Skocz do zawartości

Narty dla średniozaawansowanych- ATOMIC redster x5 czy Volkl racetiger SC

Karola321

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! 

Proszę Was o pomoc w doborze nart. Do tej pory jeździłam na wypożyczonych, co roku inne, nigdy nie zwracałam uwagi jaki konkretny model mi dają. Nadszedł czas na zakup własnych nart. 

Poziom? Określiłabym jako średniozaawansowany, choć nie jeżdżę na krawędziach. Nie boję się prędkości, chcę rozwijać swoje umiejętności. Poczytałam trochę porad na forum, mam na oku dwa poniższe modele:

1. https://ski24.pl/narty-meskie/29495-29921-narty-zjazdowe-atomic-redster-x5-wiazanie-atomic-m10-z-grip-walk.html#/160-dlugosc_cm-161

2. https://kmsport.pl/pl/narty-volkl/811-narty-volkl-racetiger-sc-yellow-2024-marker-vmotion.html?srsltid=AfmBOorwCXlYM5XV5Si0X4yb1WF15FMf0rrVImBzWeyO0iWWWGnfEGhu

Trochę info o mnie:

Wzrost: 172cm

Waga: 68 kg

Kondycja: dobra

Do tej pory miałam narty o dlugosci ok 158cm i w takie też celuję.

Będę wdzięczna za porady, który z wybranych przeze mnie modeli jest lepszy, bądź może jakiś inny model?

PS. Kolor nie ma znaczenia. 😉

Dzięki!

52 minuty temu, Karola321 napisał:

Cześć! 

Proszę Was o pomoc w doborze nart. Do tej pory jeździłam na wypożyczonych, co roku inne, nigdy nie zwracałam uwagi jaki konkretny model mi dają. Nadszedł czas na zakup własnych nart. 

Poziom? Określiłabym jako średniozaawansowany, choć nie jeżdżę na krawędziach. Nie boję się prędkości, chcę rozwijać swoje umiejętności. Poczytałam trochę porad na forum, mam na oku dwa poniższe modele:

1. https://ski24.pl/narty-meskie/29495-29921-narty-zjazdowe-atomic-redster-x5-wiazanie-atomic-m10-z-grip-walk.html#/160-dlugosc_cm-161

2. https://kmsport.pl/pl/narty-volkl/811-narty-volkl-racetiger-sc-yellow-2024-marker-vmotion.html?srsltid=AfmBOorwCXlYM5XV5Si0X4yb1WF15FMf0rrVImBzWeyO0iWWWGnfEGhu

Trochę info o mnie:

Wzrost: 172cm

Waga: 68 kg

Kondycja: dobra

Do tej pory miałam narty o dlugosci ok 158cm i w takie też celuję.

Będę wdzięczna za porady, który z wybranych przeze mnie modeli jest lepszy, bądź może jakiś inny model?

PS. Kolor nie ma znaczenia. 😉

Dzięki!

Obydwie pary w porzo. Ciut dłuższe może jednak? Tak z 165. Zyskasz na stabilności.

• Like 1

Dziękuję za odpowiedzi. 🙂

Co do długości - szczerze mówiąc, tak mi dobierano w wypożyczalniach sprzętu więc sądziłam że tak ma być...

Czyli celować w rozmiar 161-165.

Im więcej czytam na temat nart tym bardziej czuję się zagubiona. Tyle marek... Tyle modeli... I jak tu wybrać? 😀

Czy macie do polecenia jakieś inne, tańsze narty w cenie do 2tys.?

• Like 1

Te drugie to SL i w twoim przypadku nie polecam. X5 to bardzo dobry wybór. Nartę cechuje dosyć wysoka "uniwersalność" i biorąc pod uwagę szczerą ocenę własnej jazdy z pewnością będą dobrym wyborem. Jest tylko jedno "ale" długośc dla ciebie to ok 170 cm. Jeżeli wybierasz SL to 155 max 160. Pamiętaj krótka narta w technice klasycznej jest mało stabilna w fazie sterowania.

Tutaj jest taki paradoks, że narta X5 na 161 cm oraz SC na 165 cm mają taki sam radius 13 metrów. Osobiście brałbym Volkla, bo jest dłuższy a przede wszystkim jest to wyższy model nart aniżeli X5. Jak chodzi o Atomika to nie schodziłbym poniżej modelu X9. 

Edytowane przez tomkly
  • Like 1

Cześć.

Dziękuję za chęć pomocy!

Byłam w Szczecińskim sklepie aby zasięgnąć porady, pomocy w ostatecznym wyborze. Tam z kolei polecono mi damskie modele:

- HEAD SUPER JOY 158cm

https://www.energysports.pl/product-pol-12602-Narty-zjazdowe-HEAD-Super-Joy-SLR-Pro-Joy-11-SLR-2023-24.html?query_id=2

- BLIZZARD PHOENIX CA W 160cm

https://www.top-narty.pl/phoenix-r13-ca-wide-body.htm/v-384494?utm_source=google&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA6Ou5BhCrARIsAPoTxrBm1WymDi5znDXEzpfvxZnq9qo8s2BY5WaGs0kKwSnJwROqA-nj744aAnBtEALw_wcB

Head super joy- o tej narcie jest sporo postów na forum. Krytyka pod kątem użytego materiału, jakości narty. Choć jest też kilka pozytywnych opinii kobiet. Te narty (starszych model) można kupić już za 1300zł co jest dla mnie dużym plusem.

Blizzard - zero wzmianki na temat tego modelu.

Ktoś miał z nimi do czynienia?

Pozdrowienia 😀

Wg mojej oceny ani jedna ani druga. Obie narty z uwagi na szerokość pod butem pow 70 mm utrudnią proces rozwojowy. Ot takie ślizgacze. W związku z tym iż raczej posługujesz się techniką klasyczną zalecam zakup nart nieco dłuższych i nie przekraczających 70 mm w swojej środkowej części. Kolejny element który ma znaczenie to częstotliwość twojej jazdy. Jeżeli ograniczasz się to kilku - kilkunastu dni na nartach w sezonie to warto zainwestować w modele z górnej półki bo takie deski będziesz miała na lata. Podbijamy X5 170 lub SL 155 z naciskiem na te pierwsze. W przypadku X5 zwróć uwagę na oznaczenie WB - tych nie

• Like 2

Teraz, Adam ..DUCH napisał:

Max 70

32 minuty temu, Jan napisał:

to ile narta musi mieć pod butem aby nie utrudniała procesu rozwojowego ?

Problem podstawowy polega na tym iż niezależnie od techniki skrętu narciarz winien ustawić nartę na "krawędzi". Doświadczeni narciarze "stare wygi" świadomie lub nie realizują ten proces przez stopy - są objeżdżeni - dasz im halbki  lub flex10 i tak pojadą. Niestety u mniej doświadczonych krawędziowanie polega na ruchu kolan do środka skrętu i tu dźwignia jest całkiem spora. Pół biedy jak są w miarę sztywne buty ale jak są flapy to niekontrolowany ześlizg goni ześlizg. Tak więc idąc tym tokiem - narty max wąskie pod butem = mniejsza dźwignia = szybszy postęp. Tak na marginesie....nie spotkałem się z warunkami stołowymi w ramach których musiał bym używać nart szerokich

• Like 2

5 godzin temu, Adam ..DUCH napisał:

Niestety u mniej doświadczonych krawędziowanie polega na ruchu kolan do środka skrętu i tu dźwignia jest całkiem spora.

Adaś, a sławetne instruktorskie „włóż kolana!”😉. To prawda co napisałeś, na stoku to trudno wytłumaczyć, bo w butach narciarskich to słabo widać. A moim skromnym zdaniem to podstawa, aby oszczędzić kolana i pozbyć się uślizgów. Nawet chyba nie chodzi o sam  ruch stopy, a wysyłanie z mózgu impulsu do stóp, nie do kolan. Można bardzo łatwo tą subtelną różnicę zauważyć, wykonując prostą próbę w domu. Może komuś się przyda. Stanąć w pozycji narciarskiej i zacząć pochylać kolana do środka skrętu. Na bosaka oczywiście. Co się dzieje ze stopami. Otóż nic, dalej starają się stać na podłodze. To samo jest na nartach, ale oczywiście w butach stopy puszczają szybciej, ale kolana ciągną cały układ i dostają po dupie. Następnie postarać się najpierw stopy zacząć pochylać, które i tak popchną kolana do środka skrętu. Tak się to powinno robić na nartach, jest łatwiej, oszczędzamy kolana a krawędzie bardzo szybko łapią. Ja takie mam obserwacje. Na stoku oczywiście musi to być z automatu, trzeba się tego nauczyć, aby mózg wysyłał info do stóp, nie kolan.

pozdro

• Like 5

A ja myślałam że to będzie szybki i łatwy zakup! 😅

Co do szerokości nart - w sklepie usłyszałam, iż patrząc na aktualne warunki jakie są na stokach, jak wyglądają zimy, że już ciężko o sztruks przez większość dnia, że szybko robią się muldy i "paćka" na stokach, należy wybrać szersze narty. Owszem, przejście na krawędź zajmie ciut dłużej, ale za to będzie lepiej się jeździć podczas kiepskich warunków. 

(Choć jeździłam na nartach o szer 73 i jeździło się bardzo dobrze).

🤷‍♀️

Każdy ma swoje zdanie i ciężko znaleźć złoty środek.

Ostatnie pytanie... W innym wątku polecano pytającej narty Head xsr:

https://trojansport.pl/narty-head-worldcup-rebels-e-xsr-2024-pr-11-gw.html?srsltid=AfmBOoqiqcyqd_b3vMy8IBuVnermMY3_CQ5uH4vzu8IVjcGy214cIbTL

Model SL więc zakładam że długość 156cm?

Cena przyzwoita, a i wydają mi się dobrym kompromisem.

2 godziny temu, Karola321 napisał:

Co do szerokości nart - w sklepie usłyszałam, iż patrząc na aktualne warunki jakie są na stokach, jak wyglądają zimy, że już ciężko o sztruks przez większość dnia, że szybko robią się muldy i "paćka" na stokach, należy wybrać szersze narty. Owszem, przejście na krawędź zajmie ciut dłużej, ale za to będzie lepiej się jeździć podczas kiepskich warunków. 

🤷‍♀️

Tutaj bardzo dobrze radzili.

Do 74 mm pod butem, różnice niewielkie,a na zdegradowane stoki, odsypy i wiosenne warunki taka narta zdecydowanie lepsza.

• Like 2

Dodam jeszcze, że do całodziennej jazdy narty 73 pod butem są mniej męczące.

Jakieś 6 lat temu byłem na testach elana. Oczywiście na pierwszy ogień poszły sl. Strasznie sztywne kołki w przeciwieństwie do komórki.

Jedną z pań na stoisku okazała się  Czeszka,była zawodniczka. Trochę pogadaliśmy. Powiedziała weź najwyższy model elana amphibio 73 pod butem bo są świetne i że ona nie miała już od roku sl na nogach i na wyjazdy w Alpy brała tylko te narty bo do całodziennej jazdy są super.Stok był zaorany z odsypami. Na tyle miała rację, że po powrocie zadzwoniłem do niej i zamówiłem kolejną parę 😄

Chyba trochę się znała😁

• Like 2

14 minut temu, Edwin napisał:

Jakieś 6 lat temu byłem na testach elana. Oczywiście na pierwszy ogień poszły sl. Strasznie sztywne kołki w przeciwieństwie do komórki.

Jedną z pań na stoisku okazała się  Czeszka,była zawodniczka. Trochę pogadaliśmy. Powiedziała weź najwyższy model elana amphibio 73 pod butem bo są świetne i że ona nie miała już od roku sl na nogach i na wyjazdy w Alpy brała tylko te narty bo do całodziennej jazdy są super.Stok był zaorany z odsypami. Na tyle miała rację, że po powrocie zadzwoniłem do niej i zamówiłem kolejną parę 😄

Chyba trochę się znała😁

Bo tak jest, czy to 69 czy 73 pod butem do jazdy amatorskiej to pomijalna różnica - a i tak te narty są szybkie ze skrętu w skręt wystarczająco i różnica jest niezauważalna. Czy ta różnica w szerokości coś daje w "gorszych" warunkach - nie wiem, trudno mi to stwierdzić. Mnie dobrze się jeździ w nartach tak do 75 pod butem.

pozdro

• Like 1

10 minut temu, Marcos73 napisał:

Bo tak jest, czy to 69 czy 73 pod butem do jazdy amatorskiej to pomijalna różnica - a i tak te narty są szybkie ze skrętu w skręt wystarczająco i różnica jest niezauważalna. Czy ta różnica w szerokości coś daje w "gorszych" warunkach - nie wiem, trudno mi to stwierdzić. Mnie dobrze się jeździ w nartach tak do 75 pod butem.

pozdro

Raczej to nie kwestia mm ,bardziej taliowaniania, długości narty i jej parametrów. No i długości ja brałem zawsze okolice wzrostu. 

Miałem też nordicę fire Arrow 80 mm z polecenia ,skrętna i szybka w wejściu na krawędź jak cholera.

• Thanks 1

Godzinę temu, Edwin napisał:

Chyba trochę się znała😁

Przecież napisałem dlaczego się znała

• Haha 1

5 godzin temu, Karola321 napisał:

🤷‍♀️

Cześć

Nie. Wszystko to kwestia techniki i umiejętności a nie prywatnego zdania. Zapewniam.

Zakup to sprawa prosta bo narta niczego nie gwarantuje ani nie ułatwi. Powinna być w miarę porządnej konstrukcji i dobrze dobrana uwzględniając jej typ.

Pozdrowienia