Skocz do zawartości

Narty sl gs a może hybrydowe?

kopster

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, potrzebuję porady w doborze narty od kilku sezonów jeźdzę na BBR 8.9 narta fajna bardzo ją lubię, ale problem zaczynał się na oblodzonych stokach gdyż nawet przy śmigu narta wpadała w wibrację, w tamtym roku wypożyczłem sobie narty heda e race pro  na jeden dzień i była to całkiem inna jazda, ładne trzymanie krawędzie narta twarda, ale mam wahanie czy nie była za twarda na cały dzień na stoku. I miałem wersję SL 170 i w sumie to nie wiem czy GS nie byłaby bardziej odpowiednia dla mnie. Chyba, że polecicie coś innego? Może ktoś ma coś fajnego na sprzedaż? Dodam że mam jeszcze na stanie prawie nieużywane k2 sight 179cm bardzo miękki twin tip na wiązaniach bez płyty. Umiejętności 5/10. Załączam filmik jaki udało mi się nagrać rok temu. Wzrost 187, waga 89kg, regularnie kolarstwo szosowe + siłka, nogi raczej z tych mocnych 🙂  TU filmik z jazdy w lepszej jakości:

Edytowane przez kopster

Mega prywatny plus za samoocenę. Drugi plus za widoki, że stoku który lubię. Ad meritum. Zdecydowanie polubisz bardziej ambitną sklepową "GS" w granicach 175-180. Cała reszta to ogarnięcie techniki bo jest co ogarniać. Zabawy z nartami w stylu "SL" pogłębią problemiki które na filmie widać. Z natury nie doradzam modeli i firm będąc związanym z jedną firmą :).

M.

• Like 3

Na szybko? Klasyczny "kiwaczek" (zerknij co się dzieje z barkami i odpowiedz sobie na pytanie czy wkładanie w stok wewnętrznego barku ogranicza włozenie biodra czy nie) pogłębiony dziwną manierą zostawiania rąk za sobą (zapewne nieco za dużo rotacji góry przy próbie domknięcia skrętu - patrz poprzednia uwaga). Cała reszta jest pochodną "kiwaczka" i w pierwszej kolejności tym warto się zająć. Jeszcze raz brawa za samoocenę - to rzadkie na forum a całkiem trafione dla "figury" ze zdjęcia (no może naciągane 6 😉

M.

• Like 2

W dniu 21.12.2024 o 18:22, Marxx74x napisał:

Na szybko? Klasyczny "kiwaczek" (zerknij co się dzieje z barkami i odpowiedz sobie na pytanie czy wkładanie w stok wewnętrznego barku ogranicza włozenie biodra czy nie) pogłębiony dziwną manierą zostawiania rąk za sobą (zapewne nieco za dużo rotacji góry przy próbie domknięcia skrętu - patrz poprzednia uwaga). Cała reszta jest pochodną "kiwaczka" i w pierwszej kolejności tym warto się zająć. Jeszcze raz brawa za samoocenę - to rzadkie na forum a całkiem trafione dla "figury" ze zdjęcia (no może naciągane 6 😉

M.

Ale sprawny jest....nisko jest...

• Haha 1

Z tą sprawnością to chyba nie do końca 😉.

Ręce: lewa "pracuje" wbija kij w śnieg, w tempie i przyczynie (konieczności) który mi się trochę nie zgadza ale mniejsza o to bo ciekawsza jest prawa. Ona chyba jest kontuzjowana 😁cały czas prawie równolegle do śniegu a przy skręcie w prawo równolegle do podłoża. O co tu chodzi ?

Nie oceniam, nie jestem instruktorem. Obserwuję i lubię czytać oceny specjalistów. Dużo mi dają w naprawianiu samego siebie. Porównuję też czy specjaliści widzą widzą to co ja.

W dniu 21.12.2024 o 17:13, Marxx74x napisał:

Mega prywatny plus za samoocenę. Drugi plus za widoki, że stoku który lubię. Ad meritum. Zdecydowanie polubisz bardziej ambitną sklepową "GS" w granicach 175-180. Cała reszta to ogarnięcie techniki bo jest co ogarniać. Zabawy z nartami w stylu "SL" pogłębią problemiki które na filmie widać. Z natury nie doradzam modeli i firm będąc związanym z jedną firmą :).

M.

https://www.youtube.com/shorts/rJjd1TV5Zrg-tu filmik w lepszej jakośći do oceny,

Z trio VOLKL RACETIGER GS

ATOMIC REDSTER G9

HEAD WORLDCUP REBELS I.SPEED

co byście wzięli? 

9 godzin temu, kopster napisał:

https://www.youtube.com/shorts/rJjd1TV5Zrg-tu filmik w lepszej jakośći do oceny,

Z trio VOLKL RACETIGER GS

ATOMIC REDSTER G9

HEAD WORLDCUP REBELS I.SPEED

co byście wzięli? 

Kupujesz narty dla siebie a nie dla kogoś innego. W związku z tym jakie to ma znaczenie co myśli o tych nartach Marek, Mirek i jakiś inny Wojtek. Wielu ludzi ma jakieś frustracje i obsesje na punkcie znaczka firmowego a w związku z tym fiksacje na konkretne firmy. Ja np. teraz mam Kastle 12 RX GS ale miałem Blizzard WRC i prawie zawsze myślę że poprzednie były fajniejsze. Może dla mnie były, ale uległem propagandzie i kupiłem czeskie. Znam takich którzy walczyliby do krwi bo to są najlepsze narty, inni tylko Volk bo nie masz lepszych, Head ... itd

Znajdź dobrą wypożyczalnię i przejedź się, może coś z pary Rossignol/Dynastar albo Nordica/Blizzard będzie dla ciebie albo Elan 🙂Kto wie ?

Powodzenia

• Like 2

2 godziny temu, wojtek pw napisał:

Kupujesz narty dla siebie a nie dla kogoś innego. W związku z tym jakie to ma znaczenie co myśli o tych nartach Marek, Mirek i jakiś inny Wojtek. Wielu ludzi ma jakieś frustracje i obsesje na punkcie znaczka firmowego a w związku z tym fiksacje na konkretne firmy. Ja np. teraz mam Kastle 12 RX GS ale miałem Blizzard WRC i prawie zawsze myślę że poprzednie były fajniejsze. Może dla mnie były, ale uległem propagandzie i kupiłem czeskie. Znam takich którzy walczyliby do krwi bo to są najlepsze narty, inni tylko Volk bo nie masz lepszych, Head ... itd

Znajdź dobrą wypożyczalnię i przejedź się, może coś z pary Rossignol/Dynastar albo Nordica/Blizzard będzie dla ciebie albo Elan 🙂Kto wie ?

Powodzenia

Cześć

Jak to się czasami mówi - ŚWIĘTE SŁOWA!!! Zwłaszcza - tu pozwoliłem sobie wytłuścić - drugie zdanie.

Natomiast zdanie ostatnie jest dość niekonsekwentne bo jak narta będzie źle, albo w ogóle nieprzygotowana, zajeżdżona lub zniszczona to takie próby nic a nic nie dadzą.

Pozdro serdeczne

14 godzin temu, wojtek pw napisał:

Z tą sprawnością to chyba nie do końca 😉.

Ręce: lewa "pracuje" wbija kij w śnieg, w tempie i przyczynie (konieczności) który mi się trochę nie zgadza ale mniejsza o to bo ciekawsza jest prawa. Ona chyba jest kontuzjowana 😁cały czas prawie równolegle do śniegu a przy skręcie w prawo równolegle do podłoża. O co tu chodzi ?

Nie oceniam, nie jestem instruktorem. Obserwuję i lubię czytać oceny specjalistów. Dużo mi dają w naprawianiu samego siebie. Porównuję też czy specjaliści widzą widzą to co ja.

Generalnie podstawową wadą Naszego pytającego jest fakt iż kładzie się w skręt nadmiernie i tym samym krytycznie przenosi ci3żar ciała do wnętrza skrętu co finalnie kończy się wejściem na nartęwewnętrzną dalej jej przeciążenie i wyjście w następny skręt. Pionizacja korpusu i jazda w nieco wyższym zakresie bazowym

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Ślizgi są w bardzo porządnym stanie, w mailu gdzie poprosiłem o sztukę w dobrym stanie to dostałem „mają grubą krawędź i czysty ślizg - szata wierzchnia nie jest niestety idealna :)” sklep zaufany od 20 lat u nich narty kupuje, ale no po raz pierwszy się trochę zawiodłem, dałem 1400. Była to ostatnia para i nie wiem czy nie zamówić head i speed 175 lub 180 a tych nie odesłać 

IMG_0015.jpeg

IMG_0016.jpeg

IMG_0017.jpeg

IMG_0018.jpeg

49 minut temu, Lexi napisał:

Noo zmordowane te narty ..i drogie moim zdaniem

Zdecydowanie za drogie, porysowana szata jest czymś normalnym, odpryski także, natomiast takie ubytki szaty, czy rozwarstwienie jak na ostatnim zdjęciu kolegi świadczą tylko o poprzednim właścicielu lub o marce produkującej narty. Jeśli jest możliwość - trzeba zwrócić lub zażądać znacznej obniżki ceny.

pozdro

• Like 2

3 minuty temu, kopster napisał:

Jasne narty kupione w sklepie więc mam 14 dni je zwrócę, jest jakiś spoko sklep z używanymi naratmi w Warszawie? W sobodę jadę do Solden i mało czasu rozważam jescze rent & buy z intersportu, tylko nie wiem jak to cenowo wychodzi bo mało opinii na internecie. 

Jakoś tak że pożyczasz deski a jak Ci spasują to kupujesz i wtedy koszt pożyczenia odliczają od kosztu desek (tak było parę lat temu). O ile to jest jasne jeśli np. bierzesz sprzęt na jeden dzień o tyle jakoś inaczej musi być jak bierzesz na tydzień - musisz dopytać.

6 godzin temu, kopster napisał:

Jeszcze widziałem że jest opcja kupienia dokładnie tych, które się wypożyczyło, ale nie wiem czy jest to korzystne 

Mniejszy kot w worku więc git. Zakupy przez net to dużo min, niektórych nie widać jak przypudrowane ubytki czy niesprawne wiązania co może wyjść dopiero po jeździe... oby nie przy dzwonie, tak więc warto je sprawdzić na maszynie, czy wypinają się poprawnie np.

To rozwarstwienie tak naprawdę nie ma

na nic wpływu. Podcięty titanal, mogło się stać komuś przy wypierdolce. Ten zdarty laminat razi w oczy.  Natomiast widać dość cienkie krawędzie - więc decha była wiele razy serwisowana - jezdzona. A może to efekt zdjęcia. Jak mają 1,5mm minimum to ok.Zaproponuj mu 800-900 i jezdzij. 

Edytowane przez Bruner79
  • Like 1
  • Thanks 1