Skocz do zawartości

Stacja meteo na Wielkim Rachowcu we Zwardoniu

lubeckim

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, mig napisał:

Ciekawostką jest jeszcze, że na obu końcach Beskidu Sl występują duże pokłady wapieni. Szczególnie widoczne jest to na pogórzu cieszyńskim. Jeszcze do niedawna działało tam sporo pieców wapienniczych a nawet spora cementownia w Goleszowie na lokalnym surowcu... Mozna też w maju-czerwcu przejść sie na górę Tuł koło Lesznej i naocznie stwierdzić że roślinność tamtejsza jest zdecydowanie inna niż w reszcie pasma Czantorii. 

Cześć

Nie wiem... ale to też mogą być pamiątki z czasów gdy jeszcze żyły Zauropody. Tektonika karpacka namieszała sporo.

• 4 tygodnie później...

Pierwszy pełny miesiąc pracy pogodynki dobiega końca. Na dzisiaj statystyki wejść na stację wyglądają następująco. To jest TOP10 wejść na jakikolwiek url w domenie https://pogoda.cc Nas oczywiście interesuje Rachowiec (trzecie od góry) ale widać też porównanie do innych, najbardziej popularnych stacji.

image.thumb.png.bd589e71db582981fd559f34f26a85ee.png

Wychodzi cca 14 wejść dziennie. Akurat tutaj nie jestem w stanie stwierdzić, czy 14 unikalnych czy 14 od puli X użytkowników.

Do tego jest jeszcze API siedzące na adresie https://pogoda.cc:8080/ . Przekładając to na ludzkie to jest to serwer aplikacyjny, który wystawia dane których karmi się potem moja aplikacja Meteo System na Androida, oraz również sama stronka pogoda.cc

Tutaj jest nieco bardziej zawile. wszystko co zaczyna się od meteo_backend_cos to infrastruktura COS-OPO Szczyrk, która automatycznie zaciąga ode mnie dane co 5 minut. meteo_backend_web to są dane zaciągane przez pogoda.cc , czyli de facto to samo co wcześniej. Na potrzeby aplikacji mobilnej nas interesuje najbardziej taki endpoint: /meteo_backend/station/rachowiec/summary/   1293 zaciągnięcia.

image.thumb.png.777ce59b1ab5b2b5cb96ae02312b0b72.png

Ponieważ aplikacja zostawiona samej sobie automatycznie, co 90 sekund aktualizuje wyświetlaną pogodę, tak ciężko powiedzieć ile to jest unikalnych użytkowników / wejść. Jest za to taki endpoint jak /meteo_backend/listOfAllStations/

Jest on używany przez MeteoSystem jeden, jedyny raz po uruchomieniu aplikacji. Odczytuje tym sobie listę wszystkich dostępnych w systemie pogodynek i nie jest już używany aż do zamknięcia i ponownego uruchomienia.

image.png.819f40476c2cff43b8095ae477066fe6.png

Widać, że od 1 stycznia mój program był uruchamiany 1186 razy przez użytkowników. W zaokrągleniu 40 razy dziennie. Ile z tego przypada na sprawdzanie warunu w naszym ulubionym Zwardoniu tego nawet najstarsi beskidzcy górale nie wiedzą 😉