Skocz do zawartości

Jakie narty dla puszystej kobiety?

Baśka1981

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Baśka1981 napisał:

Witam. Jestem początkującym narciarzem. Mam buty head. Wzrost 159cm i 83 kg jakich nart dla siebie szukać. Ostatnio jeździłam na nartach dl. 145 i trudno mi ocenić czy było ok. 

Z góry dziękuję 🙂

na początek napisz:

- jaki masz staż na nartach, tzn ile sezonów, ile dni w sezonie na stoku

- na jakich trasach czujesz się OK, na jakie nie chcesz się zapuszczać

- jakie dokładnie masz buty Head? podaj model i flex [sztywność buta]

Na nartach jeździłam 6 lat temu ostatnio ( później ciąża i brak opcji wyjazdy) w tym roku byłam raz. W sezonie parę weekendów,parę jednodniowych wyjazdów - głównie Polska - Słowacja

Mogę powiedzieć że póki co to u mnie takie ześlizgiwanie się niż jeżdżenie.

Buty sprawdzę popołudniu w domu

18 minut temu, Baśka1981 napisał:

Na nartach jeździłam 6 lat temu ostatnio ( później ciąża i brak opcji wyjazdy) w tym roku byłam raz. W sezonie parę weekendów,parę jednodniowych wyjazdów - głównie Polska - Słowacja

Mogę powiedzieć że póki co to u mnie takie ześlizgiwanie się niż jeżdżenie.

Buty sprawdzę popołudniu w domu

to szkoda kasy na cokolwiek, oddaj do serwisu to co masz najlepiej razem z butami aby nastawili wiązania na Twoje obecne parametry i jedź puki jeszcze są warunki na tych łatwych stokach co do  tej pory jeździłaś

Jeśli 1981 jest peselem to i tak większych postępów nie zrobisz.

• Haha 1
  • Confused 1

3 minuty temu, Jan napisał:

to szkoda kasy na cokolwiek, oddaj do serwisu to co masz najlepiej razem z butami aby nastawili wiązania na Twoje obecne parametry i jedź puki jeszcze są warunki na tych łatwych stokach co do  tej pory jeździłaś

jeśli ja z peselem 1980 w obecnym starczym już wieku zrobiłem progress na siłowni, to progress na nartach też jest możliwy. kwestia samozaparcia i regularności.

• Like 3

47 minut temu, grimson napisał:

jeśli ja z peselem 1980 w obecnym starczym już wieku zrobiłem progress na siłowni, to progress na nartach też jest możliwy. kwestia samozaparcia i regularności.

Dokładnie. To nie jest kwestia jaki to będzie progres ale sama praca nad progresem jest pasjonująca. Też na siłowni zrobiłem mega progres z pozycji bardzo mizernej. Syn mnie nakręcał, widziałem efekty. To daje napęd. Czy ten progres jest satysfakcjonujący? Nie wiem. Nie ma znaczenia. Jakiś jest. Podobnie z nartami - samo ślizganie mnie nudzi. Lubię sobie coś kminić podczas jazdy, teoretyzować też lubię. Mi tak lepiej. 

• Like 2

13 godzin temu, Baśka1981 napisał:

Witam. Jestem początkującym narciarzem. Mam buty head. Wzrost 159cm i 83 kg jakich nart dla siebie szukać. Ostatnio jeździłam na nartach dl. 145 i trudno mi ocenić czy było ok. 

Z góry dziękuję 🙂

Cześć Baśka, buty masz mięciutkie jak na swoją wagę, co w pierwszej kolejności utrudnia właściwe manewry narciarskie (jeśli jeszcze są za duże, to już lipa dla kwadratu). Zatem warto byłoby kupić dobrze dopasowane buty z flexem ok.90 i zastanowić się czy potrzebujesz własnych nart w tym momencie. Jeśli bardzo chcesz je mieć, mogą być narty typu allround (unisex albo z linii damskiej) długości > 150cm, ok. 70mm pod butem, z rdzeniem drewnianym (nie bierz nart z rdzeniem kompozytowym). Rozważ sprzęt używany w dobrym stanie.

• Like 3
  • Thanks 1

10 godzin temu, Jan napisał:

Ale pocieszasz. 🙂 Przynajmniej smiley byś dodał. Progres można zrobić w każdym wieku i w każdej dziedzinie. Mój kolega zaczął jeździć na nartach po 40. Prawie od 0. Nie, nie osiągnął umiejętności nadzwyczajnych, fakt, ale po kilku latach jeździł pewnie a przede wszystkich miał z tego wielka frajdę. Co roku 1-2 Alpy, wypady do pobliskich stacji. Kilka razem ze mną.

A Basi życzę postępów. Kobietom jest dużo trudniej niż nam chłopom, bo rodzą dzieci i muszą się mocno przyłożyć do opieki nad nimi w początkach ich życia. Chłop może a nawet powinien pomóc, ale matki nie zastąpi. Wiem coś o tym. 🙂 Zmień buty na sztywniejsze z flexem ok. 80-90 i na razie pożyczaj narty jak radzą inni. A jeśli kupować to jak pisze zając. I jeszcze coś ważnego. Przed wyjazdem zaaplikuj sobie porządną porcję gimnastyki przednarciarskiej. Jest tego trochę w necie. Co najmniej 2-3 tygodnie przed.

• Like 2
  • Thanks 3

Dziękuję bardzo za wszystkie informacje. 

Panowie czasami są choroby które wiele rzeczy ograniczają:( nie zawsze jest to lenistwo:/ nie zawsze mamy na wszystko wpływ:)

Moje dziecko mocno mnie mobilizuje do działania! 

Kondycyjnie jest ok. 

Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam wszystkich😁

• Like 2

W dniu 10.01.2025 o 10:48, zając napisał:

z rdzeniem drewnianym (nie bierz nart z rdzeniem kompozytowym). Rozważ sprzęt używany w dobrym stanie.

Drewno jest naturalnym kompozytem a w szczególności laminatem. ( włókna celulozowe w ligninie). Narty mają budowę warstwową a rdzeń w tanich nartach jest wykonany z pianki. Pianka nie jest kompozytem, jest materiałem jednorodnym. Powinno być: raczej nie bierz nart z rdzeniem z pianki PU.

• Thanks 1

2 minuty temu, Maciej S napisał:

Drewno jest naturalnym kompozytem a w szczególności laminatem. ( włókna celulozowe w ligninie). Narty mają budowę warstwową a rdzeń w tanich nartach jest wykonany z pianki. Pianka nie jest kompozytem, jest materiałem jednorodnym. Powinno być: raczej nie bierz nart z rdzeniem z pianki PU.

Ok, brzmi sensownie. Nie jestem materiałoznawcą ani technologiem drewna więc nie będę polemizować, natomiast wychodzi na to, że rdzeń piankowy producenci / dystrybutorzy nazywają "kompozytowym" w odróżnieniu od drewnianego - zapewne dlatego że lepiej brzmi?

15 minut temu, zając napisał:

Ok, brzmi sensownie. Nie jestem materiałoznawcą ani technologiem drewna więc nie będę polemizować, natomiast wychodzi na to, że rdzeń piankowy producenci / dystrybutorzy nazywają "kompozytowym" w odróżnieniu od drewnianego - zapewne dlatego że lepiej brzmi?

Producenci w opisach budowy nart piszą głównie  bzdury skierowane do kupującego. Drewno jest bardzo dobrym materiałem konstrukcyjnym, do dziś robi się narty konstrukcyjnie zrobione wyłącznie z drewna a jest to klejonka przypominjąca wnętrze tz płyty stolarskiej. Drewno plus stalowa krawędź i ślizg z tworzywa wystarczy do zrobienia całkiem przyzwoitej narty.