Tomek.D Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia Witam forumowiczów 😉 Proszę o pomoc w doborze dlugosci nart 178cm wzrostu 94 kg moj wybór padł na Volkl Peregrine Mt i tu pojawia się pytanie czy 161 cm czy może 168cm. Moje umiejętności powiedzial bym 6/7 w skali 10 stopniowej. Dzięki z góry za wasze odpowiedzi 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia 168, choc pewnie lepsze bylyby 175. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2 godziny temu, Tomek.D napisał: 94 kg jak mięśnie to 175 jak tłuszcz to 161 jaki wiek kolegi jeśli to nie tajemnica ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia 36 minut temu, Jan napisał: jak mięśnie to 175 jak tłuszcz to 161 jaki wiek kolegi jeśli to nie tajemnica ? 178 wzrostu wyklucza 161 nawet na samej słoninie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia 5 godzin temu, Tomek.D napisał: Witam forumowiczów 😉 Proszę o pomoc w doborze dlugosci nart 178cm wzrostu 94 kg moj wybór padł na Volkl Peregrine Mt i tu pojawia się pytanie czy 161 cm czy może 168cm. Moje umiejętności powiedzial bym 6/7 w skali 10 stopniowej. Dzięki z góry za wasze odpowiedzi 😉 Przepraszam, ale jak będziesz miał 6/7, to nie będziesz nikogo i nigdzie pytał o długość nart na jakich masz jeździć. Dodatkowo Twój wzrost i waga, to tyle mówią przy doborze nart, co wybór terminu styczniowego wyjazdu na pogodę, w oparciu o prognozę z lipca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia Cze MT to popularna obecnie hybryda, czyli na wzrost, a długość idealna dla tej grupy nart to 175cm. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia 6 godzin temu, Tomek.D napisał: Witam forumowiczów 😉 Proszę o pomoc w doborze dlugosci nart 178cm wzrostu 94 kg moj wybór padł na Volkl Peregrine Mt i tu pojawia się pytanie czy 161 cm czy może 168cm. Moje umiejętności powiedzial bym 6/7 w skali 10 stopniowej. Dzięki z góry za wasze odpowiedzi 😉 Cześć Jesteś Troszkę niższy ode mnie i troszkę cięższy. Jeździmy podobnie czyli poziom zbliżony do instruktorskiego. Tak wybór nart jak i ich długości przy tych założeniach to porażka. Gdzie tkwi błąd? Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia (edytowane) Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Jesteś Troszkę niższy ode mnie i troszkę cięższy. Jeździmy podobnie czyli poziom zbliżony do instruktorskiego. Tak wybór nart jak i ich długości przy tych założeniach to porażka. Gdzie tkwi błąd? Pozdro W kwestii formalnej, różnica w poziomie jazdy pomiędzy 6/7 a 8/9 będzie niewątpliwa. Zgodnie z forumową skalą instruktorom przyznajemy na starcie 8 punktów. Dodatkowe dochodzą za jazdę w warunkach pozatrasowych, stąd te 8/9 mi wyszło. Odnośnie tego wątku to odpowiedź na pytanie o błąd jest w mojej ocenie prosta - marketing producentów, sklepów oraz nadmierna lektura katalogów. Gdyby nie ten wątek to nie miałbym świadomości że takie narty w ogóle istnieją. Też nie mieści mi się w głowie że coś takiego można wybrać. Kolega zaproponował Volkla. Trzymając się pierwotnego wskazania proponuję te w wersji 179cm: https://kmsport.pl/pl/narty-volkl/938-narty-volkl-racetiger-rc-red-2024-marker-vmotion.html Cena dokładnie ta sama, natomiast odnośnie klasy narty to chyba nie ma sensu obu modeli porównywać. Edytowane 1 Grudnia przez tomkly 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia Zaxwyczaj osoby, ktore pytają o wybór nart potrzebują tylko potwierdzenia, ze dobrze wybraly a nie porady co do rodzaju nart. Rowniez poziom zaawansowania jest zwykle przesadzony o 2 oczka. Nie wynika to raczej z przeceny własnych umiejetnosci a bardziej z dosc enigmatycznych opisów wymagań na poszczególne stopnie skali.. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia 4 minuty temu, mig napisał: Zaxwyczaj osoby, ktore pytają o wybór nart potrzebują tylko potwierdzenia, ze dobrze wybraly a nie porady co do rodzaju nart. Rowniez poziom zaawansowania jest zwykle przesadzony o 2 oczka. Nie wynika to raczej z przeceny własnych umiejetnosci a bardziej z dosc enigmatycznych opisów wymagań na poszczególne stopnie skali.. Cześć Nie. Wynika to w większości a absolutnej nieznajomości techniki, jej opisów oraz całkowitego braku świadomości jak wygląda porządna jazda na nartach. Opisy są OK, tylko mało kto wie w ogóle o co chodzi Michale. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbychu_J Napisano 1 Grudnia Udostępnij Napisano 1 Grudnia Skoro opisy mają służyć samoocenie, a jak widzimy większość interpretuje je błędnie, to znaczy, że te opisy są złe. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 2 Grudnia Udostępnij Napisano 2 Grudnia A mnie się wydaje - w kwestii skali poziomu umiejętności - że powinny być filmy obrazujące poziom. Dawno ktoś temu wrzucał chyba takie coś. Skale forumową nowi użytkownicy źle interpretują. Ewentualnie - zostać przy: 1. Początkujący 2.Sredniozaawansowany 3. Zaawansowany 4. Ekspert 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi