mleko66pl Napisano 15 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2024 Witam, mam pytanie odnośnie wyjazdu do 3 valleys mianowicie nocleg planuje mieć w lesie menuires. Jest może ktoś to tam nocował i zostawał na apres w val thorens I jest w stanie podać którymi trasami zjeżdżam wtedy z apresu do les menuires? Nasz sklad to 3x snowboard I 2x narty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Grudnia 2024 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2024 (edytowane) 29 minut temu, mleko66pl napisał: Witam, mam pytanie odnośnie wyjazdu do 3 valleys mianowicie nocleg planuje mieć w lesie menuires. Jest może ktoś to tam nocował i zostawał na apres w val thorens I jest w stanie podać którymi trasami zjeżdżam wtedy z apresu do les menuires? Nasz sklad to 3x snowboard I 2x narty "Boulevard Cumin" niebieska, zaczyna się przy dolnej stacji krzeseł "BOISMINT" , jak słaby śnieg to trzeba w 2-3 miejscach krótko pracować kijkami Edytowane 15 Grudnia 2024 przez Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia Będę LES MENUIRES od 26 stycznia 2025 przez tydzień. Wreszcie narty!!! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 25 Stycznia Udostępnij Napisano 25 Stycznia 23 godziny temu, Maciej S napisał: Będę LES MENUIRES od 26 stycznia 2025 przez tydzień. Wreszcie narty!!! super, jeden z najlepszych ośrodków na Ziemi 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek. Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Ja sie wybieram z ekipą do Les Menuires pod koniec marca. Możecie polecić gdzie najlepiej pojeździć(jakie najlepsze trasy) , gdzie zjeść i generalnie warte uwagi co do tej miejscowości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Marca Udostępnij Napisano 16 Marca W dniu 24.01.2025 o 16:57, Maciej S napisał: Będę LES MENUIRES od 26 stycznia 2025 przez tydzień. Wreszcie narty!!! gdzieś Macieju widziałem krótką Twoją wzmiankę na żywo ale nie wiem gdzie. wrzuć może tutaj jakieś podsumowanie i trochę fotek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca (edytowane) W dniu 16.03.2025 o 19:14, Jan napisał: gdzieś Macieju widziałem krótką Twoją wzmiankę na żywo ale nie wiem gdzie. wrzuć może tutaj jakieś podsumowanie i trochę fotek 3 doliny są dobrze opisane na forum. Podsumowanie: świetny świeży śnieg dostępny na sporych wysokościach. Praktycznie nikt nie używa slalomek. Nie w tych warunkach. Bardzo duże możliwości jazdy poza trasą. Zakwaterowanie ( noclegi) też wysoko co zapewnia bezproblemową aklimatyzację. Z Les Menuires łatwo dostać się w pozostałe doliny. to sensowne miejsce na zakwaterowanie. Hotel serwował kuchnię francuską co było dodatkową atrakcją. Od dawna uważam, ze w narciarstwie najważniejszy jest śnieg a in wyżej tym jest w lepszym gatunku. Edytowane 18 Marca przez Maciej S 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca Godzinę temu, Maciej S napisał: 3 doliny są dobrze opisane na forum. Podsumowanie: świetny świeży śnieg dostępny na sporych wysokościach. Praktycznie nikt nie używa slalomek. Nie w tych warunkach. Bardzo duże możliwości jazdy poza trasą. Zakwaterowanie ( noclegi) też wysoko co zapewnia bezproblemową aklimatyzację. Z Les Menuires łatwo dostać się w pozostałe doliny. to sensowne miejsce na zakwaterowanie. Hotel serwował kuchnię francuską co było dodatkową atrakcją. Od dawna uważam, ze w narciarstwie najważniejszy jest śnieg a in wyżej tym jest w lepszym gatunku. a jak oceniasz cały ośrodek w porównaniu do ośrodków austiackich i włoskich ? (pomijając czas dojazdu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca 1 godzinę temu, Jan napisał: a jak oceniasz cały ośrodek w porównaniu do ośrodków austiackich i włoskich ? (pomijając czas dojazdu) Pogoda, pogoda mocno decyduje o opinii. Ale 3 Doliny oceniam wyżej. Więcej możliwości. Niedawno wróciłem z Cortiny i okolic. Było świetnie ale śnieg sztuczny i nie ten. Poza tym we Francji mieszkasz na stoku, wysoko i na narty zakładasz przed hotelem. Jeździsz powyżej granicy lasu. W Austrii, czy we Włoszech trudno o taki układ. Czas dojazdu? Jest dalej ale samolot z opcją dojazdy do Warszawy jest mało atrakcyjny i drogi. Szybkie auto osobowe i dwóch kierowców na zmianę. Na pewno pojadę tam znowu. Dla mnie 3 Doliny to obecnie numer 1. A są jeszcze inne miejsca we francuskich Alpach. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friski Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca W Les Menuires też można wtopić z pogodą - mgła, wiatr, duży opad, zagrożenie lawinowe i pozamykane łączniki albo lokalne wyciagi. Kolega kiedyś narzekał że przez tydzień nie mógł się wydostać z Orelles do reszty 3V. W takim Kaprun człowiek sobie rano patrzy na kamerki gdzie jakie warunki, jaka podstawa chmur i albo wsiada w skibusa pod Kitzsteinhorn albo w drugą stronę do Zell albo zostaje "w mieście" na Maiskogel lub w centrum na orczykach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 18 Marca Udostępnij Napisano 18 Marca 7 minut temu, Friski napisał: W Les Menuires też można wtopić z pogodą - mgła, wiatr, duży opad, zagrożenie lawinowe i pozamykane łączniki albo lokalne wyciagi. Kolega kiedyś narzekał że przez tydzień nie mógł się wydostać z Orelles do reszty 3V. W takim Kaprun człowiek sobie rano patrzy na kamerki gdzie jakie warunki, jaka podstawa chmur i albo wsiada w skibusa pod Kitzsteinhorn albo w drugą stronę do Zell albo zostaje "w mieście" na Maiskogel lub w centrum na orczykach. Dokładnie. A jak pada deszcz to można sobie w kółko jeździć skibusami. Za darmo. Te francuskie ośrodki powinni pozamykać, wszystkie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 7 godzin temu, MarioJ napisał: Dokładnie. A jak pada deszcz to można sobie w kółko jeździć skibusami. Za darmo. Te francuskie ośrodki powinni pozamykać, wszystkie. w ubiegłym sezonie mieliśmy taki dzień w LM - pogoda piękna ale huraganowy wiatr pozamykał wszystkie wyciągi , jeździliśmy skibusami z najniżej położonej dzielnicy do najwyższej co dawało prawie 400 m różnicy poziomów do zjazdu. Górny przystanek jest pod sklepem spożywczym więc można było zaraz napić się piwa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca (edytowane) 8 godzin temu, Friski napisał: W Les Menuires też można wtopić z pogodą - mgła, wiatr, duży opad, zagrożenie lawinowe i pozamykane łączniki albo lokalne wyciagi. Kolega kiedyś narzekał że przez tydzień nie mógł się wydostać z Orelles do reszty 3V. W takim Kaprun człowiek sobie rano patrzy na kamerki gdzie jakie warunki, jaka podstawa chmur i albo wsiada w skibusa pod Kitzsteinhorn albo w drugą stronę do Zell albo zostaje "w mieście" na Maiskogel lub w centrum na orczykach. Orelles jest z boku i słabo skomunikowane z resztą. Jeździłem tam z przyjemnością ale nie jest to dobre miejsce na bazę. Mieszkając w Les Menuires też spotkałem się z sytuacją, że z powodu pogody nie mogłem przejechać do Meribel tam gdzie planowałem. Zmiana planów i jedziemy gdzie indziej. Raz było mleko na powrocie z Val Thorens do Les Menuires. Załamanie pogody w jednym miejscu, pozostają inne. Orelles to zupełnie inna sytuacja. Popatrzcie na mapy. Słyszałem, że ktoś narzekał na bezsenność mieszkając w Val Thorens. Jakieś problemy z aklimatyzacją. Na pogodę nie mamy wpływu: Miałem tydzień słońca w Cortinie, kolejny tydzień to mgła i chmury. Jak jeździłem kamperem (lato) to jechałem tam gdzie pogoda. Na narty kamperem też się da. Kiedyś w Dolomitach zamknęli wszystko, bo w nocy spadło ponad 20 cm śniegu i nartostrady były nieprzejezdne, robili sztruks a narciarze mogli się opalać. To było w piątek i żeby na to nie patrzeć, wsiedliśmy w samochód i do domu dzień wcześniej. Oczywiście nie było problemów z przejezdnością dróg. Śnieg zablokował tylko stoki. Edytowane 19 Marca przez Maciej S 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 35 minut temu, Maciej S napisał: Orelles to zupełnie inna sytuacja. Popatrzcie na mapy. a wiesz że mnie się raz udało zjechać w Orelle prawie do samej doliny, jedynie na ostatnim kilometrze musiałem nieść narty na plecach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi