Skocz do zawartości

Pomoc w ocenie stanu ślizgów używanych nart.

Matpolo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim! 

Planuję zakup nart dla dziewczyny. Dopiero zaczyna jeździć na nartach więc jej poziom jazdy jest początkujący. Znajomy zaoferował mi narty które kupił nie tak dawno temu. Niestety ja nie do końca znam się na ocenie stanu nart tym bardziej slizgow. Co do krawędzi wiem żeby posiadały odpowiednią grubość.  Jesteście mi w stanie powiedzieć czy taki stan ślizgu jak na zdjęciach jest normalny, na co zwracać uwagę przy kupowaniu używanych nart? Narty to Wedze 500 Pozdrawiam

Screenshot_20250113_163356_Messenger.jpg

Screenshot_20250113_163411_Messenger.jpg

Screenshot_20250113_163406_Messenger.jpg

3 minuty temu, Matpolo napisał:

Cześć wszystkim! 

Planuję zakup nart dla dziewczyny. Dopiero zaczyna jeździć na nartach więc jej poziom jazdy jest początkujący. Znajomy zaoferował mi narty które kupił nie tak dawno temu. Niestety ja nie do końca znam się na ocenie stanu nart tym bardziej slizgow. Co do krawędzi wiem żeby posiadały odpowiednią grubość.  Jesteście mi w stanie powiedzieć czy taki stan ślizgu jak na zdjęciach jest normalny, na co zwracać uwagę przy kupowaniu używanych nart? Narty to Wedze 500 Pozdrawiam

Screenshot_20250113_163356_Messenger.jpg

Screenshot_20250113_163411_Messenger.jpg

Screenshot_20250113_163406_Messenger.jpg

Cze

Trzeba dana serwis i będzie ok, rysy to normalna sprawa przy obecnych warunkach śniegowych. Jeśli krawędzie są grube, na początek jak znalazł.

pozdro

• Like 1

Cześć.

Widać, że ktoś je ostrzył ręcznie, charakterystyczne ślady po rolkach kątownika na ślizgu.
Stan ślizgu najlepiej sprawdzić podczas smarowania na gorąco wtedy wychodzi, czy krawędzie przebijają się przez ślizg, czy krawędzie rysują żelasko od spodu podczas prasowania ślizgów.
Podczas kupowania używanych nart zwróć uwagę na szerokość krawędzi ( im szersze tym lepiej ), wiązania
( powinny być dedykowane pod daną firmę nart, Salomon wiązania Salomona, Atomic Atomica, Head Heada, Fischer Fischera, Nordica Markera, itp.)
Stan piętek, obicia boczne na całej długości nart.
Cena :)

Serdecznie pozdrawiam.

• Like 2