Tomasztomaszekjestem Napisano 28 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Dzień dobry. ktore polecacie ? waga 94 wzrost 179 Styl jazdy szybki ale cenię sobie czasem ślizg rekreacyjny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Cześć Jeżeli "styl jazdy szybki" - co z punktu widzenia narciarskiego może być wszystkim - ma zdradzać zaawansowaną jazdę długim skrętem na większej szybkości to z pewnością żadne z wymienionych. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasztomaszekjestem Napisano 28 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 (edytowane) 22 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Jeżeli "styl jazdy szybki" - co z punktu widzenia narciarskiego może być wszystkim - ma zdradzać zaawansowaną jazdę długim skrętem na większej szybkości to z pewnością żadne z wymienionych. Pozdro Dziękuję . jakieś alternatywy mogę prosić ? a co z modelem head supershape e-magnum? Edytowane 28 Grudnia 2024 przez Tomasztomaszekjestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2024 Cześć Super shape e.magnum to narta popularne zbliżona bardziej do przedłużonego SL do tego wyposażone w rocker. Do jazdy szybszej narta o większym promieniu typu GS a najlepiej w ogóle GS z którym zrobisz wszystko np. damska narta GS lub GS o obniżonym promieniu: https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,head,wcr-e-gs-rebel-race-plate-wcr-14-freeflex-st-20-x-rd,14228.html 186cm będzie akurat. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pauli Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 nie idź w półśrodki, bierz FISa! żart oczywiście, pytasz o narty allround i to raczej miękkie. na pewno seria supershape będzie lepsza. magnum faktycznie w kierunku slalomki, więc może spróbuj speed? ma dłuższy promień. myślę, że znajdziesz ją w większości wypożyczalni, nawet przy stoku. albo rally może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmoimpasterzem Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 Słuszna waga, styl szybki i wszystko jasne. Tylko GS Fis 💪🏼 Na takich sztachetach również sobie poszurasz 🤷🏼 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 Godzinę temu, pauli napisał: nie idź w półśrodki, bierz FISa! żart oczywiście, pytasz o narty allround i to raczej miękkie. na pewno seria supershape będzie lepsza. magnum faktycznie w kierunku slalomki, więc może spróbuj speed? ma dłuższy promień. myślę, że znajdziesz ją w większości wypożyczalni, nawet przy stoku. albo rally może? Cześć Naprawdę proponujesz produkty z wypożyczalni do szybkiej jazdy? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 39 minut temu, Mitek napisał: Cześć Naprawdę proponujesz produkty z wypożyczalni do szybkiej jazdy? Pozdro https://www.head.com/pl_PL/worldcup-rebels-e-speed-pro-313224-set.html np. te są teraz dosyć popularne w wypożyczalniach. Nie nadają się do szybkiej jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 Pewnie ok... ale narty dł 180 R20m pojawiają się już w wypożyczalni w PL? Kiedyś szukałem długo i nieskutecznie...... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 Cze każdy GS sklep 175-180cm R>17m, może być seria master. Jak szersze to seria performance danego producenta i na wzrost, lub ciut poniżej. Blacha i drewno. Jak lubisz szybką jazdę amatorską w granicach rozsądku, z kontrolą toru i prędkości. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pauli Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 Facet pyta o miękkie narty allround, patmiętajcie 🙂 w wypożyczalniach (czasem zwanych szumnie centrami testowymi) dostaniecie wiele nart sklepowych, a na pewno te popularne typu podane wyżej heady e-speed pro albo supershape, czy któreśtam fischery curv. lepiej sprawdzić samemu, mając kilka typów z forum. ale może nie zaczynać od fisowych, skoro początkowo celuje się w allroundy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 (edytowane) W topowych austriackich centrach testowych są poważne narty, natomiast to nie mogą być pierwsze z brzegu wypożyczalnie, w którym pociska się ludziom kit. Jak chodzi o wybór nart Head to przykładowo w centrum testowym w Ischgl są do wyboru modele: e-SL Pro, e-SL, e-Race Pro, e-Race, e-Speed Pro, e-Speed i oczywiście niższe takie jak e.SLR czy e-Magnum. Jak chodzi o inne marki to w zasadzie podobnie - cała kolekcja Atomika, Fischera czy Volkla, czasem również inne marki. Nie oferuje się co do zasady nart komórkowych co da się uzasadnić zarówno względami popytowymi jak i (co tu dużo ukrywać) mniejszą trwałością. Odnośnie wskazanej narty Head e-GS Rebel to takiej właśnie używam, w długości 186 cm. Jest to narta wybitna pod każdym względem, natomiast formułuje spore wymagania odnośnie poziomu umiejętności a przede wszystkim przygotowania siłowego i kondycyjnego użytkującego ją narciarza. Na pewno nie jest to narta, do której można podejść tak z marszu, na zasadzie założyć, pojechać i czerpać ekstremalnie dużą przyjemność przez cały dzień. Przy braku wcześniejszego wytrenowania po dwóch godzinach można się spodziewać zakwasów. Jeśli ktoś chce rozpocząć swoją przygodę z nartą typu GS polecałbym mniej wymagające modele nart. Osobiście rekomendowałbym Rossignola LT Hero Master i tak jak koledzy tu podpowiadają odpowiadającego mu technicznie Dynastara. Edytowane 29 Grudnia 2024 przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 10 minut temu, tomkly napisał: W topowych austriackich centrach testowych są poważne narty, natomiast to nie mogą być pierwsze z brzegu wypożyczalnie, w którym pociska się ludziom kit. Jak chodzi o wybór nart Head to przykładowo w centrum testowym w Ischgl są do wyboru modele: e-SL Pro, e-SL, e-Race Pro, e-Race, e-Speed Pro, e-Speed i oczywiście niższe takie jak e.SLR czy e-Magnum. Jak chodzi o inne marki to w zasadzie podobnie - cała kolekcja Atomika, Fischera czy Volkla, czasem również inne marki. Nie oferuje się co do zasady nart komórkowych co da się uzasadnić zarówno względami popytowymi jak i (co tu dużo ukrywać) mniejszą trwałością. Odnośnie wskazanej narty Head e-GS Rebel to takiej właśnie używam, w długości 186 cm. Jest to narta wybitna pod każdym względem, natomiast formułuje spore wymagania odnośnie poziomu umiejętności a przede wszystkim przygotowania siłowego i kondycyjnego użytkującego ją narciarza. Na pewno nie jest to narta, do której można podejść tak z marszu, na zasadzie założyć, pojechać i czerpać ekstremalnie dużą przyjemność przez cały dzień. Przy braku wcześniejszego wytrenowania po dwóch godzinach można się spodziewać zakwasów. Jeśli ktoś chce rozpocząć swoją przygodę z nartą typu GS polecałbym mniej wymagające modele nart. Osobiście rekomendowałbym Rossignola LT Hero Master i tak jak koledzy tu podpowiadają odpowiadającego mu technicznie Dynastara. Potwierdzam, GS Head daje w kość. Mój rekord to 4 godziny jazdy na okrągło, z dobrymi prędkościami po betonowym stoku i przy znikomej ilości narciarzy. Po 4 godzinach czworogłowe głośno prosiły o zmiłowanie. Od tego sezonu w ramach przygotowań fizycznych, duży nacisk położyłem na typowe ćwiczenia pod narty. Widać tego efekt, bo zmęczenie pojawia się później, i wydaje mi się, że mocniejsze nogi dają lepszą kontrolę nad nartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 15 minut temu, grimson napisał: Potwierdzam, GS Head daje w kość. Mój rekord to 4 godziny jazdy na okrągło, z dobrymi prędkościami po betonowym stoku i przy znikomej ilości narciarzy. Po 4 godzinach czworogłowe głośno prosiły o zmiłowanie. Od tego sezonu w ramach przygotowań fizycznych, duży nacisk położyłem na typowe ćwiczenia pod narty. Widać tego efekt, bo zmęczenie pojawia się później, i wydaje mi się, że mocniejsze nogi dają lepszą kontrolę nad nartą. Jeżdżę zazwyczaj cały dzień, przy czym na pełen gwizdek to rzadko kiedy, nawet w Austrii, bo stoków to umożliwiających jest bardzo mało, a kondycji też na kilka godzin takiej jazdy nie starcza. Najgorsze są momenty po kilku godzinach jazdy, kiedy nogi są już zmęczone a trzeba zjechać jakąś pełną ludzi oraz zrobionych przez nich odsypów nartostradą. Wtedy rzeczywiście człowiek przeklina swój wybór. Z tego głównie powodu zakupiłem przed ostatnim wyjazdem Armady ARV 116 JJ - one takich problemów nie mają, możesz jeździć cały dzień jak chcesz i zmęczenia nie odczuwasz najmniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 29 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2024 57 minut temu, tomkly napisał: Jeżdżę zazwyczaj cały dzień, przy czym na pełen gwizdek to rzadko kiedy, nawet w Austrii, bo stoków to umożliwiających jest bardzo mało, a kondycji też na kilka godzin takiej jazdy nie starcza. Najgorsze są momenty po kilku godzinach jazdy, kiedy nogi są już zmęczone a trzeba zjechać jakąś pełną ludzi oraz zrobionych przez nich odsypów nartostradą. Wtedy rzeczywiście człowiek przeklina swój wybór. Z tego głównie powodu zakupiłem przed ostatnim wyjazdem Armady ARV 116 JJ - one takich problemów nie mają, możesz jeździć cały dzień jak chcesz i zmęczenia nie odczuwasz najmniejszego. tutaj opisałem te 4 godziny katowania GS: Mógłbym dobić do 80km w 4 godziny [total, wjazd i zjazd], lecz pierwsze 30 minut jeździłem na wolnej kanapie 4os, resztę czasu spędziłem na szybkiej 6os kanapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 W dniu 29.12.2024 o 16:46, Clip napisał: https://www.head.com/pl_PL/worldcup-rebels-e-speed-pro-313224-set.html np. te są teraz dosyć popularne w wypożyczalniach. Nie nadają się do szybkiej jazdy? Te, czy w tej szacie ze zmienioną literką albo dodaną cyferką... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) 21 godzin temu, tomkly napisał: Jeżdżę zazwyczaj cały dzień, przy czym na pełen gwizdek to rzadko kiedy, nawet w Austrii, bo stoków to umożliwiających jest bardzo mało, a kondycji też na kilka godzin takiej jazdy nie starcza. Najgorsze są momenty po kilku godzinach jazdy, kiedy nogi są już zmęczone a trzeba zjechać jakąś pełną ludzi oraz zrobionych przez nich odsypów nartostradą. Wtedy rzeczywiście człowiek przeklina swój wybór. Z tego głównie powodu zakupiłem przed ostatnim wyjazdem Armady ARV 116 JJ - one takich problemów nie mają, możesz jeździć cały dzień jak chcesz i zmęczenia nie odczuwasz najmniejszego. Cześć Po pierwsze: Uwzględnij, że Ty umiesz jeździć a interlokutor ma jedynie narty i nic więcej wtedy bolące nogi się wyjaśnią. Po drugie: Przez wiele lat jeździłem wyłącznie na nartach GS, całymi dniami, często również na takowych szkoląc, po różnych stokach a i poza się zdarzało i jakoś nigdy na bóle czegokolwiek nie narzekałem poza tymi wynikającymi z wcześniejszych kontuzji wiec nie przesadzajmy. Pozdro Pozdro Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Po pierwsze: Uwzględnij, że Ty umiesz jeździć a interlokutor ma jedynie narty i nic więcej wtedy bolące nogi się wyjaśnią. Po drugie: Przez wiele lat jeździłem wyłącznie na nartach GS, całymi dniami, często również na takowych szkoląc, po różnych stokach a i poza się zdarzało i jakoś nigdy na bóle czegokolwiek nie narzekałem poza tymi wynikającymi z wcześniejszych kontuzji wiec nie przesadzajmy. Pozdro Ale coś się ze mną w tym sezonie złego podziało, sam nie wiem co to jest. W ubiegłym sezonie też mogłem jeździć cały dzień na GS bez śladu zmęczenia. Albo to metryka robi swoje, albo coś mi w organizmie tej zimy zaczęło szwankować a ja nie mogę dojść do tego co to jest. Teoretycznie wszystko przebadane, nic na oko nie widać, a formy brak. 😟 Edytowane 30 Grudnia 2024 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Godzinę temu, Mitek napisał: Te, czy w tej szacie ze zmienioną literką albo dodaną cyferką... Pozdro w szacie, kolor specyficzny wiec rzuca się w oczy w kolejkach czy na wyciągach. Z kształtu GS, nie sprawdzałem każdemu oznaczeń 😉 Większość miało naklejkę z wypożyczalni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 (edytowane) 42 minuty temu, Clip napisał: w szacie, kolor specyficzny wiec rzuca się w oczy w kolejkach czy na wyciągach. Z kształtu GS, nie sprawdzałem każdemu oznaczeń 😉 Większość miało naklejkę z wypożyczalni. Cześć Zaprezentowana przez Ciebie w linku narta nie ma nawet chęci mieć "kształt GS" - po prostu elegancki Master. Stawiam beczkę browaru, że te narty, które widywałeś to zwykły wypożyczalniany produkt oczywiście obuty w szatę przeboju sezonu. Swego czasu - chyba Volkl - robił model pod wypożyczalnie w szacie identycznej z katalogową ale w innych o 1 czy 2 cm długościach niż modele katalogowe. No a wewnątrz sklejka i pakuły... Znana od lat praktyka. Szata była identyczna co do najmniejszych szczegółów. Porządne narty są nawet w dobrych wypożyczalniach alpejskich w ilościach niezbędnych do zabezpieczenia pakietów VIP i to zazwyczaj różnych firm, bez wyboru rozmiarówki tylko standardy i to zazwyczaj SL. GS lub długi Master to rzadkość. Pozdro Pozdr Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 2 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Po pierwsze: Uwzględnij, że Ty umiesz jeździć a interlokutor ma jedynie narty i nic więcej wtedy bolące nogi się wyjaśnią. Po drugie: Przez wiele lat jeździłem wyłącznie na nartach GS, całymi dniami, często również na takowych szkoląc, po różnych stokach a i poza się zdarzało i jakoś nigdy na bóle czegokolwiek nie narzekałem poza tymi wynikającymi z wcześniejszych kontuzji wiec nie przesadzajmy. Pozdro Pozdro jak się zwoziłeś to giry mogły nie boleć, normalne dla GS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 16 minut temu, Mitek napisał: Cześć Zaprezentowana przez Ciebie w linku narta nie ma nawet chęci mieć "kształt GS" - po prostu elegancki Master. Stawiam beczkę browaru, że te narty, które widywałeś to zwykły wypożyczalniany produkt oczywiście obuty w szatę przeboju sezonu. Swego czasu - chyba Volkl - robił model pod wypożyczalnie w szacie identycznej z katalogową ale w innych o 1 czy 2 cm długościach niż modele katalogowe. No a wewnątrz sklejka i pakuły... Znana od lat praktyka. Szata była identyczna co do najmniejszych szczegółów. Porządne narty są nawet w dobrych wypożyczalniach alpejskich w ilościach niezbędnych do zabezpieczenia pakietów VIP i to zazwyczaj różnych firm, bez wyboru rozmiarówki tylko standardy i to zazwyczaj SL. GS lub długi Master to rzadkość. Pozdro Pozdr za poltora miesiaca bede znowu w Austrii to zwroce uwage na oznaczenia, albo sobie wezme na jeden dzien na probe. czy mialy promien skretu 18 (jak te z linku) czy 30 metrow (jak prawdziwe GS) to nie potrafie ocenic jak stoja obklejone sniegiem w stojaku przyczepionym do drzwi kolejki albo na jak ktos siedzi 4 miejsca dalej na wyciagu. W kazdym razie wygladaly jak polowa moich rally stad padło na GS ale faktycznie wszystko wskazuje jednak na mastersy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2024 Cześć Sportowe to są białe. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi