Clip Napisano 15 Grudnia Udostępnij Napisano 15 Grudnia Młoda jezdzi na fischerach F18 153cm. Jezdzi szybko ale szur, szur bez krawedzi. W tym roku znowu jej sie uroslo i ma 170+, za to chuda jak patyk. Na moje oko obecne wygladają na krótkie i przydaloby sie pare cm wiecej. Dobrze kombinuje? Ma ktos na sprzedaz jakies niezajechane allroundy w okolicach tych 163cm Budżet +/- tysiak. Za 1600 to mozna kupic w narty warszawa nowki Fischery RC4 Superior TI, wiec uzywka powinna byc znaczaco tansza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 15 Grudnia Udostępnij Napisano 15 Grudnia 40 minut temu, Clip napisał: Młoda jezdzi na fischerach F18 153cm. Jezdzi szybko ale szur, szur bez krawedzi. W tym roku znowu jej sie uroslo i ma 170+, za to chuda jak patyk. Na moje oko obecne wygladają na krótkie i przydaloby sie pare cm wiecej. Dobrze kombinuje? Ma ktos na sprzedaz jakies niezajechane allroundy w okolicach tych 163cm Budżet +/- tysiak. Za 1600 to mozna kupic w narty warszawa nowki Fischery RC4 Superior TI, wiec uzywka powinna byc znaczaco tansza. Nastolatka to 11 czy 19? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 15 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia po srodku 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Grudnia Udostępnij Napisano 15 Grudnia Cześć Myślę, że ważny jest cel. Jeżeli ma się nauczyć jeździć to trzeba kupić porządną nartę o charakterze sportowym i się szkolić. Jeżeli nie ma parcia i ma sobie po prostu pozjeżdżać to nie ma co przepłacać. Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 15 Grudnia Udostępnij Napisano 15 Grudnia Elementem kluczowym jest odpowiedź na pytanie: co chce na nartach robić i tu od razu wstawiam: nie co Ty chcesz aby ona robiła tylko co Ona chce.?? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano Wtorek o 21:42 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 21:42 Z grubsza to chce jeździć 😉 Nie ma jakiegoś parcia na super rozwój. Pytanie jest w sumie inne czy lekka osoba jeżdżąca max 40km/h odczuje różnice między nartą ze średniej półki a nartą sportową. Myślałem że jak do tego fishera dorzucę parę cm długości i warstwę aluminium to będzie już ok. Jak jest inaczej to wyprowadźcie mnie z błędu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Środa o 07:46 Udostępnij Napisano Środa o 07:46 10 godzin temu, Clip napisał: Nie ma jakiegoś parcia na super rozwój. to daj jej swoje stare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano Środa o 10:26 Autor Udostępnij Napisano Środa o 10:26 177 to przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Środa o 10:56 Udostępnij Napisano Środa o 10:56 26 minut temu, Clip napisał: 177 to przesada A jaki to Model ? Moja wnusia lat 14, 174 wzrostu dostala takie i jest bardzo zadowolona 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 17:37 Udostępnij Napisano Środa o 17:37 7 godzin temu, Clip napisał: 177 to przesada Cześć Pisałeś, że ma 170 wzrostu. Gdzie tu przesada? Gdyby była uczona jazdy na nartach właśnie na takim GS by teraz jeździła, zaznaczam GS a nie narcie popularnej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 17:40 Udostępnij Napisano Środa o 17:40 6 godzin temu, Jan napisał: A jaki to Model ? Moja wnusia lat 14, 174 wzrostu dostala takie i jest bardzo zadowolona Cześć Szkoda tylko, że Ty nie pomagasz jej w nauczeniu się porządnej jazdy na nartach. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Środa o 17:41 Udostępnij Napisano Środa o 17:41 6 godzin temu, Jan napisał: A jaki to Model ? Moja wnusia lat 14, 174 wzrostu dostala takie i jest bardzo zadowolona Ot - wysokie mamy te Leośki 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Środa o 18:24 Udostępnij Napisano Środa o 18:24 7 godzin temu, Jan napisał: A jaki to Model ? Moja wnusia lat 14, 174 wzrostu dostala takie i jest bardzo zadowolona Też mam takie ,mam 180 cm i jestem bardzo zadowolony z jazdy na nich i co w związku z tym 🤔 Moja córka 160 cm wzrostu jeździ na nartach 185 cm i 100 mm pod butem bo lubi. Do adresata tematu kup córce nartę około -5cm od wzrostu w dobrej konstrukcji czyli rdzeń drewniany+ jedna blacha titanalu czytaj aluminium , mogą być w opisie dla pań 😁producent raczej obojętny byle się Jej podobały graficznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Środa o 19:10 Udostępnij Napisano Środa o 19:10 Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Szkoda tylko, że Ty nie pomagasz jej w nauczeniu się porządnej jazdy na nartach. Pozdro ja już w niczym nie pomogę, ostatnio startowaliśmy w halowym GS i na 20 bramkach dołożyła mi 1,25 sek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 19:16 Udostępnij Napisano Środa o 19:16 2 minuty temu, Jan napisał: ja już w niczym nie pomogę, ostatnio startowaliśmy w halowym GS i na 20 bramkach dołożyła mi 1,25 sek. Cześć To nie ma najmniejszego znaczenia. Syn dokładał mi jak miał lat 9, ale to ja konsekwentnie kształtowałem jego narciarstwo przez jakieś 12 pierwszych lat. A i teraz - choć jeździ o niego lepiej ode mnie jestem w stanie wskazać mu błędy i sugerować ich eliminację. W każdym razie narta typu SL była jak już miał w 100% ukształtowana technikę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano Środa o 21:10 Autor Udostępnij Napisano Środa o 21:10 3 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Pisałeś, że ma 170 wzrostu. Gdzie tu przesada? Gdyby była uczona jazdy na nartach właśnie na takim GS by teraz jeździła, zaznaczam GS a nie narcie popularnej. Pozdro No moje rally 177 będą za długie dla niej. To była odpowiedź na sugestie daj jej swoje stare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Czwartek o 05:27 Udostępnij Napisano Czwartek o 05:27 8 godzin temu, Clip napisał: No moje rally 177 będą za długie dla niej. To była odpowiedź na sugestie daj jej swoje stare. Cześć Rally to jest popularna uniwersalna narta i będą może lekko za długie przy tym profilu bo to raczej narta wyrosła na SL. Mnie chodzi raczej o to, że długość jest sprzymierzeńcem dobrego narciarza a zwłaszcza narciarza w okresie szkolenia, młodego narciarza dodam. Zwróć uwagę, że szkolimy w jeździe pełnym skrętem, szkolimy w technikach ślizgowych do ich pewnego opanowania a tu krótka narta taliowana utrudnia ten proces znacznie. Jak młody człowiek nauczy się porządnie jeździć na nartach typu GS pełnym skrętem i śmigami, jazda cięta jest po prostu naturalna. To takie troszkę ogólne stwierdzenia, być może nie dotyczące Twoje córy. W każdym razie, gdy dasz jej rally czy co tam innego w tych parametrach nie będzie to narta dobrze dobrana ale kłopotów mieć nie powinna żadnych i w jeździe ciętej, tym bardziej, że tam jest mały promień. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Czwartek o 09:58 Udostępnij Napisano Czwartek o 09:58 12 godzin temu, Clip napisał: No moje rally 177 będą za długie dla niej. To była odpowiedź na sugestie daj jej swoje stare. @Clip a masz jakiś aktualny filmik z jazdą córki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano Czwartek o 12:38 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 12:38 (edytowane) chyba nie, ale jeździ średnio technicznie tzn zbyt często "zapiera" się jeszcze dolną nartą - pewnie wiecie o co chodzi. aktualnie ćwiczymy jazdę tułowiem w dół stoku i pracę na samych nogach, jest w miarę ok ale jeszcze nie idealnie. stad mój pomysł byl na allroundy ze średniej półki (drewno + jedna warstwa blachy) bo jednak narciarka jest lekka i dlugosc własnie te 163cm (wzrost minus 10cm) bo 40km/h nie bedzie przekraczac (mam nadzieję 😉 ) Fishery F18 z tego co pamietam nie mają blachy wiec będzie progress i w sztywności i w długości. Edytowane Czwartek o 13:07 przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Czwartek o 16:05 Udostępnij Napisano Czwartek o 16:05 3 godziny temu, Clip napisał: 163cm ( to ja bym takiej narciarce kupił Racetiger SRC Blue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Czwartek o 19:13 Udostępnij Napisano Czwartek o 19:13 (edytowane) 6 godzin temu, Clip napisał: chyba nie, ale jeździ średnio technicznie tzn zbyt często "zapiera" się jeszcze dolną nartą - pewnie wiecie o co chodzi. aktualnie ćwiczymy jazdę tułowiem w dół stoku i pracę na samych nogach, jest w miarę ok ale jeszcze nie idealnie. stad mój pomysł byl na allroundy ze średniej półki (drewno + jedna warstwa blachy) bo jednak narciarka jest lekka i dlugosc własnie te 163cm (wzrost minus 10cm) bo 40km/h nie bedzie przekraczac (mam nadzieję 😉 ) Fishery F18 z tego co pamietam nie mają blachy wiec będzie progress i w sztywności i w długości. Cześć To znaczy, że jest szkolona. Super - to niech instruktor jej narty dobierze, bo Ty (wybacz) piszesz o rzeczach, które nie mają znaczenia a raczej, których się nie rozpatruje. A jak ten instruktor nie umie nart dobrać to z niego zrezygnuj bo nic z tego nie będzie. Pozdro Edytowane Czwartek o 19:15 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano Czwartek o 23:24 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 23:24 (edytowane) 4 godziny temu, Mitek napisał: Cześć To znaczy, że jest szkolona. Super - to niech instruktor jej narty dobierze, bo Ty (wybacz) piszesz o rzeczach, które nie mają znaczenia a raczej, których się nie rozpatruje. A jak ten instruktor nie umie nart dobrać to z niego zrezygnuj bo nic z tego nie będzie. Pozdro jakby instruktor wiedział to by tu nie pytał 😉 Podsumowując 20 wpisów: - Mitek sugeruje GS'y - Jan moje stare narty, a potem racetigery SRC w kolorze niebieskim 😉 - czyli taką troche szerszą slalomkę - Mikoski troche dłuższe niż 163 (5cm mniej niz wzrost, drewno i jedna warstwa alu) - zakładam ze chodzi o allround? Czyli mamy pełen przekrój zabrakło tylko offpiste 90mm pod butem i 15cm powyzej wzrostu. Moim laickim zdaniem to: - slalomka dla kogoś kto w trudniejszej sytuacji "zapiera" się dolną nartą to słaby pomysł, tzn duże taliowanie plus duża sztywność będą tu zdecydowanie przeszkadzać w "ześlizgu" - GS wg mojej wiedzy to jest narta do zap@$#$ w długim skręcie, a przy rekreacji i prędkościach 20-30km/h (w porywach 40) niczym to się nie będzie różnić od allrounda oprócz tego ze trudniej będzie zrobić krotki skręt. Jeżeli pisze głupoty to proszę o sprostowanie. Edytowane Czwartek o 23:25 przez Clip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano wczoraj o 01:09 Udostępnij Napisano wczoraj o 01:09 1 godzinę temu, Clip napisał: jakby instruktor wiedział to by tu nie pytał 😉 Podsumowując 20 wpisów: - Mitek sugeruje GS'y - Jan moje stare narty, a potem racetigery SRC w kolorze niebieskim 😉 - czyli taką troche szerszą slalomkę - Mikoski troche dłuższe niż 163 (5cm mniej niz wzrost, drewno i jedna warstwa alu) - zakładam ze chodzi o allround? Czyli mamy pełen przekrój zabrakło tylko offpiste 90mm pod butem i 15cm powyzej wzrostu. Moim laickim zdaniem to: - slalomka dla kogoś kto w trudniejszej sytuacji "zapiera" się dolną nartą to słaby pomysł, tzn duże taliowanie plus duża sztywność będą tu zdecydowanie przeszkadzać w "ześlizgu" - GS wg mojej wiedzy to jest narta do zap@$#$ w długim skręcie, a przy rekreacji i prędkościach 20-30km/h (w porywach 40) niczym to się nie będzie różnić od allrounda oprócz tego ze trudniej będzie zrobić krotki skręt. Jeżeli pisze głupoty to proszę o sprostowanie. Jak obecne narty są w dobrym stanie to nie kupuj żadnych. Jak ona waży pewnie z 50kg to 153cm jest ok. Mnie sie najlepiej jeździ na slalomce 156cm (ważę 66kg),ale mam też w domu GS 182cm. Tak na prawdę, czy będzie miała narty 150cm, 160cm czy 170cm to nie ma żadnego znaczenia w rekreacyjnej jeździe. Po prostu się przyzywczai. Jeśli chciałaby się uczyć dobrej jazdy, pójść na kursy instruktorskie to wtedy SL 155cm a później dodatkowo GS 175+. Jedno co ma zauważlne znaczenie, to im szersza pod butem narta tym gorzej (na trasie), szczególnie dla lekkiej osoby. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 05:49 Udostępnij Napisano wczoraj o 05:49 6 godzin temu, Clip napisał: jakby instruktor wiedział to by tu nie pytał 😉 Podsumowując 20 wpisów: - Mitek sugeruje GS'y - Jan moje stare narty, a potem racetigery SRC w kolorze niebieskim 😉 - czyli taką troche szerszą slalomkę - Mikoski troche dłuższe niż 163 (5cm mniej niz wzrost, drewno i jedna warstwa alu) - zakładam ze chodzi o allround? Czyli mamy pełen przekrój zabrakło tylko offpiste 90mm pod butem i 15cm powyzej wzrostu. Moim laickim zdaniem to: - slalomka dla kogoś kto w trudniejszej sytuacji "zapiera" się dolną nartą to słaby pomysł, tzn duże taliowanie plus duża sztywność będą tu zdecydowanie przeszkadzać w "ześlizgu" - GS wg mojej wiedzy to jest narta do zap@$#$ w długim skręcie, a przy rekreacji i prędkościach 20-30km/h (w porywach 40) niczym to się nie będzie różnić od allrounda oprócz tego ze trudniej będzie zrobić krotki skręt. Jeżeli pisze głupoty to proszę o sprostowanie. Cześć Wskaż proszę zdanie gdzie sugerowałem GSy? Nie pisałem nawet o narcie sportowej tylko o "porządnej narcie o charakterze sportowym". Zresztą - to co napisał Śpiochu -to w dużej części sama prawda. A problem tkwi raczej w podejściu i szkoleniu - od tego zacząłem. Idę do pracy ale rozwinę temat chcąc pomóc. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 10:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:06 10 godzin temu, Clip napisał: - Jan moje stare narty, a potem racetigery SRC w kolorze niebieskim na mnie nie patrz bo w całym narciarskim życiu unikałem instruktorów, zresztą widzisz 2, którzy się wypowiedzieli i mają zupełnie inne zdanie. Chciałem tylko zaznaczyć że dobra narciarka / narciarz musi dążyć do tego aby w każdych warunkach i na każdym sprzęcie zjechać z każdej góry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi