Skocz do zawartości

coś podobnego do Head E-speed pro? szybka twarda narta, wymagającej się nie boję

pauli

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, objeździłam kilka par nart niedawno, bo planuję zmienić moje atomiki x9s na coś szybszego i lepiej trzymającego na lodzie. Chciałam sklepowe "gigantki", jeździłam 3 dni na nowych Headach e-speed pro i mi mega przypasowały. Szybkie, stabilne, pięknie trzymają, do tego spokojnie mimo 19,3m radius można było nimi wyciąć dość ciasne średnie łuki. No i bym była zdecydowana. Ale. Pożyczyłam Fischery CT, ponoc najtwardsza z nart "cywilnych" od Fischera. I mega mi się podobały te Fischery. Znowu ale - jeźdźone w dobrych warunkach + twardy śnieg, ledwo przez godzinę, więc mogłam nie wyjść poza początkowego banana na twarzy.

No i teraz myślę - co? Może coś podobnego do tych Headów? Można kupić fajne Rossi Hero Master - może te? Albo Fischery RC pro? Tez mam fajne znalezione. To by były moje drugie narty, tzn. pierwsze na Alpy, ale w Polsce raczej pojeźdźę na moich starych Rossi Hero Elite ST, w tym tłoku i na typu białczańskich stokach 😉

Jakie opinie o tych nartach wobec e-speedów pro? Tylko proszę nie piszcie - przetestuj sama😆

Hej, ale czego oczekujesz? Że ktoś inny napisze, że też fajne? Mastery Rossi fajne, bo tak chłopaki mówili i pisali. Tylko co to zmieni? Był banan na Head to bierz, percepcja narty i tak zależy od wielu czynników. Bruner zmienia narty jak rękawiczki, objeździł chyba wszystko co się rusza. Ino kilka razy w roku słychać "ta i żadna inna" i za kilka tygodni zmienia zdanie a narta idzie do kolejnego narciarza. 

• Haha 3

20 minut temu, Chertan napisał:

Hej, ale czego oczekujesz? Że ktoś inny napisze, że też fajne? Mastery Rossi fajne, bo tak chłopaki mówili i pisali. Tylko co to zmieni? Był banan na Head to bierz, percepcja narty i tak zależy od wielu czynników. Bruner zmienia narty jak rękawiczki, objeździł chyba wszystko co się rusza. Ino kilka razy w roku słychać "ta i żadna inna" i za kilka tygodni zmienia zdanie a narta idzie do kolejnego narciarza. 

W tym roku będę już wierny jedynej 😁

• Haha 3

13 godzin temu, pauli napisał:

Cześć, objeździłam kilka par nart niedawno, bo planuję zmienić moje atomiki x9s na coś szybszego i lepiej trzymającego na lodzie. Chciałam sklepowe "gigantki", jeździłam 3 dni na nowych Headach e-speed pro i mi mega przypasowały. Szybkie, stabilne, pięknie trzymają, do tego spokojnie mimo 19,3m radius można było nimi wyciąć dość ciasne średnie łuki. No i bym była zdecydowana. Ale. Pożyczyłam Fischery CT, ponoc najtwardsza z nart "cywilnych" od Fischera. I mega mi się podobały te Fischery. Znowu ale - jeźdźone w dobrych warunkach + twardy śnieg, ledwo przez godzinę, więc mogłam nie wyjść poza początkowego banana na twarzy.

No i teraz myślę - co? Może coś podobnego do tych Headów? Można kupić fajne Rossi Hero Master - może te? Albo Fischery RC pro? Tez mam fajne znalezione. To by były moje drugie narty, tzn. pierwsze na Alpy, ale w Polsce raczej pojeźdźę na moich starych Rossi Hero Elite ST, w tym tłoku i na typu białczańskich stokach 😉

Jakie opinie o tych nartach wobec e-speedów pro? Tylko proszę nie piszcie - przetestuj sama😆

Cześć

Po Elite ST każda narta będzie Ci się wydawał stabilna i trzymająca. Z opisów wynika, że trochę skręcasz więc nie baw się w jakieś półśrodki ale weź nartę sportową pierwszą w katalogu lub komórkę w zależności od preferencji SL lub GS albo może Mastera 170/175cm (chyba, że jesteś bardzo wysoka) - też powinien Ci przypasować i baw się dobrze. Sama wybierzesz lepiej bo znasz siebie, wiesz jak jeździsz i jaki rodzaj narty lubisz.

Aha i szczerze gratuluję i ukłon składam dla zdania:  "Tylko proszę nie piszcie - przetestuj sama😆" - bo wiadomo, że takie testy pod kątem wyboru konkretnego modelu narty do kupna to absolutna głupota z wielu względów. Szacun koleżanko.

Pozdro serdeczne

6 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Po Elite ST każda narta będzie Ci się wydawał stabilna i trzymająca. Z opisów wynika, że trochę skręcasz więc nie baw się w jakieś półśrodki ale weź nartę sportową pierwszą w katalogu lub komórkę w zależności od preferencji SL lub GS albo może Mastera 170/175cm (chyba, że jesteś bardzo wysoka) - też powinien Ci przypasować i baw się dobrze. Sama wybierzesz lepiej bo znasz siebie, wiesz jak jeździsz i jaki rodzaj narty lubisz.

Aha i szczerze gratuluję i ukłon składam dla zdania:  "Tylko proszę nie piszcie - przetestuj sama😆" - bo wiadomo, że takie testy pod kątem wyboru konkretnego modelu narty do kupna to absolutna głupota z wielu względów. Szacun koleżanko.

Pozdro serdeczne

nie objeżdżę każdej jednej, a takie pytania na forum to zawsze rodzaj odsiewu co by warto zobaczyć. 

dzięki za pomoc w każdym razie. co do wzrostu 174

pozdrawiam

• Like 1

4 godziny temu, pauli napisał:

nie objeżdżę każdej jednej, a takie pytania na forum to zawsze rodzaj odsiewu co by warto zobaczyć. 

dzięki za pomoc w każdym razie. co do wzrostu 174

pozdrawiam

Część

Jasne że nie a tym bardziej jak będą różnie przygotowane to możesz sobie testy wsadzić... wiesz gdzie.

Żona ma 165cm i waży 58kg po latach na SL podszedł jej Master 170. Dla Ciebie pewnie 170 do 175cm będzie dobry jak jesteś tak dobra jak piszesz - nie zawiedziesz się w każdym razie.

Master - pisze o typie narty a nie o modelu oczywiście.

Pozdro serdeczne

• 2 tygodnie później...
18 godzin temu, Bruner79 napisał:

Dynastar master. Volkl master Gs: Ale można też wsadzić fisza rc pro, atoma g9r i g9 rs

Dynastary czyli Rossi, widzę, że mają dużo miłośników 🙂

Fisza RC PRO mam pod nosem używanego w fajnym stanie. Ale dopiero co inny napisał, że kicha i generalnie o wersji bez pro w testach mówią, że to takie łatwe gigantki (czyli jakby rossi LT?). Masz sprawdzone te fisze? Coś jesteś w stanie napisać? Ja nie mam, podobnie jak i masterów niestety

Nie chodzi o wyzlosliwianie. Poruszasz sie w obrębie grupy nart, z których każda będzie dobra dla Ciebie. Tam nie ma drastycznych różnic. Porównania są moim zdaniem bez sensu - bo ja powiem ważąc 90kg ze jedna narta jest świetna, a np dla Ciebie, gdzie ważysz mniej - już ta decha nie będzie fajna. Od siebie - master rossi 173/dynastar 173 - i będziesz zadowolona. 

• Like 1

1 godzinę temu, pauli napisał:

nie ma co się wyzłośliwiać 😉 może raczej - nie każda katalogowa będzie dobra, jak dla każdego. nie jestem zawodniczką, nigdy nie byłam

Cześć

Piszę całkiem poważnie i uczciwie. Piszesz, że trochę skręcasz co dla mnie jest poziomem PI. Pisaliśmy już, że solidny Master to też będzie ekstra pomysł.

Pozdro

2 godziny temu, pauli napisał:

nie ma co się wyzłośliwiać 😉 może raczej - nie każda katalogowa będzie dobra, jak dla każdego. nie jestem zawodniczką, nigdy nie byłam

Brunner dobrze pisze, Rossi i tożsame im Dynki będą optymalnym wyborem na cały dzień, nie zmęczysz się tak jak przykładowo na komórkach Heada czy nawet e-Speed tudzież e-Race Pro. Narty Heada mają przewagę na tyczkach, ale po dwóch godzinach jazdy na pełen gwizdek czujesz się wyrąbana jak koń po Wielkiej Pardubickiej. A te narty które Ci proponujemy pozwalają przejeździć cały dzień miło, przyjemnie i w dobrej kondycji. Osobiście dużo jeżdżę na e-GS Rebel 25 metrów i owszem, jest to narta genialna, natomiast cały dzień na niej stanowi nie lada wyzwanie kondycyjne. Narty Heada są w mojej ocenie dedykowane chłopom o posturze Bode Millera, dla dziewczyn raczej szukałbym czegoś innego, względnie modeli z serii Team czyli komórek ale juniorskich.

Edytowane przez tomkly