star Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 31 minut temu, Edwin napisał: Fajnie macie. Pozazdrościć . Pozdro Ja mam Wielką Sowę za oknem w Górach Sowich jakieś 35 km, fajny stok z potencjałem, miały być wielkie inwestycje, a od ładnych paru lat nieczynny niestety. Trasa miała 2 km Ja nawet zjeżdżałem może ze dwa lata temu, nawet na stronę Rzeczki... skiturowo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 4 minuty temu, star napisał: Ja nawet zjeżdżałem może ze dwa lata temu, nawet na stronę Rzeczki... skiturowo. Takie były plany kilka lat temu, żeby połączyć Sowę z kompleksem Rzeczka, to była by fajna alternatywa do CZG zwłaszcza dla Wrocka. Ale inwestor zrezygnował, kasa kasa,a stok ma do dupy ekspozycję i szybko spływa, zwłaszcza przy takich zimach jak mamy ostatnio. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia (edytowane) 2 godziny temu, star napisał: Ja nawet zjeżdżałem może ze dwa lata temu, nawet na stronę Rzeczki... skiturowo. Tak się właśnie jakiś czas temu zastanawiałem czy nie pójść w skitury i jeb..ć wyciągi, jak mam za oknem fajne górki i do Czech nie muszę uderzać, w PL nie lubię jeździć. Tylko czy mi się jeszcze chce,oto jest pytanie. Edytowane 4 Grudnia przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 5 Grudnia Udostępnij Napisano 5 Grudnia 7 godzin temu, Edwin napisał: Tak się właśnie jakiś czas temu zastanawiałem czy nie pójść w skitury i jeb..ć wyciągi, jak mam za oknem fajne górki i do Czech nie muszę uderzać, w PL nie lubię jeździć. Tylko czy mi się jeszcze chce,oto jest pytanie. Do tego trzeba jednak lepszego warunu. A ostatnio z tym bywa różnie. Sprzęt kupuje się na wyprzedażach. Ja kupowałem wszystko taniej, zwykle po sezonie, a nie są to tanie rzeczy, szczególnie jak chcesz potem uprawiać skitury w stylu light and slow;-) jak ja. Czechy to jednak naturalny wybór w twojej sytuacji, Rymarz i Dzikowiec przecież zwykle nie działają w pełnej krasie, a szkoda. Natomiast skitury fajne są z natury, bo trochę się ruszamy, wystarczy trochę śniegu, niezależność od czasu działania wyciągów, tyle, że mniej w tym czystej jazdy, a więcej eksploracji. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia (edytowane) On 12/4/2024 at 8:23 PM, Edwin said: Takie były plany kilka lat temu, żeby połączyć Sowę z kompleksem Rzeczka, to była by fajna alternatywa do CZG zwłaszcza dla Wrocka. Ale inwestor zrezygnował, kasa kasa,a stok ma do dupy ekspozycję i szybko spływa, zwłaszcza przy takich zimach jak mamy ostatnio. Mam wielki sentyment do Rzeczki. To tam 42 lata temu jako pięciolatek stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki, a później przez wiele lat jeździłem weekend w weekend, a czasem nawet po szkole w tygodniu. Pamiętam jak po świeżych opadach śniegu cała ekipa narciarzy, przywiezionych zakładowym ogórkiem, wjeżdzała z nartami na stok, żeby przez godzinę lub dwie udeptywać śnieg. Wiele lat później miałem szansę pojeździć z Wielkiej Sowy, która działała przez kilka sezonów. Całkiem przyzwoita trasa tam była jak na Góry Sowie. A moje ulubione miejsce tam, w którym jeździłem do końca mojego pobytu w Polsce to Rymarz na Przełęczy Jugowskiej. Super stok i położony w niesamowicie urokliwym miejscu. I do tego ta Bukowa Chata. Edytowane 6 Grudnia przez BoB77 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 19 minut temu, BoB77 napisał: Mam wielki sentyment do Rzeczki. To tam 42 lata temu jako pięciolatek stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki, a później przez wiele lat jeździłem weekend w weekend, a czasem nawet po szkole w tygodniu. Pamiętam jak po świeżych opadach śniegu cała ekipa narciarzy, przywiezionych zakładowym ogórkiem, wjeżdzała z nartami na stok, żeby przez godzinę lub dwie udeptywać śnieg. Wiele lat później miałem szansę pojeździć z Wielkiej Sowy, która działała przez kilka sezonów. Całkiem przyzwoita trasa tam była jak na Góry Sowie. A moje ulubione miejsce tam, w którym jeździłem do końca mojego pobytu w Polsce to Rymarz na Przełęczy Jugowskiej. Super stok i położony w niesamowicie urokliwym miejscu. I do tego ta Bukowa Chata. ja Panie w 1994r [mając 14 lat] byłem w Rzeczce na narciarskim obozie sportowym, 2 tygodnie. ponieważ sprzętu było 2x więcej niż chętnych, to jeżdziło się co dwa dni. z racji braku kasy na wyciągi, wszyscy podchodzili z buta na górę i zjeżdżaliśmy różnym stylem na dół. dostałem czerwone buty oraz narty Volkl, takie do czubka głowy. kolega trafił gorzej, bo był nikczemnego wzrostu a narty dostał +50cm do wzrostu. mimo to nieźle sobie radził. w ramach szkolenia mieliśmy instruktora, który pierwsze czego nas nauczył, to jak upadać na nartach -> zawsze na bok, nigdy na wprost czy do tyłu. po drugiej przekazał nam wiedzę tajemną, że w czasie zjazdu trzeba ułożyć nogi jak do sexu. wtf??? na koniec obozu mieliśmy slalom z pomiarem czasu, na drewnianych tyczkach. ominąłem jedną z bramek, czego liczący czas nie zauważył, i wyszło, że wygrałem konkurencję. podniosłem rękę do góry i dostałem DNF. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia W dniu 3.12.2024 o 08:58, Gabrik napisał: I tak upada kolejny mit starej Europy... A moja pierwsza reakcja nie ma nic wspólnego z Europą czy rasizmem jakkolwiek rozumianym. Sympatyczna i ładna (bo jedno z drugim niekoniecznie idzie w parze :)) Azjatka o filipińskich rysach przy taśmie od produkcji nart. Później poczytałem tekst poniżej zdjęcia i stwierdziłem, że pasuje do zdjęcia. Azjaci, a już azjatyckie kobiety w szczególności :), dobrze mi się kojarzą. Właśnie z dokładnością, perfekcją, skrupulatnością i nie tylko. Może właśnie dlatego pokazano Azjatkę. Ale zaraz sobie pomyślałem jaka byłaby moja pierwsza reakcja gdyby na zdjęciu w tych samych okolicznościach znalazła się np. Murzynka? A propos Azjatów, w szczególności Chińczyków. Pewnie już o tym pisałem. Kilka lat temu miałem pewną rowerową nieprzyjemność. Na przejeździe przez tramwajowe tory na dość ruchliwej ulicy mój składak, na którym jechałem, nagle przełamał się na pół a ja lotem nurkującym wylądowałem na ulicy. Szok, krew, zdziwienie. Kilka osób przechodziło obok, w tym dwie panie w średnim wielu. Nikt się nie zatrzymał, nie pomógł, choć wyglądało to groźnie. Nikt, z wyjątkiem pewnego młodego turysty chińskiego z CHRL. Zaniepokojony podbiegł, pomógł się pozbierać, w tym obie połówki roweru. Posiedział chwilę ze mna na ławce, przepytał czy jest OK (dobrze mówił po angielsku), a na koniec zaprowadził mnie i resztki roweru pod dom, ok. 1 km. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 1 hour ago, grimson said: ja Panie w 1994r [mając 14 lat] byłem w Rzeczce na narciarskim obozie sportowym, 2 tygodnie. ponieważ sprzętu było 2x więcej niż chętnych, to jeżdziło się co dwa dni. z racji braku kasy na wyciągi, wszyscy podchodzili z buta na górę i zjeżdżaliśmy różnym stylem na dół. dostałem czerwone buty oraz narty Volkl, takie do czubka głowy. kolega trafił gorzej, bo był nikczemnego wzrostu a narty dostał +50cm do wzrostu. mimo to nieźle sobie radził. w ramach szkolenia mieliśmy instruktora, który pierwsze czego nas nauczył, to jak upadać na nartach -> zawsze na bok, nigdy na wprost czy do tyłu. po drugiej przekazał nam wiedzę tajemną, że w czasie zjazdu trzeba ułożyć nogi jak do sexu. wtf??? na koniec obozu mieliśmy slalom z pomiarem czasu, na drewnianych tyczkach. ominąłem jedną z bramek, czego liczący czas nie zauważył, i wyszło, że wygrałem konkurencję. podniosłem rękę do góry i dostałem DNF. Ciężkie to były czasy. Ja pamiętam permanentny problem z dostępnością sprzętu. Zwłaszcza dla dzieci młodzieży. Moje pierwsze nartki były drewniane, całe. Nawet ślizgi miały z gołego drewna i nie miały żadnych metalowych krawędzi i przypinało się je do zimowego obuwia takimi skórzanymi sandałami. Mimo wszystko na tym czymś nauczyłem się całkiem skutecznie i rytmicznie wykonując skręty zjeżdzać z całej góry. Pierwszy prawdziwy sprzęt miałem znacznie później. Ojcu udało się kupić nowe narty Krokus z Polsportu, do których zamontował mi wiązania Gamma, które od lat leżały w szafie i czekały aż się uda kupić narty. W tym samym czasie udało się też kupić jakieś polskie prawdziwe buty z plastikową skorupą. Później latami piłowałem na różnych deskach marki Polsport czy jakiś zdobycznych zwłokach z importu. Zjeździłem też kilka kompletów butów Fabos. za dużych. Wszyscy wtedy jeździli w za dużych butach. Może dlatego dzisiaj potrafię pojechać poprawnie nawet w rozpiętych butach i śmieszy mnie to całe pitolenie o mikroimpulsach przekazywanych na krawędź narty przez narciarzy amatorów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 1 godzinę temu, BoB77 napisał: Mam wielki sentyment do Rzeczki. To tam 42 lata temu jako pięciolatek stawiałem swoje pierwsze narciarskie kroki, a później przez wiele lat jeździłem weekend w weekend, a czasem nawet po szkole w tygodniu. Pamiętam jak po świeżych opadach śniegu cała ekipa narciarzy, przywiezionych zakładowym ogórkiem, wjeżdzała z nartami na stok, żeby przez godzinę lub dwie udeptywać śnieg. Wiele lat później miałem szansę Dokładnie 42 lata mając 13 lat też tam jeździłem przez całe ferie na obozie narciarskim który prowadził Piotr Snopczyński znany himalaista Świdnicki, który ostatnio był kierownikiem wyprawy Bargiela. Też dojeżdżaliśmy ogórkiem ze Świdnicy, skórzany pas i na sznurku samodzielnie wykonany zaczep na wyrwirączkę. Udeptywanie stoku też pamiętam 😄 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 11 minut temu, BoB77 napisał: Ciężkie to były czasy. Ja pamiętam permanentny problem z dostępnością sprzętu. Zwłaszcza dla dzieci młodzieży. Moje pierwsze nartki były drewniane, całe. Nawet ślizgi miały z gołego drewna i nie miały żadnych metalowych krawędzi i przypinało się je do zimowego obuwia takimi skórzanymi sandałami. Mimo wszystko na tym czymś nauczyłem się całkiem skutecznie i rytmicznie wykonując skręty zjeżdzać z całej góry. Pierwszy prawdziwy sprzęt miałem znacznie później. Ojcu udało się kupić nowe narty Krokus z Polsportu, do których zamontował mi wiązania Gamma, które od lat leżały w szafie i czekały aż się uda kupić narty. W tym samym czasie udało się też kupić jakieś polskie prawdziwe buty z plastikową skorupą. Później latami piłowałem na różnych deskach marki Polsport czy jakiś zdobycznych zwłokach z importu. Zjeździłem też kilka kompletów butów Fabos. za dużych. Wszyscy wtedy jeździli w za dużych butach. Może dlatego dzisiaj potrafię pojechać poprawnie nawet w rozpiętych butach i śmieszy mnie to całe pitolenie o mikroimpulsach przekazywanych na krawędź narty przez narciarzy amatorów. gdzieś w 1990r wujek pracujący w Czechosłowacji przywiózł rarytas. metalowe narty z blachy falistej. jeździłem na tym wynalazku z pagórków koło mojego domu [mieszkam na nizinach]. pamiętam, że narta dobrze szła na wprost, gorzej było ze skręcaniem. widocznie stąd mam zamiłowanie do jazdy na krechę 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia (edytowane) 38 minutes ago, Edwin said: Dokładnie 42 lata mając 13 lat też tam jeździłem przez całe ferie na obozie narciarskim który prowadził Piotr Snopczyński znany himalaista Świdnicki, który ostatnio był kierownikiem wyprawy Bargiela. Też dojeżdżaliśmy ogórkiem ze Świdnicy, skórzany pas i na sznurku samodzielnie wykonany zaczep na wyrwirączkę. Udeptywanie stoku też pamiętam 😄 Mieszkałem w Świdnicy dokąd nie poszedłem na studia na Politechnikę Wrocławską. Pamiętam Snopczyńskiego, chociaż nie znam osoboście. Pamiętam, że słyszałem, że nie ma palców u stóp z powodu odmrożenia w Himalajach. Może jeździliśmy tym samym ogórkiem? Ja jeździłem ogórem fabryki ZWAP Mera-Pafal 😀 Edytowane 6 Grudnia przez BoB77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 30 minut temu, BoB77 napisał: Może jeździliśmy tym samym ogórkiem? Ja jeździłem ogórem fabryki ZWAP Mera-Pafal 😀 Ja też 👍pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia Teraz, Edwin napisał: Ja też 👍pozdro ja pierdziule, Wy to macie wspomnienia, ja tylko w 1970 roku w Rzędkowicach byłem związany liną z Jorgusiem, który do dziś spoczywa gdzieś pod południową ścianą Lhotse 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 5 minut temu, Jan napisał: ja pierdziule, Wy to macie wspomnienia, ja tylko w 1970 roku w Rzędkowicach byłem związany liną z Jorgusiem, który do dziś spoczywa gdzieś pod południową ścianą Lhotse W 1970 miałem roczek i uczyłem się chodzić 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 6 minut temu, Edwin napisał: W 1970 miałem roczek i uczyłem się chodzić 😁 srales już do nocnika ? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia Wy to starzy jesteście. 🤣 Za moich czasów w Rzeczce już były tylko zgliszcza po wyrwirączce. Ale pas z zaczepem pamiętam, że wisiał w domu w szafie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 5 minut temu, BoB77 napisał: . Ale pas z zaczepem pamiętam, że wisiał w domu w szafie. Pewnie do przywracania ustawień fabrycznych, jak nabroiłeś 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 3 minutes ago, kordiankw said: Pewnie do przywracania ustawień fabrycznych, jak nabroiłeś 😀 Do tego był inny pas. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 17 minut temu, BoB77 napisał: Do tego był inny pas. 😉 U mnie kabel od prodiża 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia Just now, kordiankw said: U mnie kabel od prodiża 🤣 Niektóre mamy stosowały też kabel od żelazka w bawełnianym oplocie. Babcia natomiast, kilka razy przywołała mnie do porządku gumowym wężem do spuszczania wina z baniaka 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia Mnie tam nikt nie bił,dlatego sram na wszystko do tej pory Janie😁 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 11 minut temu, BoB77 napisał: Ogórek? Koło kierowcy to był wypas, szczególnie w zimie. Jak trafiłeś do przyczepy to było słabo. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 20 minut temu, Marcos73 napisał: Ogórek? Koło kierowcy to był wypas, szczególnie w zimie. Jak trafiłeś do przyczepy to było słabo. pozdro Z przodu fajnie grzało😄 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Grudnia Udostępnij Napisano 6 Grudnia 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Ogórek? Koło kierowcy to był wypas, szczególnie w zimie. Jak trafiłeś do przyczepy to było słabo. pozdro Historyjka z konca lat 70tych: Podbiega zdyszana pani.... -dokad jedzie ten autobus? - do Raciborza -a przyczepa też? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi