Poczatkujacy123 Napisano Piątek o 11:43 Udostępnij Napisano Piątek o 11:43 Witam staram się wybrać jakieś narty dla siebie jestem początkującym narciarzem jednak chciałbym mieć już swoje własne narty i niewiem jakich szukać i co wybrać raczej wgre wchodzą używane mam 174 wzrostu i ważę 70 kg . Mam ofertę na nordica doberman spitfire 70ti 162 w bardzo dobrym stanie i cena też nie wygórowana jeżeli chodzi o mój budżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Piątek o 12:02 Udostępnij Napisano Piątek o 12:02 Cze Dobra narta konstrukcyjnie, długość odpowiednia dla Ciebie, nie wiem na jakim jesteś etapie - początkujący to bardzo ogólnikowe określenie. Jeśli cena jest ok dla Ciebie i stan nart ok - można brać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczatkujacy123 Napisano Piątek o 12:18 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 12:18 16 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Dobra narta konstrukcyjnie, długość odpowiednia dla Ciebie, nie wiem na jakim jesteś etapie - początkujący to bardzo ogólnikowe określenie. Jeśli cena jest ok dla Ciebie i stan nart ok - można brać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczatkujacy123 Napisano Piątek o 12:20 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 12:20 Ogólnie jestem już na etapie łapania pierwszych krawędzi złapałem mega zajawkę i szukam czegoś co pozwoli mi się bardziej rozwijać i zarazem się nie zniechęcić Teraz, Poczatkujacy123 napisał: 17 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Dobra narta konstrukcyjnie, długość odpowiednia dla Ciebie, nie wiem na jakim jesteś etapie - początkujący to bardzo ogólnikowe określenie. Jeśli cena jest ok dla Ciebie i stan nart ok - można brać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Piątek o 12:27 Udostępnij Napisano Piątek o 12:27 43 minuty temu, Poczatkujacy123 napisał: Witam staram się wybrać jakieś narty dla siebie jestem początkującym narciarzem jednak chciałbym mieć już swoje własne narty i niewiem jakich szukać i co wybrać raczej wgre wchodzą używane mam 174 wzrostu i ważę 70 kg . Mam ofertę na nordica doberman spitfire 70ti 162 w bardzo dobrym stanie i cena też nie wygórowana jeżeli chodzi o mój budżet Narty są Ok. Jakie masz buty, jaki flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Piątek o 12:31 Udostępnij Napisano Piątek o 12:31 2 minuty temu, grimson napisał: Narty są Ok. Jakie masz buty, jaki flex? A jakie to ma znaczenie🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Piątek o 13:14 Udostępnij Napisano Piątek o 13:14 43 minuty temu, Edwin napisał: A jakie to ma znaczenie🤔 jak jest kalosz z 50, to ma to duże znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Piątek o 13:28 Udostępnij Napisano Piątek o 13:28 (edytowane) A gdzie takie kupić z flexem 50.Nie idź w skrajności, są takie ? Kolega niedużo waży, flex nieistotny.Ja pierwsze dwa sezony przejeżdziłem w butach juniorskich i to o 1.5 nr za dużych i to nie przeszkodziło w rozwoju i robieniu postępów .A spędzałem wtedy ok 40 dni w sezonie na nartach. Edytowane Piątek o 13:32 przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Piątek o 13:45 Udostępnij Napisano Piątek o 13:45 Zbytnio się demonizuje wpływ sprzętu tutaj na forum, jeśli chodzi o jazdę,jej jakość oraz rozwój. To tyle w temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Piątek o 14:14 Udostępnij Napisano Piątek o 14:14 50 minut temu, grimson napisał: jak jest kalosz z 50, to ma to duże znaczenie. 38 minut temu, Edwin napisał: A gdzie takie kupić z flexem 50.Nie idź w skrajności, są takie ? Kolega niedużo waży, flex nieistotny.Ja pierwsze dwa sezony przejeżdziłem w butach juniorskich i to o 1.5 nr za dużych i to nie przeszkodziło w rozwoju i robieniu postępów .A spędzałem wtedy ok 40 dni w sezonie na nartach. Są takie. Mój siostrzeniec miał właśnie takie a już kawał chłopa(ka) z niego. Nie dość że flex 55 to jeszcze 2 rozmiary za duże - to sobie można jednak krzywdę zrobić nie wspominając że postęp narciarski (jakikolwiek) na pewno spowolniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Piątek o 14:21 Udostępnij Napisano Piątek o 14:21 (edytowane) 7 minut temu, zając napisał: Są takie. Mój siostrzeniec miał właśnie takie a już kawał chłopa(ka) z niego. Nie dość że flex 55 to jeszcze 2 rozmiary za duże - to sobie można jednak krzywdę zrobić nie wspominając że postęp narciarski (jakikolwiek) na pewno spowolniony. Zajączku. Kolega zakładający temat 174 i 70 kg ,to raczej nie kawał chłopa,a mam nadzieję,że buty dobrze dobrane😄Pozdro Ps. Kupuj kolego te narty jak dobra cena i jeździj... Edytowane Piątek o 14:22 przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Piątek o 14:25 Udostępnij Napisano Piątek o 14:25 Teraz, Edwin napisał: Ps. Kupuj kolego te narty jak dobra cena i jeździj... Też bym brała, narta porządna i wystarczy na pewno do poziomu średniozaawansowanego (albo jak już się znudzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Piątek o 14:49 Udostępnij Napisano Piątek o 14:49 Godzinę temu, Edwin napisał: A gdzie takie kupić z flexem 50.Nie idź w skrajności, są takie ? Kolega niedużo waży, flex nieistotny.Ja pierwsze dwa sezony przejeżdziłem w butach juniorskich i to o 1.5 nr za dużych i to nie przeszkodziło w rozwoju i robieniu postępów .A spędzałem wtedy ok 40 dni w sezonie na nartach. są takie skrajności. ja jestem tego przykładem. Kupiłem sobie pierwsze buty w Tesco. O 1,5nr za duże, bo były wygodne. I w takich sobie jeżdziłem. Aż wbiłem na Ski Forum. Następnie po przeczytaniu masy postów, uderzyłem do Intersport Poznań, gdzie kupiłem pierwsze dobrze dobrane [przez boot fittera] buty head z flexem jakieś 90. Pierwsze nartowanie w tych butach i....eureka. Nagle narta lepiej się prowadzi, to ja mam kontrolę nad nartą, a nie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano Piątek o 15:33 Udostępnij Napisano Piątek o 15:33 (edytowane) 48 minut temu, grimson napisał: Pierwsze nartowanie w tych butach i....eureka. Nagle narta lepiej się prowadzi, to ja mam kontrolę nad nartą, a nie na odwrót. Nigdy tak nie miałem po zmianie butów. To fajnie, że buty tak pomogły. Może dlatego że w pierwszym sezonie jeździłem tylko na kolanowkach i jakichś gigantach przy okazji i za zgodą które były na pierwszym poważnym wyjezdzie gdzie trenowali nasi paraolimpijczycy. Edytowane Piątek o 15:41 przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Piątek o 16:29 Udostępnij Napisano Piątek o 16:29 Cześć Myślałem, że flexowy onanizm, przynajmniej tu już przeminął. Aż strach czytać te szkodliwe bzdury. Początkujący but jest ważny ale flex to jeden z dalszych elementów - ważniejsze są inne. Kluczem jest jednak to, że Ty sam się na nartach wyważasz - buty to tylko dodatek. Napisz coś więcej. Wiek, staż, wysportowanie, gdzie jeździsz , czy masz parcie na szkolenie itd. Doradzimy sensownie. Oferta nart do sprawdzenia. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Piątek o 17:03 Udostępnij Napisano Piątek o 17:03 21 minut temu, Mitek napisał: Cześć Myślałem, że flexowy onanizm, przynajmniej tu już przeminął. Aż strach czytać te szkodliwe bzdury. Początkujący but jest ważny ale flex to jeden z dalszych elementów - ważniejsze są inne. Kluczem jest jednak to, że Ty sam się na nartach wyważasz - buty to tylko dodatek. Napisz coś więcej. Wiek, staż, wysportowanie, gdzie jeździsz , czy masz parcie na szkolenie itd. Doradzimy sensownie. Oferta nart do sprawdzenia. Pozdro Mitek, jak tak od pewnego czasu czytam o tych butach, to żałuję nieco czasów kiedy nie było cantingów i bootfiterów. Jak ktoś nauczył wie stać i jeździć to wówczas kupował odpowiednie i świadomie buty. A tak dawno to nie było przecież. A teraz przy obecnej wiedzy i technologii to jest na odwrót, początkujący zamiast się uczyć jeździć to kombinują jak konie pod górę. Jasne, że te marketowe z Tesco to się nadają do siedzenia przy kominku i chodzenia po knajpie a nie jazdy ale o flexie 70-90 dla początkującego są wystarczające na początek, a nawet lepsze niż sportowe petardy, bo jak pisałeś, początek to szukanie pozycji i balansu a nie jazda. Potem to co już kto woli. pozdro ps. Kolega narty znalazł uczciwe, taki solidny średniak nie okraszony cudami i pianką, do jeżdżenia, nie pływania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczatkujacy123 Napisano Piątek o 17:13 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 17:13 2 godziny temu, zając napisał: Są takie. Mój siostrzeniec miał właśnie takie a już kawał chłopa(ka) z niego. Nie dość że flex 55 to jeszcze 2 rozmiary za duże - to sobie można jednak krzywdę zrobić nie wspominając że postęp narciarski (jakikolwiek) na pewno spowolniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczatkujacy123 Napisano Piątek o 17:16 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 17:16 (edytowane) 2 godziny temu, Edwin napisał: Zajączku. Kolega zakładający temat 174 i 70 kg ,to raczej nie kawał chłopa,a mam nadzieję,że buty dobrze dobrane😄Pozdro Ps. Kupuj kolego te narty jak dobra cena i jeździj... Buty to heady jakieś nie jestem wstanie powiedzieć jaki model na ten moment ale Flex 90 i jeździ sie przyjemnie nie męczą mnie te buty Edytowane Piątek o 17:18 przez Poczatkujacy123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Piątek o 17:42 Udostępnij Napisano Piątek o 17:42 23 minuty temu, Poczatkujacy123 napisał: Buty to heady jakieś nie jestem wstanie powiedzieć jaki model na ten moment ale Flex 90 i jeździ sie przyjemnie nie męczą mnie te buty I OK. Te narty też chyba będą odpowiednie, skoro Marek tak napisał. Tym bardziej, że masz jakąś fajna ofertę. Kupuj zadbaj o serwis i baw się dobrze podnosząc umiejętności. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi