Skocz do zawartości

Zakopane czy Alpy? Pierwsze narty / snowboard w życiu

mayyky

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chcemy z dziewczyną wybrać się na pierwsze narty / snowboard w życiu i nauczyć się jeździć. Na początku myślałem o wyjeździe w Alpy, bo pewny śnieg i pięknie, ale wielu forumowiczów (i tutaj i na zagranicznych forach) mówi mi, że to głupi pomysł jak nie umie się w ogóle jeździć.

Stąd moje pytanie czy lepszą opcją będzie dla nas spędzenie 5 lub 6 dni w okolicach Zakopanego i wynajęcie instruktora tam na początku stycznia czy lepiej jednak od razu śmigać w Alpy? Cenowo wychodzi połowę taniej w Zakopanem (myślimy konkretnie o Kościelisku), ale wiadomo - Alpy to Alpy. Czy w pierwszym tygodniu stycznia możemy liczyć na śnieg w polskich górach? Pytam, bo w sumie to byłem raz i to było bardzo dawno temu.

Co byście nam drodzy forumowicze doradzali? Patrzyłem też na Zieleniec i Białkę Tatrzańską, ale niestety nie ma tam zbyt wielu opcji dostępnych w tym terminie ze spa, a moja dziewczyna uwielbia saunę i wszelkie balie / baseny wodne, więc raczej zmuszeni jesteśmy wybrać okolice Zakopanego.

Doradzicie? Uprzejmie dziękuję.

Tak jak pisze grimson - będziesz siedział na oślej łączce i nie wykorzystasz nawet 1% możliwości ...lepiej tego nie widzieć. A Tatry są piękne w zimie no i różnych bajorek na około masa. Mieszkając w Kościelisku masz Chochołów pod nosem z termami, Stok w Witowie w sam  raz do nauki. Jak mało to na rzut beretem po drugiej stronie granicy Oravice gdzie termy pod stokiem - nie musisz nawet auta ruszać na parkingu.... i na jednym karnecie wyciąg i baseny.

2 godziny temu, Lexi napisał:

Mieszkając w Kościelisku masz Chochołów pod nosem z termami, Stok w Witowie w sam  raz do nauki. Jak mało to na rzut beretem po drugiej stronie granicy Oravice gdzie termy pod stokiem - nie musisz nawet auta ruszać na parkingu.... i na jednym karnecie wyciąg i baseny.

Potwierdzam. W 2018 r. spędziliśmy kilka dni świątecznych, włącznie z Wigilią, w Witowiance - hotelu tuż przy wyciągu. Stok w sam raz do nauki. Nawet w nocy można pojeździć. Atrakcji wokół nie brakuje, np. Termy Chochołowskie.

19 minut temu, mayyky napisał:

@grimson@Lexi@brachol@Jan@mig@a_senior dzięki za odpowiedzi.

A czy jest duża szansa na śnieg na początku stycznia w Zakopanem? Bo chchemy, żeby było typowo zimowo. Nie mam pojęcia jak to wygląda w polskich górach.

W Białce musiałby być kataklizm, żeby nie było śniegu w styczniu. Z reguły budują 1.5m warstwę śniegu na stokach, ewenement w polskich warunkach. Tak więc na 99% stoli będą czynne.

49 minut temu, mayyky napisał:

A czy jest duża szansa na śnieg na początku stycznia w Zakopanem? Bo chchemy, żeby było typowo zimowo. Nie mam pojęcia jak to wygląda w polskich górach.

Tego Ci nikt nie zagwarantuje. Wtedy (święta BN w 2018 r.) w Witowie był śnieg naturalny. Pieknie było, zobacz zdjęcie. https://photos.app.goo.gl/FSS3SEMMweT8RqbJ8 Polecam też hotel i restaurację Witowianka, choć cena nie jest najniższa. I piękne okolice. Np. pobliska Dolina Kościeliska.

Edytowane przez a_senior

2 godziny temu, mayyky napisał:

obserwować kamerki i jechać na pogodę

np. dziaiaj w Alpach

https://www.bergfex.ch/zermatt/webcams/c1821/

i w Białce

https://www.bergfex.at/kotelnica-bialczanska/webcams/c16816/