leser94 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Cześć, Planuję w tym sezonie wybrać się na narty i zastanawiam się nad miejscem, oraz terminem. Do wyboru mam Dachstein w pierwszym tygodniu marca lub Passo del tonale na przełomie marca i kwietnia. Zastanawiam się mocno nad Włochami, jednak mam obawy, że przy obecnych warunkach ten termin może być za późny, aby fajnie pojeździć. 2 Lata temu byłem w Les2Alpes podobną porą i warunki było bardzo ciężkie po 2 godzinach. Tutaj sam ośrodek jest trochę wyżej. Czy był ktoś z Was w podobnym terminie w Tonale w zeszłym roku i może podpowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 5 godzin temu, leser94 napisał: Cześć, Planuję w tym sezonie wybrać się na narty i zastanawiam się nad miejscem, oraz terminem. Do wyboru mam Dachstein w pierwszym tygodniu marca lub Passo del tonale na przełomie marca i kwietnia. Zastanawiam się mocno nad Włochami, jednak mam obawy, że przy obecnych warunkach ten termin może być za późny, aby fajnie pojeździć. 2 Lata temu byłem w Les2Alpes podobną porą i warunki było bardzo ciężkie po 2 godzinach. Tutaj sam ośrodek jest trochę wyżej. Czy był ktoś z Was w podobnym terminie w Tonale w zeszłym roku i może podpowiedzieć? Byłem z zeszłym roku w połowie marca, a był to słoneczny marzec. Mimo wysokości rzedu 1900 m przy dużej ilości słońca mielismy około południa 10-14 stopni na plusie. Trasy wszystkie czynne, ale po południu oczywiscie fest miękko. Oczywiście jest twarda Presena i leśne Ponte di Legno, ale w Passo przy słonecznej pogodzie jest cudnie i bardzo bardzo miękko. Natomiast nikt Ci nie wywróży pogody na koniec marca, a może być różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Cześć Byłem tam pewnie 20, może 30 razy i zawsze było fajnie. Najpóźniej w maju - podczas pobytu spadło prawie 60 cm śniegu - fantastyczna jazda. A co to znaczy trudne warunki??? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Godzinę temu, Mitek napisał: A co to znaczy trudne warunki??? Oj Mitek ..kozaczysz i kozaczysz - a sam jako doświadczony narciarz wiesz że to są góry a z żywiołem nie wygrasz.. polegniesz prędzej czy pózniej (jak nie w Zgodzie to w Halce) (przypadkowe zdjęcie ilustracyjne zaczerpnięte z internetu) 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 1 godzinę temu, Mitek napisał: Najpóźniej w maju w którym roku ? 8 godzin temu, leser94 napisał: 2 Lata temu byłem w Les2Alpes podobną porą i warunki było bardzo ciężkie byłem tam od 1 do 14 kwietnia 2023 i powyżej 2 tyś. metrów warunki były rewelacyjne przez cały dzień ja bym pojechał na Dachstein na początki marca a jak chcesz koniecznie w kwietniu do Włoch to Cervinia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia 12 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Byłem tam pewnie 20, może 30 razy i zawsze było fajnie. Najpóźniej w maju - podczas pobytu spadło prawie 60 cm śniegu - fantastyczna jazda. A co to znaczy trudne warunki??? Pozdro Dawne dzieje.... bylem ostatnio 3x tam w lutym i sniegu było symbolicznie.... ale tam gdzie trzeba był. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia W dniu 8.01.2025 o 13:41, leser94 napisał: Cześć, Planuję w tym sezonie wybrać się na narty i zastanawiam się nad miejscem, oraz terminem. Do wyboru mam Dachstein w pierwszym tygodniu marca lub Passo del tonale na przełomie marca i kwietnia. Zastanawiam się mocno nad Włochami, jednak mam obawy, że przy obecnych warunkach ten termin może być za późny, aby fajnie pojeździć. 2 Lata temu byłem w Les2Alpes podobną porą i warunki było bardzo ciężkie po 2 godzinach. Tutaj sam ośrodek jest trochę wyżej. Czy był ktoś z Was w podobnym terminie w Tonale w zeszłym roku i może podpowiedzieć? Ale Schladmin-Dachstein? Bo na samym lodowcu to już chyba trasy zamknęli. Szczyty w dolinie są tak pod 2000m npm - raczej nisko i może być miękko w tym terminie, nie ryzykowałabym. Passo Tonale - mogą być lepsze warunki, choć osobiście nie przepadam za tym ośrodkiem. Dla mnie to miejsce jakoś bez klimatu, typowo treningowe - ratuje go lodowiec (trochę mało tras) i połączenie z Ponte di Legno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia 32 minuty temu, zając napisał: Ale Schladmin-Dachstein? Bo na samym lodowcu to już chyba trasy zamknęli. Szczyty w dolinie są tak pod 2000m npm - raczej nisko i może być miękko w tym terminie, nie ryzykowałabym. Passo Tonale - mogą być lepsze warunki, choć osobiście nie przepadam za tym ośrodkiem. Dla mnie to miejsce jakoś bez klimatu, typowo treningowe - ratuje go lodowiec (trochę mało tras) i połączenie z Ponte di Legno. A bylas moze pod koniec marca w Amade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia 32 minuty temu, Jan napisał: A bylas moze pod koniec marca w Amade? Nie - w styczniu 😁 było twardo, na dole trochę mało śniegu poza tym wyśmienicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano Czwartek o 13:25 Udostępnij Napisano Czwartek o 13:25 On 1/8/2025 at 9:19 PM, Jan said: w którym roku ? Chcesz się upewnić czy to było jeszcze przed kryzysem klimatycznym? 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Czwartek o 14:22 Udostępnij Napisano Czwartek o 14:22 56 minut temu, BoB77 napisał: przed kryzysem klimatycznym? 🤣 jakim kryzysem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi