Skocz do zawartości

Maryna o narciarstwie...o rany!

Gabrik

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.11.2024 o 06:53, Gabrik napisał:

Jeśli się wsłuchacie, to inaczej zerkniecie na temat demonstratorów i ich jazdy, tylko musicie chcieć się wsłuchać w słowa Maryny...

Cześć

Znam ten materiał oraz sporo innych. Proszę o definicje wsłuchania bo nie rozumiem za bardzo Gabriku. Doskonałość rodzi się na początku z pracy i...

POzdro

Mitek konkretnie chodzi o okolice 5:05 i 6:25. Zatem Maryna, demonstratorzy szukają tego i możesz się śmiać, drwić lub nie rozumieć, jednak nawet dla niektórych melepet narciarskich, niemieszkających w Sant Moritz, same góry, grzane wino i gulasz z sarniny, to za mało 🤷‍♂️, nawet jeśli jest w tym big błąd logiczny.

Cześć

No przyjemność z jazdy - o to Ci chodzi? Tak... tylko, że to jest oczywistość - inaczej byśmy nie jeździli. O ten element wypowiedzi Ci chodziło? Tylko, że chyba trochę o czym innym mówimy. Przyjemność z jazdy każdy widzi trochę inaczej, w innej sytuacji odczuwa, do czego innego dąży.Dal jednych jazda jest tylko środkiem dla innych celem a dla jeszcze innych dodatkiem.

Mnie jednak chodzi o co innego, o pewien obiektywny obraz tego czym jest dobra amatorska jazda na nartach. Ten obraz powinien być kompletny i w pewien sposób uniwersalny. Przy tych założeniach jazda demonstracyjna na wyczyszczonym stoku przy idealnych warunkach jest kwintesencją sztuczności. Podobnie gdyby na wyczyszczony stoku koleś jechał śmigiem śladem ratraka - przyjemność wielka ale trudność żadna.

Ja się nikogo o nic nie czepiam tylko wypowiadam swoje zdanie, żeby nie było. Siedzę w nartach tyle lat, że mam ugruntowane poglądy na wiele aspektów tego sportu i ani Martyna ani Azjaci ich nie zmienią, chyba, że pomyślą i zmienią swoje choć myślę, że są w podstawach bardzo podobne.

Pozdrowienia