Jakub Dondalski Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia (edytowane) Witam Potrzebuję pomocy w porównaniu wspomnianych nart lub dobrze czegoś innego. Chciałbym dodać iż chciałbym aby narty posłużyły na raczej długo. Bez zbędnego rozwodzenia się; 1. Płeć: Mężczyzna 2. Waga: 70kg 3. Wzrost: 176cm 4. Wg. skali 1-10 oceniam siebie na 6/10 , nie wystawię sobie 7 bo skończy się to przerostem formy nad treścią. 5. Preferuje wykonywanie średnich zakrętów, promień około 15-16m. 6. Lubię pojechać agresywniej i z większą prędkością , gdzie mogę swoje narty postawić na krawędziach , jednak poszukuje też nart ,które dadzą możliwość przyjemnej jazdy rekreacyjnej, wolniejszej oraz takich które poradzą sobie w gorszych warunkach typu: muldy lub ciężki śnieg. (Taliowanie ok. 75mm). Poza trasy wyjeżdżać nie zamierzam. 7. Swoje predyspozycje fizyczne oceniam na dobre. Buty Dalbello Panterra 100. Po przejściu przez różne opinie i recenzje skłaniam się ku tym właśnie nartom. I tutaj rodzą się moje 3 pytania: 1. Czy przy moich parametrach i aspiracji do agresywnej jazdy celować w długość 170-172 cm a może inną ? Zaznaczam , że jeżdżąc wcześniej na nartach 165 cm czułem że były one za krótkie. Wspomniałem o taliowaniu ok. 75mm , jednak może pomyśleć o czymś węższym np. Atomic Redster X7 ? 2. Które narty mogłyby się okazać lepsze przy moich parametrach oraz stabilniejsze przy większych prędkościach ? 3. A może zastanowić się nad czymś innym jednak o podobnym promieniu skrętu i taliowaniu ? Zaznaczam jednak że budżet to ok. 3500 zł Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Edytowane 7 Grudnia przez Jakub Dondalski Zmiana treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia 33 minuty temu, Jakub Dondalski napisał: Witam Potrzebuję pomocy w porównaniu wspomnianych nart lub dobrze czegoś innego. Chciałbym dodać iż chciałbym aby narty posłużyły na raczej długo. Bez zbędnego rozwodzenia się; 1. Płeć: Mężczyzna 2. Waga: 70kg 3. Wzrost: 176cm 4. Wg. skali 1-10 oceniam siebie na 6/10 , nie wystawię sobie 7 bo skończy się to przerostem formy nad treścią. 5. Preferuje wykonywanie średnich zakrętów, promień około 15-16m. 6. Lubię pojechać agresywniej i z większą prędkością , gdzie mogę swoje narty postawić na krawędziach , jednak poszukuje też nart ,które dadzą możliwość przyjemnej jazdy rekreacyjnej, wolniejszej oraz takich które poradzą sobie w gorszych warunkach typu: muldy lub ciężki śnieg. (Taliowanie ok. 75mm). Poza trasy wyjeżdżać nie zamierzam. 7. Swoje predyspozycje fizyczne oceniam na dobre. Buty Dalbello Panterra 100. Po przejściu przez różne opinie i recenzje skłaniam się ku tym właśnie nartom. I tutaj rodzą się moje 3 pytania: 1. Czy przy moich parametrach i aspiracji do agresywnej jazdy celować w długość 170-172 cm a może inną ? Zaznaczam , że jeżdżąc wcześniej na nartach 165 cm czułem że były one za krótkie. Wspomniałem o taliowaniu ok. 75mm , jednak może pomyśleć o czymś węższym np. Atomic Redster X7 ? 2. Które narty mogłyby się okazać lepsze przy moich parametrach oraz stabilniejsze przy większych prędkościach ? 3. A może zastanowić się nad czymś innym jednak o podobnym promieniu skrętu i taliowaniu ? Zaznaczam jednak że budżet to ok. 3500 zł Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Mogą być dłuższe i węższe pod butem. Szukaj z rdzeniem drewnianym niekoniecznie topola i wzmocnieniem titanal. Wrzuć co wybrałeś to docenimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia Godzinę temu, Jakub Dondalski napisał: Witam Potrzebuję pomocy w porównaniu wspomnianych nart lub dobrze czegoś innego. Chciałbym dodać iż chciałbym aby narty posłużyły na raczej długo. Bez zbędnego rozwodzenia się; 1. Płeć: Mężczyzna 2. Waga: 70kg 3. Wzrost: 176cm 4. Wg. skali 1-10 oceniam siebie na 6/10 , nie wystawię sobie 7 bo skończy się to przerostem formy nad treścią. 5. Preferuje wykonywanie średnich zakrętów, promień około 15-16m. 6. Lubię pojechać agresywniej i z większą prędkością , gdzie mogę swoje narty postawić na krawędziach , jednak poszukuje też nart ,które dadzą możliwość przyjemnej jazdy rekreacyjnej, wolniejszej oraz takich które poradzą sobie w gorszych warunkach typu: muldy lub ciężki śnieg. (Taliowanie ok. 75mm). Poza trasy wyjeżdżać nie zamierzam. 7. Swoje predyspozycje fizyczne oceniam na dobre. Buty Dalbello Panterra 100. Po przejściu przez różne opinie i recenzje skłaniam się ku tym właśnie nartom. I tutaj rodzą się moje 3 pytania: 1. Czy przy moich parametrach i aspiracji do agresywnej jazdy celować w długość 170-172 cm a może inną ? Zaznaczam , że jeżdżąc wcześniej na nartach 165 cm czułem że były one za krótkie. Wspomniałem o taliowaniu ok. 75mm , jednak może pomyśleć o czymś węższym np. Atomic Redster X7 ? 2. Które narty mogłyby się okazać lepsze przy moich parametrach oraz stabilniejsze przy większych prędkościach ? 3. A może zastanowić się nad czymś innym jednak o podobnym promieniu skrętu i taliowaniu ? Zaznaczam jednak że budżet to ok. 3500 zł Dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Jak ma być stabilne przy większych prędkościach to zostaje długi GS i wąsko pod butem. Jak narta ma jechać po popołudniowym kartoflisku to AM i 75mm pod butem. Chyba że uderzysz w GS sklepowy, to może być dobry kompromis. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia Salomon S/Max 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia 1 godzinę temu, grimson napisał: Jak ma być stabilne przy większych prędkościach to zostaje długi GS i wąsko pod butem. Jak narta ma jechać po popołudniowym kartoflisku to AM i 75mm pod butem. Chyba że uderzysz w GS sklepowy, to może być dobry kompromis. Chyba, że umiesz jeździć to weź dowolną ale raczej sportową. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia 9 minut temu, Mitek napisał: Chyba, że umiesz jeździć to weź dowolną ale raczej sportową. Pozdro a jak nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia 5 minut temu, grimson napisał: a jak nie? No to Ty doradzaj bo masz to na co dzień i wiesz jak się chłop czuje. 😉 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Dondalski Napisano 7 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia (edytowane) A więc tak jak miałem napisać aby ocenić to wybrałem volkl peregrine 72 Edytowane 7 Grudnia przez Jakub Dondalski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Grudnia Udostępnij Napisano 7 Grudnia (edytowane) Cześć Jeżeli już kupiłeś to pozostaje życzyć znakomitej jazdy i ekstra wrażeń. Jeżeli jeszcze nie a 6 do 7 jest realną oceną to w budżecie 3500 można kupić znakomitą sportową nartę. Reszta to tylko technika i objeżdżenie. Pozdro Edytowane 7 Grudnia przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Dondalski Napisano 7 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia (edytowane) Bardziej te 6. I jeszcze nie kupiłem ale raczej jestem zdecydowany za namową jednen osoby bo np slalomki typu fischer rc4 worldcup to niestety nie mój styl jazdy. Edytowane 7 Grudnia przez Jakub Dondalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Grudnia Udostępnij Napisano 8 Grudnia (edytowane) 2 godziny temu, Jakub Dondalski napisał: Bardziej te 6. I jeszcze nie kupiłem ale raczej jestem zdecydowany za namową jednen osoby bo np slalomki typu fischer rc4 worldcup to niestety nie mój styl jazdy. Skoro piszesz o stylu jazdy w połączeniu z typem narty, to zdecydowanie nie bierz narty sportowej i sugeruje solidne szkolenie. Pozdrowienia serdeczne Edytowane 8 Grudnia przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Grudnia Udostępnij Napisano 8 Grudnia 6 godzin temu, Jakub Dondalski napisał: A więc tak jak miałem napisać aby ocenić to wybrałem volkl peregrine 72 Czemu? Jaką długość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Dondalski Napisano 8 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 173 cm. Mają 72mm pod butem, ospowiedni promień i szukałem jakiejkolwiek wszechstronności ( oczywiście nie chodzi mi o wypuszczanie się poza trasę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Grudnia Udostępnij Napisano 8 Grudnia (edytowane) 14 minut temu, Jakub Dondalski napisał: 173 cm. Mają 72mm pod butem, ospowiedni promień i szukałem jakiejkolwiek wszechstronności ( oczywiście nie chodzi mi o wypuszczanie się poza trasę). Cześć Wszechstronność wynika jedynie z techniki jazdy a nie z narty. Rzeczywiście wierzysz w to, że parę mm pod butem spowoduje jakoś zmianę jakości? Każda narta będzie miała wady i zalety. Gdy kupisz nartę szeroką będzie szła po śniegu i garbach może i lepiej ale z pewnością porównywalnie niż porządny GS a ten drugi będzie o niebo lepszy na twardym czy ludzie. Narta SL znakomicie idzie w cięższym śniegu bo ma dość szeroki przód wystarczy odpowiednio ją poprowadzić. Narta uniwersalna... może i coś takiego jest. ja tam wole uniwersalną technikę. Pozdrowienia Edytowane 8 Grudnia przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub Dondalski Napisano 8 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 10 minut temu, Mitek napisał: Cześć Wszechstronność wynika jedynie z techniki jazdy a nie z narty. Rzeczywiście wierzysz w to, że parę mm pod butem spowoduje jakoś zmianę jakości? Każda narta będzie miała wady i zalety. Gdy kupisz nartę szeroką będzie szła po śniegu i garbach może i lepiej ale z pewnością porównywalnie niż porządny GS a ten drugi będzie o niebo lepszy na twardym czy ludzie. Narta SL znakomicie idzie w cięższym śniegu bo ma dość szeroki przód wystarczy odpowiednio ją poprowadzić. Narta uniwersalna... może i coś takiego jest. ja tam wole uniwersalną technikę. Pozdrowienia No cóż , ciężko mi się nie zgodzić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Grudnia Udostępnij Napisano 8 Grudnia 3 minuty temu, Jakub Dondalski napisał: No cóż , ciężko mi się nie zgodzić. Cześć S Więc zastosuj w praktyce. Nawet mając na jednej nodze SL a na drugiej GS da się jechać z pełną kontrolą i symetrycznie. Pozdro serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi