Robur82 Napisano Piątek o 20:17 Udostępnij Napisano Piątek o 20:17 Przeczytałem wątek Fischer CURV i pójdę za radą Tomka, Salomon Addikt pro chyba 156 wezmę. Znacie panowie tych sprzedawców, można od nich w ciemno brać? https://www.olx.pl/d/oferta/narty-salomon-addikt-pro-163-156-s-race-sl12-155-CID767-ID146W7q.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Piątek o 20:19 Udostępnij Napisano Piątek o 20:19 lub te trochę tańsze https://www.olx.pl/d/oferta/narty-salomon-addikt-156cm-CID767-IDZMJwI.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Piątek o 20:21 Udostępnij Napisano Piątek o 20:21 Są jeszcze te, ale nie wiem czy jest sens kolejne 2 stówki dopłacać https://www.olx.pl/d/oferta/narty-salomon-addikt-pro-156-cm-2024-r-CID767-ID1281Zn.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Piątek o 20:23 Udostępnij Napisano Piątek o 20:23 Ewentualnie możecie polecić jakieś sklepy internetowe, gdzie nówki można w dobrej kasie ogarnąć? Obawiam się że na promki czas będzie dopiero w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Piątek o 23:13 Udostępnij Napisano Piątek o 23:13 2 godziny temu, Robur82 napisał: Ewentualnie możecie polecić jakieś sklepy internetowe, gdzie nówki można w dobrej kasie ogarnąć? Obawiam się że na promki czas będzie dopiero w marcu. Kupowanie nowych nart, jeżeli nie masz super dojść to w obecnym czasie głupota Robur. Wybierz coś z PM Sport i damy radę. Jakby co na priv. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Sobota o 06:40 Udostępnij Napisano Sobota o 06:40 10 godzin temu, Robur82 napisał: Ewentualnie możecie polecić jakieś sklepy internetowe, gdzie nówki można w dobrej kasie ogarnąć? Obawiam się że na promki czas będzie dopiero w marcu. Masz wyprzedaże https://www.snowleader.com/soldes/soldes-skis/ski.html?sexe={Unisexe,Femme} kupowałem tam skitury, przyszły, to z Annecy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Sobota o 13:31 Udostępnij Napisano Sobota o 13:31 17 godzin temu, Robur82 napisał: Przeczytałem wątek Fischer CURV i pójdę za radą Tomka, Salomon Addikt pro chyba 156 wezmę. Znacie panowie tych sprzedawców, można od nich w ciemno brać? https://www.olx.pl/d/oferta/narty-salomon-addikt-pro-163-156-s-race-sl12-155-CID767-ID146W7q.html Zamówione, gość twierdzi, że nówki sztuki nieśmigane daje rękę za to i nie będzie chodził bez ręki 1550 z przesyłką nic nie utargowłem i ponoć przy mnie ktoś właśnie kupował te dłuższe, było słychać gwar w tel, ponoć ma sklep. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Sobota o 14:01 Udostępnij Napisano Sobota o 14:01 (edytowane) 31 minut temu, Robur82 napisał: Zamówione, gość twierdzi, że nówki sztuki nieśmigane daje rękę za to i nie będzie chodził bez ręki 1550 z przesyłką nic nie utargowłem i ponoć przy mnie ktoś właśnie kupował te dłuższe, było słychać gwar w tel, ponoć ma sklep. Może już nie miał ręki jak to mówił;-) A serio to długość 156? Żeby nie było zaskoczenia Edytowane Sobota o 14:03 przez star 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano Sobota o 15:58 Udostępnij Napisano Sobota o 15:58 Kupiłem te Addict Pro ostatnio córce, ale w długości 170, sam mam ochotę już je spróbować, podobno fajna nartka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Sobota o 20:11 Udostępnij Napisano Sobota o 20:11 Teraz jeździ na jakiś pewnie z 12letnich żony zwykłych damskich salomonach z intersportu 151cm To jak dostanie 156 twardą nartę przy jej masie 60kg, myślę że będzie ok. Nie chcę przegiąć Najwyżej trudno, sprzedam za 1300, chyba za tyle pójdzie😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Sobota o 20:12 Udostępnij Napisano Sobota o 20:12 4 godziny temu, Chertan napisał: Kupiłem te Addict Pro ostatnio córce, ale w długości 170, sam mam ochotę już je spróbować, podobno fajna nartka. Jakiego wzrostu jest Twoja córka i mniej więcej jaką ma masę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Sobota o 20:32 Udostępnij Napisano Sobota o 20:32 6 godzin temu, Robur82 napisał: Zamówione, gość twierdzi, że nówki sztuki nieśmigane daje rękę za to i nie będzie chodził bez ręki 1550 z przesyłką nic nie utargowłem i ponoć przy mnie ktoś właśnie kupował te dłuższe, było słychać gwar w tel, ponoć ma sklep. Cześć Skoro już kupiłeś to miłej jazdy ale... to jest miękka narta i do tego z tiprockerem i to dość długim. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Sobota o 20:37 Udostępnij Napisano Sobota o 20:37 Gosc ma w poniedziałek dopiero wysłać za pobraniem Więc jeszcze da się odkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Sobota o 21:54 Udostępnij Napisano Sobota o 21:54 Godzinę temu, Robur82 napisał: Gosc ma w poniedziałek dopiero wysłać za pobraniem Więc jeszcze da się odkręcić ale jeśli dziecko chce jeździć rekreacyjnie to racze tiprocker przeszkadzać nie będzie. Ciekaw jestem co kupisz po odkręceniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano Sobota o 22:43 Udostępnij Napisano Sobota o 22:43 2 godziny temu, Robur82 napisał: Jakiego wzrostu jest Twoja córka i mniej więcej jaką ma masę? 172 cm i 60 kg, może ciut więcej. W rękach nie jest to miękka narta, absolutnie. Właśnie rozpakowałem i założyłem wiązania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Sobota o 23:24 Udostępnij Napisano Sobota o 23:24 (edytowane) 1 godzinę temu, Jan napisał: ale jeśli dziecko chce jeździć rekreacyjnie to racze tiprocker przeszkadzać nie będzie. Ciekaw jestem co kupisz po odkręceniu Do rekreacyjnej jazdy twierdzisz, że będzie ok? Tiprocker ogólnie pewnie jakby skracał główną cześć narty, to takie trochę podwinięte do góry dzioby i rufy nart? Chyba rtm miały rockera i z tego co zrozumiałem takie było jego zadanie, po sypkim poprostu narty miała większą powierzchnię, a na ubitym pracowały tylko środkową częścią? Po odjęciu tego tiprockera jaka może być realna długość właściwie pracującej narty na twardym stoku? Wydaje mi się, że 163 to dla niej zadługie płetwy. Sam mam dla siebie takiej długości magnumy jako szutrówki i dla mnie na tym fajnie jeździ się. Mam też stare rtm 80 181cm, i jako główne narty e-magnumy 177cm. Tak naprawdę to rekreacyjnie najprzyjemniej jeździ mi się na tych starych magnum 163cm. Mój wzrost 182, 82-85kg Edytowane Sobota o 23:32 przez Robur82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Niedziela o 06:41 Udostępnij Napisano Niedziela o 06:41 7 godzin temu, Robur82 napisał: Do rekreacyjnej jazdy twierdzisz, że będzie ok? tak po opisie wygląda na przyzwoitą nartę, nie zjeżdżałem na niej to na 100 procent nie piszę. Moje córki (174 i 75 kilo) mają teraz Völkl SRC 173 cm i bardzo zadowolone i nie mówią że za krótkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Niedziela o 07:04 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:04 Sama przy podobnych parametrach (165cm/ok.60kg) wzięłabym może 163 cm ale do nauki i przy problemach z kolanami zostawiła bym jej te 156cm, 163 może ją przerazić jeśli jeździła na krótkich do tej pory. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano Niedziela o 07:28 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:28 Może warto wypożyczyć a następnie odkupić która jej będzie pasowała. Za dnia można śmiało dwie pary testować więc na wyjeździe kilku dniowym tych nart i długości różnych można sporo przetestować. Byłem ostatnio w AT i odkupiłem nartę używaną z tamtego sezonu dla syna a narta jak nowa. W BE przed sezonem chciałem kupić tą samą bo mu się żółta strzała podobała w sklepie którym serwisuje własne narty to proponował dwa i pół razy drożej przed tym sezonem i też narta z tamtego sezonu. Warto taką opcję rozważyć niż w ciemno kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Niedziela o 07:44 Udostępnij Napisano Niedziela o 07:44 (edytowane) 18 godzin temu, star napisał: Może już nie miał ręki jak to mówił;-) A serio to długość 156? Co prawda nie znam dobrej narty z rdzeniem jedynie z topoli, ale może ta jest wyjątkiem... na pewno względnie lekka będzie mimo 2xTI... to pisałem ja wyznawca: ashes to ashes, dust to dust, ps. Ash to jesion, buk też przełknę, beech;-). Z drugiej strony ja sezon 60 dni jeździłem na 156 rossi RTL co żadnego drewna nie widziała, ani się nie zabiłem, ani nikomu krzywdy nie zrobiłem, jak zaczynała telepać to odpuszczałem gonitwę. Ważne aby wiedzieć kiedy ze sceny zejść niepokonanym, teraz całkiem zszedłem... do lasu. O drewnie sporo było PROFIL Profil wyczynowy KONSTRUKCJA Warstwowa konstrukcja ścianek bocznych Sandwich: W pełni warstwowa konstrukcja ścianek bocznych Sandwich gwarantuje stabilność i precyzję. Poprawia też osiągi dzięki dobremu trzymaniu krawędzi i kontaktowi nart ze śniegiem. Ścianki boczne, 30% materiału ABS z recyklingu RDZEŃ Rdzeń z drewna topoli: Konstrukcja z pełnym drewnianym rdzeniem maksymalnie zwiększa dynamiczność, stabilność i kontakt narty ze śniegiem, jednocześnie tłumiąc drgania. WZMOCNIENIE Podwójna warstwa materiału Ti: Podwójna warstwa materiału titanal, po jednej warstwie na każdą stronę rdzenia. Zwiększa osiągi na twardym śniegu. Zwiększa precyzję, oferuje dobre trzymanie krawędzi i poprawia responsywność. UNIKATOWE CECHY Technologia Blade: Łącząc elastyczne wkładki polimerowe z warstwą materiału Ti, ta innowacyjna konstrukcja zachowuje sztywność nart, jednocześnie dodając im dynamiczności potrzebnej do szybkiego wykonywania skrętów. Motion Tail DO WYPOŻYCZANIA Kod QR Fazowanie na potrzeby wypożyczalni Zabezpieczenie piętek: Większa trwałość nart: narty zachowują atrakcyjny wygląd nawet po intensywnym użytkowaniu. Zabezpieczenie dziobów: Większa trwałość nart: narty zachowują atrakcyjny wygląd nawet po intensywnym użytkowaniu. PŁYTA Płytka F482 WIĄZANIA (ZESTAW) Z12 GW A propos voelkla Jana jako, że src między sc a rc więc topola/buk, mieszanka, a w masterach jesion, choć np head też buk https://www.yumpu.com/en/document/read/67212929/katalog-narciarski-marker-dalbello-volkl-mdv-2022-2023-ski-catalog Edytowane Niedziela o 08:07 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Niedziela o 08:04 Udostępnij Napisano Niedziela o 08:04 (edytowane) 8 godzin temu, Robur82 napisał: Do rekreacyjnej jazdy twierdzisz, że będzie ok? Tiprocker ogólnie pewnie jakby skracał główną cześć narty, to takie trochę podwinięte do góry dzioby i rufy nart? Chyba rtm miały rockera i z tego co zrozumiałem takie było jego zadanie, po sypkim poprostu narty miała większą powierzchnię, a na ubitym pracowały tylko środkową częścią? Po odjęciu tego tiprockera jaka może być realna długość właściwie pracującej narty na twardym stoku? Wydaje mi się, że 163 to dla niej zadługie płetwy. Sam mam dla siebie takiej długości magnumy jako szutrówki i dla mnie na tym fajnie jeździ się. Mam też stare rtm 80 181cm, i jako główne narty e-magnumy 177cm. Tak naprawdę to rekreacyjnie najprzyjemniej jeździ mi się na tych starych magnum 163cm. Mój wzrost 182, 82-85kg Cześć Robur, wypowiedziałem swoje zdanie odnośnie reguł doboru. Problemem Twojej Szanownej córki nie jest choroba kolan tylko brak techniki. Piszę to nie tylko z perspektywy instruktorskiej ale przede wszystkim, jako osoba mająca dość szerokie doświadczenia pokontuzyjne i ograniczenia z tym związane. Przykrótkie narty nie podniosą umiejętności technicznych ani nie pomogą w ich podniesieniu - stworzą iluzje panowania i tyle. Czy nie mogą być 156 cm - mogą, może być każda narta bo narty nie mają zasadniczego znaczenia pod warunkiem dbałości o poprawność techniczną jazdy. Na rzecz Twojego wyboru przemawia fakt, że narta jest naprawdę bardzo ładna co jak na siermiężną niebieskość Salomona od paru lat jest szokującą niekonsekwencją. Próbowanie nart przed zakupem czy w celu wyboru zakupu to głupi pomysł bo na odczucia z jazdy wpływa bardzo wiele zmiennych na które nie mamy wpływu, Oczywiste i nie ma co się rozpisywać. Ważne jest to co pisze Zając - narty maja się podobać i być lubiane - u dziewczyn to ważne a parę cm w tą czy w tamtą nie ma żadnego znaczenia od warunkami, które wymieniłem w treści postu. W wypadkach tego typu z pewnością należy: - narta dość miękka, gdzie brak sztywności nadrabiamy długością - może być rocker jak ułatwienia przy rotacji - zapominamy o parametrach narty odpowiedzialnych za jazdę ciętą - rezygnujemy z nart typu SL - szkoleniowo koncentrujemy się na miękkości jazdy a nie na czystości śladu - skupiamy się na kształtowaniu technik ślizgowych oraz panowania nad szybkością W Białce operuje chyba GS TEAM - ale nie jest tam szkoła rezydującą więc musiałbyś się wcześniej umawiać http://gsteam.pl/o-nas/ - lepszych e rejonie nie znam. Pozdro Edytowane Niedziela o 08:09 przez Mitek 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano Niedziela o 09:25 Udostępnij Napisano Niedziela o 09:25 Dzięki ale szkola dziala tylko zakopane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi