Skocz do zawartości

LES MENUIRES WYJAZD

mleko66pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie wyjazdu do 3 valleys mianowicie nocleg planuje mieć w lesie menuires. Jest może ktoś to tam nocował i zostawał na apres w val thorens I jest w stanie podać którymi trasami zjeżdżam wtedy z apresu do les menuires? Nasz sklad to 3x snowboard I 2x narty 

• Haha 1

29 minut temu, mleko66pl napisał:

Witam, mam pytanie odnośnie wyjazdu do 3 valleys mianowicie nocleg planuje mieć w lesie menuires. Jest może ktoś to tam nocował i zostawał na apres w val thorens I jest w stanie podać którymi trasami zjeżdżam wtedy z apresu do les menuires? Nasz sklad to 3x snowboard I 2x narty 

"Boulevard Cumin" niebieska, zaczyna się przy dolnej stacji krzeseł "BOISMINT" , jak słaby śnieg to trzeba w 2-3 miejscach krótko pracować kijkami

Edytowane przez Jan

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
W dniu 24.01.2025 o 16:57, Maciej S napisał:

Będę LES MENUIRES  od 26 stycznia 2025  przez tydzień. Wreszcie narty!!!

gdzieś Macieju widziałem krótką Twoją wzmiankę na żywo ale nie wiem gdzie.

wrzuć może tutaj jakieś podsumowanie i trochę fotek

W dniu 16.03.2025 o 19:14, Jan napisał:

gdzieś Macieju widziałem krótką Twoją wzmiankę na żywo ale nie wiem gdzie.

wrzuć może tutaj jakieś podsumowanie i trochę fotek

3 doliny są dobrze opisane na forum. 

Podsumowanie: świetny świeży śnieg dostępny na sporych wysokościach. Praktycznie nikt nie używa slalomek. Nie w tych warunkach.  Bardzo duże możliwości jazdy poza trasą. Zakwaterowanie ( noclegi) też wysoko co zapewnia bezproblemową aklimatyzację.  Z Les Menuires łatwo dostać się w pozostałe doliny. to sensowne miejsce na zakwaterowanie. Hotel serwował kuchnię francuską co było dodatkową atrakcją. 

Od dawna uważam, ze w narciarstwie najważniejszy jest śnieg a in wyżej tym jest w lepszym gatunku. 

Edytowane przez Maciej S
  • Like 1
  • Thanks 1

Godzinę temu, Maciej S napisał:

3 doliny są dobrze opisane na forum. 

Podsumowanie: świetny świeży śnieg dostępny na sporych wysokościach. Praktycznie nikt nie używa slalomek. Nie w tych warunkach.  Bardzo duże możliwości jazdy poza trasą. Zakwaterowanie ( noclegi) też wysoko co zapewnia bezproblemową aklimatyzację.  Z Les Menuires łatwo dostać się w pozostałe doliny. to sensowne miejsce na zakwaterowanie. Hotel serwował kuchnię francuską co było dodatkową atrakcją. 

Od dawna uważam, ze w narciarstwie najważniejszy jest śnieg a in wyżej tym jest w lepszym gatunku. 

a jak oceniasz cały ośrodek w porównaniu do ośrodków austiackich i włoskich ? (pomijając czas dojazdu)

1 godzinę temu, Jan napisał:

a jak oceniasz cały ośrodek w porównaniu do ośrodków austiackich i włoskich ? (pomijając czas dojazdu)

Pogoda, pogoda mocno decyduje o opinii. Ale 3 Doliny oceniam wyżej. Więcej możliwości.   Niedawno wróciłem z Cortiny i okolic. Było świetnie ale śnieg sztuczny i nie ten. Poza tym we Francji mieszkasz na stoku, wysoko i na narty zakładasz przed hotelem. Jeździsz powyżej granicy lasu.  W Austrii, czy we Włoszech trudno o taki układ. 

Czas dojazdu?  Jest dalej ale samolot z opcją dojazdy do Warszawy jest mało atrakcyjny i drogi. Szybkie auto osobowe i dwóch kierowców na zmianę. 

Na pewno pojadę tam znowu. Dla mnie 3 Doliny to obecnie numer 1. A są jeszcze inne miejsca we francuskich Alpach.

• Like 1
  • Thanks 3

W Les Menuires też można wtopić z pogodą - mgła, wiatr, duży opad, zagrożenie lawinowe i pozamykane łączniki albo lokalne wyciagi. Kolega kiedyś narzekał że przez tydzień nie mógł się wydostać z Orelles do reszty 3V. W takim Kaprun człowiek sobie rano patrzy na kamerki gdzie jakie warunki, jaka podstawa chmur i albo wsiada w skibusa pod Kitzsteinhorn albo w drugą stronę do Zell albo zostaje "w mieście" na Maiskogel lub w centrum na orczykach.

7 minut temu, Friski napisał:

W Les Menuires też można wtopić z pogodą - mgła, wiatr, duży opad, zagrożenie lawinowe i pozamykane łączniki albo lokalne wyciagi. Kolega kiedyś narzekał że przez tydzień nie mógł się wydostać z Orelles do reszty 3V. W takim Kaprun człowiek sobie rano patrzy na kamerki gdzie jakie warunki, jaka podstawa chmur i albo wsiada w skibusa pod Kitzsteinhorn albo w drugą stronę do Zell albo zostaje "w mieście" na Maiskogel lub w centrum na orczykach.

Dokładnie. A jak pada deszcz to można sobie w kółko jeździć skibusami. Za darmo.

Te francuskie ośrodki powinni pozamykać, wszystkie.

• Haha 2

7 godzin temu, MarioJ napisał:

Dokładnie. A jak pada deszcz to można sobie w kółko jeździć skibusami. Za darmo.

Te francuskie ośrodki powinni pozamykać, wszystkie.

w ubiegłym sezonie mieliśmy taki dzień w LM - pogoda piękna ale huraganowy wiatr pozamykał wszystkie wyciągi , jeździliśmy skibusami z najniżej położonej dzielnicy do najwyższej co dawało prawie 400 m różnicy poziomów do zjazdu. Górny przystanek jest pod sklepem spożywczym więc można było zaraz napić się piwa 

• Like 2

8 godzin temu, Friski napisał:

Orelles jest z boku i słabo skomunikowane z resztą. Jeździłem tam z przyjemnością ale nie jest to dobre miejsce na bazę. Mieszkając w Les Menuires też spotkałem się z sytuacją, że z powodu pogody nie mogłem przejechać do Meribel tam gdzie planowałem. Zmiana planów i jedziemy gdzie indziej. Raz było mleko na powrocie z Val Thorens do Les Menuires. Załamanie pogody w jednym miejscu, pozostają inne. Orelles to zupełnie inna sytuacja. Popatrzcie na mapy. 

Słyszałem, że ktoś narzekał na bezsenność mieszkając w Val Thorens. Jakieś problemy z aklimatyzacją. 

Na pogodę nie mamy wpływu: Miałem tydzień słońca w Cortinie, kolejny tydzień to mgła i chmury. 

Jak jeździłem kamperem (lato) to jechałem tam gdzie pogoda. Na narty kamperem też się da.  

Kiedyś w Dolomitach zamknęli wszystko, bo w nocy spadło ponad 20 cm śniegu i nartostrady  były nieprzejezdne, robili sztruks a narciarze mogli się opalać. To było w piątek i żeby na to nie patrzeć, wsiedliśmy w samochód i do domu dzień wcześniej. Oczywiście nie było problemów z przejezdnością dróg. Śnieg zablokował tylko stoki.

Edytowane przez Maciej S
  • Like 1
  • Thanks 1

35 minut temu, Maciej S napisał:

Orelles to zupełnie inna sytuacja. Popatrzcie na mapy. 

a wiesz że mnie się raz udało zjechać w Orelle prawie do samej doliny, jedynie na ostatnim kilometrze musiałem nieść narty na plecach