Skocz do zawartości

Passo del tonale na przełomie Marca i Kwietnia 2025. Czy jest sens?

leser94

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,
Planuję w tym sezonie wybrać się na narty i zastanawiam się nad miejscem, oraz terminem.

Do wyboru mam Dachstein w pierwszym tygodniu marca lub Passo del tonale na przełomie marca i kwietnia.

Zastanawiam się mocno nad Włochami, jednak mam obawy, że przy obecnych warunkach ten termin może być za późny, aby fajnie pojeździć.
2 Lata temu byłem w Les2Alpes podobną porą i warunki było bardzo ciężkie po 2 godzinach. Tutaj sam ośrodek jest trochę wyżej.

Czy był ktoś z Was w podobnym terminie w Tonale w zeszłym roku i może podpowiedzieć?

5 godzin temu, leser94 napisał:

Cześć,
Planuję w tym sezonie wybrać się na narty i zastanawiam się nad miejscem, oraz terminem.

Do wyboru mam Dachstein w pierwszym tygodniu marca lub Passo del tonale na przełomie marca i kwietnia.

Zastanawiam się mocno nad Włochami, jednak mam obawy, że przy obecnych warunkach ten termin może być za późny, aby fajnie pojeździć.
2 Lata temu byłem w Les2Alpes podobną porą i warunki było bardzo ciężkie po 2 godzinach. Tutaj sam ośrodek jest trochę wyżej.

Czy był ktoś z Was w podobnym terminie w Tonale w zeszłym roku i może podpowiedzieć?

Byłem z zeszłym roku w połowie marca, a był to słoneczny marzec.

Mimo wysokości rzedu 1900 m przy dużej ilości słońca mielismy około południa 10-14 stopni na plusie. Trasy wszystkie czynne, ale po południu oczywiscie fest miękko. Oczywiście jest twarda Presena i leśne Ponte di Legno, ale w Passo przy słonecznej pogodzie jest cudnie i bardzo bardzo miękko. 

Natomiast nikt Ci nie wywróży pogody na koniec marca, a może być różnie.

Godzinę temu, Mitek napisał:

A co to znaczy trudne warunki???

Oj Mitek ..kozaczysz i kozaczysz - a sam jako doświadczony narciarz wiesz że to są góry a z żywiołem nie wygrasz.. polegniesz prędzej czy pózniej (jak nie w Zgodzie to w Halce)

(przypadkowe zdjęcie ilustracyjne zaczerpnięte z internetu)

marcos.thumb.jpeg.38eaebc6b5b4e80282a44fe344324d47.jpeg

• Like 2
  • Haha 4

1 godzinę temu, Mitek napisał:

Najpóźniej w maju

w którym roku ?

8 godzin temu, leser94 napisał:

2 Lata temu byłem w Les2Alpes podobną porą i warunki było bardzo ciężkie

byłem tam od 1 do 14 kwietnia 2023 i powyżej 2 tyś. metrów warunki były rewelacyjne przez cały dzień

ja bym pojechał na Dachstein na początki marca a jak chcesz koniecznie w kwietniu do Włoch to Cervinia

12 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Byłem tam pewnie 20, może 30 razy i zawsze było fajnie. Najpóźniej w maju - podczas pobytu spadło prawie 60 cm śniegu - fantastyczna jazda. A co to znaczy trudne warunki???

Pozdro

Dawne dzieje.... bylem ostatnio 3x tam w lutym i sniegu było symbolicznie.... ale tam gdzie trzeba był. 

• Like 1

W dniu 8.01.2025 o 13:41, leser94 napisał:

Cześć,

Ale Schladmin-Dachstein? Bo na samym lodowcu to już chyba trasy zamknęli. Szczyty w dolinie są tak pod 2000m npm - raczej nisko i może być miękko w tym terminie, nie ryzykowałabym.
Passo Tonale - mogą być lepsze warunki, choć osobiście nie przepadam za tym ośrodkiem. Dla mnie to miejsce jakoś bez klimatu, typowo treningowe - ratuje go lodowiec (trochę mało tras) i połączenie z Ponte di Legno.

32 minuty temu, zając napisał:

Ale Schladmin-Dachstein? Bo na samym lodowcu to już chyba trasy zamknęli. Szczyty w dolinie są tak pod 2000m npm - raczej nisko i może być miękko w tym terminie, nie ryzykowałabym.
Passo Tonale - mogą być lepsze warunki, choć osobiście nie przepadam za tym ośrodkiem. Dla mnie to miejsce jakoś bez klimatu, typowo treningowe - ratuje go lodowiec (trochę mało tras) i połączenie z Ponte di Legno.

A bylas moze pod koniec marca w Amade?