Poczatkujacy123 Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Witam staram się wybrać jakieś narty dla siebie jestem początkującym narciarzem jednak chciałbym mieć już swoje własne narty i niewiem jakich szukać i co wybrać raczej wgre wchodzą używane mam 174 wzrostu i ważę 70 kg . Mam ofertę na nordica doberman spitfire 70ti 162 w bardzo dobrym stanie i cena też nie wygórowana jeżeli chodzi o mój budżet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Cze Dobra narta konstrukcyjnie, długość odpowiednia dla Ciebie, nie wiem na jakim jesteś etapie - początkujący to bardzo ogólnikowe określenie. Jeśli cena jest ok dla Ciebie i stan nart ok - można brać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczatkujacy123 Napisano 17 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 16 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Dobra narta konstrukcyjnie, długość odpowiednia dla Ciebie, nie wiem na jakim jesteś etapie - początkujący to bardzo ogólnikowe określenie. Jeśli cena jest ok dla Ciebie i stan nart ok - można brać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczatkujacy123 Napisano 17 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia Ogólnie jestem już na etapie łapania pierwszych krawędzi złapałem mega zajawkę i szukam czegoś co pozwoli mi się bardziej rozwijać i zarazem się nie zniechęcić Teraz, Poczatkujacy123 napisał: 17 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Dobra narta konstrukcyjnie, długość odpowiednia dla Ciebie, nie wiem na jakim jesteś etapie - początkujący to bardzo ogólnikowe określenie. Jeśli cena jest ok dla Ciebie i stan nart ok - można brać. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia 43 minuty temu, Poczatkujacy123 napisał: Witam staram się wybrać jakieś narty dla siebie jestem początkującym narciarzem jednak chciałbym mieć już swoje własne narty i niewiem jakich szukać i co wybrać raczej wgre wchodzą używane mam 174 wzrostu i ważę 70 kg . Mam ofertę na nordica doberman spitfire 70ti 162 w bardzo dobrym stanie i cena też nie wygórowana jeżeli chodzi o mój budżet Narty są Ok. Jakie masz buty, jaki flex? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2 minuty temu, grimson napisał: Narty są Ok. Jakie masz buty, jaki flex? A jakie to ma znaczenie🤔 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia 43 minuty temu, Edwin napisał: A jakie to ma znaczenie🤔 jak jest kalosz z 50, to ma to duże znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia (edytowane) A gdzie takie kupić z flexem 50.Nie idź w skrajności, są takie ? Kolega niedużo waży, flex nieistotny.Ja pierwsze dwa sezony przejeżdziłem w butach juniorskich i to o 1.5 nr za dużych i to nie przeszkodziło w rozwoju i robieniu postępów .A spędzałem wtedy ok 40 dni w sezonie na nartach. Edytowane 17 Stycznia przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Zbytnio się demonizuje wpływ sprzętu tutaj na forum, jeśli chodzi o jazdę,jej jakość oraz rozwój. To tyle w temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia 50 minut temu, grimson napisał: jak jest kalosz z 50, to ma to duże znaczenie. 38 minut temu, Edwin napisał: A gdzie takie kupić z flexem 50.Nie idź w skrajności, są takie ? Kolega niedużo waży, flex nieistotny.Ja pierwsze dwa sezony przejeżdziłem w butach juniorskich i to o 1.5 nr za dużych i to nie przeszkodziło w rozwoju i robieniu postępów .A spędzałem wtedy ok 40 dni w sezonie na nartach. Są takie. Mój siostrzeniec miał właśnie takie a już kawał chłopa(ka) z niego. Nie dość że flex 55 to jeszcze 2 rozmiary za duże - to sobie można jednak krzywdę zrobić nie wspominając że postęp narciarski (jakikolwiek) na pewno spowolniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia (edytowane) 7 minut temu, zając napisał: Są takie. Mój siostrzeniec miał właśnie takie a już kawał chłopa(ka) z niego. Nie dość że flex 55 to jeszcze 2 rozmiary za duże - to sobie można jednak krzywdę zrobić nie wspominając że postęp narciarski (jakikolwiek) na pewno spowolniony. Zajączku. Kolega zakładający temat 174 i 70 kg ,to raczej nie kawał chłopa,a mam nadzieję,że buty dobrze dobrane😄Pozdro Ps. Kupuj kolego te narty jak dobra cena i jeździj... Edytowane 17 Stycznia przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Teraz, Edwin napisał: Ps. Kupuj kolego te narty jak dobra cena i jeździj... Też bym brała, narta porządna i wystarczy na pewno do poziomu średniozaawansowanego (albo jak już się znudzi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Godzinę temu, Edwin napisał: A gdzie takie kupić z flexem 50.Nie idź w skrajności, są takie ? Kolega niedużo waży, flex nieistotny.Ja pierwsze dwa sezony przejeżdziłem w butach juniorskich i to o 1.5 nr za dużych i to nie przeszkodziło w rozwoju i robieniu postępów .A spędzałem wtedy ok 40 dni w sezonie na nartach. są takie skrajności. ja jestem tego przykładem. Kupiłem sobie pierwsze buty w Tesco. O 1,5nr za duże, bo były wygodne. I w takich sobie jeżdziłem. Aż wbiłem na Ski Forum. Następnie po przeczytaniu masy postów, uderzyłem do Intersport Poznań, gdzie kupiłem pierwsze dobrze dobrane [przez boot fittera] buty head z flexem jakieś 90. Pierwsze nartowanie w tych butach i....eureka. Nagle narta lepiej się prowadzi, to ja mam kontrolę nad nartą, a nie na odwrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia (edytowane) 48 minut temu, grimson napisał: Pierwsze nartowanie w tych butach i....eureka. Nagle narta lepiej się prowadzi, to ja mam kontrolę nad nartą, a nie na odwrót. Nigdy tak nie miałem po zmianie butów. To fajnie, że buty tak pomogły. Może dlatego że w pierwszym sezonie jeździłem tylko na kolanowkach i jakichś gigantach przy okazji i za zgodą które były na pierwszym poważnym wyjezdzie gdzie trenowali nasi paraolimpijczycy. Edytowane 17 Stycznia przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia Cześć Myślałem, że flexowy onanizm, przynajmniej tu już przeminął. Aż strach czytać te szkodliwe bzdury. Początkujący but jest ważny ale flex to jeden z dalszych elementów - ważniejsze są inne. Kluczem jest jednak to, że Ty sam się na nartach wyważasz - buty to tylko dodatek. Napisz coś więcej. Wiek, staż, wysportowanie, gdzie jeździsz , czy masz parcie na szkolenie itd. Doradzimy sensownie. Oferta nart do sprawdzenia. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia 21 minut temu, Mitek napisał: Cześć Myślałem, że flexowy onanizm, przynajmniej tu już przeminął. Aż strach czytać te szkodliwe bzdury. Początkujący but jest ważny ale flex to jeden z dalszych elementów - ważniejsze są inne. Kluczem jest jednak to, że Ty sam się na nartach wyważasz - buty to tylko dodatek. Napisz coś więcej. Wiek, staż, wysportowanie, gdzie jeździsz , czy masz parcie na szkolenie itd. Doradzimy sensownie. Oferta nart do sprawdzenia. Pozdro Mitek, jak tak od pewnego czasu czytam o tych butach, to żałuję nieco czasów kiedy nie było cantingów i bootfiterów. Jak ktoś nauczył wie stać i jeździć to wówczas kupował odpowiednie i świadomie buty. A tak dawno to nie było przecież. A teraz przy obecnej wiedzy i technologii to jest na odwrót, początkujący zamiast się uczyć jeździć to kombinują jak konie pod górę. Jasne, że te marketowe z Tesco to się nadają do siedzenia przy kominku i chodzenia po knajpie a nie jazdy ale o flexie 70-90 dla początkującego są wystarczające na początek, a nawet lepsze niż sportowe petardy, bo jak pisałeś, początek to szukanie pozycji i balansu a nie jazda. Potem to co już kto woli. pozdro ps. Kolega narty znalazł uczciwe, taki solidny średniak nie okraszony cudami i pianką, do jeżdżenia, nie pływania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczatkujacy123 Napisano 17 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2 godziny temu, zając napisał: Są takie. Mój siostrzeniec miał właśnie takie a już kawał chłopa(ka) z niego. Nie dość że flex 55 to jeszcze 2 rozmiary za duże - to sobie można jednak krzywdę zrobić nie wspominając że postęp narciarski (jakikolwiek) na pewno spowolniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poczatkujacy123 Napisano 17 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Edwin napisał: Zajączku. Kolega zakładający temat 174 i 70 kg ,to raczej nie kawał chłopa,a mam nadzieję,że buty dobrze dobrane😄Pozdro Ps. Kupuj kolego te narty jak dobra cena i jeździj... Buty to heady jakieś nie jestem wstanie powiedzieć jaki model na ten moment ale Flex 90 i jeździ sie przyjemnie nie męczą mnie te buty Edytowane 17 Stycznia przez Poczatkujacy123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 17 Stycznia Udostępnij Napisano 17 Stycznia 23 minuty temu, Poczatkujacy123 napisał: Buty to heady jakieś nie jestem wstanie powiedzieć jaki model na ten moment ale Flex 90 i jeździ sie przyjemnie nie męczą mnie te buty I OK. Te narty też chyba będą odpowiednie, skoro Marek tak napisał. Tym bardziej, że masz jakąś fajna ofertę. Kupuj zadbaj o serwis i baw się dobrze podnosząc umiejętności. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi