Skocz do zawartości

Pomoc w doborze nart kobieta sredniozaawansowana

Marta1123

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc, bardzo proszę o pomoc w doborze nart

1.K

2.Wiek: 42

3. Waga: 65

4.wzrost: 166cm

5. Jezdze na nartach od 30 lat, okolo 2 tygodni w sezonie, 

6. Oceniam sie na 6-7 wg skali na forum: zjade z kazdej trasy, na dobrze przygotowanych i oblodzonych stokach w ladnym stylu, w szybkim tempie; problem zaczyna sie na popoludniowych rozjezdzonych trasach, gdzie robia sie muldy lub gromadzi snieg

7. Buty: Nordica Speedmachine flex 105W (5-letnie, wiec juz troche rozjezdzone)

8. Narty SALOMON W-MAX 6 120/73/106, dl. 155

9. Raczej krotki promien skretu, dosc szybkie tempo jazdy

10. W tej chiwli jezdze glownie w Alpach Austriackich

11. Jazda rekreacyjna, ok 6h dziennie na stoku, przez tydzien, plus kilka wypadow 3-dniowych

12. Kondycja spada w porownaniu do poprzednich lat i pojawia sie problem po poludniu, kiedy trasy sa juz rozjedzone  i muldziaste --> dlatego zastanawiam sie czy sa narty, ktore byc moze prowadzilyby sie troche gorzej/wolniej z rana na dobrze przygotowanych trasach, ale wspomagaly po poludniu przy gorszych warunkach

13 Finanse: do 3000zl, chetnie model z poprzednich lat; fajnie, zeby byl kolorowy:), ale nie jest to priorytet

Cześć

Nie ma. Jesteś młodą dziewczyną, popracuj trochę nad techniką i kondycją i problemy znikną. Uniwersalność narty to mit. Najlepsza narta do jazdy to narta sportowa. O ubitym - wiadomo. Po nierównym idzie bo tnie wszystko i dzięki tłumieniu płytą i konstrukcją jest najstabilniejsza.

Miłej jazdy.

Edytowane przez Mitek

Pomijając radosny mit o wyższości nart sportowych dla każdego i na wszystko w tym budżecie sięgasz już bardzo blisko wysokich modeli nart AllAround tudzież Hybryd, jak zwał tak zwał. 

Zapytany po raz setny "co rozumiem przez narty sportowe" odpowiem prosto : to narty które widuję na zawodach a nie ich dalecy kuzyni. Na pytanie "a dlaczego nie narty sportowe" odpowiem "bo pytająca na zawody się nie wybiera". 

Ze znanej mi kolekcji (koledzy na pewno doradzą w obrębie innych marek) powinnaś być w zupełnosci zadowolona z Multigary jako wersja może zbyt ambitna) badz bardziej w kierunku AM Spitfire 74PRO.. co do pieska GSR mam wątpliwości ale przyjemny. Celując w kolekcje 2023-24 lub nawet 2022-23 (nowe jeszcze do znalezienia) w budżecie powinnaś się spokojnie zmieścić.

M.

• Like 1
  • Thanks 1

7 godzin temu, Marxx74x napisał:

Pomijając radosny mit o wyższości nart sportowych dla każdego i na wszystko w tym budżecie sięgasz już bardzo blisko wysokich modeli nart AllAround tudzież Hybryd, jak zwał tak zwał. 

Zapytany po raz setny "co rozumiem przez narty sportowe" odpowiem prosto : to narty które widuję na zawodach a nie ich dalecy kuzyni. Na pytanie "a dlaczego nie narty sportowe" odpowiem "bo pytająca na zawody się nie wybiera". 

Ze znanej mi kolekcji (koledzy na pewno doradzą w obrębie innych marek) powinnaś być w zupełnosci zadowolona z Multigary jako wersja może zbyt ambitna) badz bardziej w kierunku AM Spitfire 74PRO.. co do pieska GSR mam wątpliwości ale przyjemny. Celując w kolekcje 2023-24 lub nawet 2022-23 (nowe jeszcze do znalezienia) w budżecie powinnaś się spokojnie zmieścić.

M.

Cześć

OK. Dla mnie narty sportowe to narty o konstrukcji narty sportowej, bo do sportowych w Twoim rozumieniu Marek mało kto ma dostęp tak naprawdę. Niestety pojęcia, o których piszesz - podział na grupy nart - są w większości rozmyte przez samych producentów. Zerknij sobie np. na Hero Rossignola. Ja nie znam się na literkach - pisze o zasadzie. Koleżanka pisze o swoim dużym doświadczeniu więc sobie poradzi.

Pozdro

Pozdro

12 godzin temu, Marta1123 napisał:

Kondycja spada w porownaniu do poprzednich lat i pojawia sie problem po poludniu, kiedy trasy sa juz rozjedzone  i muldziaste --> dlatego zastanawiam sie czy sa narty, ktore byc moze prowadzilyby sie troche gorzej/wolniej z

znam ten problem - moja córka po 40 też zaczęła jeździć spokojniej i nie miała ochoty maltretować się na popołudniowych rozjechanych stokach,

Dlatego najlepiej jakieś szersze allmountainy, jeśli lubisz niebieski to np. takie

Unbenannt.thumb.jpg.9ce0c49012f57f51c9cd2de7d25f0031.jpg

• Like 3

dzieki za informacje, przetwarzam:)

jakie modele nart "all round" czy Hybrid ( z tym okresleniem sie jeszcze nie spotkalam) byscie polecali?

i czy narty 76-80mm pod butem beda wciaz nadawaly sie do jazdy po twardym, dobrze przygotowanym podlozu?

i jeszcze pytanie: jakiej dlugosc narty sportowej szukac? jak to sie zmienia w przypadku all - round?

20 godzin temu, Marxx74x napisał:

M.

Tylko multigara dc to zdecydowanie ponad budżet.  

2 godziny temu, Marta1123 napisał:

dzieki za informacje, przetwarzam:)

jakie modele nart "all round" czy Hybrid ( z tym okresleniem sie jeszcze nie spotkalam) byscie polecali?

i czy narty 76-80mm pod butem beda wciaz nadawaly sie do jazdy po twardym, dobrze przygotowanym podlozu?

i jeszcze pytanie: jakiej dlugosc narty sportowej szukac? jak to sie zmienia w przypadku all - round?

Cześć

Każde narty będą się nadawały do jazdy po twardym tylko będzie trochę inaczej, trzeba nieco zmodyfikować technikę itd. Podobnie jak na każdych nartach będzie dobrze na miękkim tylko trzeba jechać nieco inaczej, zmodyfikować lub zmienić technikę jazdy. Przejść do śmigu albo jazdy na płaskiej narcie...

Pozdro serdeczne