nie100sowny Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada (edytowane) Cześć wszystkim, zmierzono mi dzisiaj nogę w sklepie skanerem 3D i rozmiar moich stóp to 27.8 cm. Po odrzuceniu niepasujących modeli wybór stanął na trzech parach: 28.5 - Tecnica Mach 1 MV 120 TD - buty bardzo dobrze pasują do kształtu mojej stopy, nie powodują ucisków przy dłuższym chodzeniu, w palcach trochę luzu, flex 120 prawdopodobnie zbyt ambitny, i cena najwyższa. 28.5 - HEAD Edge LYT 100 - podobnie jak Tecnica, z minimalnym większym uciskiem w kilku miejscach. Flex 100 - taki jak planowałem i cena o około 30% niższa. 27.5 - HEAD Edge LYT 100 - lewy but uciskał lekko na boki i oba uciskały duże palce, ale do wytrzymania, bez silnego bólu. Najbardziej skłaniam się ku HEAD w mniejszym rozmiarze (27.5), ponieważ w cenie butów zawarta jest usługa dopasowania na gorąco po kilku dniach na stoku. Sprzedawca powiedział, że powinno być możliwe uzyskanie więcej miejsca na palce i lekkie poszerzenie lewego buta. We wszystkich poradnikach powtarzane jest hasło, że but zawsze można powiększyć, ale nigdy nie zmniejszyć. Czy waszym zdaniem 27.5 brzmi rozsądnie? Moją sytuację opisałem tutaj Edytowane 4 Listopada przez nie100sowny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada Cześć Tak zmniejszyć się nie da - choć oczywiście są tacy co uważają, że tak ale to tylko jest zmiana profilu wewnętrznego a nie realne zmniejszenie objętości. Buty narciarskie nie są do chodzenia i chodząc się w nich raczej nic nie stwierdzi. raczej trzeba symulować zachowanie podczas jazdy a to nie jest łatwe. Dzień na stoku mówi zazwyczaj wszystko. W większości wypadków żadne dopasowywanie nie jest potrzebne i oby Twój był jednym z tych właśnie. Pozdro 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada 8 godzin temu, nie100sowny napisał: Cześć wszystkim, zmierzono mi dzisiaj nogę w sklepie skanerem 3D i rozmiar moich stóp to 27.8 cm. Po odrzuceniu niepasujących modeli wybór stanął na trzech parach: 28.5 - Tecnica Mach 1 MV 120 TD - buty bardzo dobrze pasują do kształtu mojej stopy, nie powodują ucisków przy dłuższym chodzeniu, w palcach trochę luzu, flex 120 prawdopodobnie zbyt ambitny, i cena najwyższa. 28.5 - HEAD Edge LYT 100 - podobnie jak Tecnica, z minimalnym większym uciskiem w kilku miejscach. Flex 100 - taki jak planowałem i cena o około 30% niższa. 27.5 - HEAD Edge LYT 100 - lewy but uciskał lekko na boki i oba uciskały duże palce, ale do wytrzymania, bez silnego bólu. Najbardziej skłaniam się ku HEAD w mniejszym rozmiarze (27.5), ponieważ w cenie butów zawarta jest usługa dopasowania na gorąco po kilku dniach na stoku. Sprzedawca powiedział, że powinno być możliwe uzyskanie więcej miejsca na palce i lekkie poszerzenie lewego buta. We wszystkich poradnikach powtarzane jest hasło, że but zawsze można powiększyć, ale nigdy nie zmniejszyć. Czy waszym zdaniem 27.5 brzmi rozsądnie? Moją sytuację opisałem tutaj ja bym brał but z wyższym flexem. Jak cena stanowi wyzwanie, poszukaj takiego samego modelu w necie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada Godzinę temu, grimson napisał: ja bym brał but z wyższym flexem. Jak cena stanowi wyzwanie, poszukaj takiego samego modelu w necie. Jak juz w sklepie jest luz, to po dwóch dniach na stoku pięta bedzie latać jak Żyd po pustym sklepie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada 11 godzin temu, nie100sowny napisał: Cześć wszystkim, zmierzono mi dzisiaj nogę w sklepie skanerem 3D i rozmiar moich stóp to 27.8 cm. Po odrzuceniu niepasujących modeli wybór stanął na trzech parach: 28.5 - Tecnica Mach 1 MV 120 TD - buty bardzo dobrze pasują do kształtu mojej stopy, nie powodują ucisków przy dłuższym chodzeniu, w palcach trochę luzu, flex 120 prawdopodobnie zbyt ambitny, i cena najwyższa. 28.5 - HEAD Edge LYT 100 - podobnie jak Tecnica, z minimalnym większym uciskiem w kilku miejscach. Flex 100 - taki jak planowałem i cena o około 30% niższa. 27.5 - HEAD Edge LYT 100 - lewy but uciskał lekko na boki i oba uciskały duże palce, ale do wytrzymania, bez silnego bólu. Najbardziej skłaniam się ku HEAD w mniejszym rozmiarze (27.5), ponieważ w cenie butów zawarta jest usługa dopasowania na gorąco po kilku dniach na stoku. Sprzedawca powiedział, że powinno być możliwe uzyskanie więcej miejsca na palce i lekkie poszerzenie lewego buta. We wszystkich poradnikach powtarzane jest hasło, że but zawsze można powiększyć, ale nigdy nie zmniejszyć. Czy waszym zdaniem 27.5 brzmi rozsądnie? Moją sytuację opisałem tutaj Czy przymierzałeś buty w skarpetkach narciarskich w których będziesz jeździł (grubość skarpety też ma znaczenie np. jeśli jesteś ciepłolubny)? Czy bierzesz pod uwagę zastosowanie innych wkładek do butów (np Sidas) - wymiana wkładek znacząco zmienia odczucia dopasowania buta? Nie bierz butów które uwierają już w sklepie - odczucia na stoku to spotęgują, nie zawsze da się zniwelować problemy bootfitingiem albo jest to czasochłonne (i kosztowne) Nie kupuj butów, które mają luzy gdziekolwiek w momencie zakupu, liner się zbije i będzie Ci stopa latała. Przymierz jeszcze inne modele butów, może inny producent bardziej wstrzeli się we właściwą dla Twoich stóp długość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada Mam ten model Tecnica tyle ze flex 130. Kupilem nowe przez internet, bo do sklepu mialem kilkaset kilometrow (uroki mieszkania i zakupu sprzetu narciarskiego w UK). W domu pasowaly idealnie, chyba nawet nigdy nie mialem tak idealnie dopasowanego buta. Na stoku po kilku zjazdach w Cervinii okazalo sie ze cierpna stopy, a jeden pije w wewnetrzna kostke. Po dwoch dniach meki i kombinowania z dopinaniem klamer przypomnialo mi sie, ze przeciez te buty maja termoformowalny kapec i podjechalem z nimi do najblizszego serwisu, gdzie wstawili buty na 10 minut do "piekarnika", a pozniej w mocno zapietych stalem przez kwadrans w sniegu. Nastepnego dnia wszystkie problemy zniknely. Nie wiem jak Head, ale ten model Tecnica na dzien dobry powinien byc wygrzany w sklepie i dopasowany do stopy w momencie zakupu w wariancie minimum. Poza tym zarowno kapec jak i sama skorupa, w tym modelu, maja punkty ktore mozna rozciagac na goraco, pilowac czy klepac mlotkiem takze zeby dobrze dopasowac ten but warto miec mozliwosc skorzystania ze wspolpracujacego ze sklepem bootfittera. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada Cześć A więc... Być może to, że wygrzanie w Twoim wypadku dało taki znakomity efekt to właśnie skutek tych dwóch trzech dni na stoku przed formowaniem. W wypadku buta sportowego - nie wiem jaki to model Tecnica a flex index o niczym nie świadczy - który trzyma w sposób agresywny a kapeć jest bardzo cienki i twardy i dobieramy go na styk praktycznie tylko próba na stoku powie nam czy but jest OK czy trzeba coś z nim jeszcze zrobić. W wypadku butów popularnych nawet opatrzonych wysokim fleksem takie procedury są zbędne. /dobrze dobrany but ułoży się do stopy po najdalej dwóch trzech dniach, pod warunkiem, że stopy są w miarę standardowe. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada (edytowane) W dniu 4.11.2024 o 23:39, nie100sowny napisał: Cześć wszystkim, zmierzono mi dzisiaj nogę w sklepie skanerem 3D i rozmiar moich stóp to 27.8 cm. Po odrzuceniu niepasujących modeli wybór stanął na trzech parach: 28.5 - Tecnica Mach 1 MV 120 TD - buty bardzo dobrze pasują do kształtu mojej stopy, nie powodują ucisków przy dłuższym chodzeniu, w palcach trochę luzu, flex 120 prawdopodobnie zbyt ambitny, i cena najwyższa. 28.5 - HEAD Edge LYT 100 - podobnie jak Tecnica, z minimalnym większym uciskiem w kilku miejscach. Flex 100 - taki jak planowałem i cena o około 30% niższa. 27.5 - HEAD Edge LYT 100 - lewy but uciskał lekko na boki i oba uciskały duże palce, ale do wytrzymania, bez silnego bólu. Najbardziej skłaniam się ku HEAD w mniejszym rozmiarze (27.5), ponieważ w cenie butów zawarta jest usługa dopasowania na gorąco po kilku dniach na stoku. Sprzedawca powiedział, że powinno być możliwe uzyskanie więcej miejsca na palce i lekkie poszerzenie lewego buta. We wszystkich poradnikach powtarzane jest hasło, że but zawsze można powiększyć, ale nigdy nie zmniejszyć. Czy waszym zdaniem 27.5 brzmi rozsądnie? Moją sytuację opisałem tutaj Wiesz skaner stóp, czy nóg fajny bajer...ale jeśli już, to idź do porządnego sklepu z porządnym fachowcem i ogarnie z Tobą temat bez skanera. Jeździsz na nartach tylko w Szwajcarii? Przy stopie 27.8 równie dobrze może być ok skorupa 280, jak i 270, kwestia modelu. Edytowane 26 Listopada przez Gabrik 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoB77 Napisano 26 Listopada Udostępnij Napisano 26 Listopada (edytowane) 3 hours ago, Mitek said: Cześć A więc... Być może to, że wygrzanie w Twoim wypadku dało taki znakomity efekt to właśnie skutek tych dwóch trzech dni na stoku przed formowaniem. W wypadku buta sportowego - nie wiem jaki to model Tecnica a flex index o niczym nie świadczy - który trzyma w sposób agresywny a kapeć jest bardzo cienki i twardy i dobieramy go na Wkladanie tych butow do pieca na 80 stopni i 10 min to jest standardowa procedura dla nowego buta wg instrukcji jeszcze przez wykonaniem pierwszych zjazdow. W serwisie w Cervini sie smiali ze kupilem buty w internecie, bo juz chcieli sie przymierzac do rozciagania skorupy, kiedy powiedzialem ze moze najpierw sprobujemy do pieca na cztery zdrowaski. Jak kupowalem te buty mialem w domu dwie wersje, low volume i medium. W tej mniejszej juz mierzac pusta skorupe na noge mialem lekki ucisk skorupy na wewnetrzna kostke mimo ze reszta byla idealna. Zdecydowalem sie na ma MV, ale przypuszczam ze gdybym buty dobieral z profesjonalnym bootfitterem, to pewnie rzezbilby tego LV zeby dopasowac go do mojej stopy. Co do flexa to wiem, ze ONZ tego nie ustala, ale w obrebie tego samego producenta daje jakies wyobrazenie przynajmniej. Moj model to Mach1 130 MV. Sa dosc twarde, po calym dniu jazdy stopa jest dosc zmeczona. Edytowane 26 Listopada przez BoB77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Listopada Udostępnij Napisano 27 Listopada 10 godzin temu, Gabrik napisał: Wiesz skaner stóp, czy nóg fajny bajer...ale jeśli już, to idź do porządnego sklepu z porządnym fachowcem i ogarnie z Tobą temat bez skanera. Jeździsz na nartach tylko w Szwajcarii? Przy stopie 27.8 równie dobrze może być ok skorupa 280, jak i 270, kwestia modelu. Cześć Zgadza się i myślę, że to kwestia odpowiedniego stania. Zakładając poprawną pozycję i poprawne mierzenie oraz standardową stopę, część osób wybierze 27 - Ci o bardzo agresywnym staniu a dla części (np. trochę starszych osób) 270 będzie nie do dopasowania. Pozdrownienia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nie100sowny Napisano 28 Listopada Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada Dzięki wszystkim za opinie. Ostatecznie odwiedziłem inny sklep, sprzedawca był znacznie bardziej zaangażowany. Zmierzył mi stopę i był pewny, że tylko 27.5 ma sens, dodatkowo moja stopa wyszła szersza niż u większości ludzi (75 percentyl mniej więcej, górny MV). Dodatkowo zmierzył, że mam niskie podpicie i zaproponował mierzenie we wkładce low. Od razu zaproponował mi szersze modele MV. Rossigniol z flexem 100 i drugi Nordica Speed Machine 110. Po staniu w pozycji narciarskiej, przez 10 min, Nordica nie wywoływała dyskomfortu i ją kupiłem. Dodatkowo kupiłem dopasowaną wkładkę na gorąco. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 28 Listopada Udostępnij Napisano 28 Listopada 2 godziny temu, nie100sowny napisał: Dzięki wszystkim za opinie. Ostatecznie odwiedziłem inny sklep, sprzedawca był znacznie bardziej zaangażowany. Zmierzył mi stopę i był pewny, że tylko 27.5 ma sens, dodatkowo moja stopa wyszła szersza niż u większości ludzi (75 percentyl mniej więcej, górny MV). Dodatkowo zmierzył, że mam niskie podpicie i zaproponował mierzenie we wkładce low. Od razu zaproponował mi szersze modele MV. Rossigniol z flexem 100 i drugi Nordica Speed Machine 110. Po staniu w pozycji narciarskiej, przez 10 min, Nordica nie wywoływała dyskomfortu i ją kupiłem. Dodatkowo kupiłem dopasowaną wkładkę na gorąco. Świetny wybór. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi