Gabrik Napisano 3 Grudnia Udostępnij Napisano 3 Grudnia I tak upada kolejny mit starej Europy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 3 Grudnia Udostępnij Napisano 3 Grudnia To dalej fabryka w europie 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 Grudnia Udostępnij Napisano 3 Grudnia może to być pracownik sezonowy. u mnie w firmie pracuje już połowa świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 3 Grudnia Udostępnij Napisano 3 Grudnia Przecież z tyłu widać Europejczyka 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 Grudnia Udostępnij Napisano 3 Grudnia 57 minut temu, grimson napisał: może to być pracownik sezonowy. u mnie w firmie pracuje już połowa świata. dlaczego sezonowy, może być np. dziecko Szwajcara i Azjatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 3 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia Prowokacyjnie było, wiem, wiem, cieszę się, bo gdyby nie ta Pani, to nowa para Stockli kosztowałaby minimum +500 eur więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 3 Grudnia Udostępnij Napisano 3 Grudnia Przecież na zdjęciu jest rodowita Szwajcarka. Nie widzieliście Szwajcarskiej drużyny piłkarskiej na Euro? 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia To nie żaden mit starej Europy to zwykły rasizm. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 4 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia Maciek doprecyzuj, czy rasizm tyczy mnie, czy właścicieli fabryki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 14 minut temu, Gabrik napisał: Maciek doprecyzuj, czy rasizm tyczy mnie, czy właścicieli fabryki? Rasizm to przekonanie o wyższości rasy, religii czy grupy etnicznej. Sam sobie doprecyzuj. Dla osoby wolnej od takich przekonań widok osoby o (pewnie) azjatyckich rysach twarzy pracującej przy produkcji nart nie wywołuje jakichkolwiek refleksji. W tej dyskusji raczej nie chodzi o refleksje o urodzie Pani. 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia (edytowane) 17 minut temu, Maciej S napisał: nie wywołuje jakichkolwiek refleksji. Taki odbiór świadczyć może nie tyle o rasizmie co po prostu o zaściankowości naszego pięknego kraju i o buractwie części jego społeczeństwa... Edytowane 4 Grudnia przez Lexi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 4 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 29 minut temu, Maciej S napisał: Rasizm to przekonanie o wyższości rasy, religii czy grupy etnicznej. Sam sobie doprecyzuj. Dla osoby wolnej od takich przekonań widok osoby o (pewnie) azjatyckich rysach twarzy pracującej przy produkcji nart nie wywołuje jakichkolwiek refleksji. W tej dyskusji raczej nie chodzi o refleksje o urodzie Pani. Oki, trzymajmy się gov.pl, tylko przeskocz do ostatniego zdania "Jego najczęstszym przejawem jest nierówne traktowanie, obraźliwa mowa lub praktyki, które przyczyniają się do powstania nierówności" I na to zwracam uwagę, tyle że sprytnie system przekuł temat, iż potocznie to ja jestem rasistą, bo zwróciłem uwagę, że Filipinka zapiernicza w europejskiej fabryce za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar. I tak ładnie i niepostrzeżenie niewolnictwo trwa dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 5 minut temu, Gabrik napisał: Filipinka zapiernicza w europejskiej fabryce za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar. na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia (edytowane) 9 minut temu, Gabrik napisał: Oki, trzymajmy się gov.pl, tylko przeskocz do ostatniego zdania "Jego najczęstszym przejawem jest nierówne traktowanie, obraźliwa mowa lub praktyki, które przyczyniają się do powstania nierówności" I na to zwracam uwagę, tyle że sprytnie system przekuł temat, iż potocznie to ja jestem rasistą, bo zwróciłem uwagę, że Filipinka zapiernicza w europejskiej fabryce za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar. I tak ładnie i niepostrzeżenie niewolnictwo trwa dalej... Na jakiej podstawie sądzisz, że Pani zapiernicza za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar??? Nie wynika to ze zdjęcia. Choć zdjęcie sugeruje, ze to może być Filipinka. Co to za mit starej Europy który to mit upada? Nie mam żadnych pomysłów. Edytowane 4 Grudnia przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 4 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia (edytowane) 5 minut temu, Jan napisał: na jakiej podstawie tak twierdzisz ? Życiowej praktyki Janie, choć ostanie doraźne badanie ankieterskie wykonałem już 1.5 roku temu w Padwie, ale nie widzę znaków na ziemi, które to zdeaktualizowały. Edit: Oczywiście oficjalny przekaz mainstreamu brzmi " Szwajcar za tyle nie chce pracować, lub Szwajcar nie chce wykonywać takiej pracy". Edytowane 4 Grudnia przez Gabrik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 13 minut temu, Gabrik napisał: w Padwie, to w Szwajcarii leży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 4 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 10 minut temu, Maciej S napisał: Na jakiej podstawie sądzisz, że Pani zapiernicza za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar??? Nie wynika to ze zdjęcia. Choć zdjęcie sugeruje, ze to może być Filipinka. Maciek, na potrzeby mojego przekazu mógł tam stać Polak z Przeworska, Ukrainiec z Dombasu lub Bułgar z Plewen, ale akurat zdjęcie przedstawia Azjatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia Godzinę temu, Maciej S napisał: Rasizm to przekonanie o wyższości rasy, religii czy grupy etnicznej. Sam sobie doprecyzuj. Dla osoby wolnej od takich przekonań widok osoby o (pewnie) azjatyckich rysach twarzy pracującej przy produkcji nart nie wywołuje jakichkolwiek refleksji. W tej dyskusji raczej nie chodzi o refleksje o urodzie Pani. interesujące że pisze się o rasizmie w białej EU. Palenie opon na szyjach białych farmerów w RPA, ewidentny rasizm w Korei Pd, Japonii, USA to już nie temat do rozkminiania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 4 godziny temu, Lexi napisał: Taki odbiór świadczyć może nie tyle o rasizmie co po prostu o zaściankowości naszego pięknego kraju i o buractwie części jego społeczeństwa... Najgłośniej i najczęściej krzyczą Ci co sami w środku sa … Dziś pstryknąłem foto wychodząc z hali 😉 Dobrego dzionka 😂 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 3 godziny temu, Victor napisał: Najgłośniej i najczęściej krzyczą Ci co sami w środku sa … Dziś pstryknąłem foto wychodząc z hali 😉 a ja wchodzę- trochę mglisto bo mocno produkują śnieg 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 41 minut temu, Jan napisał: a ja wchodzę- trochę mglisto bo mocno produkują śnieg Ile Wy km macie na tą halę, że tak często tam wbijacie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 48 minut temu, Edwin napisał: Ile Wy km macie na tą halę, że tak często tam wbijacie? Ja godzinkę drogi chociaż jedną koło chaty mam a Jan to chyba też rzut beretem do swojej ma . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia 1 godzinę temu, Edwin napisał: km 20 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 4 Grudnia Udostępnij Napisano 4 Grudnia (edytowane) 17 minut temu, Jan napisał: 20 Fajnie macie. Pozazdrościć . Pozdro Ja mam Wielką Sowę za oknem w Górach Sowich jakieś 35 km, fajny stok z potencjałem, miały być wielkie inwestycje, a od ładnych paru lat nieczynny niestety. Trasa miała 2 km Edytowane 4 Grudnia przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi