Rafał Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia Witam... Zmieniłem buty na nowe i są z GW i jako że raczej nart nie sprzedaję tylko dokupuje mam jedne trochę starsze (Fischer Rc4 WC SC i wiązania Z12 race track ) z 2016/2017rocznik. Niby wchodzą normalnie ale wiadomo że nie mają oznaczenia GW.....doczytałem się że jeżeli mają normę WTR to też mogą być ale nie wiem czy ją mają. Chodzi mi o bezpieczeństwo.Jeżeli trzeba to wymienię wiązania ale.... Proszę o pomoc w temacie. Pozdrawiam Rafał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia 50 minut temu, Rafał napisał: Witam... Zmieniłem buty na nowe i są z GW i jako że raczej nart nie sprzedaję tylko dokupuje mam jedne trochę starsze (Fischer Rc4 WC SC i wiązania Z12 race track ) z 2016/2017rocznik. Niby wchodzą normalnie ale wiadomo że nie mają oznaczenia GW.....doczytałem się że jeżeli mają normę WTR to też mogą być ale nie wiem czy ją mają. Chodzi mi o bezpieczeństwo.Jeżeli trzeba to wymienię wiązania ale.... Proszę o pomoc w temacie. Pozdrawiam Rafał. Zły pomysł cyt. That’s because non-GripWalk alpine bindings will put more pressure between the boot and the binding’s toe piece, which, just like cranking up the release value, means that the binding will not release properly during a fall and increase the chance for severe injury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia 48 minut temu, Rafał napisał: Witam... Zmieniłem buty na nowe i są z GW i jako że raczej nart nie sprzedaję tylko dokupuje mam jedne trochę starsze (Fischer Rc4 WC SC i wiązania Z12 race track ) z 2016/2017rocznik. Niby wchodzą normalnie ale wiadomo że nie mają oznaczenia GW.....doczytałem się że jeżeli mają normę WTR to też mogą być ale nie wiem czy ją mają. Chodzi mi o bezpieczeństwo.Jeżeli trzeba to wymienię wiązania ale.... Proszę o pomoc w temacie. Pozdrawiam Rafał. Prościej pozbyć się GW, założyć liftery, buty wówczas będziesz miał uniwersalne. Tanie i szybkie rozwiązanie, wystarczy z przodu. Jeśli swobodnie zapinasz buty - to wiązanie masz z GW, jak siłowo - to nie. Lepiej wymienić. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Napisano 2 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia Według mnie buty zapinają się swobodnie....nic nie mogę znaleźć na temat tych wiązań, konkretnie w tym roczniku, dlatego mam taki dylemat. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 2 Grudnia Udostępnij Napisano 2 Grudnia (edytowane) 15 godzin temu, Rafał napisał: Witam... Zmieniłem buty na nowe i są z GW i jako że raczej nart nie sprzedaję tylko dokupuje mam jedne trochę starsze (Fischer Rc4 WC SC i wiązania Z12 race track ) z 2016/2017rocznik. Niby wchodzą normalnie ale wiadomo że nie mają oznaczenia GW.....doczytałem się że jeżeli mają normę WTR to też mogą być ale nie wiem czy ją mają. Chodzi mi o bezpieczeństwo.Jeżeli trzeba to wymienię wiązania ale.... Proszę o pomoc w temacie. Pozdrawiam Rafał. Dokup do butów pady (podeszwy) dla wiązania DIN i wymień. Eleganckie firmy produkujące buty sprzedają je z kompletem alternatywnych padów. Edytowane 2 Grudnia przez Maciej S 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Napisano 2 Grudnia Autor Udostępnij Napisano 2 Grudnia Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 2 Grudnia Udostępnij Napisano 2 Grudnia Ten cały GW to niepotrzebne zamieszanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 Grudnia Udostępnij Napisano 2 Grudnia 56 minut temu, BoB77 napisał: Ten cały GW to niepotrzebne zamieszanie. Święte słowa! Pozdro serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia Przy okazji mam pytanie, bo dwa lata temu jak kupowałem nowe buty, to musiałem sobie dokupić do nich spody Alpine, bo miałem stare narty z wiązaniami niekompatybilnymi z Grip Walk. Teraz mam nowe narty, i jeśli rzeczywiście w GW bezpieczniej czy wygodniej się chodzi, to może warto je założyć z powrotem. Pomyślałem tylko czy GW nie wpływa negatywnie na kontrolę narty czy dla narciarza nie-zawodnika to nie ma znaczenia? Obecna konfiguracja to Volkl Racetiger RC i Tecnica Mach1 130TD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia Cześć Swego czasu, jak nie był GW, spędzałem w butach narciarskich cały dzień - wstawałem o je zakładałem a zdejmowałem jak kładłem się spać. GW do niczego nie jest potrzebny ani niezbędny. Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia Masz rację, gdybym miał celowo kupować GW to bym to olał. Dwa lata temu po wyjściu z knajpy przy stoku poślizgnąłem się i tak pierdolnąłem na bok całym organizmem, że wracałem do siebie parę miesięcy. Miałem stłuczone żebra. GW w teorii ma lepszą przyczepność, więc pomyślałem że skoro mam te podeszwy w pudełku i mam teraz wiązania z GW, to może warto założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia 1 minutę temu, BoB77 napisał: Masz rację, gdybym miał celowo kupować GW to bym to olał. Dwa lata temu po wyjściu z knajpy przy stoku poślizgnąłem się i tak pierdolnąłem na bok całym organizmem, że wracałem do siebie parę miesięcy. Miałem stłuczone żebra. GW w teorii ma lepszą przyczepność, więc pomyślałem że skoro mam te podeszwy w pudełku i mam teraz wiązania z GW, to może warto założyć. Jak masz wiązania z GW to przecież możesz je założyć. Pewnie się w nich „lepiej chodzi”. Ja nie wiem, bo nigdy nie miałem. Osobiście założyłem liftery, bo: śnieg się do nich nie klei, super buty jadą po śniegu, kosztują 5 dych, wymiana banalna i mam nowe podeszwy. A zapomniałem, + 50% do levelu😉. Oczywiście są śliskie i praktycznie raczej się na butach ślizgam niż chodzę, bo jest bezpieczniej. Ale ja bardzo mało w butach się poruszam. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia Ja też chodzę tylko tyle ile potrzeba. Fiknąłem na płaskim po przerwie na herbatę. Na szczęście to było w ostani dzień. Na nieszczęście po tym incydencie miałem jeszcze zderzenie z innym narciarzem, pierwsze w życiu. Napadało dużo świeżego mokrego śniegu i nie było widoczności. Popełniłem błąd i się podciąłem w skręcie w efekcie czego wypięła mi się narta. Potem chwilę się próbowałem ratować na jednej, ale jak już bezpiecznie się kładłem na pysk czołowo wjechał we mnie jakiś włoski zgred. Cud że kości wytrzymały. To się stało, gdy nie posłuchałem żony😉 Mówiła, żebym zjechał z nią kolejką na dół, bo nie ma warunków, ale ja musiałem ostatni raz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Grudnia Udostępnij Napisano 12 Grudnia 16 minut temu, BoB77 napisał: Ja też chodzę tylko tyle ile potrzeba. Fiknąłem na płaskim po przerwie na herbatę. Na szczęście to było w ostani dzień. Na nieszczęście po tym incydencie miałem jeszcze zderzenie z innym narciarzem, pierwsze w życiu. Napadało dużo świeżego mokrego śniegu i nie było widoczności. Popełniłem błąd i się podciąłem w skręcie w efekcie czego wypięła mi się narta. Potem chwilę się próbowałem ratować na jednej, ale jak już bezpiecznie się kładłem na pysk czołowo wjechał we mnie jakiś włoski zgred. Cud że kości wytrzymały. To się stało, gdy nie posłuchałem żony😉 Mówiła, żebym zjechał z nią kolejką na dół, bo nie ma warunków, ale ja musiałem ostatni raz. No to załóż GW i po kłopocie. Wpływu na jazdę amatorską nie ma żadnego. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia 11 godzin temu, Marcos73 napisał: Jak masz wiązania z GW to przecież możesz je założyć. Pewnie się w nich „lepiej chodzi”. Ja nie wiem, bo nigdy nie miałem. Osobiście założyłem liftery, bo: śnieg się do nich nie klei, super buty jadą po śniegu, kosztują 5 dych, wymiana banalna i mam nowe podeszwy. A zapomniałem, + 50% do levelu😉. Oczywiście są śliskie i praktycznie raczej się na butach ślizgam niż chodzę, bo jest bezpieczniej. Ale ja bardzo mało w butach się poruszam. pozdro Mój kolega zakłada na liftery takie specjalne gumowe podeszwy jak ma do knajpy wchodzić. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia W dniu 1.12.2024 o 22:28, Marcos73 napisał: Prościej pozbyć się GW, założyć liftery, buty wówczas będziesz miał uniwersalne. Tanie i szybkie rozwiązanie, wystarczy z przodu. Jeśli swobodnie zapinasz buty - to wiązanie masz z GW, jak siłowo - to nie. Lepiej wymienić. pozdro Liftery do chyba coś innego niż padów, o których to padach pewnie myślałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia (edytowane) 12 godzin temu, Marcos73 napisał: Jak masz wiązania z GW to przecież możesz je założyć. Pewnie się w nich „lepiej chodzi”. Ja nie wiem, bo nigdy nie miałem. Osobiście założyłem liftery, bo: śnieg się do nich nie klei, super buty jadą po śniegu, kosztują 5 dych, wymiana banalna i mam nowe podeszwy. A zapomniałem, + 50% do levelu😉. Oczywiście są śliskie i praktycznie raczej się na butach ślizgam niż chodzę, bo jest bezpieczniej. Ale ja bardzo mało w butach się poruszam. pozdro Cześć Przekonałeś mnie, chyba nawet gdzieś mam. 🙂 Pozdro Edytowane 13 Grudnia przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia GripWalk to dobry pomysł. Jeśli mniej osób się połamie przy upadkach w barze, na parkingu to już duży postęp. Podejrzewam jednak, że chodziło o zwiększenie sprzedaży i celową niekompatybilność wstecz. Ja kupiłem zwykłe buty bo w nartach sportowych zwykle nie ma wiązań GW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia (edytowane) 33 minuty temu, Maciej S napisał: Liftery do chyba coś innego niż padów, o których to padach pewnie myślałeś. Nie, liftery zakłada się do butów zawodniczych, w różnych celach służą. Tak to wygląda i nazywa się lifter w sporcie. Być może nazwa Pad obowiązuje w amatorskim narciarstwie. Liftery są różnej grubości i zwykle dopasowane do danego modelu buta, ale można to frezować, to się robi w serwisie. Ja założyłem neutralne, przód i tył takiej samej grubości, chyba 3mm. Tak to wygląda. Edytowane 13 Grudnia przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia 1 godzinę temu, brachol napisał: Mój kolega zakłada na liftery takie specjalne gumowe podeszwy jak ma do knajpy wchodzić. pozdro A to nie dla mnie, już wożenie telefonu w kieszeni jest wyzwaniem, a kieszeni w kombozonie mam w sroc. Generalnie to nienawidzę nic nosić w kieszeniach. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia 10 minut temu, Spiochu napisał: Podejrzewam jednak, że chodziło o zwiększenie sprzedaży i celową niekompatybilność wstecz. Piotrek, niepotrzebnie dorabiasz teorie spiskowe. Podeszwa jest obła z przodu pod butem i nie pasuje do płaskich wiązań. Taki był zamysł GW, żeby chód w butach choć trochę przypominał chód ludzki. Obecnie jest jeden standard i każdy but z GW pasuje do każdego wiązania z GW. A że jest to dość przemyślane, świadczy fakt, że buty alpine pasują do obu rozwiązań. W drugą stronę to nie działa, bo w sporcie tego się nie stosuje, bo nie ma takiej potrzeby. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia 25 minut temu, Marcos73 napisał: Piotrek, niepotrzebnie dorabiasz teorie spiskowe. Podeszwa jest obła z przodu pod butem i nie pasuje do płaskich wiązań. Taki był zamysł GW, żeby chód w butach choć trochę przypominał chód ludzki. Obecnie jest jeden standard i każdy but z GW pasuje do każdego wiązania z GW. A że jest to dość przemyślane, świadczy fakt, że buty alpine pasują do obu rozwiązań. W drugą stronę to nie działa, bo w sporcie tego się nie stosuje, bo nie ma takiej potrzeby. pozdro Nie teorie spiskowe tylko wymienisz buty i wszystkie narty z kolekcji lecą do śmietnika. O tym że da się przerobić podeszwy GW na alpine pierwszy raz słyszę i pewnie większość klientów tego nie wie. Sam rzutem na taśmę kupowałem ostatnią parę butów ze starej kolekcji bez GW. A w drugą stronę też nie powinno działać skoro nie ma już regulacji wysokości w przodach wiązań. Jesteś pewien, że montaż butów GW do zwykłych wiązań nie zmienia siły przy której się wypną? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia @Spiochu to nie GW można wpiąć do zwykłych wiązań tylko do wiązań GW można wpiąć buty GW i sportowe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia 50 minut temu, Spiochu napisał: Nie teorie spiskowe tylko wymienisz buty i wszystkie narty z kolekcji lecą do śmietnika. O tym że da się przerobić podeszwy GW na alpine pierwszy raz słyszę i pewnie większość klientów tego nie wie. Sam rzutem na taśmę kupowałem ostatnią parę butów ze starej kolekcji bez GW. A w drugą stronę też nie powinno działać skoro nie ma już regulacji wysokości w przodach wiązań. Jesteś pewien, że montaż butów GW do zwykłych wiązań nie zmienia siły przy której się wypną? Piotrek - jest to jakaś forma ułatwienia poruszania się w butach narciarskich dla amatorów, poprawia ich bezpieczeństwo i zostało przyjęte przez amatorów z dużą aprobatą. W tej chwili jest 1 standard dla wszystkich producentów sprzętu narciarskiego. Najważniejsze, że wszystkie buty z GW (tym standaryzowanym) pasuje do wszystkich wiązań z GW (tak samo standaryzowanych). Mogą się zdarzyć przypadki braku kompatybilności z początków wprowadzania GW, bo nie było jednolitego standardu GW. Tak partyzantka była i każdy ciągnął w swoją stronę. Ale to był jakiś krótki okres. Buty alpine można zapinać do GW jak i bez GW. Buty z GW tylko do wiązań z GW. Chodzi o wysokość nosków z przodu wiązania. W wiązaniach z GW jak i Race (bez GW) - czy też sprzed okresu GW - bez regulacji wysokości (bo takie były kiedyś) mają one jednakową wysokość ! Jednak kształt wiązania pod butem umożliwia się schowanie owego garbu. Dlatego do GW jak i bez GW można zapinać buty alpine - bo w okolicach palców oba buty sa identyczne lecz idąc dalej w stronę śródstopia jest ów garb. Zazwyczaj miejsce jest za ta prowadnicą pomagająca się wypiąć butom z przodu. Tam wiązanie jest niższe. Natomiast wiesz - że buty alpine zawodnicze maja zupełnie płaską podeszwę. Tak też się do nich konstruuje wiązania. Musi być bardzo dobry transfer sił i duże punkty podparcia. Garb w GW powoduje podniesienie buta z 5-7 mm (dokładnie nie wiem) i jeśli nie ma się gdzie schować, to na siłę zapniesz buta, ale albo zniszczysz wiązanie, albo ono nie zadziała. Moja chrześnica tak miała, narty zawodnicze z wiązaniami ale bez gw, a buty juniorskie zawodnicze - ale z GW. Kolega o tym nie wiedział, na szczęście na pierwszym wyjeździe była ze mną w nowym sprzęcie. Nie była w stanie samodzielnie zapiąć buta. Przejeździła dzień i buty poszły na serwis, ściągnęli GW i założyli liftery. Jak ręką odjął. Bo przód wkładamy pod kątem i wejdzie bez problemu, gorzej jak trzeba tył zapiąć i robi się pod palcami kołyska podnosząc nosek buta o 5-7mm a w wiązaniu na to miejsca nie ma. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 13 Grudnia Udostępnij Napisano 13 Grudnia (edytowane) 22 minuty temu, brachol napisał: @Spiochu to nie GW można wpiąć do zwykłych wiązań tylko do wiązań GW można wpiąć buty GW i sportowe. Tak, racja. O to mi chodziło a napisałem odwrotnie. Zastanawia mnie jednak co powoduje ze mozna. Jesli podeszwy sie roznia i brak dodatkowej regulacji to troche slabo to wyglada. Edit: Dzieki Marcos za szczegolowy opis. Edytowane 13 Grudnia przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi