Skocz do zawartości

"Bumer sprzęt" czyli narty i nie tylko + 20

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mi się coś zawidziało aby taki wątek stworzyć, nieco niszowy, nieco wspominkowy. Każdy z nas "bumerów" ma swoje wspomnienia narciarskie ale związane z sprzętem: narty, buty, kijki, kombinezon itp. Dlatego też myślę że warto w swojej "stajni" mieć coś klasycznego - unikatowego być może ale gotowego aby użyć - być z tarczą a nie na tarczy. Kochani prezentuję Wam narty o których rodowodzie nie mam bladego pojęcia. Mimo że mam je od ok. 3 lat jakoś czasu nie było aby do życia je przywrócić a tak mi się coś wydaje że One proszą się aby na spacer je wyprowadzić - Fischer RC4 Asimetric - nie wiem ale wydaje mi się że jest to +- przełom a narty te to taki fun carver GS:

IMG_20241130_132712.thumb.jpg.89b154d26e89de9eecc472f8ee4eeb23.jpgIMG_20241130_132719.thumb.jpg.08dc87057ffcd4cd28851377d4883b9d.jpgIMG_20241130_132727.thumb.jpg.fa39b6183e4d8fafe67d78df8139565a.jpgIMG_20241130_132740.thumb.jpg.e027cf0812dda0741aa4a609c2e86d7a.jpgIMG_20241130_132746.thumb.jpg.c3b1e7f47f4f751b7b442c210e594844.jpgIMG_20241130_132701.thumb.jpg.c63dcbaba5450359df084241ac962e97.jpg

• Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 1

27 minut temu, Edwin napisał:

A ja już po zdjęciach myślałem, że na ognisku chcesz spalić 😄

Ja tam swoich czerwonych bobo i białych polsportów już nie mam☹️

Jedne były w basenie to drugie w ognisku....niezależnie, na zlot narty będą przygotowane

Edytowane przez Adam ..DUCH
  • Like 1
  • Haha 1

16 minut temu, Lexi napisał:

Nie takie stare - buty powinny chyba pasować nie?

Myślę że tak...stary to trzeba dobrze obejrzeć a ja na to czasu nie miałem, na ten moment wiem że okucie wypina we wszystkich możliwych kierunkach, narta jest L,R, ma 195cm, krawędzi jest tyle co fabryka dała, jakieś sprężyny/amortyzatory z przodu i z tyłu, oznaczenie RC wskazuje na profil GS, pełna płyta i nawet nie wiem jak regulować, obite nieco są ale myślę że parametry zachowały.....a to rocznik myślę że z przed 2000...będzie zabawa.

28 minut temu, Adam ..DUCH napisał:

Myślę że tak...stary to trzeba dobrze obejrzeć a ja na to czasu nie miałem, na ten moment wiem że okucie wypina we wszystkich możliwych kierunkach, narta jest L,R, ma 195cm, krawędzi jest tyle co fabryka dała, jakieś sprężyny/amortyzatory z przodu i z tyłu, oznaczenie RC wskazuje na profil GS, pełna płyta i nawet nie wiem jak regulować, obite nieco są ale myślę że parametry zachowały.....a to rocznik myślę że z przed 2000...będzie zabawa.

Super.. musisz się liczyć z tym że przywiozę ci następne do kolekcji  - może Cię Iwonka z domu nie wyrzuci.. ;D

• 3 miesiące temu...

Mnie ominęła epoka ołówkowa. Kiedyś dostałem w prezencie jakieś stare grzmoty ale zakres wiązań nie pasuje do moich butów.

Więc jakby ktoś miał jakieś fajne ołówki, jakieś legendarny model z rozstawem wiązań na skorupę 306mm, to ja chętnię przyjmę. Długość tak od 180 do 200cm. Na dłuższych to już chyba nie dam rady.

Chciałem sobie na czymś takim pojeździć. 🙂

Jestem z Wrocławia, ale mogę opłacić też przesyłkę, albo gdzieś odebrać w Sudetach.

• Like 1
  • Thanks 1

2 godziny temu, Mitek napisał:

Negocjuj...

Próbowałem.

Zaproponowałem 65,- zł 

Łaskawie za sztukę.

Propozycja nie została przyjęta ale w dobrej atmosferze umówiliśmy się na kolejną turę negocjacji za 10 lat.

Tu rodzi się pytanie:

Cena spadnie czy wzrośnie?

• Haha 1

Godzinę temu, MarioJ napisał:

Mnie ominęła epoka ołówkowa. Kiedyś dostałem w prezencie jakieś stare grzmoty ale zakres wiązań nie pasuje do moich butów.

Więc jakby ktoś miał jakieś fajne ołówki, jakieś legendarny model z rozstawem wiązań na skorupę 306mm, to ja chętnię przyjmę. Długość tak od 180 do 200cm. Na dłuższych to już chyba nie dam rady.

Jestem z Wrocławia, ale mogę opłacić też przesyłkę, albo gdzieś odebrać w Sudetach.

Wyuczyłem się narciarstwa na ołówkach. Po jakimś resecie pewnie bym pojechał, ale uważam, że nie ma sensu na nie wsiadać. Dla osoby, która na tym nie jeździła moim zdaniem będzie bardzo, bardzo trudno ale jestem ciekaw jakie będą wrażenia osoby co to pierwszy raz na ołówki.

2 godziny temu, MarioJ napisał:

Z tym zakresem wiązań trzeba sobie po prostu przewiercić i dostosować do swoich butów. Ja tak zrobiłem i było ok.

26 minut temu, Maciej S napisał:

Wyuczyłem się narciarstwa na ołówkach. Po jakimś resecie pewnie bym pojechał, ale uważam, że nie ma sensu na nie wsiadać. Dla osoby, która na tym nie jeździła moim zdaniem będzie bardzo, bardzo trudno ale jestem ciekaw jakie będą wrażenia osoby co to pierwszy raz na ołówki.

Ja miałem jakieś czerwone polsporty w zestawie z butami… relax, to żarcik, ale dowolne buty wchodziły w sprężynę a z przodu blokada metalowa i rzemienie, ci co mieli znają… chyba mam w piwnicy ale piwnica przejęta przez wynajmujących…. Teraz mam miękkie skitury kontrola podobna;/) no ale tu i carving i krawędzie, tam drewno chyba było…

40 minut temu, star napisał:

Ja miałem jakieś czerwone polsporty w zestawie z butami… relax, to żarcik, ale dowolne buty wchodziły w sprężynę a z przodu blokada metalowa i rzemienie, ci co mieli znają… chyba mam w piwnicy ale piwnica przejęta przez wynajmujących…. Teraz mam miękkie skitury kontrola podobna;/) no ale tu i carving i krawędzie, tam drewno chyba było…

Powiedz mi jedną rzecz z punktu widzenia skiturowca. Czy sprzęt skiturowy zapięty do zjazdu daje jakąś dużo gorszą kontrolę nad nartami niż normalne wiązania i buty alpejskie? 

22 minuty temu, KrzysiekK napisał:

Powiedz mi jedną rzecz z punktu widzenia skiturowca. Czy sprzęt skiturowy zapięty do zjazdu daje jakąś dużo gorszą kontrolę nad nartami niż normalne wiązania i buty alpejskie? 

Tak. Choć są zestawy gdzieś pomiędzy.

• Like 1

7 godzin temu, Maciej S napisał:

Tu nie chodzi o to czy wracać czy nie wracać. Narty mniej taliowane czy też te nazywane "ołówkami" to pełno prawny sprzęt narciarski. Król jest nagi....to efekt ich użytkowania.

• Like 2

27 minut temu, Adam ..DUCH napisał:

Tu nie chodzi o to czy wracać czy nie wracać. Narty mniej taliowane czy też te nazywane "ołówkami" to pełno prawny sprzęt narciarski. Król jest nagi....to efekt ich użytkowania.

Zakładajcie młodsi  koledzy ołówki i proszę dzielić się wrażeniami. Ja się do takich prób nie nadaje bo gdzieś tam mam starą aplikację na ołówki. 

• Thanks 1