BoB77 Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada Cześć, Czy ktoś z Państwa orientuje się czy są jakieś istotne różnice między wiązaniem Marker Vmotion 11.0, a Vmotion 12.0 poza zakresem DIN? Chciałem sobie zrobić prezent w tym sezonie i zmienić moje stare Volkle na obecny model, ale nie mogę nigdzie znaleźć modelu z wiązaniem 12.0 i długości 179 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada Cze Jeśli jesteś amatorem, to nie powinno to mieć dla Ciebie większego znaczenia - ten zakres do 11 jest zwykle wystarczający dla znakomitej większości. Prawdopodobnie większych różnic nie ma między tymi wiązaniami. Jeśli nie jesteś jakoś potężnym bardzo facetem - to powinny być dla Ciebie wystarczające. Widocznie na takie sety się zdecydował producent - pewnie nieco tańsze są 11 niż 12-ki. Raczej nie zwracałbym uwagi na ten 1 DIN na skali. Sprawdź jak masz ustawione w starych - w nowych będzie pewnie podobne ustawienie. Jeśli nie są to graniczne maksymalne nastawy - jak 10, to będzie dobre tak samo jak v12. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 25 Listopada Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada Wiązania ustawiam na 8.5 do mojej wagi 85kg, wzrostu 188cm, umiejętności i długości buta. Zawsze miałem Racetigery z 12 Markera i pamiętam, że od 11 poza skalą zawsze różniły się trochę konstrukcyjnie oraz wagą. Byłem już blisko kupna tej narty z 12, ale czekałem na Black Friday i się, niestety sprzedała. Mieszkam w UK i możliwości zakupu tutaj są w zasadzie ograniczone do sklepów internetowych, które wysyłają poza UE. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada Cześć Din nie ma znaczenia ale 12 może być solidniejszej konstrukcji - elementy, które w 11 są z tworzywa, mogą być w 12 z metalu. Z punktu widzenia amatorskiego użytkowania to będą naprawdę detale ale jak cena podobna brałbym 12. Może być tak, że to wiązanie nie występuje w zestawie z konkretną nartą ale w szynę będzie wchodziło raczej. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 25 Listopada Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada Ta narta zawsze była sprzedawana w kilku wariantach. Obecnie jest z Markerem 10, 11 i 12. Dwunastka rzeczywiście ma solidniejszą konstrukcje. Zawsze piętka szczególnie się różniła - w niższych modelach był to jeden duży element z tworzywa a w 12 zawsze to ucho z tyłu było metalowe. W paru miejscach widzę, że można jeszcze kupić model zeszłoroczny z lepszym wiązaniem, ale to chyba mija się z celem zwłaszcza, że cena jest praktycznie taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada 30 minut temu, BoB77 napisał: W paru miejscach widzę, że można jeszcze kupić model zeszłoroczny z lepszym wiązaniem, ale to chyba mija się z celem zwłaszcza, że cena jest praktycznie taka sama. Jeśli zależy Ci na wiązaniu, to czy kupisz zeszłoroczny, czy najnowszy model to nie ma znaczenia. Jest początek sezonu, a takie zakupy robi się wcześniej, albo najlepiej po sezonie. Prawdopodobnie to oprócz malowania to nic nowego w tej nowej narcie nie ma. Oprócz ceny. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada 51 minut temu, BoB77 napisał: Ta narta zawsze była sprzedawana w kilku wariantach. Obecnie jest z Markerem 10, 11 i 12. Dwunastka rzeczywiście ma solidniejszą konstrukcje. Zawsze piętka szczególnie się różniła - w niższych modelach był to jeden duży element z tworzywa a w 12 zawsze to ucho z tyłu było metalowe. W paru miejscach widzę, że można jeszcze kupić model zeszłoroczny z lepszym wiązaniem, ale to chyba mija się z celem zwłaszcza, że cena jest praktycznie taka sama. Jak jesteś zdecydowany, to dobrze sprawdź rok modelowy, bo Volkl 23/24, 24/25 to już inne taliowanie i długości, niż do 22/23 roku. W Warszawie jak coś mają jeszcze z 12, z tych sezonów co wymieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada Cześć A jakie to ma znaczenie, że się tak dopytam? Jak masz możliwość zakupu taniej to kupuj. Detale nie mają żadnego znaczenia. Chyba, że zależy Ci np na kolorze - dla mnie to ma znaczenie ale jest warte góra 100pln. Trzymaj się serdecznie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 25 Listopada Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada W sumie nie ma, zeszloroczny model rozni sie tylko malowaniem, jednak uwazam ze powinien kosztowac wyraznie mniej. Poczekam do piatku i zobacze czy sie trafi jakas okazja. Najwyzej pojezdze kolejny sezon na moich RC z 2012, ktore sa w calkiem niezlym stanie, a sprobuje cos upolowac po sezonie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada Cześć Może wystarczy zrobić serwis i jeszcze posłużą a po sezonie z pewnością znajdziesz dobre okazje. A cm czy mm w tą czy w tamtą nie ma żadnego znaczenia. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 25 Listopada Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada Sezon ogarną jeszcze spokojnie. Zostaję przy mniej więcej tym samym promieniu, bardziej spodziewam się, że model nowszy o ponad dekadę będzie wyczuwalnie lepszy. Może niesłusznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Listopada Udostępnij Napisano 25 Listopada 10 minut temu, BoB77 napisał: Sezon ogarną jeszcze spokojnie. Zostaję przy mniej więcej tym samym promieniu, bardziej spodziewam się, że model nowszy o ponad dekadę będzie wyczuwalnie lepszy. Może niesłusznie. Cześć Wiesz, na zużycie mechaniczne narty wpływa sporo czynników i trudno powiedzieć jaki jest stan Twoich nart w tej chwili w porównaniu z ich stanem w momencie zakupu. Gdyby były nowe to w ciemno mógłbym powiedzieć, że różnice pomiędzy Twoim modelem a obecnym byłyby pomijalne ale zużycie materiału wpływa na sprężystość i inne parametry narty. Można sobie pomagać przygotowaniem narty i o to warto zadbać. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada 11 godzin temu, BoB77 napisał: jednak uwazam ze powinien kosztowac wyraznie mniej. Ale nie w tym okresie, początek sezonu to najgorszy czas na zakupy. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pauli Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada nawet mimo blakfrajdejów? można znaleźć w super cenie narty, vide rossi masters na adventuresport teraz. szkoda, że tylko najdłuższa narta została. po sezonie wg Ciebie jednak najtaniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 26 Listopada Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2 hours ago, Marcos73 said: Ale nie w tym okresie, początek sezonu to najgorszy czas na zakupy. pozdro Przeciez ja mowie o narcie z zeszlego sezonu. Ona powinna byc wyraznie tansza od obecnej bez wzgledu na pore. Z ta wlasciwa pora na zakupy nie jest tak latwo. Jak sie rozgladalem na wiosne to modelu 24/25 w zasadzie jeszcze nie bylo w sprzedazy. Sklepy juz sie nastawialy na rowery i sezon letni. Model 23/24 byl nadal drogi i narty juz byly mocno przebrane - chyba, ze dla kogos dlugosc narty jest mniej wazna niz kolor czy model wiazan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 26 Listopada Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 14 hours ago, Gabrik said: Jak jesteś zdecydowany, to dobrze sprawdź rok modelowy, bo Volkl 23/24, 24/25 to już inne taliowanie i długości, niż do 22/23 roku. W Warszawie jak coś mają jeszcze z 12, z tych sezonów co wymieniłem. Maja jakas strone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 27 Listopada Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada (edytowane) Trafiłem deal na tegoroczny model i zamówiłem - £490 czyli jakieś 2 500 zł. Niestety z Markerem 11.0, ale przynajmniej mogłem wybrać kolor, który mi pasuje 😉 Edytowane 27 Listopada przez BoB77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi