mayyky Napisano Wtorek o 23:51 Udostępnij Napisano Wtorek o 23:51 Witam. Chcemy z dziewczyną wybrać się na pierwsze narty / snowboard w życiu i nauczyć się jeździć. Na początku myślałem o wyjeździe w Alpy, bo pewny śnieg i pięknie, ale wielu forumowiczów (i tutaj i na zagranicznych forach) mówi mi, że to głupi pomysł jak nie umie się w ogóle jeździć. Stąd moje pytanie czy lepszą opcją będzie dla nas spędzenie 5 lub 6 dni w okolicach Zakopanego i wynajęcie instruktora tam na początku stycznia czy lepiej jednak od razu śmigać w Alpy? Cenowo wychodzi połowę taniej w Zakopanem (myślimy konkretnie o Kościelisku), ale wiadomo - Alpy to Alpy. Czy w pierwszym tygodniu stycznia możemy liczyć na śnieg w polskich górach? Pytam, bo w sumie to byłem raz i to było bardzo dawno temu. Co byście nam drodzy forumowicze doradzali? Patrzyłem też na Zieleniec i Białkę Tatrzańską, ale niestety nie ma tam zbyt wielu opcji dostępnych w tym terminie ze spa, a moja dziewczyna uwielbia saunę i wszelkie balie / baseny wodne, więc raczej zmuszeni jesteśmy wybrać okolice Zakopanego. Doradzicie? Uprzejmie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano wczoraj o 06:06 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:06 Bierz okolice Zakopanego. W Alpach raczej zrazisz się do białego szaleństwa, ze względu na stromość stoków. Możesz uderzyć tam za rok, jak opanujesz podstawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 06:52 Udostępnij Napisano wczoraj o 06:52 Tak jak pisze grimson - będziesz siedział na oślej łączce i nie wykorzystasz nawet 1% możliwości ...lepiej tego nie widzieć. A Tatry są piękne w zimie no i różnych bajorek na około masa. Mieszkając w Kościelisku masz Chochołów pod nosem z termami, Stok w Witowie w sam raz do nauki. Jak mało to na rzut beretem po drugiej stronie granicy Oravice gdzie termy pod stokiem - nie musisz nawet auta ruszać na parkingu.... i na jednym karnecie wyciąg i baseny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano wczoraj o 07:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:34 W okolicach Zakopanego sporo jest noclegów gdzie w obiekcie jest spa lub jakieś inne sauny, do nauki dobre tereny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 07:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:56 no i jedyny na świecie wspaniały klimat zakopiańskich Krupówek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano wczoraj o 08:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:04 6 minut temu, Jan napisał: no i jedyny na świecie wspaniały klimat zakopiańskich Krupówek I jedyny na swiecie Miś-rozbójnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 09:29 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:29 2 godziny temu, Lexi napisał: Mieszkając w Kościelisku masz Chochołów pod nosem z termami, Stok w Witowie w sam raz do nauki. Jak mało to na rzut beretem po drugiej stronie granicy Oravice gdzie termy pod stokiem - nie musisz nawet auta ruszać na parkingu.... i na jednym karnecie wyciąg i baseny. Potwierdzam. W 2018 r. spędziliśmy kilka dni świątecznych, włącznie z Wigilią, w Witowiance - hotelu tuż przy wyciągu. Stok w sam raz do nauki. Nawet w nocy można pojeździć. Atrakcji wokół nie brakuje, np. Termy Chochołowskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayyky Napisano wczoraj o 09:34 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:34 @grimson@Lexi@brachol@Jan@mig@a_senior dzięki za odpowiedzi. A czy jest duża szansa na śnieg na początku stycznia w Zakopanem? Bo chchemy, żeby było typowo zimowo. Nie mam pojęcia jak to wygląda w polskich górach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano wczoraj o 09:55 Udostępnij Napisano wczoraj o 09:55 19 minut temu, mayyky napisał: @grimson@Lexi@brachol@Jan@mig@a_senior dzięki za odpowiedzi. A czy jest duża szansa na śnieg na początku stycznia w Zakopanem? Bo chchemy, żeby było typowo zimowo. Nie mam pojęcia jak to wygląda w polskich górach. W Białce musiałby być kataklizm, żeby nie było śniegu w styczniu. Z reguły budują 1.5m warstwę śniegu na stokach, ewenement w polskich warunkach. Tak więc na 99% stoli będą czynne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mayyky Napisano wczoraj o 09:59 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:59 @grimson ale nie chodzi mi o sztuczne naśnieżanie tylko o naturalny śnieg 🙂 Czy zazwyczaj jest już na początku stycznia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano wczoraj o 10:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:15 (edytowane) 49 minut temu, mayyky napisał: @grimson@Lexi@brachol@Jan@mig@a_senior dzięki za odpowiedzi. A czy jest duża szansa na śnieg na początku stycznia w Zakopanem? Bo chchemy, żeby było typowo zimowo. Nie mam pojęcia jak to wygląda w polskich górach. Tego Ci nikt nie zagwarantuje. Wtedy (święta BN w 2018 r.) w Witowie był śnieg naturalny. Pieknie było, zobacz zdjęcie. https://photos.app.goo.gl/FSS3SEMMweT8RqbJ8 Polecam też hotel i restaurację Witowianka, choć cena nie jest najniższa. I piękne okolice. Np. pobliska Dolina Kościeliska. Edytowane wczoraj o 10:24 przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano wczoraj o 10:32 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:32 32 minuty temu, mayyky napisał: @grimson ale nie chodzi mi o sztuczne naśnieżanie tylko o naturalny śnieg 🙂 Czy zazwyczaj jest już na początku stycznia? W Polsce jest tylko kilka tras, gdzie masz naturalny śnieg. Trzeba się przyzwyczaić, że jeździ się po sztucznym, lub mixie naturalny + sztuczny. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 12:15 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:15 2 godziny temu, mayyky napisał: @grimson@Lexi@brachol@Jan@mig@a_senior dzięki za odpowiedzi. A czy jest duża szansa na śnieg na początku stycznia w Zakopanem? Bo chchemy, żeby było typowo zimowo. Nie mam pojęcia jak to wygląda w polskich górach. obserwować kamerki i jechać na pogodę np. dziaiaj w Alpach https://www.bergfex.ch/zermatt/webcams/c1821/ i w Białce https://www.bergfex.at/kotelnica-bialczanska/webcams/c16816/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi