Skocz do zawartości

coś podobnego do Head E-speed pro? szybka twarda narta, wymagającej się nie boję

pauli

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, objeździłam kilka par nart niedawno, bo planuję zmienić moje atomiki x9s na coś szybszego i lepiej trzymającego na lodzie. Chciałam sklepowe "gigantki", jeździłam 3 dni na nowych Headach e-speed pro i mi mega przypasowały. Szybkie, stabilne, pięknie trzymają, do tego spokojnie mimo 19,3m radius można było nimi wyciąć dość ciasne średnie łuki. No i bym była zdecydowana. Ale. Pożyczyłam Fischery CT, ponoc najtwardsza z nart "cywilnych" od Fischera. I mega mi się podobały te Fischery. Znowu ale - jeźdźone w dobrych warunkach + twardy śnieg, ledwo przez godzinę, więc mogłam nie wyjść poza początkowego banana na twarzy.

No i teraz myślę - co? Może coś podobnego do tych Headów? Można kupić fajne Rossi Hero Master - może te? Albo Fischery RC pro? Tez mam fajne znalezione. To by były moje drugie narty, tzn. pierwsze na Alpy, ale w Polsce raczej pojeźdźę na moich starych Rossi Hero Elite ST, w tym tłoku i na typu białczańskich stokach 😉

Jakie opinie o tych nartach wobec e-speedów pro? Tylko proszę nie piszcie - przetestuj sama😆

Hej, ale czego oczekujesz? Że ktoś inny napisze, że też fajne? Mastery Rossi fajne, bo tak chłopaki mówili i pisali. Tylko co to zmieni? Był banan na Head to bierz, percepcja narty i tak zależy od wielu czynników. Bruner zmienia narty jak rękawiczki, objeździł chyba wszystko co się rusza. Ino kilka razy w roku słychać "ta i żadna inna" i za kilka tygodni zmienia zdanie a narta idzie do kolejnego narciarza. 

• Haha 3

20 minut temu, Chertan napisał:

Hej, ale czego oczekujesz? Że ktoś inny napisze, że też fajne? Mastery Rossi fajne, bo tak chłopaki mówili i pisali. Tylko co to zmieni? Był banan na Head to bierz, percepcja narty i tak zależy od wielu czynników. Bruner zmienia narty jak rękawiczki, objeździł chyba wszystko co się rusza. Ino kilka razy w roku słychać "ta i żadna inna" i za kilka tygodni zmienia zdanie a narta idzie do kolejnego narciarza. 

W tym roku będę już wierny jedynej 😁

• Haha 3

13 godzin temu, pauli napisał:

Cześć, objeździłam kilka par nart niedawno, bo planuję zmienić moje atomiki x9s na coś szybszego i lepiej trzymającego na lodzie. Chciałam sklepowe "gigantki", jeździłam 3 dni na nowych Headach e-speed pro i mi mega przypasowały. Szybkie, stabilne, pięknie trzymają, do tego spokojnie mimo 19,3m radius można było nimi wyciąć dość ciasne średnie łuki. No i bym była zdecydowana. Ale. Pożyczyłam Fischery CT, ponoc najtwardsza z nart "cywilnych" od Fischera. I mega mi się podobały te Fischery. Znowu ale - jeźdźone w dobrych warunkach + twardy śnieg, ledwo przez godzinę, więc mogłam nie wyjść poza początkowego banana na twarzy.

No i teraz myślę - co? Może coś podobnego do tych Headów? Można kupić fajne Rossi Hero Master - może te? Albo Fischery RC pro? Tez mam fajne znalezione. To by były moje drugie narty, tzn. pierwsze na Alpy, ale w Polsce raczej pojeźdźę na moich starych Rossi Hero Elite ST, w tym tłoku i na typu białczańskich stokach 😉

Jakie opinie o tych nartach wobec e-speedów pro? Tylko proszę nie piszcie - przetestuj sama😆

Cześć

Po Elite ST każda narta będzie Ci się wydawał stabilna i trzymająca. Z opisów wynika, że trochę skręcasz więc nie baw się w jakieś półśrodki ale weź nartę sportową pierwszą w katalogu lub komórkę w zależności od preferencji SL lub GS albo może Mastera 170/175cm (chyba, że jesteś bardzo wysoka) - też powinien Ci przypasować i baw się dobrze. Sama wybierzesz lepiej bo znasz siebie, wiesz jak jeździsz i jaki rodzaj narty lubisz.

Aha i szczerze gratuluję i ukłon składam dla zdania:  "Tylko proszę nie piszcie - przetestuj sama😆" - bo wiadomo, że takie testy pod kątem wyboru konkretnego modelu narty do kupna to absolutna głupota z wielu względów. Szacun koleżanko.

Pozdro serdeczne

6 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

Po Elite ST każda narta będzie Ci się wydawał stabilna i trzymająca. Z opisów wynika, że trochę skręcasz więc nie baw się w jakieś półśrodki ale weź nartę sportową pierwszą w katalogu lub komórkę w zależności od preferencji SL lub GS albo może Mastera 170/175cm (chyba, że jesteś bardzo wysoka) - też powinien Ci przypasować i baw się dobrze. Sama wybierzesz lepiej bo znasz siebie, wiesz jak jeździsz i jaki rodzaj narty lubisz.

Aha i szczerze gratuluję i ukłon składam dla zdania:  "Tylko proszę nie piszcie - przetestuj sama😆" - bo wiadomo, że takie testy pod kątem wyboru konkretnego modelu narty do kupna to absolutna głupota z wielu względów. Szacun koleżanko.

Pozdro serdeczne

nie objeżdżę każdej jednej, a takie pytania na forum to zawsze rodzaj odsiewu co by warto zobaczyć. 

dzięki za pomoc w każdym razie. co do wzrostu 174

pozdrawiam

• Like 1

4 godziny temu, pauli napisał:

nie objeżdżę każdej jednej, a takie pytania na forum to zawsze rodzaj odsiewu co by warto zobaczyć. 

dzięki za pomoc w każdym razie. co do wzrostu 174

pozdrawiam

Część

Jasne że nie a tym bardziej jak będą różnie przygotowane to możesz sobie testy wsadzić... wiesz gdzie.

Żona ma 165cm i waży 58kg po latach na SL podszedł jej Master 170. Dla Ciebie pewnie 170 do 175cm będzie dobry jak jesteś tak dobra jak piszesz - nie zawiedziesz się w każdym razie.

Master - pisze o typie narty a nie o modelu oczywiście.

Pozdro serdeczne

• 2 tygodnie później...
18 godzin temu, Bruner79 napisał:

Dynastar master. Volkl master Gs: Ale można też wsadzić fisza rc pro, atoma g9r i g9 rs

Dynastary czyli Rossi, widzę, że mają dużo miłośników 🙂

Fisza RC PRO mam pod nosem używanego w fajnym stanie. Ale dopiero co inny napisał, że kicha i generalnie o wersji bez pro w testach mówią, że to takie łatwe gigantki (czyli jakby rossi LT?). Masz sprawdzone te fisze? Coś jesteś w stanie napisać? Ja nie mam, podobnie jak i masterów niestety

Nie chodzi o wyzlosliwianie. Poruszasz sie w obrębie grupy nart, z których każda będzie dobra dla Ciebie. Tam nie ma drastycznych różnic. Porównania są moim zdaniem bez sensu - bo ja powiem ważąc 90kg ze jedna narta jest świetna, a np dla Ciebie, gdzie ważysz mniej - już ta decha nie będzie fajna. Od siebie - master rossi 173/dynastar 173 - i będziesz zadowolona. 

• Like 2

1 godzinę temu, pauli napisał:

nie ma co się wyzłośliwiać 😉 może raczej - nie każda katalogowa będzie dobra, jak dla każdego. nie jestem zawodniczką, nigdy nie byłam

Cześć

Piszę całkiem poważnie i uczciwie. Piszesz, że trochę skręcasz co dla mnie jest poziomem PI. Pisaliśmy już, że solidny Master to też będzie ekstra pomysł.

Pozdro

• Like 1

2 godziny temu, pauli napisał:

nie ma co się wyzłośliwiać 😉 może raczej - nie każda katalogowa będzie dobra, jak dla każdego. nie jestem zawodniczką, nigdy nie byłam

Brunner dobrze pisze, Rossi i tożsame im Dynki będą optymalnym wyborem na cały dzień, nie zmęczysz się tak jak przykładowo na komórkach Heada czy nawet e-Speed tudzież e-Race Pro. Narty Heada mają przewagę na tyczkach, ale po dwóch godzinach jazdy na pełen gwizdek czujesz się wyrąbana jak koń po Wielkiej Pardubickiej. A te narty które Ci proponujemy pozwalają przejeździć cały dzień miło, przyjemnie i w dobrej kondycji. Osobiście dużo jeżdżę na e-GS Rebel 25 metrów i owszem, jest to narta genialna, natomiast cały dzień na niej stanowi nie lada wyzwanie kondycyjne. Narty Heada są w mojej ocenie dedykowane chłopom o posturze Bode Millera, dla dziewczyn raczej szukałbym czegoś innego, względnie modeli z serii Team czyli komórek ale juniorskich.

Edytowane przez tomkly
  • Like 1

Dzieki chłopaki 😃

Też już słyszłam, żeby może spróbować juniorskich komórek, to może być dobry trop. Muszę sprawdzić te Rossi/dynki, w wersji 173 to wręcz hybryda. Przy okazji, tam są na stałe wkręcane wiązania, nie na szybie, te spx15? Tak to na fotkach wygląda.

BTW, jak ktos na kupnie to model rossi master LT z poprzedniego sezonu za 3300 nowy w rossi outlet https://www.rossignol-outlet.pl/NARTY-ROSSIGNOL-HERO-MASTER-R22/SPX15#box_productdata