Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze między Salomon S/Max 10Xt a Volkl peregrine 76 lub inne

Jakub Dondalski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuję pomocy w porównaniu wspomnianych nart lub dobrze czegoś innego. Chciałbym dodać iż chciałbym aby narty posłużyły na raczej długo. Bez zbędnego rozwodzenia się;

1. Płeć: Mężczyzna
2. Waga: 70kg
3. Wzrost: 176cm
4. Wg. skali 1-10 oceniam siebie na 6/10 , nie wystawię sobie 7 bo skończy się to przerostem formy nad treścią.
5. Preferuje wykonywanie średnich zakrętów, promień około 15-16m.
6. Lubię pojechać agresywniej i z większą prędkością , gdzie mogę swoje narty postawić na krawędziach , jednak poszukuje też nart ,które dadzą możliwość przyjemnej jazdy rekreacyjnej, wolniejszej oraz takich które poradzą sobie w gorszych warunkach typu: muldy lub ciężki śnieg. (Taliowanie ok. 75mm). Poza trasy wyjeżdżać nie zamierzam.
7. Swoje predyspozycje fizyczne oceniam na dobre. Buty Dalbello Panterra 100.

Po przejściu przez różne opinie i recenzje skłaniam się ku tym właśnie nartom. I tutaj rodzą się moje 3 pytania:

1. Czy przy moich parametrach i aspiracji do agresywnej jazdy celować w długość 170-172 cm a może inną ?  Zaznaczam , że jeżdżąc wcześniej na nartach 165 cm czułem że były one za krótkie. Wspomniałem o taliowaniu ok. 75mm , jednak może pomyśleć o czymś węższym np. Atomic Redster X7 ? 

2. Które narty mogłyby się okazać lepsze przy moich parametrach oraz stabilniejsze przy większych prędkościach ?

3. A może zastanowić się nad czymś innym jednak o podobnym promieniu skrętu i taliowaniu ? Zaznaczam jednak że budżet to ok. 3500 zł

Dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Edytowane przez Jakub Dondalski
Zmiana treści

33 minuty temu, Jakub Dondalski napisał:

Witam

Potrzebuję pomocy w porównaniu wspomnianych nart lub dobrze czegoś innego. Chciałbym dodać iż chciałbym aby narty posłużyły na raczej długo. Bez zbędnego rozwodzenia się;

4. Wg. skali 1-10 oceniam siebie na 6/10 , nie wystawię sobie 7 bo skończy się to przerostem formy nad treścią.
6. Lubię pojechać agresywniej i z większą prędkością , gdzie mogę swoje narty postawić na krawędziach , jednak poszukuje też nart ,które dadzą możliwość przyjemnej jazdy rekreacyjnej, wolniejszej oraz takich które poradzą sobie w gorszych warunkach typu: muldy lub ciężki śnieg. (Taliowanie ok. 75mm). Poza trasy wyjeżdżać nie zamierzam.

Po przejściu przez różne opinie i recenzje skłaniam się ku tym właśnie nartom. I tutaj rodzą się moje 3 pytania:

1. Czy przy moich parametrach i aspiracji do agresywnej jazdy celować w długość 170-172 cm a może inną ?  Zaznaczam , że jeżdżąc wcześniej na nartach 165 cm czułem że były one za krótkie. Wspomniałem o taliowaniu ok. 75mm , jednak może pomyśleć o czymś węższym np. Atomic Redster X7 ? 

2. Które narty mogłyby się okazać lepsze przy moich parametrach oraz stabilniejsze przy większych prędkościach ?

3. A może zastanowić się nad czymś innym jednak o podobnym promieniu skrętu i taliowaniu ? Zaznaczam jednak że budżet to ok. 3500 zł

Mogą być dłuższe i węższe pod butem. Szukaj z rdzeniem drewnianym  niekoniecznie topola i wzmocnieniem titanal. Wrzuć co wybrałeś to docenimy.

Godzinę temu, Jakub Dondalski napisał:

Witam

Jak ma być stabilne przy większych prędkościach to zostaje długi GS i wąsko pod butem. Jak narta ma jechać po popołudniowym kartoflisku to AM i 75mm pod butem. Chyba że uderzysz w GS sklepowy, to może być dobry kompromis.

• Thanks 1

1 godzinę temu, grimson napisał:

Jak ma być stabilne przy większych prędkościach to zostaje długi GS i wąsko pod butem. Jak narta ma jechać po popołudniowym kartoflisku to AM i 75mm pod butem. Chyba że uderzysz w GS sklepowy, to może być dobry kompromis.

Chyba, że umiesz jeździć to weź dowolną ale raczej sportową.

Pozdro

Cześć

Jeżeli już kupiłeś to pozostaje życzyć znakomitej jazdy i ekstra wrażeń. Jeżeli jeszcze nie a 6 do 7 jest realną oceną to w budżecie 3500 można kupić znakomitą sportową nartę. Reszta to tylko technika i objeżdżenie.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

2 godziny temu, Jakub Dondalski napisał:

Bardziej te 6. I jeszcze nie kupiłem ale raczej jestem zdecydowany za namową jednen osoby bo np slalomki typu fischer rc4 worldcup to niestety nie mój styl jazdy. 

Skoro piszesz o stylu jazdy w połączeniu z typem narty, to zdecydowanie nie bierz narty sportowej i sugeruje solidne szkolenie.

Pozdrowienia serdeczne

Edytowane przez Mitek
  • Like 1

14 minut temu, Jakub Dondalski napisał:

173 cm. Mają 72mm pod butem, ospowiedni promień i szukałem jakiejkolwiek wszechstronności ( oczywiście nie chodzi mi o wypuszczanie się poza trasę).

Cześć

Wszechstronność wynika jedynie z techniki jazdy a nie z narty. Rzeczywiście wierzysz w to, że parę mm pod butem spowoduje jakoś zmianę  jakości? Każda narta będzie miała wady i zalety. Gdy kupisz nartę szeroką będzie szła po śniegu i garbach może i lepiej ale z pewnością porównywalnie niż porządny GS a ten drugi będzie o niebo lepszy na twardym czy ludzie. Narta SL znakomicie idzie w cięższym śniegu bo ma dość szeroki przód wystarczy odpowiednio ją poprowadzić. Narta uniwersalna... może i coś takiego jest. ja tam wole uniwersalną technikę.

Pozdrowienia

Edytowane przez Mitek
  • Like 2

10 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Wszechstronność wynika jedynie z techniki jazdy a nie z narty. Rzeczywiście wierzysz w to, że parę mm pod butem spowoduje jakoś zmianę  jakości? Każda narta będzie miała wady i zalety. Gdy kupisz nartę szeroką będzie szła po śniegu i garbach może i lepiej ale z pewnością porównywalnie niż porządny GS a ten drugi będzie o niebo lepszy na twardym czy ludzie. Narta SL znakomicie idzie w cięższym śniegu bo ma dość szeroki przód wystarczy odpowiednio ją poprowadzić. Narta uniwersalna... może i coś takiego jest. ja tam wole uniwersalną technikę.

Pozdrowienia

No cóż , ciężko mi się nie zgodzić.

• Like 1

3 minuty temu, Jakub Dondalski napisał:

No cóż , ciężko mi się nie zgodzić.

Cześć S

Więc zastosuj w praktyce. Nawet mając na jednej nodze SL a na drugiej GS da się jechać z pełną kontrolą i symetrycznie.

Pozdro serdeczne

• Haha 1