Skocz do zawartości

Head GSR czy Speed?

micb

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, mig napisał:

Napisz prosze ze to wyzej to przekora....

38 lat?

no ale co złego w tym że nie chce mi się jeździć krótkimi skrętami na slalomówkach ?  Head ISLR, które mam to fajne narty ale nie tego szukam... 

• Thanks 1

7 minut temu, micb napisał:

no ale co złego w tym że nie chce mi się jeździć krótkimi skrętami na slalomówkach ?  Head ISLR, które mam to fajne narty ale nie tego szukam... 

Michałowi nie chodzi o narty, że Ci się nie chce, tylko bawi Go tekst, że w wieku 38 lat używasz sformułowania "gdybym był młodszy" :), bo nie ujmując, On powinien teraz już tylko...

• Haha 2

Godzinę temu, kordiankw napisał:

Ja w jego wieku to jaskółki dupą w locie łapałem. 38 lat 😂 i człowiekowi się nie chce!? 🤣

Nie wiem jak to się robi, ale zazdroszczę. Mnie tego typu ćwiczenia fizyczne w tym wieku uniemożliwiała poważna wada kręgosłupa a mianowicie dupa na boku. 😀

Edytowane przez tomkly
  • Haha 2

2 godziny temu, micb napisał:

Ok. Kazdemu wg potrzeb.... kup gs master ale zabieraj obie. Rano pogoń gs, jak już szkodniki oblezą stok, to sl.... 

Przy obecnych cenach karnetow sl sa znacznie bardzie ekonomiczne. 4 godz i kaput..  

• Like 1
  • Thanks 1

1) na stokach rekreacyjnych nie ma lodu - na polskich "sportowych" w zasadzie też nie bywa. Twardo bywa i tyle choć do 800kg/m3 raczej daleko. Pomijam kilkumetrowe sytuacyjne historie choć klasyk czyli dawny dojazd do mostku na Gubałówce będący mieszanką placków ziemi i szklistego lodu z wąską ścieżką śniegu to się nie wróci 🙂

2) Narta zawodnicza - dowolnej marki, poprawnie przygotowana - będzie trzymać lód choć to czego potrzebuje może nam (naszej technice/kondycji/preferencjom) mniej lub bardziej pasować. Jak nie trzyma to znaczy, że nasza technika nie pasuje(lub jest zbyt słaba)  albo zły setup - to ostatnie ma wiele znaczeń.

M.

• Like 2

10 godzin temu, micb napisał:

Na dowolnej narcie można jechać dowolną techniką. Narta nie determinuje czegokolwiek.

• Confused 1

W dniu 23.12.2024 o 06:45, Mitek napisał:

Co to znaczy?? Jak chcesz żeby narta trzymała na lodzie to powinna być ostrzona - wyrównywana i podostrzana ręcznie - praktycznie codziennie, jak jest twardo - lodowo.

Ale jak czytam o wieku to już się luzuje z radami.

Pozdro

Czy mogę poprośić o jakiś link do narzędzia za pomocą którego można podostrzyć narty ręcznie? Oraz jakieś rady jak to dobrze robić? Dziękuję z góry

49 minut temu, Wycinacz napisał:

Czy mogę poprośić o jakiś link do narzędzia za pomocą którego można podostrzyć narty ręcznie? Oraz jakieś rady jak to dobrze robić? Dziękuję z góry

Na forum masz kilka wątków z poradami i filmami 

https://www.skiforum.pl/topic/64608-podreczny-zestaw-do-serwisowania-nart/?tab=comments#comment-720032

Dzięki za linki i rady. Z jednej strony zdaje sobie sprawę, że można popsuć krawędzie z drugiej w tym filmie:

Serwisant w 5 minucie mówi, że ostrzałke można zabrać na wyjazd do plecaka i na stoku podostrzyć narty😎

I tak się zastanawiam jakim cudem jak podstawą dobrego serwisu jest stół, imadła i pełne skupienie "najlepiej ze skrzynką piwa"😀

• Haha 1

Jedno nie przeczy drugiemu, bo podstawą "DOBREGO SERWISU" jest to co wymieniasz, a ostrzałką możesz se podostrzyć, czyli tam zedrzeć drut. I to delikatnie, najlepiej diamentem, a jeżeli pilnikiem to bez docisku, bo znacznie trudniej z ręki zachować stabilność narzędzia. Taka ostrzałka również na stole z imadłami da radę. 

21 minut temu, Wycinacz napisał:

Serwisant w 5 minucie mówi, że ostrzałke można zabrać na wyjazd do plecaka i na stoku podostrzyć narty😎

Pewnie mówił o  takiej ręcznej ostrzałce... są takie gadżety. Ja tym nart nie dotykam, bo tym nie naostrzę, a i kątu w żaden sposób nie utrzymam. Tak jak pisał Chertan - Kątwonik + dobry pilnik (najlepiej chromowy) i do dzieła!

1 minutę temu, Dany de Vino napisał:

Pewnie mówił o  takiej ręcznej ostrzałce... są takie gadżety. Ja tym nart nie dotykam, bo tym nie naostrzę, a i kątu w żaden sposób nie utrzymam. Tak jak pisał Chertan - Kątwonik + dobry pilnik (najlepiej chromowy) i do dzieła!

Akurat te ostrzałki są całkiem spoko i kąty trzymają, podobnie jak i kątowniki. Wadą małej ostrzałki jest konieczność używania małych, dopasowanych pilników, znacznie mniejsza możliwość manewrowania, żeby ten pilnik najlepiej wykorzystać. Plus konieczność śrubokręta (przynajmniej w mojej), aby ten pilnik przesunąć w uchwycie. Natomiast całkiem spoko są ostrzałki z dociskiem dużego pilnika. Za pomocą listwy ze śrubą. Tylko takich w kieszeni już się nie zmieści. 

11 minut temu, Edwin napisał:

No wiesz.

Przecież tu sami zawodowcy i na tyczkach codziennie trenują 😁

Legowisko lwa

Oto jest legowisko lwa:
Zamaskowana dywanem podłoga,
Klubowe fotele dwa,
Na ścianie reprodukcja Van Gogha;
Pod Van Goghiem ciężarki i hantle,
Których widok drze się wielkim głosem,
Że ten lew, czyli że pan ten,
Jest sportsmenem, kulturystą i herosem.
Oto jest legowisko lwa,
A oto żerowisko lwa: ogromny tapczan,
Nad tapczanem lampki wątły blask,
Zawieszonej przy pomocy spinacza,
Przy tapczanie - dwudrzwiowa szafa,
W niej księgozbiór, osiem tomów raptem:
Pięć Agaty Christie, a trzy Staffa,
A na oknie szkło i adapter.
Raz na tydzień adapter gra,
Płynie zapach zaparzonej herbaty...
Oto jest legowisko lwa,
A lew jest starej daty.
W przedpokoju ma kuchenkę i zlew,
Nad nim lustro śmieszne i krzywe;
Przed tym lustrem wyliniały lew
Czesze co dzień swą skąpą grzywę.
Albo sprawdza, czy minął mu obrzęk
Pod oczami i czy język obłożony...
A koledzy mówią: - Ten ma dobrze...
I z niesmakiem patrzą na swe żony.
I dosłownie nie ma prawie dnia.
Żeby któryś nie przyszedł do niego:
- Ty mi pożycz legowisko lwa,
A ja dam ci na kino, kolego...
Lew się dziwi, zazdrości im rodzin,
Chętnie z dziećmi by się bawił jak psisko,
Ale daje ten klucz i wychodzi
Pod chmurami wiszącymi nisko.
Mija schody, podwórko i dom
I odpływa w samotność wieczoru...
Nie jest dobrze samotnym lwom,
Legowiskom wbrew i wbrew pozorom.

• Like 1

55 minut temu, mig napisał:

Serio potrzebujecie podostrzać narty w ciągu dnia na stoku? Czasem woże smar na wiosenne roztopy ale ostrzalke?

Raczej chodziło o to, że jeżeli można podostrzyć na stoku to przed wyjazdem na narty tym bardziej powinna być taka możliwość bez stołu, imadeł i wolnej piwnicy, kotłowni itp. 

• Haha 1

41 minut temu, Wycinacz napisał:

Raczej chodziło o to, że jeżeli można podostrzyć na stoku to przed wyjazdem na narty tym bardziej powinna być taka możliwość bez stołu, imadeł i wolnej piwnicy, kotłowni itp. 

Oczywiscie, ze jest. Jednak te szpeje z ostatniego zdania - i kilka innych- bardzo ułatwiają tą operację ostrzenia ale nie sa absolutnie konieczne. Na upartego mozna ostrzyc ostrzalką z reki.... ale sugerowalbym przynajmniej kątownik (tańszy od ostrzalki), pilnik drobny i szczypce. I uszczelka z rury fi 110 za 50 gr by podnieść skistopy na czas ostrzenia... Gdybys jednak chciał urzadzic miejsce do ostrzenia i smarowania np w kuchni to stanowczo odradzam.... wiórki z cyklinowania mają zlosliwą naturę i rozlażą się po calym pomieszczeniu od samego oddechu.... a wyczyszczenie nasmarowanej w ten sposob podlogi to katastrofa....

Edytowane przez mig
  • Like 1
  • Thanks 2