kopster Napisano 21 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2024 (edytowane) Cześć, potrzebuję porady w doborze narty od kilku sezonów jeźdzę na BBR 8.9 narta fajna bardzo ją lubię, ale problem zaczynał się na oblodzonych stokach gdyż nawet przy śmigu narta wpadała w wibrację, w tamtym roku wypożyczłem sobie narty heda e race pro na jeden dzień i była to całkiem inna jazda, ładne trzymanie krawędzie narta twarda, ale mam wahanie czy nie była za twarda na cały dzień na stoku. I miałem wersję SL 170 i w sumie to nie wiem czy GS nie byłaby bardziej odpowiednia dla mnie. Chyba, że polecicie coś innego? Może ktoś ma coś fajnego na sprzedaż? Dodam że mam jeszcze na stanie prawie nieużywane k2 sight 179cm bardzo miękki twin tip na wiązaniach bez płyty. Umiejętności 5/10. Załączam filmik jaki udało mi się nagrać rok temu. Wzrost 187, waga 89kg, regularnie kolarstwo szosowe + siłka, nogi raczej z tych mocnych 🙂 TU filmik z jazdy w lepszej jakości: WhatsApp Video 2024-12-21 at 16.44.40.mp4 Edytowane 22 Grudnia 2024 przez kopster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 21 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2024 Mega prywatny plus za samoocenę. Drugi plus za widoki, że stoku który lubię. Ad meritum. Zdecydowanie : polubisz bardziej ambitną sklepową "GS" w granicach 175-180. Cała reszta to ogarnięcie techniki bo jest co ogarniać. Zabawy z nartami w stylu "SL" pogłębią problemiki które na filmie widać. Z natury nie doradzam modeli i firm będąc związanym z jedną firmą :). M. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopster Napisano 21 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2024 Dzięki za odp, co w technice najbardziej rzuca się w oczy? Od czego najlepiej zacząć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 21 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2024 Na szybko? Klasyczny "kiwaczek" (zerknij co się dzieje z barkami i odpowiedz sobie na pytanie czy wkładanie w stok wewnętrznego barku ogranicza włozenie biodra czy nie) pogłębiony dziwną manierą zostawiania rąk za sobą (zapewne nieco za dużo rotacji góry przy próbie domknięcia skrętu - patrz poprzednia uwaga). Cała reszta jest pochodną "kiwaczka" i w pierwszej kolejności tym warto się zająć. Jeszcze raz brawa za samoocenę - to rzadkie na forum a całkiem trafione dla "figury" ze zdjęcia (no może naciągane 6 😉 ) M. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 22 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2024 W dniu 21.12.2024 o 18:22, Marxx74x napisał: Na szybko? Klasyczny "kiwaczek" (zerknij co się dzieje z barkami i odpowiedz sobie na pytanie czy wkładanie w stok wewnętrznego barku ogranicza włozenie biodra czy nie) pogłębiony dziwną manierą zostawiania rąk za sobą (zapewne nieco za dużo rotacji góry przy próbie domknięcia skrętu - patrz poprzednia uwaga). Cała reszta jest pochodną "kiwaczka" i w pierwszej kolejności tym warto się zająć. Jeszcze raz brawa za samoocenę - to rzadkie na forum a całkiem trafione dla "figury" ze zdjęcia (no może naciągane 6 😉 ) M. Ale sprawny jest....nisko jest... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 22 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2024 Z tą sprawnością to chyba nie do końca 😉. Ręce: lewa "pracuje" wbija kij w śnieg, w tempie i przyczynie (konieczności) który mi się trochę nie zgadza ale mniejsza o to bo ciekawsza jest prawa. Ona chyba jest kontuzjowana 😁cały czas prawie równolegle do śniegu a przy skręcie w prawo równolegle do podłoża. O co tu chodzi ? Nie oceniam, nie jestem instruktorem. Obserwuję i lubię czytać oceny specjalistów. Dużo mi dają w naprawianiu samego siebie. Porównuję też czy specjaliści widzą widzą to co ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopster Napisano 22 Grudnia 2024 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2024 W dniu 21.12.2024 o 17:13, Marxx74x napisał: Mega prywatny plus za samoocenę. Drugi plus za widoki, że stoku który lubię. Ad meritum. Zdecydowanie : polubisz bardziej ambitną sklepową "GS" w granicach 175-180. Cała reszta to ogarnięcie techniki bo jest co ogarniać. Zabawy z nartami w stylu "SL" pogłębią problemiki które na filmie widać. Z natury nie doradzam modeli i firm będąc związanym z jedną firmą :). M. https://www.youtube.com/shorts/rJjd1TV5Zrg-tu filmik w lepszej jakośći do oceny, Z trio VOLKL RACETIGER GS ATOMIC REDSTER G9 HEAD WORLDCUP REBELS I.SPEED co byście wzięli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2024 (edytowane) 10 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Ale sprawny jest....nisko jest... Za nisko jest, stąd nadmierne przeciążenie przodów, wleczenie kijów, wpadanie w skręt itd. Pozdro Edytowane 23 Grudnia 2024 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 23 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2024 9 godzin temu, kopster napisał: https://www.youtube.com/shorts/rJjd1TV5Zrg-tu filmik w lepszej jakośći do oceny, Z trio VOLKL RACETIGER GS ATOMIC REDSTER G9 HEAD WORLDCUP REBELS I.SPEED co byście wzięli? Kupujesz narty dla siebie a nie dla kogoś innego. W związku z tym jakie to ma znaczenie co myśli o tych nartach Marek, Mirek i jakiś inny Wojtek. Wielu ludzi ma jakieś frustracje i obsesje na punkcie znaczka firmowego a w związku z tym fiksacje na konkretne firmy. Ja np. teraz mam Kastle 12 RX GS ale miałem Blizzard WRC i prawie zawsze myślę że poprzednie były fajniejsze. Może dla mnie były, ale uległem propagandzie i kupiłem czeskie. Znam takich którzy walczyliby do krwi bo to są najlepsze narty, inni tylko Volk bo nie masz lepszych, Head ... itd Znajdź dobrą wypożyczalnię i przejedź się, może coś z pary Rossignol/Dynastar albo Nordica/Blizzard będzie dla ciebie albo Elan 🙂Kto wie ? Powodzenia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2024 2 godziny temu, wojtek pw napisał: Kupujesz narty dla siebie a nie dla kogoś innego. W związku z tym jakie to ma znaczenie co myśli o tych nartach Marek, Mirek i jakiś inny Wojtek. Wielu ludzi ma jakieś frustracje i obsesje na punkcie znaczka firmowego a w związku z tym fiksacje na konkretne firmy. Ja np. teraz mam Kastle 12 RX GS ale miałem Blizzard WRC i prawie zawsze myślę że poprzednie były fajniejsze. Może dla mnie były, ale uległem propagandzie i kupiłem czeskie. Znam takich którzy walczyliby do krwi bo to są najlepsze narty, inni tylko Volk bo nie masz lepszych, Head ... itd Znajdź dobrą wypożyczalnię i przejedź się, może coś z pary Rossignol/Dynastar albo Nordica/Blizzard będzie dla ciebie albo Elan 🙂Kto wie ? Powodzenia Cześć Jak to się czasami mówi - ŚWIĘTE SŁOWA!!! Zwłaszcza - tu pozwoliłem sobie wytłuścić - drugie zdanie. Natomiast zdanie ostatnie jest dość niekonsekwentne bo jak narta będzie źle, albo w ogóle nieprzygotowana, zajeżdżona lub zniszczona to takie próby nic a nic nie dadzą. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 23 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2024 14 godzin temu, wojtek pw napisał: Z tą sprawnością to chyba nie do końca 😉. Ręce: lewa "pracuje" wbija kij w śnieg, w tempie i przyczynie (konieczności) który mi się trochę nie zgadza ale mniejsza o to bo ciekawsza jest prawa. Ona chyba jest kontuzjowana 😁cały czas prawie równolegle do śniegu a przy skręcie w prawo równolegle do podłoża. O co tu chodzi ? Nie oceniam, nie jestem instruktorem. Obserwuję i lubię czytać oceny specjalistów. Dużo mi dają w naprawianiu samego siebie. Porównuję też czy specjaliści widzą widzą to co ja. Generalnie podstawową wadą Naszego pytającego jest fakt iż kładzie się w skręt nadmiernie i tym samym krytycznie przenosi ci3żar ciała do wnętrza skrętu co finalnie kończy się wejściem na nartęwewnętrzną dalej jej przeciążenie i wyjście w następny skręt. Pionizacja korpusu i jazda w nieco wyższym zakresie bazowym 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopster Napisano wczoraj o 12:11 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 12:11 Siemka kupiłem używki, i sprzedający nic nie napisał o takich uszkodzeniach, i zastanawiam się czy to wpłynie jakkolwiek na użytkowanie narty? Nie ukrywam bardzo mnie to denerwuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 12:33 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:33 Cześć Pokaż ślizgi. Ten odprysk to tylko powierzchowny detal. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano wczoraj o 16:53 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:53 4 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Pokaż ślizgi. Ten odprysk to tylko powierzchowny detal. Pozdro Niby tak ale tak się nie robi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 16:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:56 (edytowane) Cześć Tzn... informuje się o uszkodzeniach... jasne. Dlatego narty bym odesłał. A poza tym... to Volkle, popularny model, więc czego się spodziewać. Pozdro Edytowane wczoraj o 16:57 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopster Napisano wczoraj o 18:35 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 18:35 Ślizgi są w bardzo porządnym stanie, w mailu gdzie poprosiłem o sztukę w dobrym stanie to dostałem „mają grubą krawędź i czysty ślizg - szata wierzchnia nie jest niestety idealna :)” sklep zaufany od 20 lat u nich narty kupuje, ale no po raz pierwszy się trochę zawiodłem, dałem 1400. Była to ostatnia para i nie wiem czy nie zamówić head i speed 175 lub 180 a tych nie odesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopster Napisano wczoraj o 18:40 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 18:40 Jeszcze coś takiego znalazłem, to już trochę gorzej wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 18:58 Udostępnij Napisano wczoraj o 18:58 16 minut temu, kopster napisał: Jeszcze coś takiego znalazłem, to już trochę gorzej wygląda. Noo zmordowane te narty ..i drogie moim zdaniem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano wczoraj o 19:53 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:53 49 minut temu, Lexi napisał: Noo zmordowane te narty ..i drogie moim zdaniem Zdecydowanie za drogie, porysowana szata jest czymś normalnym, odpryski także, natomiast takie ubytki szaty, czy rozwarstwienie jak na ostatnim zdjęciu kolegi świadczą tylko o poprzednim właścicielu lub o marce produkującej narty. Jeśli jest możliwość - trzeba zwrócić lub zażądać znacznej obniżki ceny. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano wczoraj o 21:17 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:17 (edytowane) Nie zdecydowalbym się, za tą kwotę mozna dostac porzadne narty. A ostatnie foto swiadczy o jakims duzym łomocie.... Edytowane wczoraj o 21:17 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopster Napisano wczoraj o 21:22 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 21:22 Jasne narty kupione w sklepie więc mam 14 dni je zwrócę, jest jakiś spoko sklep z używanymi naratmi w Warszawie? W sobodę jadę do Solden i mało czasu rozważam jescze rent & buy z intersportu, tylko nie wiem jak to cenowo wychodzi bo mało opinii na internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 21:30 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:30 3 minuty temu, kopster napisał: Jasne narty kupione w sklepie więc mam 14 dni je zwrócę, jest jakiś spoko sklep z używanymi naratmi w Warszawie? W sobodę jadę do Solden i mało czasu rozważam jescze rent & buy z intersportu, tylko nie wiem jak to cenowo wychodzi bo mało opinii na internecie. Jakoś tak że pożyczasz deski a jak Ci spasują to kupujesz i wtedy koszt pożyczenia odliczają od kosztu desek (tak było parę lat temu). O ile to jest jasne jeśli np. bierzesz sprzęt na jeden dzień o tyle jakoś inaczej musi być jak bierzesz na tydzień - musisz dopytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopster Napisano wczoraj o 21:53 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 21:53 Jeszcze widziałem że jest opcja kupienia dokładnie tych, które się wypożyczyło, ale nie wiem czy jest to korzystne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 6 godzin temu, kopster napisał: Jeszcze widziałem że jest opcja kupienia dokładnie tych, które się wypożyczyło, ale nie wiem czy jest to korzystne Mniejszy kot w worku więc git. Zakupy przez net to dużo min, niektórych nie widać jak przypudrowane ubytki czy niesprawne wiązania co może wyjść dopiero po jeździe... oby nie przy dzwonie, tak więc warto je sprawdzić na maszynie, czy wypinają się poprawnie np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) To rozwarstwienie tak naprawdę nie ma na nic wpływu. Podcięty titanal, mogło się stać komuś przy wypierdolce. Ten zdarty laminat razi w oczy. Natomiast widać dość cienkie krawędzie - więc decha była wiele razy serwisowana - jezdzona. A może to efekt zdjęcia. Jak mają 1,5mm minimum to ok.Zaproponuj mu 800-900 i jezdzij. Edytowane 16 godzin temu przez Bruner79 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi