Skocz do zawartości

Volkl Racetiger RC wiązania

BoB77

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy ktoś z Państwa orientuje się czy są jakieś istotne różnice między wiązaniem Marker Vmotion 11.0, a Vmotion 12.0 poza zakresem DIN?

Chciałem sobie zrobić prezent w tym sezonie i zmienić moje stare Volkle na obecny model, ale nie mogę nigdzie znaleźć modelu z wiązaniem 12.0 i długości 179 cm.

Cze

Jeśli jesteś amatorem, to nie powinno to mieć dla Ciebie większego znaczenia - ten zakres  do 11 jest zwykle wystarczający dla znakomitej większości. Prawdopodobnie większych różnic nie ma między tymi wiązaniami. Jeśli nie jesteś jakoś potężnym bardzo facetem - to powinny być dla Ciebie wystarczające. Widocznie na takie sety się zdecydował producent - pewnie nieco tańsze są 11 niż 12-ki. Raczej nie zwracałbym uwagi na ten 1 DIN na skali. Sprawdź jak masz ustawione w starych - w nowych będzie pewnie podobne ustawienie. Jeśli nie są to graniczne maksymalne nastawy - jak 10, to będzie dobre tak samo jak v12.

pozdro

Wiązania ustawiam na 8.5 do mojej wagi 85kg, wzrostu 188cm, umiejętności i długości buta.

Zawsze miałem Racetigery z 12 Markera i pamiętam, że od 11 poza skalą zawsze różniły się trochę konstrukcyjnie oraz wagą. Byłem już blisko kupna tej narty z 12, ale czekałem na Black Friday i się, niestety sprzedała. Mieszkam w UK i możliwości zakupu tutaj są w zasadzie ograniczone do sklepów internetowych, które wysyłają poza UE.

• Like 1

Cześć

Din nie ma znaczenia ale 12 może być solidniejszej konstrukcji - elementy, które w 11 są z tworzywa, mogą być w 12 z metalu. Z punktu widzenia amatorskiego użytkowania to  będą naprawdę detale ale jak cena podobna brałbym 12. Może być tak, że to wiązanie nie występuje w zestawie z konkretną nartą ale w szynę będzie wchodziło raczej.

Pozdro

Ta narta zawsze była sprzedawana w kilku wariantach. Obecnie jest z Markerem 10, 11 i 12. Dwunastka rzeczywiście ma solidniejszą konstrukcje. Zawsze piętka szczególnie się różniła - w niższych modelach był to jeden duży element z tworzywa a w 12 zawsze to ucho z tyłu było metalowe.

W paru miejscach widzę, że można jeszcze kupić model zeszłoroczny z lepszym wiązaniem, ale to chyba mija się z celem zwłaszcza, że cena jest praktycznie taka sama.

30 minut temu, BoB77 napisał:

W paru miejscach widzę, że można jeszcze kupić model zeszłoroczny z lepszym wiązaniem, ale to chyba mija się z celem zwłaszcza, że cena jest praktycznie taka sama.

Jeśli zależy Ci na wiązaniu, to czy kupisz zeszłoroczny, czy najnowszy model to nie ma znaczenia. Jest początek sezonu, a takie zakupy robi się wcześniej, albo najlepiej po sezonie. Prawdopodobnie to oprócz malowania to nic nowego w tej nowej narcie nie ma. Oprócz ceny.

pozdro

51 minut temu, BoB77 napisał:

Ta narta zawsze była sprzedawana w kilku wariantach. Obecnie jest z Markerem 10, 11 i 12. Dwunastka rzeczywiście ma solidniejszą konstrukcje. Zawsze piętka szczególnie się różniła - w niższych modelach był to jeden duży element z tworzywa a w 12 zawsze to ucho z tyłu było metalowe.

Jak jesteś zdecydowany, to dobrze sprawdź rok modelowy, bo Volkl 23/24, 24/25 to już inne taliowanie i długości, niż do 22/23 roku. W Warszawie jak coś mają jeszcze z 12, z tych sezonów co wymieniłem.

Cześć

A jakie to ma znaczenie, że się tak dopytam? Jak masz możliwość zakupu taniej to kupuj. Detale nie mają żadnego znaczenia. Chyba, że zależy Ci np na kolorze - dla mnie to ma znaczenie ale jest warte góra 100pln. Trzymaj się serdecznie.

Pozdro

W sumie nie ma, zeszloroczny model rozni sie tylko malowaniem, jednak uwazam ze powinien kosztowac wyraznie mniej. Poczekam do piatku i zobacze czy sie trafi jakas okazja. Najwyzej pojezdze kolejny sezon na moich RC z 2012, ktore sa w calkiem niezlym stanie, a sprobuje cos upolowac po sezonie.

• Like 2

10 minut temu, BoB77 napisał:

Sezon ogarną jeszcze spokojnie. Zostaję przy mniej więcej tym samym promieniu, bardziej spodziewam się, że model nowszy o ponad dekadę będzie wyczuwalnie lepszy. Może niesłusznie.

Cześć

Wiesz, na zużycie mechaniczne narty wpływa sporo czynników i trudno powiedzieć jaki jest stan Twoich nart w tej chwili w porównaniu z ich stanem w momencie zakupu. Gdyby były nowe to w ciemno mógłbym powiedzieć, że różnice pomiędzy Twoim modelem a obecnym byłyby pomijalne ale zużycie materiału wpływa na sprężystość i inne parametry narty. Można sobie pomagać przygotowaniem narty i o to warto zadbać.

Pozdro

• Like 1

2 hours ago, Marcos73 said:

Ale nie w tym okresie, początek sezonu to najgorszy czas na zakupy.

pozdro

Przeciez ja mowie o narcie z zeszlego sezonu. Ona powinna byc wyraznie tansza od obecnej bez wzgledu na pore.

Z ta wlasciwa pora na zakupy nie jest tak latwo. Jak sie rozgladalem na wiosne to modelu 24/25 w zasadzie jeszcze nie bylo w sprzedazy. Sklepy juz sie nastawialy na rowery i sezon letni. Model 23/24 byl nadal drogi i narty juz byly mocno przebrane - chyba, ze dla kogos dlugosc narty jest mniej wazna niz kolor czy model wiazan.

14 hours ago, Gabrik said:

Jak jesteś zdecydowany, to dobrze sprawdź rok modelowy, bo Volkl 23/24, 24/25 to już inne taliowanie i długości, niż do 22/23 roku. W Warszawie jak coś mają jeszcze z 12, z tych sezonów co wymieniłem.

Maja jakas strone?