Skocz do zawartości

Grip Walk

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Spiochu napisał:

Zastanawia mnie jednak co powoduje ze mozna. Jesli podeszwy sie roznia i brak dodatkowej regulacji to troche slabo to wyglada.

Piotrek - różnica jest niewielka, ale wystarczająca aby mogła sprawiać problem. Nie zastanawiałem się nad tym aż tak szczegółowo. Być może w raceowych wiązaniach ta prowadniczka umożliwiająca wypinanie buta jest dalej od przodu wiązania, w miejscu gdzie akurat wypada ten garb? Nie wiem. Wiązania zawodnicze konstruuje się pod wymagania sportowe i widocznie taki a nie inny kształt lub takie a nie inne umiejscowienie w tego typu wiązaniach jest najlepsze. Być może wcześnie wszystkie wiązania tak miały, ale ów garb i jego umiejscowienie wymusiły przesunięcie tej prowadnicy do przodu. To tylko domysły i nie chce mi się tego sprawdzać. Logicznym jest - aby to wybrzuszenie w butach musi być w odpowiednim miejscu, natomiast dla amatora czy owa prowadniczka jest 2 cm w tą czy we wtą nie ma znaczenia. W sporcie już takie detale sa ważne. Nota bene teraz kupiłem używki Laser GS Stockli ale chyba sprzed 2-óch sezonów - i ja tej prowadniczki nie mam - ale to jakiś wypaśny model wiązania z płytą narta i jakieś raceowe wiązanie - tylko jest sam plastik (zazwyczaj to jakieś sa tam roleczki lub wręcz całość można wysuwać na boki). Ja to mam nieruchome, jeden odlew. Jedynie fajne w tym wiązaniu co jest - to możliwość przesuwania wiązania (całość) przód - tył jakieś 6cm. Robi się to bardzo prosto, jest blokada, którą trzeba zwolnić i przesuwa się skokowo - jest skala od 0-7. Ciekawe. Może w muldy skrócić przody i poprawić skrętność, a do dzidowania wydłużyć, stabilność kosztem skrętności. No bo już ustawienie innej skorupy to mecyje, nie bardzo skomplikowane, ale bez porządnego śrubokręta to nie podchodź.

pozdro

• Like 1

19 godzin temu, BoB77 napisał:

Przy okazji mam pytanie, bo dwa lata temu jak kupowałem nowe buty, to musiałem sobie dokupić do nich spody  Alpine, bo miałem stare narty z wiązaniami niekompatybilnymi z Grip Walk. Teraz mam nowe narty, i jeśli rzeczywiście w GW bezpieczniej czy wygodniej się chodzi, to może warto je założyć z powrotem.

Pomyślałem tylko czy GW nie wpływa negatywnie na kontrolę narty czy dla narciarza nie-zawodnika to nie ma znaczenia?

Obecna konfiguracja to Volkl Racetiger RC i Tecnica Mach1 130TD.

Niestety wpływa negatywnie na parametry jazdy, aczkolwiek przy jeździe swobodnej (nie na tyczkach) ma to mniejsze znaczenie. Przy jeździe sportowej przekłada się na utratę wymiernych jednostek czasu. Jak są to duże straty trudno powiedzieć, gdyż nikt takowych pomiarów w rzetelnym środowisku testowym nie dokonywał. Sądzę, że na trasie biegu zjazdowego wyszłoby w granicach sekundy na minutę jazdy, mam tu na myśli nie dokładne wyliczenie a rząd wielkości.

Edytowane przez tomkly
  • Thanks 1

14 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Proste ale Ty umiesz jeździć na nartach. GW jest dla tych co nie umieją. Po tym jak ktoś stoi czy chodzi w butach można na 95$ ocenić czy ktoś jeździ czy nie. Ty jeździsz bardzo dobrze.

Pozdro

No Mitek, muszę Cię zmartwić, Maks jeździ bardzo dobrze, ja to już Cienki Bolek jestem, ale w mojej grupie wiekowej, wzrostowej i łysych z IQ poniżej 100 to jestem Top😀. Jeszcze parę zmiennych dodam aby większość potencjalnych konkurentów wyeliminować. Znaczy zawęzić grupę.

pozdro

6 minut temu, Marcos73 napisał:

No Mitek, muszę Cię zmartwić, Maks jeździ bardzo dobrze, ja to już Cienki Bolek jestem, ale w mojej grupie wiekowej, wzrostowej i łysych z IQ poniżej 100 to jestem Top😀. Jeszcze parę zmiennych dodam aby większość potencjalnych konkurentów wyeliminować. Znaczy zawęzić grupę.

pozdro

Cześć

P.....sz Marku Drogi. Jesteś jednym z lepiej jeżdżących ludzi jakich znam (z oczywistych względów) dziesiątki instruktorów, i pewnie połowę czynnych wykładowców. Oczywiście zawodników i byłych zawodników z tej puli wyłączam bo to inna bajka.

Pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

2 minuty temu, Mitek napisał:

Cześć

P.....sz Marku Drogi. Jesteś jednym z lepiej jeżdżących ludzi jakich znam (z oczywistych względów) dziesiątki instruktorów, i pewnie połowę czynnych wykładowców. Oczywiście zawodników i byłych zawodników z tej puli wyłączam bo to inna bajka.

Pozdro

Też tak uważam. Jaki piękny i niesamowicie stabilny zjazd na butach. Nie dałbym rady tego powtórzyć, mam zbyt wysoko środek ciężkości. Kto nie próbował takiej konkurencji nie zdaje sobie sprawy jakie to trudne, żeby ładnie zjechać i się nie wypierdzielić. 

Edytowane przez tomkly
  • Thanks 1

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

pozdro

Ja tak zaczynam przemowę o sobie jak wsiadam do busa w Gorzyczkach gdy wszyscy w środku są już najebani. Duży, silny, niekoniecznie mądry i potrafi przyjebać. 😀

Edytowane przez tomkly
  • Haha 2