Skocz do zawartości

Atomic redster Q9

candyman

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

czy Atomic redster q9 o długości 176 będą dobre na chłopa 192cm wzrostu (waga 88-90kg)? 

Dodam tyle, że przez 4 lata do tej pory jeździłem na gigantkach Salomon x-race 180cm, i było okej, jednak szukam bardziej uniwersalnej narty.

Edytowane przez candyman

28 minut temu, candyman napisał:

Cześć,

czy Atomic redster q9 o długości 176 będą dobre na chłopa 192cm wzrostu (waga 88-90kg)? 

Dodam tyle, że przez 4 lata do tej pory jeździłem na gigantkach Salomon x-race 180cm, i było okej, jednak szukam bardziej uniwersalnej narty.

GS -12 cm do wzrostu? Coś tu nie ten teges.

• Confused 1

33 minuty temu, candyman napisał:

Cześć,

Pod takim chłopem musi być coś mocnego … np force 80 ti - dwie blachy i drewniany beton w środku … a jak masz nogi jak koń to force bold

Godzinę temu, candyman napisał:

no sklepowe gs'y są zazwyczaj do max 180cm, także zbyt dużego wyboru nie ma. 

Wybór jest w sklepowych GS dość duży ja proponuję Nordica Dobermann GSR RB FDT 185 cm albo Kastle RX 12 GS 183 cm. To zacne i uniwersalne narty. W sumie sklepowy GS to najbardziej uniwersalna narta ... tylko niektórzy narciarze nie dysponują uniwersalną techniką 😉

Powodzenia w zakupach

• Like 2

8 minut temu, wojtek pw napisał:

Wybór jest w sklepowych GS dość duży ja proponuję Nordica Dobermann GSR RB FDT 185 cm albo Kastle RX 12 GS 183 cm. To zacne i uniwersalne narty. W sumie sklepowy GS to najbardziej uniwersalna narta ... tylko niektórzy narciarze nie dysponują uniwersalną techniką 😉

Powodzenia w zakupach

Cześć

Jeżdżę często na damskiej komórkowej GS - 183cm 30m - bardzo uniwersalna narta na każde warunki a jestem od kolegi niższy o 12 cm ale za to nieco cięższy - 93kg..

Pozdro

• Like 1

22 minuty temu, grimson napisał:

są pewne podstawy, które są fundamentalnie ważne. No chyba że GS juniorski 155cm jest OK dla faceta o wzroście 200cm.

A jak wpływa wzrost narciarza na parametry narty? Tego nie za bardzo mogę pojąć. Czy GS sklep 183cm dla mnie jest za długi bo mam 173cm wzrostu, a dla kogoś o wzroście 195cm za krótki??? Bo???  Mnie się będzie gorzej skręcać a jemu łatwiej? Bo??? Będzie jeździł wolniej niż ja? Ponieważ??? Jak mój/jego wzrost wpłynie na zachowanie się nart na stoku?  Będą dla Niego mniej stabilne niż dla mnie? Z jakiego powodu? Bardzo mnie intryguje ten tok rozumowania.

pozdro

Edytowane przez Marcos73
  • Thanks 1

5 minut temu, Marcos73 napisał:

A jak wpływa wzrost narciarza na parametry narty? Tego nie za bardzo mogę pojąć. Czy GS sklep 183cm dla mnie jest za długi bo mam 173cm wzrostu, a dla kogoś o wzroście 195cm za krótki??? Bo???  Mnie się będzie gorzej skręcać a jemu łatwiej? Bo??? Będzie jeździł wolniej niż ja? Ponieważ??? Jak mój/jego wzrost wpłynie na zachowanie się nart na stoku?  Będą dla Niego mniej stabilne niż dla mnie? Z jakiego powodu? Bardzo mnie intryguje ten tok rozumowania.

pozdro

GS = min wzrost. Amen.

6 godzin temu, wojtek pw napisał:

Powodzenia w zakupach

Racja, moja technika nie jest zbyt uniwersalna. Przy słabszych warunkach pewniej czuję się na nartach szerszych pod butem niż >70 GS. 😉

Btw. dzięki za propozycję, szczerze to nawet nie wiedziałem, że są sklepówki >180 pozdro 

21 minut temu, grimson napisał:

To jaka jest definicja długości GS? Pośmiejemy się razem.

Dobór nart do wzrostu sprawdza się w pewnej grupie osób i zwykle są to osoby początkujące. Nie dotyczy osób bardzo niskich oraz bardzo wysokich, odbiegających swoim wzrostem od pewnej średniej. Dla osób już jeżdżących dobór to zwykle zależny jest o ich preferencji. Poruszając się wśród nart amatorskich typu GS, będzie to każda narta dość wąska pod butem, dłuższa i o promieniu relatywnie dużym w stosunku do długości. Kupowanie przez amatora prawdziwego GS, tylko dlatego, że jest wysoki, jest idiotyzmem. Najdłuższa wersja cywilna będzie wystarczająca. Producenci to wiedzą i dłuższych cywilnych nart niż owe 185 nie produkują, ale fajnie, że masz odmienne zdanie, jednak nie ma to żadnego wpływu na dobór nart do jazdy.

pozdro

• Like 1

12 minut temu, candyman napisał:

Racja, moja technika nie jest zbyt uniwersalna. Przy słabszych warunkach pewniej czuję się na nartach szerszych pod butem niż >70 GS. 😉

Btw. dzięki za propozycję, szczerze to nawet nie wiedziałem, że są sklepówki >180 pozdro 

Cze

jeśli stare nadają się do jazdy, to nie kupuj teraz, a w sezonie przy okazji w jakimś dobrym centrum testowym wypożycz sobie coś szerszego i długiego i pojeździj na tym. Narty po sezonie kup, coś się trafi na wyprzedaży. Q9 jest chyba w długości nawet 181cm, ale to skrętne narty.

pozdro

2 minuty temu, Marcos73 napisał:

Cze

jeśli stare nadają się do jazdy, to nie kupuj teraz, a w sezonie przy okazji w jakimś dobrym centrum testowym wypożycz sobie coś szerszego i długiego i pojeździj na tym. Narty po sezonie kup, coś się trafi na wyprzedaży. Q9 jest chyba w długości nawet 181cm, ale to skrętne narty.

pozdro

Stoją teraz za 2,9k w wyżej wymienionej długości

3 minuty temu, candyman napisał:

Stoją teraz za 2,9k w wyżej wymienionej długości

Jeśli jeździłeś na szerszych i Twoje odczucia są pozytywne, a cena Cię nie przeraża.. Decyzja należy do Ciebie. Nart nie znam, atom GS b dobre narty jak i atom SL. Sklepówki. Reszta nie wiem, a o szerszych niż 75 pod butem to niewiem nic😀.

pozdro

21 godzin temu, Marcos73 napisał:

Dobór nart do wzrostu sprawdza się w pewnej grupie osób i zwykle są to osoby początkujące. Nie dotyczy osób bardzo niskich oraz bardzo wysokich, odbiegających swoim wzrostem od pewnej średniej. Dla osób już jeżdżących dobór to zwykle zależny jest o ich preferencji. Poruszając się wśród nart amatorskich typu GS, będzie to każda narta dość wąska pod butem, dłuższa i o promieniu relatywnie dużym w stosunku do długości. Kupowanie przez amatora prawdziwego GS, tylko dlatego, że jest wysoki, jest idiotyzmem. Najdłuższa wersja cywilna będzie wystarczająca. Producenci to wiedzą i dłuższych cywilnych nart niż owe 185 nie produkują, ale fajnie, że masz odmienne zdanie, jednak nie ma to żadnego wpływu na dobór nart do jazdy.

pozdro

Częściowo się zgadzam.

Dla pewnego zakresu wzrostu, narty dobiera się do wzrostu. Dla konusow i dryblasów robi się challenge.

Znakomita większość osób bdb jeżdżących na nartach, które znam osobiście, ma deski o długości min. wzrostu. Tu na forum ten parametr też był często podnoszony.

28 minut temu, grimson napisał:

Częściowo się zgadzam.

Dla pewnego zakresu wzrostu, narty dobiera się do wzrostu. Dla konusow i dryblasów robi się challenge.

Znakomita większość osób bdb jeżdżących na nartach, które znam osobiście, ma deski o długości min. wzrostu. Tu na forum ten parametr też był często podnoszony.

Cze

Dłuższych nart z serii amatorskiej nie robi się dłuższych niż 180-185cm bo nie ma sensu. Osoby dobrze jeżdżące zwykle kupują najdłuższe narty o charakterystyce GS. Zarówno dla mnie osoby niskiej nie będą zbyt długie jak i dla osoby wysokiej nie będą zbyt krótkie. To kwestia chyba zaburzonej proporcji wizualnej i utartego dogmatu.

W przypadku SL ogólnie to narty krótkie, niezależnie od wzrostu to 165 max. Tutaj nikt nie oponuje. Czasami ktoś chce nieco dłuższe, dla poprawy stabilności, z reguły osoby wysokie. Dla mnie bez sensu. Może to kwestia psychiki. Dobór powinien być podobny jak w przypadku nart długich, dla dobrze jeżdżących wg preferencji, początkujący inaczej, do nauki też nieco inne. Dla osób dobrze jeżdżących wzrost jest mało istotny, ważniejsze preferencje narciarskie. Bardziej istotna chyba sztywność wzdłużna niż długość. Dla osób niskich i drobnych raczej bardziej elastyczne, dla kafarów raczej pancerniki. 

pozdro

• Thanks 1