moje RC4 SC - dla mnie przepaść ale to zapewne przez to że nie potrafię jeździć na nartach 🙂
Więc z punktu widzenia amatora polecam te narty każdemu kto szuka nart na cały tydzień na różne warunki.

Dzięki za porady i pozdrawiam wszystkich

PS. Narty były testowane w ostatnim numerze https://www.ntn.pl/produkt/magazyn-ntn-snow-more-2024-2025-nr-1/
W załączniku opis. 

Screenshot 2025-02-12 at 15.58.40.png

Screenshot 2025-02-12 at 15.59.07.png

Edytowane przez PrzemekWrocek
  • Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, PrzemekWrocek napisał:

Heja,

Zdecydowałem się na dwie pary:

1. Fischer GT 86 2025 dla syna - długość 180 do wzrostu 190

2. Salomon Addikt Pro 76 dla siebie. - długość 170cm do wzrostu 176

Narty testowane przez 6 dni w Flachau w Austrii na wszystkich dostępnych stokach od rana do zamknięcia. 

Jedne i drugie narty stosunkowo miękkie, idealnie sprawdziły się na:

• Wyratrakowanych trasach - ładnie trzymają krawędzie nawet na dużym lodzie szczególnie na stromych czarnych trasach

• Od godziny 13 do 16 na gigantycznych osypach i muldach z lodem pomiędzy - zero wysiłku przy szybkich ostrych zjazdach 

• Na średnio głębokim śniegu poza trasą i na skoczniach w ski parku - bez problemu można lecieć

Ale najważniejsze czego oczekiwałem to jazda na zniszczonych trasach późnym popołudniem - zerowy wysiłek żeby lecieć po muldach.  Narty wybaczają naprawdę duże błędy i z uwagi na szerokość i duży rocker. 

Różnica vs moje RC4 SC - dla mnie przepaść ale to zapewne przez to że nie potrafię jeździć na nartach 🙂
Więc z punktu widzenia amatora polecam te narty każdemu kto szuka nart na cały tydzień na różne warunki.

Dzięki za porady i pozdrawiam wszystkich

PS. Narty były testowane w ostatnim numerze https://www.ntn.pl/produkt/magazyn-ntn-snow-more-2024-2025-nr-1/
W załączniku opis. 

Screenshot 2025-02-12 at 15.58.40.png

Screenshot 2025-02-12 at 15.59.07.png

GT 76 czy 86?

W dniu 22.01.2025 o 20:55, Mitek napisał:

Najlepiej to mi robi jak nie czytam głupot dotyczących nart i narciarstwa.

To jest tak, że każdy dzień na nartach jest nowym dniem. Ubierasz się, jedziesz wyciągiem, zjazd, dwa aklimatyzacyjno rozpoznawcze, szukasz najlepszej trasy, śniegu i gdzieś czasami po godzinie, czasami po dwóch, rzadziej później, przychodzi taki jeden zjazd po którym na dole wiesz, że tego dnia już lepiej nie będzie - można iść na browar. Ten efekt występuje też w dłuższych skalach - wyjazdu, sezonu, życia. Niestety w tych długich mam go już za sobą i nic na to nie poradzę więc na narty... jadę ale nie jestem napięty. Jak wiesz teraz bardziej rower...

kto doświadczył - rozumie

brawo

Przebrnąłem przez te 7 stron bicia piany i w sumie nic się nie dowiedziałem, a mam podobny temat.

181cm, 90kg

Mam Fischery RC4 Race SC z 2005r, 165cm R13, 65mm pod butem. Buty flex 130. Kiedyś jeździłem dużo, teraz wracam do jeżdżenia po 7 latach przerwy.

Nartki zrobione na 87/0.5, moje wrażenia są takie:

- czysto na krawędziach jeździ mi się świetnie po niebieskich trasach, zarówno wąskie skręty jak i szersze, prędkości do około 60km/h - przy twardej/zlodzonej nawierzchni. Powyżej 60km/h już jest dla mnie za dużo

- z czasem robi się tłok, stok się degraduje, pojawia się dużo odsypów, zaczynam dohamowywac jak jest dużo osób w okolicy i strasznie z nimi walczę jak pojawiają się odsypy - haczą i wybijają z balansu 

- na czerwonych trasach brakuje mi pewności żeby pojechać czysto na krawędziach, rozpędzam się za szybko i nie jestem w stanie kontrolować prędkości na zatłoczonych trasach więc muszę dohamowywac i tutaj też muszę z nartami bardzo walczyć bo strasznie haczą, nawet na twardym stoku

Teraz w weekend byłem na Chopoku i po 110km stwierdzam że jednak chciałbym coś innego, większy promień skrętu i lepiej znoszące słabsze warunki, odsypy, trochę świeżego śniegu który napadał w ciągu dnia itd.

W związku z tym szukam drugich bardziej uniwersalnych które będę miał ustawione na mniej agresywne krawędzie. 

Myślałem właśnie o:

- Fischer The Curv 85 GT

- Head Supershape e-Titan lub e-Rally

Długości 175/178cm

Czy dobrze celuje? Nie chcę kompletnie rezygnować z Fischerów bo nic nie daje mi takiej frajdy jak wycinanie głębokich skrętów na twardym średnio nachylonym stoku ale jednocześnie cały dzień tak się nie da

Cześć

Powiem tak:

Syn jeździ skrajnie na SL i tylko to lubi ale gdy jest opad albo ciężki śnieg czy coś innego kupił za całe 350 pln stare freestylówki i ma znakomitą zabawę a i wycinać skręty można. Może tędy droga - nie inwestować tylko kupić coś co mniej więcej zapełni lukę...

Pozdro

• Like 2