henio Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Witam. Po ponad 20 latach znów zaczynam przygodę z nartami. Do tej pory 2 godzinki z instruktorem i kilka jazd sami dlatego poziom początkujący. W wypożyczalni dało mi narty 170cm i chyba było ok, ale czytając w google to już zgłupiałem. Wiek 40. Wzrost 188cm. Waga 120-128kg zaleznie od sezonu 🙂 obecnie 127kg. Jakie narty kupić o jakich parametrach? I czy w kwestii zakupu butów też na coś zwracać uwagę ? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia 1 minutę temu, henio napisał: Witam. Po ponad 20 latach znów zaczynam przygodę z nartami. Do tej pory 2 godzinki z instruktorem i kilka jazd sami dlatego poziom początkujący. W wypożyczalni dało mi narty 170cm i chyba było ok, ale czytając w google to już zgłupiałem. Wiek 40. Wzrost 188cm. Waga 120-128kg zaleznie od sezonu 🙂 obecnie 127kg. Jakie narty kupić o jakich parametrach? I czy w kwestii zakupu butów też na coś zwracać uwagę ? Dzięki. witaj w gronie narciarzy. zacznij od zakupu butów, flex min 120. potem z butami wypożyczasz narty i bierzesz instruktora na kilka lekcji. następnie jeżdzisz, doskonalisz technikę. wybór nart zostawiłbym na dwa sezony później, jak się objeździsz. jakie narty? 180cm, max 75mm pod butem, sztywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia 1 godzinę temu, henio napisał: Witam. Po ponad 20 latach znów zaczynam przygodę z nartami. Do tej pory 2 godzinki z instruktorem i kilka jazd sami dlatego poziom początkujący. W wypożyczalni dało mi narty 170cm i chyba było ok, ale czytając w google to już zgłupiałem. Wiek 40. Wzrost 188cm. Waga 120-128kg zaleznie od sezonu 🙂 obecnie 127kg. Jakie narty kupić o jakich parametrach? I czy w kwestii zakupu butów też na coś zwracać uwagę ? Dzięki. Dodam że "sztywne" dla Ciebie to będą takie z drewnianym rdzeniem i dwoma blacham z tzw. tytanalu - jak przeczytasz że rdzeń kompozytowy, pianka czy węgiel i że mają wbudowany zegarek z kukułką są lekkie łatwe i przyjemne to omijaj z daleka bo się zarazisz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henio Napisano 9 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 9 Stycznia Hmm.. na początku tak myślałem żeby zakupić tylko buty potem wymyśliłem że zakupie cały komplet ale zrobię tak jak mówicie Panowie, kupię buty pod siebie i będę jeździł na wypożyczonych a na przyszły sezon zakupie narty. Mam jeszcze pytanko o sprzęt dla córki 12 lat. Zaczęła jeździć w zeszłym sezonie . Wzrost 155 Waga 55 Doradzicie jakie narty i buty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia W dniu 9.01.2025 o 17:00, henio napisał: Hmm.. na początku tak myślałem żeby zakupić tylko buty potem wymyśliłem że zakupie cały komplet ale zrobię tak jak mówicie Panowie, kupię buty pod siebie i będę jeździł na wypożyczonych a na przyszły sezon zakupie narty. Mam jeszcze pytanko o sprzęt dla córki 12 lat. Zaczęła jeździć w zeszłym sezonie . Wzrost 155 Waga 55 Doradzicie jakie narty i buty ? Jaki budżet dla Córy, na jaki okres czasu? Jak Córa jeździ- jesteś w stanie jakoś to określić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia W dniu 9.01.2025 o 12:13, grimson napisał: witaj w gronie narciarzy. zacznij od zakupu butów, flex min 120. potem z butami wypożyczasz narty i bierzesz instruktora na kilka lekcji. następnie jeżdzisz, doskonalisz technikę. wybór nart zostawiłbym na dwa sezony później, jak się objeździsz. jakie narty? 180cm, max 75mm pod butem, sztywne. Osoba po paru sezonach bez żadnego doświadczenia szkoleniowego nie powinna doradzać, czy powinna? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 22 minuty temu, Mitek napisał: Osoba po paru sezonach bez żadnego doświadczenia szkoleniowego nie powinna doradzać, czy powinna? Czy narciarz jeżdżący tylko jednym stylem powinien doradzać, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 32 minuty temu, grimson napisał: Czy narciarz jeżdżący tylko jednym stylem powinien doradzać, czy nie? XD. Oczywiście, o ile ma pojęcie na tematy innych "stylów"- określenie wyjątkowo nietrafione. XD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia 7 minut temu, johnwick napisał: XD. Oczywiście, o ile ma pojęcie na tematy innych "stylów"- określenie wyjątkowo nietrafione. XD Cześć Nie tyle nietrafione ile świadczące o totalnej niewiedzy piszącego. Cenne zdanie dowodowe, potwierdzające moją tezę, że laik powinien siedzieć cicho bo może komuś zrobić po prostu krzywdę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia W dniu 9.01.2025 o 12:10, henio napisał: Witam. Po ponad 20 latach znów zaczynam przygodę z nartami. Do tej pory 2 godzinki z instruktorem i kilka jazd sami dlatego poziom początkujący. W wypożyczalni dało mi narty 170cm i chyba było ok, ale czytając w google to już zgłupiałem. Wiek 40. Wzrost 188cm. Waga 120-128kg zaleznie od sezonu 🙂 obecnie 127kg. Jakie narty kupić o jakich parametrach? I czy w kwestii zakupu butów też na coś zwracać uwagę ? Dzięki. Cześć A więc... Zakup butów to rozsądne posunięcie. Oczywiście twardość według flex indeksu to nie jest Twój cel. Nie ma bezpośredniego związku z wagą. Może nieco pomóc ale twardy but - but z plastiku takie jak obecnie istnieją - to tak naprawdę tylko ułatwienie. Narciarz wyważa się sam. W Twoim wypadku twardsze buty mogą pomóc ale nie mogą to być buty z linii sportowej bo w ciemno można powiedzieć, że przy agrsywnym trzymaniu oraz niewielkiej ilość kapcia będziesz się męczył. Ale przede wszystkim parę ważnych pytań: - jak u Ciebie z siłą i kondycją, czy trenujesz trenowałeś coś np. czy raczej słabo - czy chciałbyś nauczyć się porządnie jeździć i zamierzasz to konsekwentnie realizować czy raczej chodzi po prostu o przyjemne i w miarę bezpieczne spędzanie czasu na śniegu - ile czasu zamierzasz poświęcić w sezonie na narty - gdzie chcesz jeździć, gdzie jeździłeś te 2h z instruktorem np.? i to samo córka... Pozdro serdeczne Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlodzio Napisano 13 Stycznia Udostępnij Napisano 13 Stycznia (edytowane) W dniu 9.01.2025 o 12:13, grimson napisał: ... butów, flex min 120 ... Moim zdaniem zbyt mitologizujemy sztywność buta - dlaczego nie 100 albo nawet 90 ?. Najważniejsze aby były jak najlepiej dopasowane. Dużo czasu upłynie zanim ktoś odczuje reakcję narty na ruch dużego lub małego palca w bucie. Edytowane 13 Stycznia przez mlodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
henio Napisano Środa o 07:47 Autor Udostępnij Napisano Środa o 07:47 W dniu 13.01.2025 o 21:07, Mitek napisał: Cześć A więc... Zakup butów to rozsądne posunięcie. Oczywiście twardość według flex indeksu to nie jest Twój cel. Nie ma bezpośredniego związku z wagą. Może nieco pomóc ale twardy but - but z plastiku takie jak obecnie istnieją - to tak naprawdę tylko ułatwienie. Narciarz wyważa się sam. W Twoim wypadku twardsze buty mogą pomóc ale nie mogą to być buty z linii sportowej bo w ciemno można powiedzieć, że przy agrsywnym trzymaniu oraz niewielkiej ilość kapcia będziesz się męczył. Ale przede wszystkim parę ważnych pytań: - jak u Ciebie z siłą i kondycją, czy trenujesz trenowałeś coś np. czy raczej słabo - czy chciałbyś nauczyć się porządnie jeździć i zamierzasz to konsekwentnie realizować czy raczej chodzi po prostu o przyjemne i w miarę bezpieczne spędzanie czasu na śniegu - ile czasu zamierzasz poświęcić w sezonie na narty - gdzie chcesz jeździć, gdzie jeździłeś te 2h z instruktorem np.? i to samo córka... Pozdro serdeczne Pozdro Witam. Jeżeli chodzi o kondycję to jakaś jest, nie uprawiam sportów systematycznie, kiedyś była głównie siłownia, ale dla przyjemności rower, rolki, łyżwy, bieżnia jak najbardziej od czasu do czasu. Moja waga nie jest spowodowana tylko nadwagą i wiekiem ale ogólnie jestem duży. Jeżeli chodzi o jazdę na nartach to chciałbym nauczyć się jeździć dobrze i poprawnie dla przyjemności . Jeżeli chodzi o czas w sezonie to co 2 tyg raczej będę wybierał się na narty. Z instruktorem uczyłem się na małym stoku w rzeczce, teraz wróciłem z Karpacza i jezdzilm ok 3 godzin już bez instruktora, za 2 tyg znów jadę gdzieś gdzie będą warunki i chce znów wziasc instruktora. Córka podobnie do mnie tylko ona w zeszłym sezonie jeździła kilka godz. Teraz jak byłem to w wypzyczalni dali mi buty miękkie flex 85 bo głównie takie mieli i narty 175cm i było ok moim zdaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi