micb Napisano Niedziela o 19:35 Udostępnij Napisano Niedziela o 19:35 (edytowane) 1. Płeć - Męzcyzna 2. Wiek - 38 lat 3. Waga - 80 4. Wzrost - 178 5. Na nartach jeżdżę od 22 sezonów, ( 10 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na - na czerwonych bez problemu czarne też daje rade 7. Upatrzyłem sobie narty - Head GSR 177 cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,head,worldcup-rebels-e-gsr-pr-11-gw,14240.html lub Head Speed 175 cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,head,worldcup-rebels-e-speed-freeflex-st-14,14234.html najlepsze pewnie byłby - E- Race ale nie mogę znaleźć promocji w tym budżecie jaki mam 10. Mój budżet na narty to około - 2k - 2,6k zł Cześć, mam 38 lat jeżdżę na nartach od 8 rok życia ale miałem kilka lat przerwy wróciłem 3 lat temu i kupiłem sobie krótkie slalomówki Head I SLR 1 65 cm, które mają promień skrętu coś ok. 11 m. Po trzech sezonach doszedłem do wniosku, że to jednak nie to czego szukam. Szukam narty na której będę mógł rozwijać większą prędkość, jeździć dłuższym zakrętem i które będą mnie zdecydowanie lepiej trzymać na krawędziach. Wybrałem wstępnie dwa modele, które wskazałem wyżej. Na forum wyczytałem, że: "GSR to miękka hybryda, dobra jak jeździsz rekreacyjnie na b.dobrym poziomie" "Speed to twardy katalogowy GS (jest twardsza, ale do dynamicznej średnim i dłuższym skrętem super)" Różnica w cenie tok ok. 900 zł. Pytanie czy w mojej sytuacji opłaca się dopłacać do speeda czy wystarczy GSR? i które wybrać? Edytowane Niedziela o 19:45 przez micb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Niedziela o 20:04 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:04 Speed jest bardzo wymagającą nartą, zarówno technicznie jak i kondycyjnie. To narta bardziej ekspercka aniżeli amatorska, choć nie jest tak oficjalnie pozycjonowana. Moim zdaniem GSR wystarczy a przede wszystkim będziesz w stanie przejeździć na niej cały dzień bez zmęczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micb Napisano Niedziela o 20:14 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:14 a jak z trzymaniem na krawędziach zwłaszcza na lodzie ? mam wrażenie, że moje obecne nie radzą sobie najlepiej chyba że to to kwestia braku umiejętności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano Niedziela o 20:20 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:20 44 minuty temu, micb napisał: 1. Płeć - Męzcyzna 2. Wiek - 38 lat 3. Waga - 80 4. Wzrost - 178 5. Na nartach jeżdżę od 22 sezonów, ( 10 dni w sezonie) 6. Moje umiejętności określam na - na czerwonych bez problemu czarne też daje rade 7. Upatrzyłem sobie narty - Head GSR 177 cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,head,worldcup-rebels-e-gsr-pr-11-gw,14240.html lub Head Speed 175 cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,head,worldcup-rebels-e-speed-freeflex-st-14,14234.html najlepsze pewnie byłby - E- Race ale nie mogę znaleźć promocji w tym budżecie jaki mam 10. Mój budżet na narty to około - 2k - 2,6k zł Cześć, mam 38 lat jeżdżę na nartach od 8 rok życia ale miałem kilka lat przerwy wróciłem 3 lat temu i kupiłem sobie krótkie slalomówki Head I SLR 1 65 cm, które mają promień skrętu coś ok. 11 m. Po trzech sezonach doszedłem do wniosku, że to jednak nie to czego szukam. Szukam narty na której będę mógł rozwijać większą prędkość, jeździć dłuższym zakrętem i które będą mnie zdecydowanie lepiej trzymać na krawędziach. Wybrałem wstępnie dwa modele, które wskazałem wyżej. Na forum wyczytałem, że: "GSR to miękka hybryda, dobra jak jeździsz rekreacyjnie na b.dobrym poziomie" "Speed to twardy katalogowy GS (jest twardsza, ale do dynamicznej średnim i dłuższym skrętem super)" Różnica w cenie tok ok. 900 zł. Pytanie czy w mojej sytuacji opłaca się dopłacać do speeda czy wystarczy GSR? i które wybrać? Temat poważny...masz jakiś film z własnej jazdy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Niedziela o 20:25 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:25 Cześć Żeby narta trzymała na lodzie musi być przede wszystkim zadbana i przygotowana. Jest/była? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Niedziela o 20:29 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:29 (edytowane) 15 minut temu, micb napisał: a jak z trzymaniem na krawędziach zwłaszcza na lodzie ? mam wrażenie, że moje obecne nie radzą sobie najlepiej chyba że to to kwestia braku umiejętności Albo narta wyjeżdżona albo kwestia umiejętności. SLR trzymają znakomicie, jak większość Headów. Może Ci łatwiej będzie jeździć na długiej krawędzi, krótka ma to do siebie, że wymaga innej jazdy i sporej części osób sprawia to problem. No ale to niestety jest pochodna braków technicznych. Edytowane Niedziela o 20:30 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano Niedziela o 20:33 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:33 3 minuty temu, tomkly napisał: Albo narta wyjeżdżona albo kwestia umiejętności. SLR trzymają znakomicie, jak większość Headów. Może Ci łatwiej będzie jeździć na długiej krawędzi, krótka ma to do siebie, że wymaga innej jazdy i sporej części osób sprawia to problem. No ale to niestety jest pochodna braków technicznych. Ja właśnie odszedłem od heada - bo te narty jeśli chodzi o trzymanie krawędzi miały do innych firm jak stąd na księżyc 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micb Napisano Niedziela o 20:34 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:34 Uczyłem się jeździć na prostych nartach i to w zasadzie moje pierwsze taliowanie... SLR są fajne praktycznie same skręcają i gdybym bym młodszy byłoby super teraz już mi się tak nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Niedziela o 20:36 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:36 (edytowane) 5 minut temu, Bruner79 napisał: Ja właśnie odszedłem od heada - bo te narty jeśli chodzi o trzymanie krawędzi miały do innych firm jak stąd na księżyc 🙂 Wiem o czym piszesz, one się specyficznie zachowują, trzymają wyłącznie przy bardzo trafnym doborze kąta nacisku krawędzi do podłoża. Nie pojedziesz na nich tak uniwersalnie jak na Rossi czy Volklu niestety. To są narty typowo zawodnicze a nie amatorskie. Druga sprawa - masa, im większa tym lepiej. Ile Ty ważysz? Edytowane Niedziela o 20:38 przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano Niedziela o 20:38 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:38 Miałem 3 x espeed, rok temu sl rd - i never again. 93kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micb Napisano Niedziela o 20:40 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 20:40 178 cm ok. 80 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Niedziela o 20:41 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:41 (edytowane) 3 minuty temu, Bruner79 napisał: Miałem 3 x espeed, rok temu sl rd - i never again. 93kg To z grubsza tyle co ja. Jakbym się miał czepiać krawędzi w Headach to nie braku trzymania a ich niskiej trwałości. Trzeba ostrzyć w zasadzie codziennie. No ale to jest pochodna jazdy na kątach typu 87 i mniej stopni. Kupiłem Armady 116 i zapomniałem o Headach.😀 Edytowane Niedziela o 20:42 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano Niedziela o 20:52 Udostępnij Napisano Niedziela o 20:52 Czyli na armadkach ogarniasz już wszystko? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Niedziela o 21:00 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:00 5 minut temu, Bruner79 napisał: Czyli na armadkach ogarniasz już wszystko? 🙂 Pierwszy zjazd po nocy spędzonej za kierownicą po zlodzonej trasie był dość trudny, ale potem już poszło. 🙂 W zasadzie to jestem w stanie jeździć na nich cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano Niedziela o 21:01 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:01 Coś w tym jest 🙂 swego czasu głównie jeździłem na 90-100mm, a teraz znowu wróciłem na <70mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micb Napisano Niedziela o 21:13 Autor Udostępnij Napisano Niedziela o 21:13 44 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Żeby narta trzymała na lodzie musi być przede wszystkim zadbana i przygotowana. Jest/była? Pozdro Fakt, że mogła być zaniedbana po pierwszym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Niedziela o 21:34 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:34 (edytowane) 9 godzin temu, tomkly napisał: Pierwszy zjazd po nocy spędzonej za kierownicą po zlodzonej trasie był dość trudny, ale potem już poszło. 🙂 W zasadzie to jestem w stanie jeździć na nich cały czas. Bez przesady na porannych zmrożonych twardych trasach to na szerokich nartach jest walka o przetrwanie dopiero jak trochę odsypanego śniegu się pojawi lub temperatura się podniesie to można jechać. Edytowane Poniedziałek o 06:32 przez Mikoski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano Niedziela o 21:37 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:37 (edytowane) 3 minuty temu, Mikoski napisał: Bez przesady na porannych zmrożonych twardych trasach to na szerokich nartach jest walka o przetrwanie dopiero jak trochę od sypanego śniegu się pojawi lub temperatura się podniesie to można jechać. Pierwsze wrażenie o poranku miałem identyczne, natomiast z każdą kolejną chwilą było lepiej. Drugiego dnia nawet poranny lód nie był już straszny, trzeba je tylko bardzo mocno gnieść do podłoża, wtedy reagują i nawet na krawędziach jadą. 🙂 Edytowane Niedziela o 21:38 przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Niedziela o 21:48 Udostępnij Napisano Niedziela o 21:48 (edytowane) 14 minut temu, tomkly napisał: Pierwsze wrażenie o poranku miałem identyczne, natomiast z każdą kolejną chwilą było lepiej. Drugiego dnia nawet poranny lód nie był już straszny, trzeba je tylko bardzo mocno gnieść do podłoża, wtedy reagują i nawet na krawędziach jadą. 🙂 Ja wiem jak je obsługiwać ale na betonie to słabo, nie ma płyty, stoisz niżej,wiązania bezpośrednio do narty to i zakrawedziować trudniej i kąty podniesienia zupełnie inne, 1,5 nawet 2⁰ bywa. Ja mam 1,5 Edytowane Niedziela o 21:52 przez Mikoski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Poniedziałek o 05:45 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 05:45 8 godzin temu, micb napisał: Fakt, że mogła być zaniedbana po pierwszym sezonie Co to znaczy?? Jak chcesz żeby narta trzymała na lodzie to powinna być ostrzona - wyrównywana i podostrzana ręcznie - praktycznie codziennie, jak jest twardo - lodowo. Ale jak czytam o wieku to już się luzuje z radami. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Poniedziałek o 06:21 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:21 8 godzin temu, tomkly napisał: Pierwsze wrażenie o poranku miałem identyczne, natomiast z każdą kolejną chwilą było lepiej. Drugiego dnia nawet poranny lód nie był już straszny, trzeba je tylko bardzo mocno gnieść do podłoża, wtedy reagują i nawet na krawędziach jadą. 🙂 Też tak czułem jak Mikoski choć u mnie to tylko 90 pod butem z każdym zjazdem i puszczaniem stoku lepiej. Potem w każdych warunkach mega jazda - deski Scott the Ski i Kastle BMX, gdy miały jeszcze 88 pod butem, stary model. Nangi mają 80 inna charakterystyka. Bardziej podobne do Kastle niż Scott, lekkie, ale sztywniuteńko, jak rap ze stolycy... Mazowsza. Pozdrawiam serdecznie i przedświąteczne. Zwykle gdzieś w okolicy Gronia spędzany ten czas... Ale tym razem na mazowieckiej ziemi. Więc zamiast rapu może... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Poniedziałek o 06:31 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 06:31 (edytowane) 11 minut temu, star napisał: Też tak czułem jak Mikoski choć u mnie to tylko 90 pod butem z każdym zjazdem i puszczaniem stoku lepiej. Potem w każdych warunkach mega jazda - deski Scott the Ski i Kastle BMX, gdy miały jeszcze 88 pod butem, stary model. Nangi mają 80 inna charakterystyka. Bardziej podobne do Kastle niż Scott, lekkie, ale sztywniuteńko, jak rap ze stolycy... Mazowsza. Pozdrawiam serdecznie i przedświąteczne. Zwykle gdzieś w okolicy Gronia spędzany ten czas... Ale tym razem na mazowieckiej ziemi. Więc zamiast rapu może... Puszczone na audio w aucie … w drodze na Tylicz pozdrawiamy 🌲❄️🌲 Edytowane Poniedziałek o 06:33 przez KrzysiekK 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Poniedziałek o 07:38 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:38 (edytowane) Godzinę temu, KrzysiekK napisał: Puszczone na audio w aucie … w drodze na Tylicz pozdrawiamy 🌲❄️🌲 Fajna ekipa, tylko Leosia coś markontna, że jej kazali rano wstawać. Kiedyś dzieciaki w przeddzień świąt zabrałem autem do lasu, potem biegali za autem, a ja finalnie przejechawszy las, ugrzązłem gdy witałem się z gąską już blisko domostw. Tak więc kolejna kolęda z tej samej płyty... a wyjazdu zazdroszczę i pozdrawiam serdecznie... Edytowane Poniedziałek o 07:38 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Poniedziałek o 07:54 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:54 14 minut temu, star napisał: Fajna ekipa, tylko Leosia coś markontna, że jej kazali rano wstawać. Kiedyś dzieciaki w przeddzień świąt zabrałem autem do lasu, potem biegali za autem, a ja finalnie przejechawszy las, ugrzązłem gdy witałem się z gąską już blisko domostw. Tak więc kolejna kolęda z tej samej płyty... a wyjazdu zazdroszczę i pozdrawiam serdecznie... Takie Leośki czasem zgrywają ,, młodych gniewnych,, … ale na te chwile chyba nie ma takiego nastroju. Po prostu nie w czas trafiła migawka. Jest ok, rozrabia. 🤣 Koleda pierwsza lepsza … szczególnie przejścia, przygrywki .. generalnie taka ,,jaśniejsza,, 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Poniedziałek o 07:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:58 3 minuty temu, KrzysiekK napisał: Takie Leośki czasem zgrywają ,, młodych gniewnych,, … ale na te chwile chyba nie ma takiego nastroju. Po prostu nie w czas trafiła migawka. Jest ok, rozrabia. 🤣 Koleda pierwsza lepsza … szczególnie przejścia, przygrywki .. generalnie taka ,,jaśniejsza,, 😉 Do trzech razy sztuka, to pisałem ja DJ Star. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi