Skocz do zawartości

Bliska Austria

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

Jeździł ktoś do Austrii bliżej niż Ski Amade?

Szukam czegoś na krotki wypad rozgrzewkowy, wiem ze jest Flachau ale są tez ośrodki przed Saltzburgiem. Jak sie jedzie autostrada to juz przed Linz widać białe szczyty na horyzoncie.

We Flachau bylem 2 razy (spoko na kilkudniowy wypad, na tydzień trochę wieje nudą), do Gastein jadę w ferie. Schladmingt to już prawie Gastein (30-45min różnicy) stad pomysł na cos mniejszego ale znacząco bliżej

Ktoś był w którymś z tych ośrodków? np. Maria Alm?

Edytowane przez Clip

Napisano (edytowane)

nawet spoko to wyglada, na pewno duzo lepiej niz szczyrk

tyle ze wszystkie czerwone na razie pozamykane ...

Gdzie tam najlepiej spać? 

Ski busy jezdza z Göstling an der Ybbs?

Edytowane przez Clip

35 minut temu, Clip napisał:

nawet spoko to wyglada, na pewno duzo lepiej niz szczyrk

tyle ze wszystkie czerwone na razie pozamykane ...

Gdzie tam najlepiej spać? 

Ski busy jezdza z Göstling an der Ybbs?

Cześć

Najlepiej spać oczywiście na górze 0 tam jest sporo hoteli i pensjonatów. nie znam cen ale przed sezonem może warto sprawdzić. W Gostling jest spora i zróżnicowana baza. Dojazd skibusem  z Gostling to pewnie około 1/2h ale ja zawsze jeździłem samochodem. Warto celować na pogodę bo śnieg tam pada często i zazwyczaj jest go zaskakująco sporo.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

Hochkar otwarte trzy trasy 😕 Semmering otwarte trzy trasy 😕 Ilością tras w ośrodku, wysokością, czasem dojazdu  i odległością wychodzi mi Semmering gdyby tam wszystko chodziło 😁 w obecnych warunkach śniegowych jakie mamy wybrałbym skiamade 

Edytowane przez Mikoski

moze to kwestia poczatku grudnia?

jezdzilem na 4 dni do Flachau i to mialo sens ale na weekend przedluzony o piątek to juz nie koniecznie.

Ten Semmering to wyjdzie 7h w Warszawy wiec niewiele wiecej niz do Krynicy a jednak jest tam 1700m a nie 1100

To jeszcze pytanie czy jak jest pogoda to nie robia sie tam mega kolejki? bo to jednak rzut beretem z Wiednia i mozna spokojnie rano wyjechac i po nartach wrocic.

Spędziłem kiedyś 5 dni w regionie Dachstein west. Na karnecie masz ośrodek Dachstein west, Feuerkogel, Krippenstein i wszystkie zdecydowanie warto odwiedzić, każdy jest inny , sam Krippenstein to w zasadzie jedna trasa,ale za to jaka i z jakimi widokami. 11 km zjazdu i 1500 metrów różnicy wysokości. Kiedyś na tym karnecie był jeszcze ośrodek Loser Altaussee. Ale od kilku lat to się zmieniło. Do tego słynne miasteczko Hallstatt, jeziora, jest ciekawie.

W dniu 8.12.2024 o 12:12, Clip napisał:

Jeździł ktoś do Austrii bliżej niż Ski Amade?

Szukam czegoś na krotki wypad rozgrzewkowy, wiem ze jest Flachau ale są tez ośrodki przed Saltzburgiem. Jak sie jedzie autostrada to juz przed Linz widać białe szczyty na horyzoncie.

We Flachau bylem 2 razy (spoko na kilkudniowy wypad, na tydzień trochę wieje nudą), do Gastein jadę w ferie. Schladmingt to już prawie Gastein (30-45min różnicy) stad pomysł na cos mniejszego ale znacząco bliżej

Ktoś był w którymś z tych ośrodków? np. Maria Alm?

Patrząc na czas dojazdu i uwzględniając jakość ośrodka to chyba nie ma nic lepszego od Hauser Kaibling (czyli 4 Berge w Amade)  Wygodny i szybki dojazd do samej stacji robi z tego numer 1. 

- można brać pod uwagę też wspomniany @Mitek Hochkar. Mniejszy ale pół godziny szybciej i sporo kilometrów bliżej, czyli na paliwie taniej. 

- Dachstein West (niezły ale gorszy niż wydaje się z mapy) - niby bliżej jak Haus ale jedzie się dłużej.

- z bliskich miejsc jest jeszcze karnet  Schneebaren (Taupltz/Bad Miterndorf, Planneralm) też szybciej czasowo i dużo bliżej odległościowo od Ski Amade). Dla mnie niewielki Planneralm jest świetnym ośrodkiem o kapitalnym poziomie przytrasowego offpiste i wielkiej przepustowości. Ma też super potencjał freetourowy i skiturowy.

- trochę dalej (ale bliżej jak Haus) jest karnet Lungau (Grosseck-Speireck, Aineck-Katschberg, Fanningberg) - świetne ośrodki o dużym potencjale freeridowym

- w miarę podobnie jest Wurzeralm i Hinterstoder (jeden karnet) - dobry potencjał freetour

Oddzielną ligą jest Krippenstein dla freeriderów - absolutna miazga - tylko ciut dłużej jak 4 Berge. 

Z różnych miejsc odległości i klasa drogi mogą być różne.

• Thanks 2

10 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Jest jeszcze Lofer-Waidring... Bardzo fajne i puste - w dni powszednie tylko zawodnicy.

Pozdro

Steinplatte oceniliśmy jako straaaasznie nudne - zupełnie płasko. W Lofer też byłem, ale nie mogę sobie kompletnie przypomnieć...

no to u mnie skonczylo sie na Flachau,

moze malo oryginalnie ale jak na organizacje tydzien przed wyjazdem i to w swieta to nie ma co wybrzydzac.

Warto wyskoczyc na jeden dzien na Dachstein? Bo jak ogladalem Ciszaka to dupy nie urywalo. Tzn fajne widoki ale narciarsko bez szału.

W dniu 10.12.2024 o 23:29, Wujot2 napisał:

Steinplatte oceniliśmy jako straaaasznie nudne - zupełnie płasko. W Lofer też byłem, ale nie mogę sobie kompletnie przypomnieć...

Cześć

Nie wiem. Dla mnie nie musi być stromo... Właściwie to nic nie musi byle by nie było ludzi na trasach i było coś widać. Reszta jest obojętna.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 2

35 minut temu, Clip napisał:

no to u mnie skonczylo sie na Flachau,

moze malo oryginalnie ale jak na organizacje tydzien przed wyjazdem i to w swieta to nie ma co wybrzydzac.

Warto wyskoczyc na jeden dzien na Dachstein? Bo jak ogladalem Ciszaka to dupy nie urywalo. Tzn fajne widoki ale narciarsko bez szału.

Dachstein jest zamknięty dla narciarzy można wjechać tylko turystycznie. Trasowo było bardzo słabo nie ma czego żałować. Jak będziesz w Flachau to masz w zasięgu Flachauwinkel, Zauchensee,Wagrajn,Alpendorf,Altenmarkt. Jest w czym wybierać.

18 minut temu, Mikoski napisał:

Dachstein jest zamknięty dla narciarzy można wjechać tylko turystycznie. Trasowo było bardzo słabo nie ma czego żałować. Jak będziesz w Flachau to masz w zasięgu Flachauwinkel, Zauchensee,Wagrajn,Alpendorf,Altenmarkt. Jest w czym wybierać.

Flachau / Wagrain / Zauchensee / Flachauwinkl i w drugą stronę Kleinarl znam dobrze stad mialem pomysl na Dachstein bo to 40 minut samochodem. Ale jak zamkniete to nie ma tematu.

6 minut temu, Clip napisał:

Flachau / Wagrain / Zauchensee / Flachauwinkl i w drugą stronę Kleinarl znam dobrze stad mialem pomysl na Dachstein bo to 40 minut samochodem. Ale jak zamkniete to nie ma tematu.

Nie za dobrze masz😄😄 To Ty pojedź i opowiadaj 

Edytowane przez Edwin
  • Haha 1

Hochkar jest chyba najbliżej. Z Wrocka 500km.  Byłem w marcu (otwarte wszystkie trasy) i jak dla mnie rewelacja. Przepaść na plus względem Chopoka, o jakimś sCyrku to nie ma nawet co wspominać.  W szczycie sezonu na trasach czarnych zero ludzi. Na niektórych gładko nawet po południu. W czasie mega roztopów zero kamieni. Karnet 6 dni płaciłem chyba 180Eur. Bywa nawet taniej. W knajpach ceny jak w PL i taniej niż na Chopoku. Parkingi bezpłatne. Dojazd serpentyną dość długi, to może być minus.

20240304_132548.thumb.jpg.deab8b9a70b18fcca898bb1532503838.jpg

O 12:10:

20240308_121111.thumb.jpg.d14620e3a39dcace36332ca3539d5d36.jpg

O 14:30:

20240304_143328.thumb.jpg.94d03110e742af794e32a182a95d3d1d.jpg

15:30:

20240304_153321.thumb.jpg.c96884d55d8b69cf6c10d0b4e3f8f044.jpg

Edytowane przez Spiochu
  • Like 2
  • Thanks 3

8 godzin temu, Spiochu napisał:

Hochkar

Czy ktoś kto porusza się w obrębie tras niebieskich znajdzie w Hochkar coś do jazdy dla siebie? ... w znaczeniu żeby jakieś łagodne stoki były a nie jedynie niebieskie dojazdówki i przecinki..a reszta "bordowa".

3 godziny temu, Lexi napisał:

Czy ktoś kto porusza się w obrębie tras niebieskich znajdzie w Hochkar coś do jazdy dla siebie? ... w znaczeniu żeby jakieś łagodne stoki były a nie jedynie niebieskie dojazdówki i przecinki..a reszta "bordowa".

Cześć, wybieramy się w lutym i też liczę na jazdę z dzieckiem po większości tras. Oglądałem na YouTube filmiki chyba z każdej trasy, bo jest tego mnóstwo i na wszystkich filmach warunki na trasach są świetne, a w zasadzie do każdego z wyciągów można zjechać jakimś łagodniejszym wariantem. Dla mnie wygląda to bardzo zachęcająco, ludzie też chwalą, ceny atrakcyjne, więc wydaje mi się, że szkoda nerwów i kasy na jakieś dłuższe wyjazdy w nasze pagórki. Weekendy będziemy się kręcić gdzieś po okolicy. Kupiłem trochę promocyjnych karnetów na Czarny Groń, bo młodemu się tam podoba, a w lutym chcemy jechać na Hochkar. 

• Like 1

Cześć

Z tego co kojarzę Twój syn ma 6 lat i już na nartach jeździ więc powinie tam spokojnie się bawić wszędzie i do tego powinieneś dążyć. To jest bardzo dobre miejsce do nauki dzieci bo jest małe i dla młodzieży ogarnialne a przy tym ciekawe. Zabieraj go wszędzie najwyżej go złapiesz albo zjedzie pługiem  ślizgowym na tyłku ale niech nie nabiera przeświadczenia, że czegoś należy się bać z założenia - wiesz o co chodzi.

Pozdro serdeczne

• Thanks 1

5 godzin temu, cappo napisał:

A gdzie tam polecacie spać? 

My jechaliśmy na ostatnią chwilę i mieliśmy nocleg dość daleko (30min spokojnej jazdy) i drogo jak na 2os. Za to miejscowość urokliwa Lunz am See. W okolicy jeziorko, gdzie można pójść na spacer.

20240308_155321.thumb.jpg.dd968ac4c55ced8d58e4e2bb3bdc2bea.jpg

Nocwaliśmy tutaj:

https://www.booking.com/hotel/at/ferienwohnung-schlogelhofer.de.html

600 Eur za 7 nocy. Apartament 70m2, 4 osoby się zmieszczą, ale układ pomieszczeń jest trochę dziwny.

Poza tym wszystko jest co niezbędne. Właściciele super mili i pomocni.

Mieliśmy jeden problem, że w nocy pękła rama łóżka. Zgłosiliśmy rano awarię.

Po nartach było już naprawione, a na stole bombonierka Lindt'a w ramach przeprosin.

• Like 1