Skocz do zawartości

Narty na początek 2

Poczatkujacy123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam staram się wybrać jakieś narty dla siebie jestem początkującym narciarzem jednak chciałbym mieć już swoje własne narty i niewiem jakich szukać i co wybrać raczej wgre wchodzą używane mam 174 wzrostu i ważę 70 kg . Mam ofertę na nordica doberman spitfire 70ti 162 w bardzo dobrym stanie i cena też nie wygórowana jeżeli chodzi o mój budżet 

Ogólnie jestem już na etapie łapania pierwszych krawędzi złapałem mega zajawkę i szukam czegoś co pozwoli mi się bardziej rozwijać i zarazem się nie zniechęcić 

Teraz, Poczatkujacy123 napisał:
17 minut temu, Marcos73 napisał:

Cze

Dobra narta konstrukcyjnie, długość odpowiednia dla Ciebie, nie wiem na jakim jesteś etapie - początkujący to bardzo ogólnikowe określenie. Jeśli cena jest ok dla Ciebie i stan nart ok - można brać.

pozdro

43 minuty temu, Poczatkujacy123 napisał:

Witam staram się wybrać jakieś narty dla siebie jestem początkującym narciarzem jednak chciałbym mieć już swoje własne narty i niewiem jakich szukać i co wybrać raczej wgre wchodzą używane mam 174 wzrostu i ważę 70 kg . Mam ofertę na nordica doberman spitfire 70ti 162 w bardzo dobrym stanie i cena też nie wygórowana jeżeli chodzi o mój budżet 

Narty są Ok. Jakie masz buty, jaki flex?

A gdzie takie kupić z flexem 50.Nie idź w skrajności, są takie ?

Kolega niedużo waży, flex nieistotny.Ja pierwsze dwa sezony przejeżdziłem w butach juniorskich i to o 1.5 nr za dużych i to nie przeszkodziło w rozwoju i robieniu postępów .A spędzałem wtedy ok 40 dni w sezonie na nartach.

Edytowane przez Edwin

50 minut temu, grimson napisał:

jak jest kalosz z 50, to ma to duże znaczenie.

38 minut temu, Edwin napisał:

Kolega niedużo waży, flex nieistotny.Ja pierwsze dwa sezony przejeżdziłem w butach juniorskich i to o 1.5 nr za dużych i to nie przeszkodziło w rozwoju i robieniu postępów .A spędzałem wtedy ok 40 dni w sezonie na nartach.

Są takie. Mój siostrzeniec miał właśnie takie a już kawał chłopa(ka) z niego. Nie dość że flex 55 to jeszcze 2 rozmiary za duże - to sobie można jednak krzywdę zrobić nie wspominając że postęp narciarski (jakikolwiek) na pewno spowolniony.

7 minut temu, zając napisał:

Są takie. Mój siostrzeniec miał właśnie takie a już kawał chłopa(ka) z niego. Nie dość że flex 55 to jeszcze 2 rozmiary za duże - to sobie można jednak krzywdę zrobić nie wspominając że postęp narciarski (jakikolwiek) na pewno spowolniony.

Zajączku. Kolega zakładający temat 174 i 70 kg ,to raczej nie kawał chłopa,a mam nadzieję,że buty dobrze dobrane😄Pozdro

Ps. Kupuj kolego te narty jak dobra cena i jeździj...

Edytowane przez Edwin
  • Like 1

Godzinę temu, Edwin napisał:

są takie skrajności. ja jestem tego przykładem. 

Kupiłem sobie pierwsze buty w Tesco. O 1,5nr za duże, bo były wygodne. I w takich sobie jeżdziłem.

Aż wbiłem na Ski Forum. Następnie po przeczytaniu masy postów, uderzyłem do Intersport Poznań, gdzie kupiłem pierwsze dobrze dobrane [przez boot fittera] buty head z flexem jakieś 90. Pierwsze nartowanie w tych butach i....eureka. Nagle narta lepiej się prowadzi, to ja mam kontrolę nad nartą, a nie na odwrót.  

48 minut temu, grimson napisał:

Pierwsze nartowanie w tych butach i....eureka. Nagle narta lepiej się prowadzi, to ja mam kontrolę nad nartą, a nie na odwrót.  

Nigdy tak nie miałem po zmianie butów. To fajnie, że buty tak pomogły.

Może dlatego że w pierwszym sezonie jeździłem tylko na kolanowkach i jakichś gigantach przy okazji i za zgodą które były na pierwszym poważnym wyjezdzie gdzie trenowali nasi paraolimpijczycy.

Edytowane przez Edwin
  • Haha 1

Cześć

Myślałem, że flexowy onanizm, przynajmniej tu już przeminął. Aż strach czytać te szkodliwe bzdury.

Początkujący but jest ważny ale flex to jeden z dalszych elementów - ważniejsze są inne. Kluczem jest jednak to, że Ty sam się na nartach wyważasz - buty to tylko dodatek. Napisz coś więcej.

Wiek, staż, wysportowanie, gdzie jeździsz , czy masz parcie na szkolenie itd. Doradzimy sensownie. Oferta nart do sprawdzenia.

Pozdro

• Haha 1

21 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Myślałem, że flexowy onanizm, przynajmniej tu już przeminął. Aż strach czytać te szkodliwe bzdury.

Początkujący but jest ważny ale flex to jeden z dalszych elementów - ważniejsze są inne. Kluczem jest jednak to, że Ty sam się na nartach wyważasz - buty to tylko dodatek. Napisz coś więcej.

Wiek, staż, wysportowanie, gdzie jeździsz , czy masz parcie na szkolenie itd. Doradzimy sensownie. Oferta nart do sprawdzenia.

Pozdro

Mitek, jak tak od pewnego czasu czytam o tych butach, to żałuję nieco czasów kiedy nie było cantingów i bootfiterów. Jak ktoś nauczył wie stać i jeździć to wówczas kupował odpowiednie i świadomie buty. A tak dawno to nie było przecież. A teraz przy obecnej wiedzy i technologii to jest na odwrót, początkujący zamiast się uczyć jeździć to kombinują jak konie pod górę. Jasne, że te marketowe z Tesco to się nadają do siedzenia przy kominku i chodzenia po knajpie a nie jazdy ale o flexie 70-90 dla początkującego są wystarczające na początek, a nawet lepsze niż sportowe petardy, bo jak pisałeś, początek to szukanie pozycji i balansu a nie jazda. Potem to co już kto woli.

pozdro

ps. Kolega narty znalazł uczciwe, taki solidny średniak nie okraszony cudami i pianką, do jeżdżenia, nie pływania.

• Like 2

2 godziny temu, Edwin napisał:

Zajączku. Kolega zakładający temat 174 i 70 kg ,to raczej nie kawał chłopa,a mam nadzieję,że buty dobrze dobrane😄Pozdro

Ps. Kupuj kolego te narty jak dobra cena i jeździj...

Buty to heady jakieś nie jestem wstanie powiedzieć jaki model na ten moment ale Flex 90 i jeździ sie przyjemnie nie męczą mnie te buty 

Edytowane przez Poczatkujacy123
  • Like 1

23 minuty temu, Poczatkujacy123 napisał:

Buty to heady jakieś nie jestem wstanie powiedzieć jaki model na ten moment ale Flex 90 i jeździ sie przyjemnie nie męczą mnie te buty 

I OK. Te narty też chyba będą odpowiednie, skoro Marek tak napisał. Tym bardziej, że masz jakąś fajna ofertę. Kupuj zadbaj o serwis i baw się dobrze podnosząc umiejętności.

Pozdro serdeczne