Skocz do zawartości

Ośrodek narciarski w Szwajcarii z szerokimi trasami – który wybrać?

szzx

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może mi doradzić, w których ośrodkach narciarskich w Szwajcarii znajdują się szerokie trasy, najlepiej mało kręte i równe, bez dużego pochylenia na boki? Stromość tras nie ma dla mnie znaczenia. Rozważam Laax, Arosę/Lenzerheide, Davos oraz St. Moritz. Który z tych ośrodków najlepiej spełnia te wymagania? Oglądałem wiele filmów z tych ośrodków i mam wrażenie, że nie ma tam takich tras. Interesuje mnie ten region, ponieważ mogę tam dojechać w jeden dzień, więc Zermatt odpada.

Edytowane przez szzx
  • Like 1

Jadę z Rzeszowa.  Przez pochylenie na boki miałem na myśli trasę w której gdy jedziesz w dół to po prawej stok jest wyżej a po lewej niżej, np zboczem góry. Może trochę wydziwiam ale chodzi mi o trasy podobne do Kronplatz, Passo Tonale, Livigno, San Pellegrino.

• Like 1

Cześć

Kolega nie lubi trawesrów. Sugeruję hale ze sztucznym stokiem - nie ma niespodzianek, niestety dość wąsko i krótko. Ale jest jeszcze symulator taśmowy - wprawdzie wąsko ale za to nachylenie stoku regulowane i stok się nie kończy...

Pozdrowienia

• Haha 2

23 godziny temu, szzx napisał:

Jadę z Rzeszowa.  Przez pochylenie na boki miałem na myśli trasę w której gdy jedziesz w dół to po prawej stok jest wyżej a po lewej niżej, np zboczem góry. Może trochę wydziwiam ale chodzi mi o trasy podobne do Kronplatz, Passo Tonale, Livigno, San Pellegrino.

Po uj Ci Szwajcaria z Twojego opisu wymagań tylko Białka Białka po trzykroć Białka i w jeden dzień dojedziesz.

Edytowane przez Mikoski

• 2 tygodnie później...

Koleś zadał normalne pytanie, a kółko różańcowe, zdziwione dlaczego forum coraz mniej popularne, oczywiście wyjezdza ze swoimi idiotycznymi odpowiedziami. No ale oni urodzili się już Hermannami najwidoczniej, powinszować. 

Podał Wam, że pasuje mu Livigno, Tonale, San Pellegrino, a nie Białka, to nie trollujcie, tylko pomóżcie.

• Like 2

Godzinę temu, Clip napisał:

ale tak na powaznie to o co chodzi z tym pochyleniem stoku? mogłby ktoś wrzucić poglądowo jakąś trasę, która nie spełnia wymagań autora?

Kiedy trasa nie jest wyznaczona w kierunku spadku zbocza tylko pod kątem. Jedna strona trasy będzie w tedy wyżej. Jazda na takiej trasie jest trochę nie symetryczna bo skręcając w jedną stronę nabieramy prędkości, a w drugą zwalniamy jadąc pod górkę. Teraz mało jest takich tras bo wjeżdża ciężki sprzęt i robi spadek zgodnie z biegiem trasy 

• Thanks 1

3 godziny temu, Clip napisał:

ale tak na powaznie to o co chodzi z tym pochyleniem stoku? mogłby ktoś wrzucić poglądowo jakąś trasę, która nie spełnia wymagań autora?

Np. stok w Kasinie w Małopolsce. Widać na zdjęciu. Środkiem biegnie wyciąg a po jego lewej stronie (patrząc na zdjęcie) jest niebieska trasa, właśnie lekko pochylona w bok. Skądinąd niezła. Do tego skręca w lewo.

kasina.jpg

Edytowane przez a_senior
  • Thanks 1

55 minut temu, Clip napisał:

czyli ten kawalek to zło?

a to początek jednej z moich ulubionych tras w Gastein (zaraz po H1/H2)

całe życie się człowiek uczy

923906632_CleanShot2024-11-24at19_34.44@2x.thumb.png.cf7c360f0b3a10f1424118fb03b7061f.png

Cześć

Hmmm. Widzisz, ja skomentowałem post kolegi w sposób nikogo nie obrażający i wydawało mi się, że nawet dowcipny i dostało mi się żałosnym chujkiem. Cóż niewiedza i nędzne umiejętności zazwyczaj chodzą w parze z prymitywnym charakterem i a poczucie humory=u zazwyczaj związane jest z pewnym intelektem i dystansem. Popełniłem ewidentny błąd logiczny i wyłącznie sam jestem sobie winien. Mam nadzieję, że Tobie się nie dostanie.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

2 godziny temu, Clip napisał:

czyli ten kawalek to zło?

Nie tyle zło co niektórym to nie pasuje. Takie mają upodobania. 🙂 Ja np. lubię wąskie, średnio nachylone, lekko zmuldzone leśne przecinki a wiem, że wielu takich nie lubi. Z kolei nie przepadam za szerokimi, niezbyt stromymi sztruksami, które wydają mi się nudne. Na szczęście każdy znajdzie coś dla siebie.

• Like 2

7 godzin temu, Jan napisał:

Poczeka. 🙂 Na razie planuję... i przygotowuję sprzęt wnuków i córki. Narty wyostrzone, wiązania przeglądnięte. Buty... oczywiście za małe. A rok temu były za duże. 🙂 Skaranie boskie z tymi dzieciakami. 🙂

• Like 1
  • Haha 2