rulez Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) Mam taki nietypowy problem. Kupiłem buty, które spełniają wszystkie moje wymagania, są w miarę wygodne. Jednak po założeniu szczególnie prawego buta, czuję ucisk ma mały palec. Myślałem aby oddać buty do odbarczania, bo może za wąskie, ale w sklepie przymierzyłem inne modele i to samo :(. Może znacie jak to moje dzieci nazywają "life hack" aby zniwelować ucisk ? Może źle zakładam, nie wiem. Można z tym żyć i jeździć, ale zawsze może być lepiej. Edytowane 30 Grudnia 2024 przez rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Cześć Jakie to buty, jaki masz rozmiar stopy i rozmiar buta oraz jaki jest rozmiar nutów narciarskich. Czy masz typową stopę. Jak długo jeździsz i w jakich butach do tej pory jeździłeś, ile lat. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Salomon S/Pro 130 Alpha mierzone w sklepie rozmiar buta 26/26.5 z wkładką sidas, wcześniej Lange RX 120 LV i to samo. W Lange jakies 4 lata, wczesniej były Atomic HawkX ale to były kapcie. Ogólnie to jeżdze długo, z przerwą. Stopy typowe. Najgorsze, że z lewą nei ma problemów tylko prawa. W Lange dałem nawet do odburczania i nic nie pomogło. Normalnie palec zawija mi się 🙂 i czuję ucisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skipper Kiper Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) Odbarczanie w piecu, zgodnie z opinią części, i moją także, jest nieskuteczne. Jedyną skuteczną metodą jest odbarczenie własnoręczne, do znalezienia w Sieci. W skrócie, nagrzewnicą zmiękczamy punktowo skorupę, wciskamy patyk na wymiar, czekamy klka godzin do całkowitego wystygnięcia. pzdr Marek Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Skipper Kiper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Skipper Kiper napisał: Jedyną skuteczną metodą jest odbarczenie własnoręczne, do znalezienia w Sieci. Można też odbarczyć u fachowca który sie zna na odbarczaniu a nie tylko na tym gdzie się piec włącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Byłem w serwisie, odbarczyli ale chyba nie tu problem. Zmierzona szerokość stopy to około 96-97mm. But ma 98mm, jak założe samą wkładkę to też czuje ucisk :(. Mając chwilę zacząłem szukaċ, i kupiłem małe separatory silikonowe do małego palca aby się nie podwijał zobaczymy czy coś pomoże. Po 6 stycznia bede musial sie wybraċ, może tą skorupę można wygrzać i dostosować do moich stóp. Chociaź w lewej tego nie czuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 11 minut temu, rulez napisał: Byłem w serwisie, odbarczyli ale chyba nie tu problem. Zmierzona szerokość stopy to około 96-97mm. But ma 98mm, jak założe samą wkładkę to też czuje ucisk :(. Mając chwilę zacząłem szukaċ, i kupiłem małe separatory silikonowe do małego palca aby się nie podwijał zobaczymy czy coś pomoże. Po 6 stycznia bede musial sie wybraċ, może tą skorupę można wygrzać i dostosować do moich stóp. Chociaź w lewej tego nie czuję. Ja bym obciął bez małego palca da się żyć,narty ważniejsze 😁 a na poważnie to muszą skorupę w tym miejscu dobrze wypchnąć chyba mają jakieś patenty żeby tylko na mały palec 😜 albo frez na giętkim wałku i szlifować,podeszwa jest gruba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 18 minut temu, rulez napisał: .... Zmierzona szerokość stopy to około 96-97mm. But ma 98mm, jak założe samą wkładkę to też czuje ucisk :(. Mam stopy 106 i 107mm ... buty mam Tecnica Mach1 LV.. szerokie na 98mm - mogę w zapiętych spędzić cały dzień.. mogę też zjechać bez problemu w rozpiętych butach .....- poszukaj fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 25 minut temu, Mikoski napisał: Ja bym obciął bez małego palca da się żyć,narty ważniejsze 😁 a na poważnie to muszą skorupę w tym miejscu dobrze wypchnąć chyba mają jakieś patenty żeby tylko na mały palec 😜 albo frez na giętkim wałku i szlifować,podeszwa jest gruba. Też o tym myślałem 🙂 aby je uciachać, ale nie wiem jakby moja równowaga zachowywała się w innych sportach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Może i sam botek uciskać, jego też można prawidłem rozciągnąć. Właśnie jedzie do mnie takie kątowe. Załóż samą skorupę bez notka i obczaj czy gdzieś przylega i ciśnie. Jeżeli nie to odbarczanie skorupy niekoniecznie poprawi komfort. Jedna noga może być nieco dłuższa, stąd dolegliwości jednostronne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 31 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 11 godzin temu, Chertan napisał: Może i sam botek uciskać, jego też można prawidłem rozciągnąć. Właśnie jedzie do mnie takie kątowe. Załóż samą skorupę bez notka i obczaj czy gdzieś przylega i ciśnie. Jeżeli nie to odbarczanie skorupy niekoniecznie poprawi komfort. Jedna noga może być nieco dłuższa, stąd dolegliwości jednostronne. Mozesz podeslac linka do takich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 31 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 13 godzin temu, Lexi napisał: Mam stopy 106 i 107mm ... buty mam Tecnica Mach1 LV.. szerokie na 98mm - mogę w zapiętych spędzić cały dzień.. mogę też zjechać bez problemu w rozpiętych butach .....- poszukaj fachowca Ale to chyba zależy jaką masz długość stopy, bo szerokość 98mm z tego co czytałem odnosi się do rozmiaru 26/26.5 i potem co rozmiar jest +2 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 15 minut temu, rulez napisał: Ale to chyba zależy jaką masz długość stopy, bo szerokość 98mm z tego co czytałem odnosi się do rozmiaru 26/26.5 i potem co rozmiar jest +2 mm Tak jest - dlatego 98mm (mam właśnie buty 260/265), ja nie polecam żadnych butów...ja chcę Ci tylko (na przykładzie) zasugerować że dobry fachowiec zrobi z butem wszystko ...może z nich baletki zrobić.. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 4 godziny temu, rulez napisał: Mozesz podeslac linka do takich ? https://allegro.pl/oferta/klasyczne-prawidlo-do-rozciagania-ciasnych-butow-regulowane-1-szt-35-41-15537757788 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 31 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, Chertan napisał: https://allegro.pl/oferta/klasyczne-prawidlo-do-rozciagania-ciasnych-butow-regulowane-1-szt-35-41-15537757788 Dziękuję. Rozszerzać na gorąco, czy standardowo włożyć prawidła i zostawić na jakiś czas. Z drugiej strony się zastanawiam, czy nie sprzedać tych butów, niech już strace :(, kupić inne. Tylko teraz patrze stare Lange był rozmiar 27/27.5 czyli szerokość 100mm i też miałem tą prypadłość z palcem. Po Trzech Króli podjadę do sklepu (zespół narciarski) i może wygrzeją i odbarczą aby trochę skorupę poszerzyć. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2024 Jak wkładam prawidło i używam pianki do rozszerzania butów. Nie dawaj butów do wygrzania w całości, skoro tylko punktowo dolega, jest ryzyko zrobienia kapcia, bo sie poszerzy w innych miejscach. Tylko punktowe poszerzanie. Szerszy but może gorzej trzymać w kostce czy podudziu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi