matgum007 Napisano Poniedziałek o 15:18 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:18 Witam wszystkich mam mały problem kupiłem używane narty salomona ale rozstaw wiązań do obecnych butów narciarskich jest inny. Może mi ktoś powiedzieć jak wyregulować wypięcia do obecnych butów narciarskich bo nie ogarniam tego a mało informacji w sieci w tym temacie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Poniedziałek o 16:20 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:20 59 minut temu, matgum007 napisał: Witam wszystkich mam mały problem kupiłem używane narty salomona ale rozstaw wiązań do obecnych butów narciarskich jest inny. Może mi ktoś powiedzieć jak wyregulować wypięcia do obecnych butów narciarskich bo nie ogarniam tego a mało informacji w sieci w tym temacie jest. zanieś do serwisu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Poniedziałek o 16:58 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:58 1 godzinę temu, matgum007 napisał: Witam wszystkich mam mały problem kupiłem używane narty salomona ale rozstaw wiązań do obecnych butów narciarskich jest inny. Może mi ktoś powiedzieć jak wyregulować wypięcia do obecnych butów narciarskich bo nie ogarniam tego a mało informacji w sieci w tym temacie jest. Jaki to model nart i wiązań. Zdjęcie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Poniedziałek o 18:31 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 18:31 1 godzinę temu, Mitek napisał:Zdjęcie. zdjęcia nie wchodzą, nakręć filmik i wrzuć na youtube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matgum007 Napisano Wtorek o 11:46 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 11:46 Ok Panowie posiedziałem chwilę przy tych nartach i są dwa zaczepy do regulacji przednie wiązanie jest na czubku zatrzask który w lewo się pociąga i do wyznacznika długości buta się ustala a z tyłu tak jakby zawleczka którą się do góry odbezpiecza i tak samo ustawia do długości skorupy buta. Chciałem wam zdjęcia w załączniku przesłać ale wyskakuje jakiś błąd :/ i nie chce załadować. Z góry dziękuję wam wszystkim za chęci i pomoc. To forum jest bardzo przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Wtorek o 12:12 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:12 22 minuty temu, matgum007 napisał: Ok Panowie posiedziałem chwilę przy tych nartach i są dwa zaczepy do regulacji przednie wiązanie jest na czubku zatrzask który w lewo się pociąga i do wyznacznika długości buta się ustala a z tyłu tak jakby zawleczka którą się do góry odbezpiecza i tak samo ustawia do długości skorupy buta. Chciałem wam zdjęcia w załączniku przesłać ale wyskakuje jakiś błąd 😕 i nie chce załadować. Z góry dziękuję wam wszystkim za chęci i pomoc. To forum jest bardzo przydatne. Cze Zazwyczaj podziałka na wiązaniu to wielkość skorupy buta! Wartość ta jest zwykle w okolicach pięty nabita - w mm np. 303mm. To nie to samo co rozmiar buta! Przód i tył ustaw w zakresach skorupy i dopasuj. Jeśli to wiązania skrzynkowe, najpopularniejsze - to but powinien wchodzić na styk przed zamknięciem. Jak będzie za ciasno - to poluźnij z tyłu o ząbek lub dwa. W obu identycznie ustaw. Generalnie jest to bardzo proste. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Wtorek o 12:14 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:14 26 minut temu, matgum007 napisał: Ok Panowie posiedziałem chwilę przy tych nartach i są dwa zaczepy do regulacji przednie wiązanie jest na czubku zatrzask który w lewo się pociąga i do wyznacznika długości buta się ustala a z tyłu tak jakby zawleczka którą się do góry odbezpiecza i tak samo ustawia do długości skorupy buta. Chciałem wam zdjęcia w załączniku przesłać ale wyskakuje jakiś błąd 😕 i nie chce załadować. Z góry dziękuję wam wszystkim za chęci i pomoc. To forum jest bardzo przydatne. tylko nie zapomnij ustawić prawidłowej siły wypięcia - najlepiej zrobić to przez umiarkowane kopnięcie z boku zapiętego buta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Wtorek o 13:23 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:23 Wiązania z butem powinien ustawiać serwis przy pomocy maszyny do kontroli działania wiązań, zwłaszcza jeśli narty używane. Dbaj o swoje kości i więzadła kolanowe. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Wtorek o 13:49 Udostępnij Napisano Wtorek o 13:49 (edytowane) 27 minut temu, Maciej S napisał: Wiązania z butem powinien ustawiać serwis przy pomocy maszyny do kontroli działania wiązań, zwłaszcza jeśli narty używane. Dbaj o swoje kości i więzadła kolanowe. pogrubiłem dla potomnych miałem w kręgu znajomych przypadek gdzie dziadek (całkiem niezły i bardzo doświadczony narciarz) ustawiał wiązania wnuczkowi Edytowane Wtorek o 13:51 przez Jan 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Wtorek o 14:30 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:30 38 minut temu, Jan napisał: pogrubiłem dla potomnych miałem w kręgu znajomych przypadek gdzie dziadek (całkiem niezły i bardzo doświadczony narciarz) ustawiał wiązania wnuczkowi Na kursie instruktorskim uczą: instruktor nie dotyka wiązań kursantów, odsyła ich do serwisu, dobrego serwisu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matgum007 Napisano Wtorek o 15:33 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 15:33 3 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Zazwyczaj podziałka na wiązaniu to wielkość skorupy buta! Wartość ta jest zwykle w okolicach pięty nabita - w mm np. 303mm. To nie to samo co rozmiar buta! Przód i tył ustaw w zakresach skorupy i dopasuj. Jeśli to wiązania skrzynkowe, najpopularniejsze - to but powinien wchodzić na styk przed zamknięciem. Jak będzie za ciasno - to poluźnij z tyłu o ząbek lub dwa. W obu identycznie ustaw. Generalnie jest to bardzo proste. pozdro Tak tak wiem skorupę buta mam 296mm i na wiązaniach jest kolorowo opisane numerycznie gdzie zatrzymać zarówno z przodu wiązań jak i z tyłu wiązań. Do tego założyłem buta i pasuje wszystko jeszcze zostało ustawić DIN siłę wypięcia i powinno być wszystko ok ale na stoku w sezonie podejdę jeszcze i zapytam czy wszystko jest poprawnie wykonane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Środa o 16:41 Udostępnij Napisano Środa o 16:41 W dniu 12.11.2024 o 15:30, Maciej S napisał: Na kursie instruktorskim uczą: instruktor nie dotyka wiązań kursantów, odsyła ich do serwisu, dobrego serwisu. Glowna przyczyna to zapewne obawa przed pozwem o odszkodowanie w razie wypadku kursanta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Środa o 17:58 Udostępnij Napisano Środa o 17:58 (edytowane) Godzinę temu, mig napisał: Glowna przyczyna to zapewne obawa przed pozwem o odszkodowanie w razie wypadku kursanta. Główną przyczyną jest moja świadomość tego, że w serwisie na maszynie sprawdzę dokładnie moment wypięcia i powtarzalność, powtarzalność, która świadczy o stanie wiązania. Lepiej zabezpieczę swoje nogi za niewielkie pieniądze. Swoje wiązania traktuje tak samo, mimo, że raczej nie będę pozywał sam siebie. Instrukcja użytkowania wiązań mówi jak to się robi. Jak bardzo chcecie, to możecie robić to śrubokrętem na tz. DIN i sprawdzać kopnięciem. Ciśnienie w oponie samochodowej też można sprawdzać kopnięciem, po co ciśnieniomierz. Mam wszystkie więzadła, nigdy się nie połamałem i tak ma zostać! Kolega pytający nie ma pojęcia o wiązaniach i lepiej wysłać go do serwisu niż cokolwiek radzić. Edytowane Środa o 17:59 przez Maciej S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano Środa o 18:14 Udostępnij Napisano Środa o 18:14 Kolory... Panie kolory są ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Środa o 18:35 Udostępnij Napisano Środa o 18:35 19 minut temu, Adam ..DUCH napisał: Kolory... Panie kolory są ważne. jak sobie pomyślę że i ja kiedyś chciałem się do Ciebie zapisać na szkolenie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Środa o 19:03 Udostępnij Napisano Środa o 19:03 53 minuty temu, Maciej S napisał: Główną przyczyną jest moja świadomość tego, że w serwisie na maszynie sprawdzę dokładnie moment wypięcia i powtarzalność, powtarzalność, która świadczy o stanie wiązania. Lepiej zabezpieczę swoje nogi za niewielkie pieniądze. Swoje wiązania traktuje tak samo, mimo, że raczej nie będę pozywał sam siebie. Instrukcja użytkowania wiązań mówi jak to się robi. Jak bardzo chcecie, to możecie robić to śrubokrętem na tz. DIN i sprawdzać kopnięciem. Ciśnienie w oponie samochodowej też można sprawdzać kopnięciem, po co ciśnieniomierz. Mam wszystkie więzadła, nigdy się nie połamałem i tak ma zostać! Kolega pytający nie ma pojęcia o wiązaniach i lepiej wysłać go do serwisu niż cokolwiek radzić. Odpisales kompletnie na inny temat. Wyzej pisales o relacji instruktor -kursant a tu o swoich wiazadłach.. Oczywiscie , ze maszyna da powtarzalnosc wskazan. Jest mozliwosc to warto skorzystac. Jednak nie jako całkowitą i ostateczną wyrocznię. Moje nastawy są o 1.5 -2 din mniejsze od tabelek. I nie mam z tym problemu. A historycznie... moje pierwsze markowe wiazania tyrolia 150 mialy skale 1-4 ( nie DIN) a kolejne rownie markowe Marker Rotamat nie mialy zadnych oznaczen sily wypiecia. Jakos przezylismy.... ;-). 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 19:20 Udostępnij Napisano Środa o 19:20 13 minut temu, mig napisał: Odpisales kompletnie na inny temat. Wyzej pisales o relacji instruktor -kursant a tu o swoich wiazadłach.. Oczywiscie , ze maszyna da powtarzalnosc wskazan. Jest mozliwosc to warto skorzystac. Jednak nie jako całkowitą i ostateczną wyrocznię. Moje nastawy są o 1.5 -2 din mniejsze od tabelek. I nie mam z tym problemu. A historycznie... moje pierwsze markowe wiazania tyrolia 150 mialy skale 1-4 ( nie DIN) a kolejne rownie markowe Marker Rotamat nie mialy zadnych oznaczen sily wypiecia. Jakos przezylismy.... ;-). Cześć A ja nie oddam wiązań na żadną maszynę przypadkowemu serwisantowi - znam paru, którym powierzam narty w ciemno, ale przypadkowemu nigdy. Sam ustawiałem wiązania setki razy...baaa. Sprawdzenie sprzętu było przed przystąpieniem do zajęć standardem i obowiązkiem i wielokrotnie trzeba było robić korekty. NIGDY nie miałem żadnego wypadku wśród kursantów w trakcie szkolenia. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Środa o 19:41 Udostępnij Napisano Środa o 19:41 30 minut temu, mig napisał: Marker Rotamat To patent ponadczasowy (też miałem kiedyś).. obecnie Look robi model Pivot (w podobnym układzie sprężyn) i wszyscy pieją z zachwytu jakie są wspaniałe i elastyczne w trudnym terenie.. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Środa o 19:51 Udostępnij Napisano Środa o 19:51 10 minut temu, Lexi napisał: w trudnym terenie. co rozumiesz pod tym pojęciem ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Środa o 19:54 Udostępnij Napisano Środa o 19:54 1 minutę temu, Jan napisał: co rozumiesz pod tym pojęciem ? Szeroko pojęty Freeride - bo to wiązania do takich nart montowane przede wszystkim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Środa o 20:01 Udostępnij Napisano Środa o 20:01 (edytowane) 23 minuty temu, Lexi napisał: To patent ponadczasowy (też miałem kiedyś).. obecnie Look robi model Pivot (w podobnym układzie sprężyn) i wszyscy pieją z zachwytu jakie są wspaniałe i elastyczne w trudnym terenie.. 🙂 Chcesz kupić? Mam MR nowe!!! Skala wypięcia 4 do 10. Oryginalne pudełko! A Looki nieco inaczej wyglądają. Edytowane Środa o 20:05 przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Środa o 20:16 Udostępnij Napisano Środa o 20:16 14 minut temu, Maciej S napisał: Chcesz kupić? Mam MR nowe!!! Skala wypięcia 4 do 10. Oryginalne pudełko! A Looki nieco inaczej wyglądają. Dzięki ..sam mam Looki do opchnięcia 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Środa o 20:27 Udostępnij Napisano Środa o 20:27 (edytowane) 26 minut temu, Maciej S napisał: Chcesz kupić? Mam MR nowe!!! Skala wypięcia 4 do 10. Oryginalne pudełko! A Looki nieco inaczej wyglądają. Cześć Elastyczna obrotowa wajcha Look ma chyba już z 50 lat. Polska Beta była z tego ściągana. Rotomat to zupełnie inne rozwiązanie ale chyba znacznie bardziej elastyczne. Też jeszcze gdzieś mam ale jeszcze wersję bezskalową a Looka mamy chyba w 3 czy 4 parach. Znakomite proste konstrukcje. A z innej beczki - jak już się chwalimy co kto ma - to mam oryginalne nowe Salomony 555 w wersji Demo. Czy ktoś ma w ogóle pojęcie ile coś takiego może teraz kosztować? Pozdro Edytowane Środa o 20:29 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Środa o 20:30 Udostępnij Napisano Środa o 20:30 (edytowane) 30 minut temu, Maciej S napisał: Chcesz kupić? Mam MR nowe!!! Skala wypięcia 4 do 10. Oryginalne pudełko! A Looki nieco inaczej wyglądają. Ja mialem wczesniejsze z trojkatnym przodem. MR to chyba w Czechoslowacji powstawaly....? Edytowane Środa o 20:32 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Środa o 20:35 Udostępnij Napisano Środa o 20:35 4 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Elastyczna obrotowa wajcha Look ma chyba już z 50 lat. Polska Beta była z tego ściągana. Rotomat to zupełnie inne rozwiązanie ale chyba znacznie bardziej elastyczne. Też jeszcze gdzieś mam ale jeszcze wersję bezskalową a Looka mamy chyba w 3 czy 4 parach. Znakomite proste konstrukcje. A z innej beczki - jak już się chwalimy co kto ma - to mam oryginalne nowe Salomony 555 w wersji Demo. Czy ktoś ma w ogóle pojęcie ile coś takiego może teraz kosztować? Pozdro Jest gdzies w sieci filmik z przejazdu JC Killy w gigancie na olimpiadzie w Grenoble. Migawka na buty pokazuje te wlasnie Looki. Czyli min 56 lat lub wiecej..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi