Marcos73 Napisano 27 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2024 Cze W związku że mam i wszystkie miałem we Włoszech i na wszystkich jeździłem, pozwoliłem sobie na subiektywne porównanie tych modeli. Do dyspozycji miałem Stoeckli Laser GS 180cm, Kastle RX 12 GS 178cm i 173cm. Promienie w dłuższych podobne - ponad 18m i chyba w Kastle nieznacznie większy - oczywiście pomijalna wartość - w krótszych chyba o 1m mniejszy, ale ponad 17m. Na wszystkich jeździłem mniej więcej w podobnych warunkach. Na wszystkich z nich jeździ się podobnie, ale moim zdaniem są niuanse, które je różnią. Przede wszystkim waga. Stoeckli to ciężkie narty w porównaniu do Kastle. Kastle to waga piórkowa. Na Soeckli zacząłem sezon - więc wejście w rytm takiej swobodnej jazdy potrzebowałem nieco czasu, ale jeździłem na nich 3 pierwsze dni. Narty fajnie skonstruowane, mają relatywnie miękkie dzioby i piętki, chociaż rockerów brak w tej narcie, natomiast mimo jakiejś porządnej płyty ogólnej sztywności w tej narcie nie czuć. Generalnie to można na nich się wozić, jak i zapierdalać i tu takie moje odczucie, narty sprawiają wrażenie łatwych, czyli skręcanie jest proste i tam inicjacja i takie tam bzdury, aczkolwiek jak już sa w skręcie to trzymają jak pociąg towarowy. Pewność jazdy na high level. Początkowo to sprawiało mi trudność w zmianie kierunku jazdy, bo miałem wrażenie, że nie chcą puścić poprzedniego skrętu. Ale jakoś się zaadaptowałem i udało mi się je zmusić do posłuchu. Ciekawe też jest, że ich charakter się zmienia, jak się je dociśnie - oddają niesamowicie energię na wyjściu. Taki magiczny punkt w jeździe, po przekroczeniu którego, zmieniają swoje oblicze. Raczej narty dla dość dobrze jeżdżących amatorów. Kastle - nie ważne od długości jeździ się na nich podobnie, a że identyczne modele to charakterystyka podobna. Mimo, że dużo lżejsze od Stoeckli, i bez płyty sportowej - jakaś tam semi płyta - podkładka jest, to jazda na nich to czysta przyjemność. Narty łatwe, te krótsze to iście hybrydowe narty, bardzo skrętne, bardzo przyjazne i łatwe, ale przy szybszej jeździe bardzo stabilne i twarde podłoża nie są im straszne. Trzymanie bardzo dobre, nie mają słabości oprócz szumu z dziobów na śniegu z kryształków lodu. W obu przypadkach, brak tendencji do myszkowania niezależnie od długości, w prędkościach amatorskiej jazdy - tak powiedzmy do max 100km/h. Jazda na wprost oczywiście. Ski Tracks wskazał max nie przekraczający 85km/h - ale myślę, że jazda normalna w skrętach wynosiła w granicach 60km/h. Na + to niższa waga i jazda w trudniejszym terenie - muldy, gdzie jednak braki techniczne rekompensujemy siłowo - tutaj przerzucanie nart lżejszych jest mniej wysiłkowe. Jednak Stoeckli to ciężkie narty. Ja osobiście na muldy (nie odsypy) wybrałbym Kastle i tak naprawdę długość jest obojętna. Jednak moja propozycja dla osób chcących wie spróbować z dłuższymi nartami to Kastle GS 173cm. Narty niesłychanie przyjazne, jednak dające dużo pewności w jeździe. Oddają energię bardziej liniowo i tak naprawdę nie zaskakują narciarza, jakimś ekstra strzałem. Moim zdaniem - to narty do całodziennej jazdy trasowej na wszelkiego rodzaju warunki i stoki, od płaskich jakich w PL jest multum po Alpejskie. Wczoraj je miałem w Białczańskich okolicznościach przyrody i dawały radę i ta prędkość do jazdy wcale nie musi być aż tak wysoka, aby móc na nich jeździć nawet na stoku typu Rusiński jest wystarczająca. Maks zabrał wczoraj PX 66 177cm i był bardzo zadowolony, jednak na Litwince zmienił na SL, bo tak samo stwierdził jak ja, że na wylodzeniach, te narty mają bardzo słabe trzymanie. Były po serwisie - więc ostre, a na Rusinie z rana było twardo (-9 stopni C) i nic nie narzekał, wręcz twierdził, że są świetne. Na Litwince zmienił PX-y na moje SL Kastle i stwierdził, że jest kolosalna różnica. Na Rusinie także jeździłem na PX-ach i zachowywały się wyśmienicie. Super skrętne narty mimo długości. Krótki filmik z jazdy z Włoch, treningowa czerwona - zazwyczaj pusta, bo przy orczyku, no syna miałem pod ręką - bo był oblegany przez dzieciaki, a było ich trochę. Na ostatnim Maks jedzie na GS Head junior 21m, da się skręcać. Na Stoeckli nie jeździł, bo przestawianie wiązań to już zabawa, jednak jeszcze ma o numer mniejszą stopę niż ja, chociaż jest ciut wyższy. pozdro 12 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paw Napisano Sobota o 12:30 Udostępnij Napisano Sobota o 12:30 Świetna recenzja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Sobota o 15:38 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 15:38 3 godziny temu, Paw napisał: Świetna recenzja. Cze Raczej opinia i odczucia amatora. Nie wiem czy w jakimkolwiek stopniu fachowa i miarodajna. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paw Napisano Sobota o 16:59 Udostępnij Napisano Sobota o 16:59 No....chyba ja tez jestem amatorem. Tak na serio to szukam nart dałem żonie MX 83 175 i jest zachwycona ja również byłem zadowolony z tych nart, pewnie kupie takie same albo MX 85. Mam jeszcze do kupienia wąskie narty i tu dla żony myślałem właśnie o tych Kastlach 178cm (poprzednio jeżdziła na masterskich GS croc) a dla siebie hm......Elany ace scx plate lub Van deer H 68 lub Dynamic Vr ( na tych jeździłem sa super ale drogie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Sobota o 17:33 Udostępnij Napisano Sobota o 17:33 31 minut temu, Paw napisał: Mam jeszcze do kupienia wąskie narty i tu dla żony myślałem właśnie o tych Kastlach 178cm Kup GS 173.. niczego bardziej zajebistego nie znajdziesz.. jeśli jej pasuje MX 83 175 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paw Napisano Sobota o 17:36 Udostępnij Napisano Sobota o 17:36 Dzieki za rade ale czy te dłuższe nie będą lepsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Sobota o 17:43 Udostępnij Napisano Sobota o 17:43 (edytowane) 8 minut temu, Paw napisał: Dzieki za rade ale czy te dłuższe nie będą lepsze ? Różnicee wyjaśni ci @Marcos73.. jest posiadaczem obu długości ..ja mam 175cm (starszy o rok model). .. oo sorry - wszystko napisane wyżej .. wszystko zależy od tego jakie Pani ma preferencje i parametry Edytowane Sobota o 17:46 przez Lexi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Wtorek o 14:46 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 14:46 W dniu 29.03.2025 o 18:36, Paw napisał: Dzieki za rade ale czy te dłuższe nie będą lepsze ? Cze Kurde, dla mnie te narty są nieomal identyczne, są bardzo podobne do siebie. Ale to identyczne narty co do budowy i geometrii - różnią się tylko nieznacznie długością. Ja ostatnio wybieram krótsze, bo potrzebują minimalnie mniejszej prędkości aby już fajnie na nich pojechać (z cyklu na Rusin i w Alpy). Coś na kształt nart hybrydowych, niby dłuższe - a jednak ..... Na dłuższych alpejskich stokach obie narty zachowują się nieomal identycznie, tak samo są stabilne przy wyższych prędkościach, praktycznie identycznie skrętne, nie udało mi się sprawdzić prędkości przy których atut długości jest zauważalny. Różnica 1m w promieniu w tych nartach nie robi żadnego znaczenia. W krótszych 17m to i tak dość sporo jak na tę długość. Jeśli Żona jeździła na dłuższych GS-ach - to jak jej kupisz 178cm - to też będzie dobrze. Waga jest podobna obu par. Jak sobie radziła GS Croc - to z tymi tym bardziej sobie poradzi. To narty bardzo chętne do skrętów, natomiast jadąc nawet szybciej nie wykazują żadnych objawów nerwowości. Bardzo dobrze trzymają na twardych podłożach, nie są to jakieś sztywne kołki na betonowe stoki, ale tak - jak dla mnie - skrojone na miarę do amatorskiej jazdy. W miękkim nie czuć przesadnej sztywności, nie maja tendencji do kopania się - ładnie się układają w miękkim śniegu i nie walą aż tak po piszczelach na nierównym zmrożonym stoku. Mikoski jak je założył, to stwierdził, że to narty które robią od razu to co chce kierowca. Nie trzeba się adoptować, tylko się wsiada i ma się uczucie, jakby się na tych nartach jeździło od dawna. Takie łatwe i przyjazne, bez niespodzianek. Ale najlepiej spróbować, bo to co mi pasuje - Twojej lubej już niekoniecznie musi. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paw Napisano Środa o 13:38 Udostępnij Napisano Środa o 13:38 Dzięki za opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi