Morrison Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia (edytowane) Dzień dobry, uprzejmie proszę o pomoc w doborze nart: optymalnych na zwykłych trasach (tylko stok, raczej przygotowane trasy okazyjnie muldy/lod), narty pod kątem szlifowania jazdy na krawędzi i dalszej poprawy techniki 1. Płeć: M 2. Wiek: 30 3. Waga: 90 kg 4. Wzrost: 189cm. 5. Jak długo jeździsz na nartach? 4 sezony, 6 dni w sezonie 6. Moje umiejętności oceniam: 5-6/10 7. Moje buty: Salomon S/PRO HV 100 IC r. 30-31 8. Jakie masz teraz narty? Head INTEGRALE 009 era 3.0 taliowanie: 127-75-111, h=170, promień 13,2 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący): Raczej średnia prędkość, rekreacyjna, po przygotowanych stokach 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju? Włochy, (np. Madonna / Livingo) 11. Możliwości finansowe: Jestem otwarty zarówno na nowe jak i używane do ok 2500 12. Brałem pod uwagę przy wyborze: Völkl DEACON XTD Völkl Mantra 88 ATOMIC REDSTER Q9 Fischer 9622 RC One 74 M Head Worldcup Rebels e-SL Salomon S/RACE SL 10 Salomon S/Max 10 Salomon S/Max Endurance Narty planowałem w długości 168-170 cm z góry dziękuję za podpowiedź Edytowane 12 Stycznia przez Morrison Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2 minuty temu, Morrison napisał: łatwe w skręcaniu (nie wymagające) nie ma takiego czegoś. narta ma wymagać, inaczej nie będziesz robił żadnych postępów na śniegu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Morrison Napisano 12 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 48 minut temu, grimson napisał: nie ma takiego czegoś. narta ma wymagać, inaczej nie będziesz robił żadnych postępów na śniegu. Racja, chodziło mi bardziej w kontekście nart które mam obecnie, ale edytowałem wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2 godziny temu, grimson napisał: nie ma takiego czegoś. narta ma wymagać, inaczej nie będziesz robił żadnych postępów na śniegu. miliony narciarzy na świecie nie mają ochoty robić jakichkolwiek postępów a jedynie dobrze bawić na urlopie w pięknym górskim otoczeniu 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia Godzinę temu, Jan napisał: miliony narciarzy na świecie nie mają ochoty robić jakichkolwiek postępów a jedynie dobrze bawić na urlopie w pięknym górskim otoczeniu znam takich, co jada w góry, przebierają się w kompletny strój narciarski [ciuchy] i chodzą potem po ON, wrzucając foty na FB. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia I co w tym złego? To lepsze niż "jeżdżę czasem w Alpy, czarne mi nie straszne, chcę jeździć sportowo" i zonk chwilę później na pierwszym skręcie. M. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 7 minut temu, Marxx74x napisał: chcę jeździć sportowo" i zo przecież wyraźnie napisał 11 godzin temu, Morrison napisał: średnia prędkość, rekreacyjna, po przygotowanych stokach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia @Jan absolutnie nie nawiązywalem do tego. Stwierdziłem tylko, że wolę błąkających się po stokach modnie ubranych "narciarzy" od przerostu ego - a uwierz bądź nie hasło "moja córka/syn świetnie radzi są w Alpach" to taki kanon rozmów telefonicznych dość brutalnie weryfikowany na stoku ... W przypadku dorosłych podobnie. Pozdrawiam, M. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 23 godziny temu, Morrison napisał: Dzień dobry, uprzejmie proszę o pomoc w doborze nart: optymalnych na zwykłych trasach (tylko stok, raczej przygotowane trasy okazyjnie muldy/lod), narty pod kątem szlifowania jazdy na krawędzi i dalszej poprawy techniki 1. Płeć: M 2. Wiek: 30 3. Waga: 90 kg 4. Wzrost: 189cm. 5. Jak długo jeździsz na nartach? 4 sezony, 6 dni w sezonie 6. Moje umiejętności oceniam: 5-6/10 7. Moje buty: Salomon S/PRO HV 100 IC r. 30-31 8. Jakie masz teraz narty? Head INTEGRALE 009 era 3.0 taliowanie: 127-75-111, h=170, promień 13,2 9. Preferuję styl jazdy (długim/krótkim skrętem, rekreacyjną, sportową, po przygotowanych stokach, poza trasami, jestem początkujący): Raczej średnia prędkość, rekreacyjna, po przygotowanych stokach 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju? Włochy, (np. Madonna / Livingo) 11. Możliwości finansowe: Jestem otwarty zarówno na nowe jak i używane do ok 2500 12. Brałem pod uwagę przy wyborze: Völkl DEACON XTD Völkl Mantra 88 ATOMIC REDSTER Q9 Fischer 9622 RC One 74 M Head Worldcup Rebels e-SL Salomon S/RACE SL 10 Salomon S/Max 10 Salomon S/Max Endurance Narty planowałem w długości 168-170 cm z góry dziękuję za podpowiedź Hej, rozrzut masz niezły w modelach - z jednej strony narty slalomowe o szer. 68mm pod butem, z drugiej np. Mantry 88mm... Musisz się zdecydować czego szukasz oraz uświadomić sobie w czym przeszkadzają Ci obecne narty. Prawdopodobnie jesteś na początku swojej drogi narciarskiej i tak naprawdę szukasz szybkiego polepszenia swoich umiejętności poprzez zmianę sprzętu - niespecjalnie jest to dobra droga, ale nowe narty czasem potrafią dodać mały + do rozwoju umiejętności narciarskich. Najlepszą opcją jest pozostawienie sprzętu i wydanie pieniędzy na instruktora, ale jeśli musisz coś kupić, to wybierz narty z rdzeniem drewnianym długości 175-185cm (tak wiem to długie, ale kawał chłopa z Ciebie) szer. ok. 70-75mm pod butem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 17 godzin temu, Marxx74x napisał: @Jan absolutnie nie nawiązywalem do tego. Stwierdziłem tylko, że wolę błąkających się po stokach modnie ubranych "narciarzy" od przerostu ego - a uwierz bądź nie hasło "moja córka/syn świetnie radzi są w Alpach" to taki kanon rozmów telefonicznych dość brutalnie weryfikowany na stoku ... W przypadku dorosłych podobnie. Pozdrawiam, M. Zgadzam sie z Tobą w 100%. Z moich obserwacji (nie sądzę, że jedynie słusznych) zazwyczaj tacy "ubrani" narciarze się nie błąkają i stanowią największe niebezpieczeństwo na stokach. Kasa i ego nie powinny się łączyć, ale bywa to zbyt częste i jestem w pewnym stanie to zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia (edytowane) <z przymrużeniem oka> W rankingu obiektywnych zagrożeń bardziej boję się klientów taniego rentalu z mglistą wizją "to nie może być trudne". Szczególnie na stokach nie dużych, nazwijmy to "izolowanych", dających nie trudną opcję dostania się na wierzchołek. Kto zna realia wzmożonego sezonu ten zrozumie .. jak nie, zapraszam na festiwal "spadających gwiazd" w okresie "spadł śnieg a zaraz ferie" na obiekt w stylu warszawskich Szczęśliwic. Zabezpieczenie tam nawet nie dużej grupki podopiecznych to coś w stylu lotu X-Wingiem przez rój meteorytów ;). Szczęśliwie, jak to na Szczęśliwicach, jedyna duża wypożyczalnia mięciutko w klepkach ustawia wiązania i kaskaderzy szybko wchodzą w tryb rolowania (co nadal jest groźne ale mniej). Tak szczerze - bywam pełen podziwu dla konsekwencji z jaką karmią swoje masochistyczne zapędy a ilość poważnych urazów sugeruje, że pomimo obiegowych opinii narciarstwo to jednak aktywność dla ciała bezpieczna ;). M. Edytowane 13 Stycznia przez Marxx74x 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 4 minuty temu, Marxx74x napisał: W rankingu obiektywnych zagrożeń bardziej boję się klientów taniego rentalu z mglistą wizją "to nie może być trudne". Szczególnie na stokach nie dużych, nazwijmy to "izolowanych", dających nie trudną opcję dostania się na wierzchołek. Tak, ale według mnie to zagrożenie występuje na w miarę płaskich i tanich stokach. Ci ze spyderem na kurtce i super hiper nartami zazwyczaj pchają sie do białki i wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia (edytowane) Białki unikam jak ognia i od pewnego czasu pobyt ograniczam do jednego dnia w sezonie w związku z imprezą SNPTT. Traumy wystarcza na wszystkie pozostałe dni ;). Ale bardzo lubię popatrzeć na panie w super markowych ciuchach o ładnym kroju, które majestatycznie i powolutku (można dłużej kontemplować widok) przemieszczają się czymś na kształt pługu .. nie groźne, pocieszne, estetyka swoista :). Wersja samcza podlana nutą testosteronu i procentów różnego pochodzenia zdecydowanie nie leży w moim guście :). M. <Nadal z przymrużeniem oka> Edytowane 13 Stycznia przez Marxx74x 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 1 minutę temu, Marxx74x napisał: Białki unikam jak ognia i od pewnego czasu pobyt ograniczam do jednego dnia w sezonie w związku z imprezą SNPTT. Traumy wystarcza na wszystkie pozostałe dni ;). Ale bardzo lubię popatrzeć na panie w super markowych ciuchach o ładnym kroju, które majestatycznie i powolutku (można dużej kontemplować widok) przemieszczają się czymś na kształt pługu .. nie groźne, pocieszne, estetyka swoista :). Wersja samcza podlana nutą testosteronu i procentów różnego pochodzenia zdecydowanie nie leży w moim guście :). M. <Nadal z przymrużeniem oka> Wiesz, nie ma w tym nic złego, dopóki się dba o innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 44 minuty temu, Marxx74x napisał: Białki unikam jak ognia i od pewnego czasu pobyt ograniczam do jednego dnia w sezonie w związku z imprezą SNPTT. Traumy wystarcza na wszystkie pozostałe dni ;). Ale bardzo lubię popatrzeć na panie w super markowych ciuchach o ładnym kroju, które majestatycznie i powolutku (można dużej kontemplować widok) przemieszczają się czymś na kształt pługu .. nie groźne, pocieszne, estetyka swoista :). Wersja samcza podlana nutą testosteronu i procentów różnego pochodzenia zdecydowanie nie leży w moim guście :). M. <Nadal z przymrużeniem oka> Ja jeździłem zawsze z rana w Nowy Rok, co podlani jeszcze spali, pozytywnych wrażeń wystarczało na kolejny rok. A serio to startując z Jankulakowskiego z rana szybko przerzucając się na 6 zdarzało się jeździć te dwie godzinki godnie. Kiedyś jeszcze jedynka. Tak więc nawet w Białce da się coś wykroić. Nie mówiąc o skiturach z rana, ale to nielegalne, więc nie polecam. Tak czy owak, jak się mieszka na górze u (J)Aniołów to jakoś inaczej się na to patrzy coś jak żaba na bagnie która odpowiadając tonącemu... no co przecież tu jest mój dom. To tak wspomnieniowo, bo ze dwa lata już nie byłem, ech... a panie w descent czy innych cudach też szanuję. Choć była ta jedna kamikadze boski wiatr co tam storpedowała czy została storpedowana przez kogoś więc widać ktoś się zapatrzył... pozdrawia bialczański tygrys... aspirant... bo Narcos jest królem... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia W dniu 12.01.2025 o 11:01, Morrison napisał: 5. Jak długo jeździsz na nartach? 4 sezony, 6 dni w sezonie 6. Moje umiejętności oceniam: 5-6/10 Ja mam prawie 47 lat jazdy na nartach (wiek 65+) w PL za komuny jako młody to tak 45 dni na śniegu (inne zimy). Trochę przerwy w sezonach 2020-2023. Sexten, Bormio, Santa Catarina w 2024 (wg aplikacji 430km przejechane i V max 105km/h). Potrafię jeździć w każdych warunkach a ocena? Chyba 6-7 bo kondycja już niestety "dziadkowa". Nart mam kilka par, buty 2 pary, tak trochę mieszam sprzętem w zależności od warunków. W PL a mieszkam blisko gór GS tylko rano. Tylko w latach 70 i 80 kilka razy startowałem w zawodach i powiem szczerze, że mnie to nie kręci (motorsport owszem i to z uwagi na wiek z powodzeniem) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia 18 minut temu, PTT napisał: Ja mam prawie 47 lat jazdy na nartach (wiek 65+) w PL za komuny jako młody to tak 45 dni na śniegu (inne zimy). Trochę przerwy w sezonach 2020-2023. Sexten, Bormio, Santa Catarina w 2024 (wg aplikacji 430km przejechane i V max 105km/h). Potrafię jeździć w każdych warunkach a ocena? Chyba 6-7 bo kondycja już niestety "dziadkowa". Nart mam kilka par, buty 2 pary, tak trochę mieszam sprzętem w zależności od warunków. W PL a mieszkam blisko gór GS tylko rano. Tylko w latach 70 i 80 kilka razy startowałem w zawodach i powiem szczerze, że mnie to nie kręci (motorsport owszem i to z uwagi na wiek z powodzeniem) teraz narty same skręcają to i ocena umiejętności wyższa a po 40 to trzeba sobie co 5 lat jedno oczko odejmować 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Masz rację. Tylko od czego odejmować bo może się okazać, że dojdziemy do zera czyli braku umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2 minuty temu, PTT napisał: dojdziemy do zera to trzeba będzie kopnąć w kalendarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano 14 Stycznia Udostępnij Napisano 14 Stycznia Teraz, Jan napisał: to trzeba będzie kopnąć w kalendarz Jak na razie to chyba w motorsporcie mogę grubo dać w nerwach a tam jest już czasami 210km/h w moim aucie MINI r53 (233k/260Nm) 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano Wtorek o 23:44 Udostępnij Napisano Wtorek o 23:44 4 godziny temu, PTT napisał: Jak na razie to chyba w motorsporcie mogę grubo dać w nerwach a tam jest już czasami 210km/h w moim aucie MINI r53 (233k/260Nm) na Silesi? tam jest z 600 metrow prostej wiec o 2 paki jak sie sprawnie z zakretu wyjdzie to nie trudno (cokolwiek by to mialo wspolnego z doborem nart 😉 ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Środa o 05:29 Udostępnij Napisano Środa o 05:29 5 godzin temu, Clip napisał: na Silesi? tam jest z 600 metrow prostej wiec o 2 paki jak sie sprawnie z zakretu wyjdzie to nie trudno (cokolwiek by to mialo wspolnego z doborem nart 😉 ) Silesia Ring? PS zazdroszczę zajawki. https://autoprezent.pl/tory-samochodowe/tor-silesia-ring-glowny?gad_source=1&gbraid=0AAAAAD2giNcsYxqFCM141T-p-q8c4fFlo&gclid=Cj0KCQiAs5i8BhDmARIsAGE4xHyjvuWXf3hCzUNUYVvJTe8LWrAyHKbXcu2LWaUODXtwxmkhVZQSpTEaAoboEALw_wcB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano Środa o 19:15 Udostępnij Napisano Środa o 19:15 13 godzin temu, star napisał: Silesia Ring? PS zazdroszczę zajawki. wychodzi ze to musi byc Nurb. https://pl.wikipedia.org/wiki/Nürburgring U mnie na rozpedzenie sie od 100-200 potrzeba ~428 metrow a Mini robi to prawie 2 razy wolniej wiec potrzebuje naprawdę dłuuuugiej prostej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano wczoraj o 19:43 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:43 W dniu 15.01.2025 o 20:15, Clip napisał: wychodzi ze to musi byc Nurb. https://pl.wikipedia.org/wiki/Nürburgring U mnie na rozpedzenie sie od 100-200 potrzeba ~428 metrow a Mini robi to prawie 2 razy wolniej wiec potrzebuje naprawdę dłuuuugiej prostej. Jeżdżę w PL i Slovakia Ring. Mistrzem prostej nie jestem, w zakrętach wygląda to zdecydowanie inaczej i w swoim życiu dużo słabszymi teoretycznie autami objechałem wielu innych zawodników, którzy posiadali mocne "fury" w amatorskich ligach. Licencję R1 rajdową miałem już w 1979r wyścigową dwa lata później. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 20:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:04 20 minut temu, PTT napisał: Licencję R1 rajdową miałem już w 1979r a od kiedy masz prawo jazdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi