Baśka1981 Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Witam. Jestem początkującym narciarzem. Mam buty head. Wzrost 159cm i 83 kg jakich nart dla siebie szukać. Ostatnio jeździłam na nartach dl. 145 i trudno mi ocenić czy było ok. Z góry dziękuję :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia 9 minut temu, Baśka1981 napisał: Witam. Jestem początkującym narciarzem. Mam buty head. Wzrost 159cm i 83 kg jakich nart dla siebie szukać. Ostatnio jeździłam na nartach dl. 145 i trudno mi ocenić czy było ok. Z góry dziękuję 🙂 na początek napisz: - jaki masz staż na nartach, tzn ile sezonów, ile dni w sezonie na stoku - na jakich trasach czujesz się OK, na jakie nie chcesz się zapuszczać - jakie dokładnie masz buty Head? podaj model i flex [sztywność buta] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baśka1981 Napisano 10 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia Na nartach jeździłam 6 lat temu ostatnio ( później ciąża i brak opcji wyjazdy) w tym roku byłam raz. W sezonie parę weekendów,parę jednodniowych wyjazdów - głównie Polska - Słowacja Mogę powiedzieć że póki co to u mnie takie ześlizgiwanie się niż jeżdżenie. Buty sprawdzę popołudniu w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baśka1981 Napisano 10 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia Już mam itype-8 flex50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia Teraz, Baśka1981 napisał: Już mam itype-8 flex50 a więc tak: - krok 1: kup nowe buty z flexem minum 80 - krok 2: zainwestuj w instruktora - krok3 czyli nowe narty: do zrealizowania po wykonaniu kroku 1 oraz 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia 18 minut temu, Baśka1981 napisał: Na nartach jeździłam 6 lat temu ostatnio ( później ciąża i brak opcji wyjazdy) w tym roku byłam raz. W sezonie parę weekendów,parę jednodniowych wyjazdów - głównie Polska - Słowacja Mogę powiedzieć że póki co to u mnie takie ześlizgiwanie się niż jeżdżenie. Buty sprawdzę popołudniu w domu to szkoda kasy na cokolwiek, oddaj do serwisu to co masz najlepiej razem z butami aby nastawili wiązania na Twoje obecne parametry i jedź puki jeszcze są warunki na tych łatwych stokach co do tej pory jeździłaś Jeśli 1981 jest peselem to i tak większych postępów nie zrobisz. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia 3 minuty temu, Jan napisał: to szkoda kasy na cokolwiek, oddaj do serwisu to co masz najlepiej razem z butami aby nastawili wiązania na Twoje obecne parametry i jedź puki jeszcze są warunki na tych łatwych stokach co do tej pory jeździłaś Jeśli 1981 jest peselem to i tak większych postępów nie zrobisz. jeśli ja z peselem 1980 w obecnym starczym już wieku zrobiłem progress na siłowni, to progress na nartach też jest możliwy. kwestia samozaparcia i regularności. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia 47 minut temu, grimson napisał: jeśli ja z peselem 1980 w obecnym starczym już wieku zrobiłem progress na siłowni, to progress na nartach też jest możliwy. kwestia samozaparcia i regularności. Dokładnie. To nie jest kwestia jaki to będzie progres ale sama praca nad progresem jest pasjonująca. Też na siłowni zrobiłem mega progres z pozycji bardzo mizernej. Syn mnie nakręcał, widziałem efekty. To daje napęd. Czy ten progres jest satysfakcjonujący? Nie wiem. Nie ma znaczenia. Jakiś jest. Podobnie z nartami - samo ślizganie mnie nudzi. Lubię sobie coś kminić podczas jazdy, teoretyzować też lubię. Mi tak lepiej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia 13 godzin temu, Baśka1981 napisał: Witam. Jestem początkującym narciarzem. Mam buty head. Wzrost 159cm i 83 kg jakich nart dla siebie szukać. Ostatnio jeździłam na nartach dl. 145 i trudno mi ocenić czy było ok. Z góry dziękuję 🙂 Cześć Baśka, buty masz mięciutkie jak na swoją wagę, co w pierwszej kolejności utrudnia właściwe manewry narciarskie (jeśli jeszcze są za duże, to już lipa dla kwadratu). Zatem warto byłoby kupić dobrze dopasowane buty z flexem ok.90 i zastanowić się czy potrzebujesz własnych nart w tym momencie. Jeśli bardzo chcesz je mieć, mogą być narty typu allround (unisex albo z linii damskiej) długości > 150cm, ok. 70mm pod butem, z rdzeniem drewnianym (nie bierz nart z rdzeniem kompozytowym). Rozważ sprzęt używany w dobrym stanie. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia 9 godzin temu, grimson napisał: zrobiłem progress na siłowni, 8 godzin temu, KrzysiekK napisał: Też na siłowni zrobiłem mega progres jesteście wspaniali panowie, mieliście problemy po przebytej ciąży ? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia 13 minut temu, Jan napisał: jesteście wspaniali panowie, mieliście problemy po przebytej ciąży ? Ja po ciąży spożywczej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 10 Stycznia Udostępnij Napisano 10 Stycznia 10 godzin temu, Jan napisał: Jeśli 1981 jest peselem to i tak większych postępów nie zrobisz. Ale pocieszasz. 🙂 Przynajmniej smiley byś dodał. Progres można zrobić w każdym wieku i w każdej dziedzinie. Mój kolega zaczął jeździć na nartach po 40. Prawie od 0. Nie, nie osiągnął umiejętności nadzwyczajnych, fakt, ale po kilku latach jeździł pewnie a przede wszystkich miał z tego wielka frajdę. Co roku 1-2 Alpy, wypady do pobliskich stacji. Kilka razem ze mną. A Basi życzę postępów. Kobietom jest dużo trudniej niż nam chłopom, bo rodzą dzieci i muszą się mocno przyłożyć do opieki nad nimi w początkach ich życia. Chłop może a nawet powinien pomóc, ale matki nie zastąpi. Wiem coś o tym. 🙂 Zmień buty na sztywniejsze z flexem ok. 80-90 i na razie pożyczaj narty jak radzą inni. A jeśli kupować to jak pisze zając. I jeszcze coś ważnego. Przed wyjazdem zaaplikuj sobie porządną porcję gimnastyki przednarciarskiej. Jest tego trochę w necie. Co najmniej 2-3 tygodnie przed. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baśka1981 Napisano 11 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia Dziękuję bardzo za wszystkie informacje. Panowie czasami są choroby które wiele rzeczy ograniczają:( nie zawsze jest to lenistwo:/ nie zawsze mamy na wszystko wpływ:) Moje dziecko mocno mnie mobilizuje do działania! Kondycyjnie jest ok. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam wszystkich😁 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia W dniu 10.01.2025 o 10:48, zając napisał: z rdzeniem drewnianym (nie bierz nart z rdzeniem kompozytowym). Rozważ sprzęt używany w dobrym stanie. Drewno jest naturalnym kompozytem a w szczególności laminatem. ( włókna celulozowe w ligninie). Narty mają budowę warstwową a rdzeń w tanich nartach jest wykonany z pianki. Pianka nie jest kompozytem, jest materiałem jednorodnym. Powinno być: raczej nie bierz nart z rdzeniem z pianki PU. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2 minuty temu, Maciej S napisał: Drewno jest naturalnym kompozytem a w szczególności laminatem. ( włókna celulozowe w ligninie). Narty mają budowę warstwową a rdzeń w tanich nartach jest wykonany z pianki. Pianka nie jest kompozytem, jest materiałem jednorodnym. Powinno być: raczej nie bierz nart z rdzeniem z pianki PU. Ok, brzmi sensownie. Nie jestem materiałoznawcą ani technologiem drewna więc nie będę polemizować, natomiast wychodzi na to, że rdzeń piankowy producenci / dystrybutorzy nazywają "kompozytowym" w odróżnieniu od drewnianego - zapewne dlatego że lepiej brzmi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 15 minut temu, zając napisał: Ok, brzmi sensownie. Nie jestem materiałoznawcą ani technologiem drewna więc nie będę polemizować, natomiast wychodzi na to, że rdzeń piankowy producenci / dystrybutorzy nazywają "kompozytowym" w odróżnieniu od drewnianego - zapewne dlatego że lepiej brzmi? Producenci w opisach budowy nart piszą głównie bzdury skierowane do kupującego. Drewno jest bardzo dobrym materiałem konstrukcyjnym, do dziś robi się narty konstrukcyjnie zrobione wyłącznie z drewna a jest to klejonka przypominjąca wnętrze tz płyty stolarskiej. Drewno plus stalowa krawędź i ślizg z tworzywa wystarczy do zrobienia całkiem przyzwoitej narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pauli Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia @Baśka1981 zacznij od butów i kondycji. Albo odwrotnie 😉 Narty na spokojnie. Nie zniechęcaj się, zwłaszcza malkontentami 😉 Najważniejsze, że Ci się chce i masz motywację (motywatora/rkę). Uważaj na siebie i dużo dobrej zabawy na stoku!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi