Mitek Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 4 godziny temu, johnwick napisał: Ta " skala umiejętności" to jedno wielkie xd, które powinno dawno temu odejść do lamusa: Jedna z możliwych opcji : zdolność przejechania GS na regionalnym na >=8pkt i SL na PI na >=6pkt. Skoro tak chcecie zdefiniować jazdę sportowa to ja wymiękam. XD Czekam na podanie przykładów innych opcji. Cześć Wiesz, zależy gdzie są zawody i kto zakłada czas. Ja myślę, że jak na ocenę wartości jazdy stokowego amatora to przytoczona przez Ciebie norma z PI jest dość dobra. Z jazdą sportową oczywiście nie ma to nic wspólnego - pełna zgoda. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Sezonowo taka okręgówka to ok. 40 tys. pln licząc wyjazdy lodowce, obozy sportowe, weekendowe wyjazdy, treningi w miarę warunków śniegowych w tygodniu, sprzęt (praktycznie co roku do wymiany), karnety, zawody, wpisowe, coś na stok, i jesienny cykl przygotowawczy do sezonu. Nieźle. Pewnie, że na dziecku się nie oszczędza, ale żeby aż tyle? U mnie było to dużo mniej. Też były obozy, treningi, wyjazdy, ale kosztowało to dużo mniej. Inne czasy były, fakt, ale też inne zarobki. No i dobre pytanie sie nasuwa. Czy warto było i jest? 🙂 Moje dzieci na nartach jeżdżą obecnie ok. 7-10 dni w roku. I to jak dobrze pójdzie. Dlaczego nie więcej? Bo proza życia. Mają pracę, własne dzieci, budują lub remontuja swoje domy czy mieszkania... Narty są na mocno dalszym planie. Może za kilka lat, gdy ich własne dzieci zaczną wyfruwać z domu, będą spędzać więcej czasu na nartach. Tak było właśnie w moim przypadku. Zacząłem znów dość intesywnie jeździć na nartach w wieku ok. 45-50 lat. I wracam do pytania. Czy gdyby te moje dzieci były mniej narciarsko wyuczone coś by to zmieniło? Też spędzałyby mniej więcej tyle czasu na nartach co obecnie, a więc niewiele na tym etapie życia. Może by miały ciut mniejszą frajdę gorzej jeżdżąc, ale i to nie jest pewne. Oczywiście cały ten wywód należy traktować z przymróżeniem oka. 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 26 minut temu, a_senior napisał: Nieźle. Pewnie, że na dziecku się nie oszczędza, ale żeby aż tyle? U mnie było to dużo mniej. Andrzeju, po COVID poszło wszystko do góry z 50%. Każdy obóz to 5 tysi, bo to nie biała szkoła. Jedzie trener na 5-6 dzieciaków, trzeba przecież jego koszty pokryć, za darmo nie pojedzie a i właściciel klubu (organizator) też musi coś zarobić. Wszystkie to wyjazdy w Alpy. Masz 3-4 obozy w sezonie i łatwo policzyć. Wyjazdy weekendowe to 17 dni, to także kolejne 5 tysi. Karnety i kieszonkowe kolejne 3tys. I tak się to mnoży. Dochodzą zawody więc dodatkowe koszty, noclegi, karnety, opieka trenerska, transport. W sezonie to pewnie z 6-8 dodatkowych dni. Ale jak zawsze to punkt widzenia zależy o miejsca siedzenia, dla jednych to grube tysie, a dla drugich frytki, na zasadzie miesięczne uposażenie mogę wydać na fajnie spędzony czas dziecka i to za cały rok, bądź co bądź, to Żona też pracuje i z głodu nie umrzemy😉. Ja już bardzo dużo zaoszczędziłem na fryzjerze😀. pozdro 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 11 minut temu, Marcos73 napisał: Andrzeju, po COVID poszło wszystko do góry z 50%. Każdy obóz to 5 tysi, bo to nie biała szkoła. Jedzie trener na 5-6 dzieciaków, trzeba przecież jego koszty pokryć, za darmo nie pojedzie a i właściciel klubu (organizator) też musi coś zarobić. Wszystkie to wyjazdy w Alpy. Masz 3-4 obozy w sezonie i łatwo policzyć. Wyjazdy weekendowe to 17 dni, to także kolejne 5 tysi. Karnety i kieszonkowe kolejne 3tys. I tak się to mnoży. Dochodzą zawody więc dodatkowe koszty, noclegi, karnety, opieka trenerska, transport. W sezonie to pewnie z 6-8 dodatkowych dni. Ale jak zawsze to punkt widzenia zależy o miejsca siedzenia, dla jednych to grube tysie, a dla drugich frytki, na zasadzie miesięczne uposażenie mogę wydać na fajnie spędzony czas dziecka i to za cały rok, bądź co bądź, to Żona też pracuje i z głodu nie umrzemy😉. Ja już bardzo dużo zaoszczędziłem na fryzjerze😀. pozdro znajomy ma trójkę dzieci w klubie sportowym, sprzęt, szkolenia, wyjazdy w Alpy. Tanio to już było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 17 lat temu w ski amade skipass kosztował 23xE za 6 dni w tym roku na święta 37xE za 5 dni Za spanie płaciliśmy 500E teraz 900E Nie tylko u nas inflacja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 5 minut temu, Clip napisał: 17 lat temu w ski amade skipass kosztował 23xE za 6 dni w tym roku na święta 37xE za 5 dni Za spanie płaciliśmy 500E teraz 900E Nie tylko u nas inflacja Co kto lubi... Da się dużo taniej pojeździć na nartach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Andrzeju, po COVID poszło wszystko do góry z 50%. Każdy obóz to 5 tysi, bo to nie biała szkoła. Jedzie trener na 5-6 dzieciaków, trzeba przecież jego koszty pokryć, za darmo nie pojedzie a i właściciel klubu (organizator) też musi coś zarobić. Wszystkie to wyjazdy w Alpy. Masz 3-4 obozy w sezonie i łatwo policzyć. Wyjazdy weekendowe to 17 dni, to także kolejne 5 tysi. Karnety i kieszonkowe kolejne 3tys. I tak się to mnoży. Dochodzą zawody więc dodatkowe koszty, noclegi, karnety, opieka trenerska, transport. W sezonie to pewnie z 6-8 dodatkowych dni. Ale jak zawsze to punkt widzenia zależy o miejsca siedzenia, dla jednych to grube tysie, a dla drugich frytki, na zasadzie miesięczne uposażenie mogę wydać na fajnie spędzony czas dziecka i to za cały rok, bądź co bądź, to Żona też pracuje i z głodu nie umrzemy😉. Ja już bardzo dużo zaoszczędziłem na fryzjerze😀. pozdro Suma sumarum jak stawiasz 5 latka na nartach to aby do 15 roku życia nauczył się porządnie jeździć (ciągle jeszcze amatorsko) potrzeba 400 000 PLN. czyli raz w roku na tydzień albo nawet 2 do stokowej szkółki zupełnie nie ma sensu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) Jak ktoś stawia 5 latka na nartach to jest o dwa trzy lata opóźniony. Tu masz dziecko uczone prawidłowo w wieku 5 lat i 10 miesięcy: Pozdro Edytowane 8 Stycznia przez Mitek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 6 minut temu, Jan napisał: Suma sumarum jak stawiasz 5 latka na nartach to aby do 15 roku życia nauczył się porządnie jeździć (ciągle jeszcze amatorsko) potrzeba 400 000 PLN. czyli raz w roku na tydzień albo nawet 2 do stokowej szkółki zupełnie nie ma sensu. Ale po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 12 minut temu, johnwick napisał: Da się dużo taniej pojeździć na nartach... oczywiście, jak byłem mały to znalazłem narty w piwnicy, przytroczyłem do butów paskami, podchodziłem i zjeżdżałem z hałdy - nic nie kosztowało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Teraz, Jan napisał: oczywiście, jak byłem mały to znalazłem narty w piwnicy, przytroczyłem do butów paskami, podchodziłem i zjeżdżałem z hałdy - nic nie kosztowało XD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) 5 minut temu, Jan napisał: oczywiście, jak byłem mały to znalazłem narty w piwnicy, przytroczyłem do butów paskami, podchodziłem i zjeżdżałem z hałdy - nic nie kosztowało Ja miałem to szczęście, że wpinałem się w " normalne" wiązania. Edytowane 8 Stycznia przez johnwick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia A tak serio, jeśli Twoje pociechy mają takie problemy to widocznie nie sprawia im to tyle frajdy ile powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 12 minut temu, Mitek napisał: dziecko uczone prawidłowo w wieku 5 lat i 10 miesięcy: wyjątkowy talent teraz jest już instruktorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) 15 minut temu, Jan napisał: wyjątkowy talent teraz jest już instruktorem ? Pewnie Tak... I zapewne uczy Twoje córy jak być dobrym instruktorem. Edytowane 8 Stycznia przez johnwick 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 30 minut temu, johnwick napisał: Co kto lubi... Da się dużo taniej pojeździć na nartach... to prawda tutaj np. 5 dni kosztuje 724PLN czyli równo połowę taniej. Polecam! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Teraz, Clip napisał: to prawda tutaj np. 5 dni kosztuje 724PLN czyli równo połowę taniej. Polecam! XD. Skoro chcesz się ograniczać to powo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 7 minut temu, Clip napisał: tutaj np. 5 dni kosztuje 724PLN przy takich warunkach to muszą te 724 dopłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 1 minutę temu, johnwick napisał: Tak... I zapewne uczy Twoje córy jak być dobrym instruktorem. Cześć Nie ale lubi jeździć na nartach. Za to młodsza o trzy lata siostra zaczynała wcześniej bo w wieku 2 lata i 4 miesiące i może dlatego już jest. Chłopczyk lubi jeździć, ale ma wiele innych pasji również. Niestety w wieku 13 lat przesiadł się na SL i jego techniczne umiejętności stają się mniej użyteczne. Jeździ dobrze ale mógłby znacznie lepiej... Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 12 minut temu, Clip napisał: to prawda tutaj np. 5 dni kosztuje 724PLN czyli równo połowę taniej. Polecam! Cześć No rzeczywiście dla słabiutkich narciarzy to jest kłopot - rozumiem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia Teraz, Jan napisał: przy takich warunkach to muszą te 724 dopłacać z dołu nie było tego widac, przy kasie nikt sie nie zająknął ze chujnia z grzybnią, normalnie sprzedawali skipassy. Całe szczescie ze cos mnie tknęło i kupiłem jednodniowy. Sprawdzilem date zdjecia 2.03 w zeszlym roku. Ludzie na tym przesmyku narty zdejmowali i schodzili bokiem. Tylko w u nas cos takiego jest mozliwe ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2 minuty temu, Clip napisał: z dołu nie było tego widac, przy kasie nikt sie nie zająknął ze chujnia z grzybnią, normalnie sprzedawali skipassy. Całe szczescie ze cos mnie tknęło i kupiłem jednodniowy. Sprawdzilem date zdjecia 2.03 w zeszlym roku. Ludzie na tym przesmyku narty zdejmowali i schodzili bokiem. Tylko w u nas cos takiego jest mozliwe ... XD. No kto by się spodziewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 7 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie ale lubi jeździć na nartach. Za to młodsza o trzy lata siostra zaczynała wcześniej bo w wieku 2 lata i 4 miesiące i może dlatego już jest. Chłopczyk lubi jeździć, ale ma wiele innych pasji również. Niestety w wieku 13 lat przesiadł się na SL i jego techniczne umiejętności stają się mniej użyteczne. Jeździ dobrze ale mógłby znacznie lepiej... Pozdro Mitek, propsy. Chciałbym zobaczyć co lubi i jak teraz jeździ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia 7 minut temu, Clip napisał: 2.03 w zeszlym roku. fajna data - też byłem na nartach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnwick Napisano 8 Stycznia Udostępnij Napisano 8 Stycznia (edytowane) Have we got a new love tonight? Edytowane 8 Stycznia przez johnwick 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi