Skocz do zawartości

Nietypowo ... zakładanie butów i ucisk na mały palec

rulez

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki nietypowy problem. 
Kupiłem buty, które spełniają wszystkie moje wymagania, są w miarę wygodne. Jednak po założeniu szczególnie prawego buta, czuję ucisk ma mały palec.

Myślałem aby oddać buty do odbarczania, bo może za wąskie, ale w sklepie przymierzyłem inne modele i to samo :(.

Może znacie jak to moje dzieci nazywają "life hack" aby zniwelować ucisk ?

Może źle zakładam, nie wiem. Można z tym żyć i jeździć, ale zawsze może być lepiej.

Edytowane przez rulez

• rulez zmienił tytuł na Nietypowo ... zakładanie butów i ucisk na mały palec

Salomon S/Pro 130 Alpha mierzone w sklepie rozmiar buta 26/26.5 z wkładką sidas, wcześniej Lange RX 120 LV i to samo. W Lange jakies 4 lata, wczesniej były Atomic HawkX ale to były kapcie. Ogólnie to jeżdze długo, z przerwą. Stopy typowe. Najgorsze, że z lewą nei ma problemów tylko prawa. W Lange dałem nawet do odburczania i nic nie pomogło. Normalnie palec zawija mi się 🙂 i czuję ucisk.

Odbarczanie w piecu, zgodnie z opinią części, i moją także, jest nieskuteczne.

Jedyną skuteczną metodą jest odbarczenie własnoręczne, do znalezienia w Sieci.

W skrócie, nagrzewnicą zmiękczamy punktowo skorupę,

wciskamy patyk na wymiar,

czekamy klka godzin do całkowitego wystygnięcia.

pzdr Marek

Edytowane przez Skipper Kiper

Byłem w serwisie, odbarczyli ale chyba nie tu problem. 

Zmierzona szerokość stopy to około 96-97mm.

But ma 98mm, jak założe samą wkładkę to też czuje ucisk :(.

Mając chwilę zacząłem szukaċ, i kupiłem małe separatory silikonowe do małego palca aby się nie podwijał zobaczymy czy coś pomoże.

Po 6 stycznia bede musial sie wybraċ, może tą skorupę można wygrzać i dostosować do moich stóp. Chociaź w lewej tego nie czuję.

11 minut temu, rulez napisał:

Byłem w serwisie, odbarczyli ale chyba nie tu problem. 

Mając chwilę zacząłem szukaċ, i kupiłem małe separatory silikonowe do małego palca aby się nie podwijał zobaczymy czy coś pomoże.

Po 6 stycznia bede musial sie wybraċ, może tą skorupę można wygrzać i dostosować do moich stóp. Chociaź w lewej tego nie czuję.

Ja bym obciął bez małego palca da się żyć,narty ważniejsze 😁 a na poważnie to muszą skorupę w tym miejscu dobrze wypchnąć chyba mają jakieś patenty żeby tylko na mały palec 😜 albo frez na giętkim wałku i szlifować,podeszwa jest gruba.

• Haha 1

18 minut temu, rulez napisał:

....

Mam stopy 106 i 107mm ... buty mam Tecnica Mach1 LV.. szerokie na 98mm - mogę w zapiętych spędzić cały dzień.. mogę też zjechać bez problemu w rozpiętych butach .....- poszukaj fachowca

25 minut temu, Mikoski napisał:

Ja bym obciął bez małego palca da się żyć,narty ważniejsze 😁 a na poważnie to muszą skorupę w tym miejscu dobrze wypchnąć chyba mają jakieś patenty żeby tylko na mały palec 😜 albo frez na giętkim wałku i szlifować,podeszwa jest gruba.

Też o tym myślałem 🙂 aby je uciachać, ale nie wiem jakby moja równowaga zachowywała się w innych sportach.

Może i sam botek uciskać, jego też można prawidłem rozciągnąć. Właśnie jedzie do mnie takie kątowe. Załóż samą skorupę bez notka i obczaj czy gdzieś przylega i ciśnie. Jeżeli nie to odbarczanie skorupy niekoniecznie poprawi komfort. Jedna noga może być nieco dłuższa, stąd dolegliwości jednostronne. 

11 godzin temu, Chertan napisał:

Może i sam botek uciskać, jego też można prawidłem rozciągnąć. Właśnie jedzie do mnie takie kątowe. Załóż samą skorupę bez notka i obczaj czy gdzieś przylega i ciśnie. Jeżeli nie to odbarczanie skorupy niekoniecznie poprawi komfort. Jedna noga może być nieco dłuższa, stąd dolegliwości jednostronne. 

Mozesz podeslac linka do takich ? 

13 godzin temu, Lexi napisał:

Mam stopy 106 i 107mm ... buty mam Tecnica Mach1 LV.. szerokie na 98mm - mogę w zapiętych spędzić cały dzień.. mogę też zjechać bez problemu w rozpiętych butach .....- poszukaj fachowca

Ale to chyba zależy jaką masz długość stopy, bo szerokość 98mm z tego co czytałem odnosi się do rozmiaru 26/26.5 i potem co rozmiar jest +2 mm

15 minut temu, rulez napisał:

Ale to chyba zależy jaką masz długość stopy, bo szerokość 98mm z tego co czytałem odnosi się do rozmiaru 26/26.5 i potem co rozmiar jest +2 mm

Tak jest - dlatego 98mm (mam właśnie buty 260/265), ja nie polecam żadnych butów...ja chcę Ci tylko (na przykładzie) zasugerować że dobry fachowiec zrobi z butem wszystko ...może z nich baletki zrobić.. 😉

Godzinę temu, Chertan napisał:

Dziękuję.

Rozszerzać na gorąco, czy standardowo włożyć prawidła i zostawić na jakiś czas.
Z drugiej strony się zastanawiam, czy nie sprzedać tych butów, niech już strace :(,  kupić inne. Tylko teraz patrze stare Lange był rozmiar 27/27.5 czyli szerokość 100mm i też miałem tą prypadłość z palcem. 
Po Trzech Króli podjadę do sklepu (zespół narciarski) i może wygrzeją i odbarczą aby trochę skorupę poszerzyć.

Edytowane przez rulez