nie100sowny Napisano Poniedziałek o 22:39 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 22:39 (edytowane) Cześć wszystkim, zmierzono mi dzisiaj nogę w sklepie skanerem 3D i rozmiar moich stóp to 27.8 cm. Po odrzuceniu niepasujących modeli wybór stanął na trzech parach: 28.5 - Tecnica Mach 1 MV 120 TD - buty bardzo dobrze pasują do kształtu mojej stopy, nie powodują ucisków przy dłuższym chodzeniu, w palcach trochę luzu, flex 120 prawdopodobnie zbyt ambitny, i cena najwyższa. 28.5 - HEAD Edge LYT 100 - podobnie jak Tecnica, z minimalnym większym uciskiem w kilku miejscach. Flex 100 - taki jak planowałem i cena o około 30% niższa. 27.5 - HEAD Edge LYT 100 - lewy but uciskał lekko na boki i oba uciskały duże palce, ale do wytrzymania, bez silnego bólu. Najbardziej skłaniam się ku HEAD w mniejszym rozmiarze (27.5), ponieważ w cenie butów zawarta jest usługa dopasowania na gorąco po kilku dniach na stoku. Sprzedawca powiedział, że powinno być możliwe uzyskanie więcej miejsca na palce i lekkie poszerzenie lewego buta. We wszystkich poradnikach powtarzane jest hasło, że but zawsze można powiększyć, ale nigdy nie zmniejszyć. Czy waszym zdaniem 27.5 brzmi rozsądnie? Moją sytuację opisałem tutaj Edytowane Poniedziałek o 22:40 przez nie100sowny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Wtorek o 05:53 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:53 Cześć Tak zmniejszyć się nie da - choć oczywiście są tacy co uważają, że tak ale to tylko jest zmiana profilu wewnętrznego a nie realne zmniejszenie objętości. Buty narciarskie nie są do chodzenia i chodząc się w nich raczej nic nie stwierdzi. raczej trzeba symulować zachowanie podczas jazdy a to nie jest łatwe. Dzień na stoku mówi zazwyczaj wszystko. W większości wypadków żadne dopasowywanie nie jest potrzebne i oby Twój był jednym z tych właśnie. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Wtorek o 06:51 Udostępnij Napisano Wtorek o 06:51 8 godzin temu, nie100sowny napisał: Cześć wszystkim, zmierzono mi dzisiaj nogę w sklepie skanerem 3D i rozmiar moich stóp to 27.8 cm. Po odrzuceniu niepasujących modeli wybór stanął na trzech parach: 28.5 - Tecnica Mach 1 MV 120 TD - buty bardzo dobrze pasują do kształtu mojej stopy, nie powodują ucisków przy dłuższym chodzeniu, w palcach trochę luzu, flex 120 prawdopodobnie zbyt ambitny, i cena najwyższa. 28.5 - HEAD Edge LYT 100 - podobnie jak Tecnica, z minimalnym większym uciskiem w kilku miejscach. Flex 100 - taki jak planowałem i cena o około 30% niższa. 27.5 - HEAD Edge LYT 100 - lewy but uciskał lekko na boki i oba uciskały duże palce, ale do wytrzymania, bez silnego bólu. Najbardziej skłaniam się ku HEAD w mniejszym rozmiarze (27.5), ponieważ w cenie butów zawarta jest usługa dopasowania na gorąco po kilku dniach na stoku. Sprzedawca powiedział, że powinno być możliwe uzyskanie więcej miejsca na palce i lekkie poszerzenie lewego buta. We wszystkich poradnikach powtarzane jest hasło, że but zawsze można powiększyć, ale nigdy nie zmniejszyć. Czy waszym zdaniem 27.5 brzmi rozsądnie? Moją sytuację opisałem tutaj ja bym brał but z wyższym flexem. Jak cena stanowi wyzwanie, poszukaj takiego samego modelu w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Wtorek o 08:16 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:16 Godzinę temu, grimson napisał: ja bym brał but z wyższym flexem. Jak cena stanowi wyzwanie, poszukaj takiego samego modelu w necie. Jak juz w sklepie jest luz, to po dwóch dniach na stoku pięta bedzie latać jak Żyd po pustym sklepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Wtorek o 10:43 Udostępnij Napisano Wtorek o 10:43 11 godzin temu, nie100sowny napisał: Cześć wszystkim, zmierzono mi dzisiaj nogę w sklepie skanerem 3D i rozmiar moich stóp to 27.8 cm. Po odrzuceniu niepasujących modeli wybór stanął na trzech parach: 28.5 - Tecnica Mach 1 MV 120 TD - buty bardzo dobrze pasują do kształtu mojej stopy, nie powodują ucisków przy dłuższym chodzeniu, w palcach trochę luzu, flex 120 prawdopodobnie zbyt ambitny, i cena najwyższa. 28.5 - HEAD Edge LYT 100 - podobnie jak Tecnica, z minimalnym większym uciskiem w kilku miejscach. Flex 100 - taki jak planowałem i cena o około 30% niższa. 27.5 - HEAD Edge LYT 100 - lewy but uciskał lekko na boki i oba uciskały duże palce, ale do wytrzymania, bez silnego bólu. Najbardziej skłaniam się ku HEAD w mniejszym rozmiarze (27.5), ponieważ w cenie butów zawarta jest usługa dopasowania na gorąco po kilku dniach na stoku. Sprzedawca powiedział, że powinno być możliwe uzyskanie więcej miejsca na palce i lekkie poszerzenie lewego buta. We wszystkich poradnikach powtarzane jest hasło, że but zawsze można powiększyć, ale nigdy nie zmniejszyć. Czy waszym zdaniem 27.5 brzmi rozsądnie? Moją sytuację opisałem tutaj Czy przymierzałeś buty w skarpetkach narciarskich w których będziesz jeździł (grubość skarpety też ma znaczenie np. jeśli jesteś ciepłolubny)? Czy bierzesz pod uwagę zastosowanie innych wkładek do butów (np Sidas) - wymiana wkładek znacząco zmienia odczucia dopasowania buta? Nie bierz butów które uwierają już w sklepie - odczucia na stoku to spotęgują, nie zawsze da się zniwelować problemy bootfitingiem albo jest to czasochłonne (i kosztowne) Nie kupuj butów, które mają luzy gdziekolwiek w momencie zakupu, liner się zbije i będzie Ci stopa latała. Przymierz jeszcze inne modele butów, może inny producent bardziej wstrzeli się we właściwą dla Twoich stóp długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi