Skocz do zawartości

Szwajcarska robota...

Gabrik

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Gabrik napisał:

Maciek doprecyzuj, czy rasizm tyczy mnie, czy właścicieli fabryki?

Rasizm to przekonanie o wyższości rasy, religii czy grupy etnicznej. Sam sobie doprecyzuj. Dla osoby wolnej od takich przekonań widok osoby o (pewnie) azjatyckich rysach twarzy  pracującej przy produkcji nart nie wywołuje jakichkolwiek refleksji. W tej dyskusji raczej nie chodzi o refleksje o  urodzie Pani.

• Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1

17 minut temu, Maciej S napisał:

nie wywołuje jakichkolwiek refleksji.

Taki odbiór świadczyć może nie tyle o rasizmie co po prostu o zaściankowości naszego pięknego kraju i o buractwie części jego społeczeństwa... 

Edytowane przez Lexi
  • Like 1

29 minut temu, Maciej S napisał:

Rasizm to przekonanie o wyższości rasy, religii czy grupy etnicznej. Sam sobie doprecyzuj. Dla osoby wolnej od takich przekonań widok osoby o (pewnie) azjatyckich rysach twarzy  pracującej przy produkcji nart nie wywołuje jakichkolwiek refleksji. W tej dyskusji raczej nie chodzi o refleksje o  urodzie Pani.

Oki, trzymajmy się gov.pl, tylko przeskocz do ostatniego zdania

"Jego najczęstszym przejawem jest nierówne traktowanie, obraźliwa mowa lub praktyki, które przyczyniają się do powstania nierówności"

I na to zwracam uwagę, tyle że sprytnie system przekuł temat, iż potocznie to ja jestem rasistą, bo zwróciłem uwagę, że Filipinka zapiernicza w europejskiej fabryce za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar. I tak ładnie i niepostrzeżenie niewolnictwo trwa dalej...

9 minut temu, Gabrik napisał:

Oki, trzymajmy się gov.pl, tylko przeskocz do ostatniego zdania

"Jego najczęstszym przejawem jest nierówne traktowanie, obraźliwa mowa lub praktyki, które przyczyniają się do powstania nierówności"

I na to zwracam uwagę, tyle że sprytnie system przekuł temat, iż potocznie to ja jestem rasistą, bo zwróciłem uwagę, że Filipinka zapiernicza w europejskiej fabryce za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar. I tak ładnie i niepostrzeżenie niewolnictwo trwa dalej...

Na jakiej podstawie sądzisz, że Pani zapiernicza za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar??? Nie wynika to ze zdjęcia. Choć zdjęcie sugeruje, ze to może być Filipinka. 

Co to za mit starej Europy który to  mit upada? Nie mam żadnych pomysłów.

Edytowane przez Maciej S

Napisano (edytowane)
5 minut temu, Jan napisał:

na jakiej podstawie tak twierdzisz ?

Życiowej praktyki Janie, choć ostanie doraźne badanie ankieterskie wykonałem już 1.5 roku temu w Padwie, ale nie widzę znaków na ziemi, które to zdeaktualizowały.

Edit: Oczywiście oficjalny przekaz mainstreamu brzmi " Szwajcar za tyle nie chce pracować, lub Szwajcar nie chce wykonywać takiej pracy".

Edytowane przez Gabrik

10 minut temu, Maciej S napisał:

Na jakiej podstawie sądzisz, że Pani zapiernicza za część stawki jaką otrzymałby Szwajcar??? Nie wynika to ze zdjęcia. Choć zdjęcie sugeruje, ze to może być Filipinka. 

Maciek, na potrzeby mojego przekazu mógł tam stać Polak z Przeworska, Ukrainiec z Dombasu lub Bułgar z Plewen, ale akurat zdjęcie przedstawia Azjatkę.

Godzinę temu, Maciej S napisał:

interesujące że pisze się o rasizmie w białej EU. Palenie opon na szyjach białych farmerów w RPA, ewidentny rasizm w Korei Pd, Japonii, USA to już nie temat do rozkminiania.

• Like 1

4 godziny temu, Lexi napisał:

Taki odbiór świadczyć może nie tyle o rasizmie co po prostu o zaściankowości naszego pięknego kraju i o buractwie części jego społeczeństwa... 

Najgłośniej i najczęściej krzyczą Ci co sami w środku sa …

Dziś pstryknąłem foto wychodząc z hali 😉

IMG_3521.thumb.jpeg.950214a48470f53a0ef69c06c8078fc9.jpeg

Dobrego dzionka 😂

• Like 1
  • Haha 2

3 godziny temu, Victor napisał:

Najgłośniej i najczęściej krzyczą Ci co sami w środku sa …

Dziś pstryknąłem foto wychodząc z hali 😉

a ja wchodzę- trochę mglisto bo mocno produkują śnieg 

IMG_7122.jpeg

IMG_7120.jpeg

IMG_7121.jpeg

IMG_7119.jpeg

IMG_7118.jpeg

IMG_7117.jpeg

• Like 3
  • Thanks 1

17 minut temu, Jan napisał:

20

Fajnie macie. Pozazdrościć . Pozdro

Ja mam Wielką Sowę za oknem w  Górach Sowich jakieś 35 km, fajny stok z potencjałem, miały być wielkie inwestycje, a od ładnych paru lat nieczynny niestety. Trasa miała 2 km 

Edytowane przez Edwin
  • Like 1