Skocz do zawartości

kupie narty dla nastolatki, +/-163cm

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

Corka w tym wieku dostala dorosle allroudy z gornej polki dl 160 przy wzroscie 165cm. Wpięła i pojechała. Na pytania czy lepsze odpowiedziała - ładniejsze. Pisze to by czasem dopuścić do siebie, że są istotniejsze parametry narty niz te obiektywnie mierzalne....

Edytowane przez mig
  • Like 1

40 minut temu, Adam ..DUCH napisał:

170 Obojętnie jaka hybryda - np Atomic X5. PS jeżeli ma prawidłową technikę to w tym wieku ogarnie spokojnie nartę dla osoby dorosłej.

Oczywiście, że ogarnie ale z takiej zmiany NIE będzie żadnej korzyści Do tego nowe mogą się spodobać wizualnie lub nie.

W doborze długości istotniejsza jest też waga niż wzrost, a jakby miała 150cm przy tej samej wadze, to zupełnie co innego byście pisali.

• Thanks 1

2 godziny temu, Jan napisał:

Chciałem tylko zaznaczyć że dobra narciarka / narciarz musi dążyć do tego aby w każdych warunkach i na każdym sprzęcie zjechać z każdej góry

Dążenie do zjechania z każdej góry, zazwyczaj kończy się śmiercią w młodym wieku, więc niekoniecznie to dobra droga.

Ale radzenie sobie na trasach utrzymywanych w (prawie*) każdych warunkach śniegowych to są podstawy, bez których trudno nazywać się narciarzem.

*-wyjątek dla jakiś ekstremalnych przypadków

• Like 1
  • Haha 1

Ostatnio w AT wstąpiłem do dwóch sklepów z pytaniem o nartę dla syna lat 12 przedstawiłem sytuacje czyli 10 dni max w sezonie,sportowcem w narciarstwie nie będzie ma być rekreacyjna ale do progresu  i o dziwo w dwóch sklepach wskazali na tą samą nartę 70 pod butem R13 marka nieistotna 

• Like 1
  • Thanks 1

48 minut temu, mig napisał:

Corka w tym wieku dostala dorosle allroudy z gornej polki dl 160 przy wzroscie 165cm. Wpięła i pojechała. Na pytania czy lepsze odpowiedziała - ładniejsze. Pisze to by czasem dopuścić do siebie, że są istotniejsze parametry narty niz te obiektywnie mierzalne....

Moja nie chciała się przesiąść z RTL Rossi 156 na SL Stockli 165 i bądź tu dobrym wujkiem…

1 godzinę temu, Victor napisał:

Ostatnio w AT wstąpiłem do dwóch sklepów z pytaniem o nartę dla syna lat 12 przedstawiłem sytuacje czyli 10 dni max w sezonie,sportowcem w narciarstwie nie będzie ma być rekreacyjna ale do progresu  i o dziwo w dwóch sklepach wskazali na tą samą nartę 70 pod butem R13 marka nieistotna 

Na tym modelu mieli najlepszą premię 😉

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

8 godzin temu, Victor napisał:

Jakie masz doświadczenie w szkoleniu i dobieraniu sprzętu?

Panowie...zaczyna się robić żałośnie.

Dziewczyna ma się nauczyć jeździć czy sobie pozjeżdżać i - jak będzie równo - dać z wykroku ciętym. Jaki jest cel?

Pozdro

Edytowane przez Mitek

• 5 tygodni później...

Na OLX sa Heady Worldcup Rebels E.XSR 163cm

Mocno taliowane 125-72-109 mm R-11,7 Jedna warstwa Alu.

Wg tego opisu: https://www.skionline.pl/sprzet/narty,22-23,head,worldcup-rebels-e-xsr-pr-11-gw,13977.html

Nadaja sie do krotkeigo oraz długiego skretu.

Czy to rzeczywiscie jest uniwersalna narta na cały dzien?

Jak ona wypada na tle magnumki?