star Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, Marcos73 napisał: Tadziu, początek - narty 2 blachy drewno i bez lub płytą. To nie będą narty lekkie. Żadne czary z lekkim rdzeniem i włóknem szklanym/węglowym. Przy tej konstrukcji są narty cięższe i lżejsze - ale na pewno nie lekkie. Mam Kastle bez płyty i Stockli z płytą, różnica w wadze odczuwalna - Stockli sa dużo cięższe, bardziej pancerne. W amatorskiej jeździe jaka prezentuję obie narty sprawuje się znakomicie. Są równie stabilne i podobnie skręcają, a przynajmniej mnie wie na nich podobnie jeździ - sa niuanse które je różnią, ale nie są to aż tak znaczące różnice, żebym mógł stwierdzić, że te czy te są w chuj lepsze. Parametry nart nieomal identyczne. pozdro Widzisz zaczynasz doprecyzować dwie blachy, a jak jedna? Drewno, a jak solo topola? Itd itp myślę, że ci co znają się na współczesnym sprzęcie wiedzą że w tej grupie można dostać zgoła odmienne narty. Moje doświadczenie z tymi co nam też są jednak odmienne am Kastle i Scott różne narty i różna charakterystyka, żeby zmienić temat, konstrukcja też różna. Dlatego słucham opinii osób jak Bruner którzy przerzucili trochę tego sprzętu jednak. Edytowane 8 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 35 minut temu, Marcos73 napisał: Kolega jako że to potężny facet musi kupić porządne narty - tu nie zaoszczędzi. 2 blachy i drewno. Tanio nie będzie, ale tak musi być. Z płytą też mogą być, ale poprzednie warunki to absolutne minimum. @star - napisałem wyraźnie warunki początkowe - nie doczytałeś. Przyjmując że Kolega to przeciętny amator czy będzie miał topolę czy inne drewno różnicy nie poczuje. Jeśli narta będzie po bożemu zrobiona - będzie dobra. Wiem - bo mam substytuty drewno i kompozyt i sa .... słabe. Tzn. sprawdzają się tylko w niektórych warunkach i dają frajdę, ale im bardziej twardo tym gorzej. To jak z nartami offpiste - poza trasą są genialne - na trasie już słabe - co najwyżej przeciętne. Też zależy od warunków śniegowych na trasie. Gdy jest twardo tez sprawują się słabo. Można gadać, że sa super, ale pewnie w porównaniu do stricte nart trasowych - to mogą być tylko przeciętne, na zasadzie da się na nich jeździć. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) 42 minuty temu, Marcos73 napisał: @star - napisałem wyraźnie warunki początkowe - nie doczytałeś. Przyjmując że Kolega to przeciętny amator czy będzie miał topolę czy inne drewno różnicy nie poczuje. Jeśli narta będzie po bożemu zrobiona - będzie dobra. Wiem - bo mam substytuty drewno i kompozyt i sa .... słabe. Tzn. sprawdzają się tylko w niektórych warunkach i dają frajdę, ale im bardziej twardo tym gorzej. To jak z nartami offpiste - poza trasą są genialne - na trasie już słabe - co najwyżej przeciętne. Też zależy od warunków śniegowych na trasie. Gdy jest twardo tez sprawują się słabo. Można gadać, że sa super, ale pewnie w porównaniu do stricte nart trasowych - to mogą być tylko przeciętne, na zasadzie da się na nich jeździć. pozdro Masz jakąś nartę czysta topola? Ja z kolei miałem czysty kompozyt i wtedy były ok, pewno jeździłem na poziomie pytających... nie to, że teraz jeżdżę jakoś szczególnie lepiej;-) ps ja testuję porównanie między skiturami miękkimi butami i nartami typu sl fis i gs master czasem na tej samej trasie i rozumiem, że to przepaść. Podobnie jak na am na betonie czy w rynnie slalomowej to też sprawdzałem;-) Edytowane 6 godzin temu przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 43 minuty temu, star napisał: to też sprawdzałem;-) a potem obudziłeś się z ręką w nocniku 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 1 godzinę temu, star napisał: Słabe wchodzą. egal ale sobie i tak pozjeżdżałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, Jan napisał: a potem obudziłeś się z ręką w nocniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi