Lukasz Napisano Sobota o 09:21 Udostępnij Napisano Sobota o 09:21 Część. Od dawna przeglądam forum i dziś się zarejestrowałem by zadać pytanie dotyczące krawędzi dolnej i bocznej. Udało mi się kupić od znajomego w dobrej cenie narty smax 10. Kolega był z nich bardzo zadowolony, jeździ na nartach od kilkunastu lat, jednak z przyczyn zdrowotnych musiał zrezygnować z tego sportu. Ja na nartach jeżdżę od dwóch sezonów, czuje się jako mocny początkujący, ale na pewno nie średnio zaawansowany. Te narty są zalecane dla narciarzy średnio zaawansowanych, oryginalnie mają takie kąty, które nie były zmieniane. Krawędź dolna 1.3 (+/-.3) krawędź boczna 1.5-2 tak podaje producent. Czy ktoś może mi doradzić czy nie lepiej będzie jak zmienię krawędź boczną na 89 stopni ? W tym roku mam zamiar zacząć się uczyć jeździć na krawędziach. Dolnej krawędzi ruszać nie chce, bo musiał bym ją splajtować, a nart były dosłownie kilka dni na stoku. Zawsze narty wypożyczałem które miałem do brody. Te mają 177cm przy wzroście 180cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Sobota o 09:44 Udostępnij Napisano Sobota o 09:44 Nie ruszaj ..producent wie co robi a jak oddasz na serwis to i tak zrobią co będą chcieli 🙂 (zależnie od tego jakiej klasy fachowiec). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Sobota o 10:05 Udostępnij Napisano Sobota o 10:05 41 minut temu, Lukasz napisał: Część. Od dawna przeglądam forum i dziś się zarejestrowałem by zadać pytanie dotyczące krawędzi dolnej i bocznej. Udało mi się kupić od znajomego w dobrej cenie narty smax 10. Kolega był z nich bardzo zadowolony, jeździ na nartach od kilkunastu lat, jednak z przyczyn zdrowotnych musiał zrezygnować z tego sportu. Ja na nartach jeżdżę od dwóch sezonów, czuje się jako mocny początkujący, ale na pewno nie średnio zaawansowany. Te narty są zalecane dla narciarzy średnio zaawansowanych, oryginalnie mają takie kąty, które nie były zmieniane. Krawędź dolna 1.3 (+/-.3) krawędź boczna 1.5-2 tak podaje producent. Czy ktoś może mi doradzić czy nie lepiej będzie jak zmienię krawędź boczną na 89 stopni ? W tym roku mam zamiar zacząć się uczyć jeździć na krawędziach. Dolnej krawędzi ruszać nie chce, bo musiał bym ją splajtować, a nart były dosłownie kilka dni na stoku. Zawsze narty wypożyczałem które miałem do brody. Te mają 177cm przy wzroście 180cm Cześć Drogi Łukaszu, oceniłeś się na solidnego początkującego. Po dwóch sezonach to bardzo realna ocena - brawo. 1. Czy naprawdę sądzisz, że poczujesz różnicę pól stopnia czy stopień w ostrzeniu ? 2. Czy sądzisz, że jako solidny początkujący naprawdę jesteś gotowy do nauki skrętu ciętego? 3. Jak tam Twój śmig? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz Napisano Sobota o 11:32 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 11:32 (edytowane) Na pierwsze pytanie odpowiem, że nie wiem. Naczytałem się na forum, że ludzie tiuninguja narty, że przy zmianie konta nagle przestają dobrze jeździć, , że jak są za ostre to będą bardzo agresywne, więc domyślam się, że jakieś to ma znaczenie. Ogólnie dobrze mi sie jeździ stylem równoległym NW slizgowym , czuje sie pewnie, lubię go. Pisząc uczyć sie jazdy na krawędziach miałem na mysli to, że chciałbym go spróbować, skręt cięty poprostu mnie ciekawi, ale nie mam też na niego parcia. Druga sprawa to taka, że jeździłem na nartach za krótkich jak to dają w wypożyczalniach. Co do śmigu to probuje, teorie znam, staram sie jeździc zgodnie z zasadami, tzn głównie pracują nogi, tułw skierowany w dół stoku, filmiku nie mam. Wydaje mi się, że tragedi nie ma, bo w poprzednim sezonie katowałem stok przez 4 dni od otwarcia do zamknięcia z przerwą na obiad. Gdybym skręcał siłowo to myślę, że nie dał bym rady kondycyjnie. To wszytko są moje wnioski. Dodam jeszcze, że na początku poprzedniego sezonu w Białce, zapisałem się na dwie godziny jazdy z instruktorem. Instruktor jak zobaczył moją jazdę, stwierdził, że podstawy mam bardzo dobre i dał mi do zrozumienia, że wiele mnie dziś nie nauczy. Poprosil o zwrot dla mnie pieniędzy, zaproponowal parę ćwiczeń jakie mam wykonywać i roztaliśmy sie. Taką miałem przygodę z instruktorem. Bardzo uczciwy Pan mi się trafił. Trochę się rozpisałem i zapytam inaczej. Czy te narty z takim kątem są dobrym wyborem dla mnie, czy przy moim stylu jazdy odczuje różnice w kątach ? Edytowane Sobota o 12:11 przez Lukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Sobota o 12:42 Udostępnij Napisano Sobota o 12:42 Jesli kolega nie zmienial kątow to zostaw jak jest (jak oddal do serwisu to na 90% zrobili mu 88/1 ( bok /dol) i wtedy tez nie zmieniaj... 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Sobota o 15:28 Udostępnij Napisano Sobota o 15:28 (edytowane) 3 godziny temu, Lukasz napisał: Na pierwsze pytanie odpowiem, że nie wiem. Naczytałem się na forum, że ludzie tiuninguja narty, że przy zmianie konta nagle przestają dobrze jeździć, , że jak są za ostre to będą bardzo agresywne, więc domyślam się, że jakieś to ma znaczenie. Ogólnie dobrze mi sie jeździ stylem równoległym NW slizgowym , czuje sie pewnie, lubię go. Pisząc uczyć sie jazdy na krawędziach miałem na mysli to, że chciałbym go spróbować, skręt cięty poprostu mnie ciekawi, ale nie mam też na niego parcia. Druga sprawa to taka, że jeździłem na nartach za krótkich jak to dają w wypożyczalniach. Co do śmigu to probuje, teorie znam, staram sie jeździc zgodnie z zasadami, tzn głównie pracują nogi, tułw skierowany w dół stoku, filmiku nie mam. Wydaje mi się, że tragedi nie ma, bo w poprzednim sezonie katowałem stok przez 4 dni od otwarcia do zamknięcia z przerwą na obiad. Gdybym skręcał siłowo to myślę, że nie dał bym rady kondycyjnie. To wszytko są moje wnioski. Dodam jeszcze, że na początku poprzedniego sezonu w Białce, zapisałem się na dwie godziny jazdy z instruktorem. Instruktor jak zobaczył moją jazdę, stwierdził, że podstawy mam bardzo dobre i dał mi do zrozumienia, że wiele mnie dziś nie nauczy. Poprosil o zwrot dla mnie pieniędzy, zaproponowal parę ćwiczeń jakie mam wykonywać i roztaliśmy sie. Taką miałem przygodę z instruktorem. Bardzo uczciwy Pan mi się trafił. Trochę się rozpisałem i zapytam inaczej. Czy te narty z takim kątem są dobrym wyborem dla mnie, czy przy moim stylu jazdy odczuje różnice w kątach ? Cześć Dzięki za odpowiedzi. Życzę Ci wielu dnia fajnej zabawy na nartach. Pozdrowienia serdeczne PS Na nartach zjazdowych nie ma czegoś takiego jak styl - są tylko techniki. Jakby co chętnie pomogę - pisz. Na razie walcz sam. Pozdro Edytowane Sobota o 15:31 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukasz Napisano Sobota o 15:58 Autor Udostępnij Napisano Sobota o 15:58 Poslucham bardziej doswiadczonych i nie będę ruszał kątów. Dzięki @Mitek, oby tak było i ja Cie rownież pozdrawiam. Ogólnie w tym sezonie na poczatku stycznia jadę do Austri gdzie będzie 8 dni jazdy, jak zdrowie pozwoli to katował będę od otwarcia do zamknięcia stoku. Jak podczas wyjazdu zadbać o ostrość krawedzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Sobota o 16:28 Udostępnij Napisano Sobota o 16:28 26 minut temu, Lukasz napisał: Poslucham bardziej doswiadczonych i nie będę ruszał kątów. Dzięki @Mitek, oby tak było i ja Cie rownież pozdrawiam. Ogólnie w tym sezonie na poczatku stycznia jadę do Austri gdzie będzie 8 dni jazdy, jak zdrowie pozwoli to katował będę od otwarcia do zamknięcia stoku. Jak podczas wyjazdu zadbać o ostrość krawedzi ? Cześć Jeżeli nie będzie zbyt twardo - czyli lód - i jeździsz w miarę poprawnie dobrze przygotowane przez serwis krawędzie starczą. Możesz oddać na mały serwis po 3-4 jak zaznaczysz żeby podostrzyli wyłącznie ręcznie i to wystarczy. Mnie czytaj więcej jeździj... naprawdę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi