candyman Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października (edytowane) Cześć, czy Atomic redster q9 o długości 176 będą dobre na chłopa 192cm wzrostu (waga 88-90kg)? Dodam tyle, że przez 4 lata do tej pory jeździłem na gigantkach Salomon x-race 180cm, i było okej, jednak szukam bardziej uniwersalnej narty. Edytowane 27 Października przez candyman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 28 minut temu, candyman napisał: Cześć, czy Atomic redster q9 o długości 176 będą dobre na chłopa 192cm wzrostu (waga 88-90kg)? Dodam tyle, że przez 4 lata do tej pory jeździłem na gigantkach Salomon x-race 180cm, i było okej, jednak szukam bardziej uniwersalnej narty. GS -12 cm do wzrostu? Coś tu nie ten teges. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 33 minuty temu, candyman napisał: Cześć, czy Atomic redster q9 o długości 176 będą dobre na chłopa 192cm wzrostu (waga 88-90kg)? Dodam tyle, że przez 4 lata do tej pory jeździłem na gigantkach Salomon x-race 180cm, i było okej, jednak szukam bardziej uniwersalnej narty. Pod takim chłopem musi być coś mocnego … np force 80 ti - dwie blachy i drewniany beton w środku … a jak masz nogi jak koń to force bold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
candyman Napisano 27 Października Autor Udostępnij Napisano 27 Października 22 minuty temu, grimson napisał: GS -12 cm do wzrostu? Coś tu nie ten teges. no sklepowe gs'y są zazwyczaj do max 180cm, także zbyt dużego wyboru nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października Weź najdłuższa jaka występuje, czyli nie wiem - np 181cm - to będzie ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października Godzinę temu, candyman napisał: no sklepowe gs'y są zazwyczaj do max 180cm, także zbyt dużego wyboru nie ma. Wybór jest w sklepowych GS dość duży ja proponuję Nordica Dobermann GSR RB FDT 185 cm albo Kastle RX 12 GS 183 cm. To zacne i uniwersalne narty. W sumie sklepowy GS to najbardziej uniwersalna narta ... tylko niektórzy narciarze nie dysponują uniwersalną techniką 😉 Powodzenia w zakupach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 8 minut temu, wojtek pw napisał: Wybór jest w sklepowych GS dość duży ja proponuję Nordica Dobermann GSR RB FDT 185 cm albo Kastle RX 12 GS 183 cm. To zacne i uniwersalne narty. W sumie sklepowy GS to najbardziej uniwersalna narta ... tylko niektórzy narciarze nie dysponują uniwersalną techniką 😉 Powodzenia w zakupach Cześć Jeżdżę często na damskiej komórkowej GS - 183cm 30m - bardzo uniwersalna narta na każde warunki a jestem od kolegi niższy o 12 cm ale za to nieco cięższy - 93kg.. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 5 godzin temu, grimson napisał: GS -12 cm do wzrostu? Coś tu nie ten teges. Grimson, co Ty masz z tą długością😀 wieczne problemy? pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 7 minut temu, Marcos73 napisał: Grimson, co Ty masz z tą długością😀 wieczne problemy? pozdro są pewne podstawy, które są fundamentalnie ważne. No chyba że GS juniorski 155cm jest OK dla faceta o wzroście 200cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października (edytowane) 22 minuty temu, grimson napisał: są pewne podstawy, które są fundamentalnie ważne. No chyba że GS juniorski 155cm jest OK dla faceta o wzroście 200cm. A jak wpływa wzrost narciarza na parametry narty? Tego nie za bardzo mogę pojąć. Czy GS sklep 183cm dla mnie jest za długi bo mam 173cm wzrostu, a dla kogoś o wzroście 195cm za krótki??? Bo??? Mnie się będzie gorzej skręcać a jemu łatwiej? Bo??? Będzie jeździł wolniej niż ja? Ponieważ??? Jak mój/jego wzrost wpłynie na zachowanie się nart na stoku? Będą dla Niego mniej stabilne niż dla mnie? Z jakiego powodu? Bardzo mnie intryguje ten tok rozumowania. pozdro Edytowane 27 Października przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 5 minut temu, Marcos73 napisał: A jak wpływa wzrost narciarza na parametry narty? Tego nie za bardzo mogę pojąć. Czy GS sklep 183cm dla mnie jest za długi bo mam 173cm wzrostu, a dla kogoś o wzroście 195cm za krótki??? Bo??? Mnie się będzie gorzej skręcać a jemu łatwiej? Bo??? Będzie jeździł wolniej niż ja? Ponieważ??? Jak mój/jego wzrost wpłynie na zachowanie się nart na stoku? Będą dla Niego mniej stabilne niż dla mnie? Z jakiego powodu? Bardzo mnie intryguje ten tok rozumowania. pozdro GS = min wzrost. Amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 14 minut temu, grimson napisał: GS = min wzrost. Amen. Ale bzdura przecież. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października (edytowane) 45 minut temu, Marcos73 napisał: Ale bzdura przecież. pozdro Cześć Dlatego Zenhausern nie jeździ GS. Zawsze bardzo chciał ale nie mógł nart dobrać według idei eksperta z Wielkopolski i musiał zrezygnować. Pozdro Edytowane 27 Października przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października Godzinę temu, Marcos73 napisał: Ale bzdura przecież. pozdro To jaka jest definicja długości GS? Pośmiejemy się razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października (edytowane) 17 minut temu, grimson napisał: To jaka jest definicja długości GS? Pośmiejemy się razem. Pokaż mi w przepisach choć pół zdania uzależniającego długość narty w narciarstwie alpejskim od wzrostu to stawiam. Edytowane 27 Października przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
candyman Napisano 27 Października Autor Udostępnij Napisano 27 Października 6 godzin temu, wojtek pw napisał: Wybór jest w sklepowych GS dość duży ja proponuję Nordica Dobermann GSR RB FDT 185 cm albo Kastle RX 12 GS 183 cm. To zacne i uniwersalne narty. W sumie sklepowy GS to najbardziej uniwersalna narta ... tylko niektórzy narciarze nie dysponują uniwersalną techniką 😉 Powodzenia w zakupach Racja, moja technika nie jest zbyt uniwersalna. Przy słabszych warunkach pewniej czuję się na nartach szerszych pod butem niż >70 GS. 😉 Btw. dzięki za propozycję, szczerze to nawet nie wiedziałem, że są sklepówki >180 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 23 minuty temu, Mitek napisał: Pokaż mi w przepisach choć pół zdania uzależniającego długość narty w narciarstwie alpejskim od wzrostu to stawiam. Przepisy są dla zawodowców. My jesteśmy słabymi amatorami. Po co pro chcesz łączyć z beginner? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 21 minut temu, grimson napisał: To jaka jest definicja długości GS? Pośmiejemy się razem. Dobór nart do wzrostu sprawdza się w pewnej grupie osób i zwykle są to osoby początkujące. Nie dotyczy osób bardzo niskich oraz bardzo wysokich, odbiegających swoim wzrostem od pewnej średniej. Dla osób już jeżdżących dobór to zwykle zależny jest o ich preferencji. Poruszając się wśród nart amatorskich typu GS, będzie to każda narta dość wąska pod butem, dłuższa i o promieniu relatywnie dużym w stosunku do długości. Kupowanie przez amatora prawdziwego GS, tylko dlatego, że jest wysoki, jest idiotyzmem. Najdłuższa wersja cywilna będzie wystarczająca. Producenci to wiedzą i dłuższych cywilnych nart niż owe 185 nie produkują, ale fajnie, że masz odmienne zdanie, jednak nie ma to żadnego wpływu na dobór nart do jazdy. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 12 minut temu, candyman napisał: Racja, moja technika nie jest zbyt uniwersalna. Przy słabszych warunkach pewniej czuję się na nartach szerszych pod butem niż >70 GS. 😉 Btw. dzięki za propozycję, szczerze to nawet nie wiedziałem, że są sklepówki >180 pozdro Cze jeśli stare nadają się do jazdy, to nie kupuj teraz, a w sezonie przy okazji w jakimś dobrym centrum testowym wypożycz sobie coś szerszego i długiego i pojeździj na tym. Narty po sezonie kup, coś się trafi na wyprzedaży. Q9 jest chyba w długości nawet 181cm, ale to skrętne narty. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
candyman Napisano 27 Października Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze jeśli stare nadają się do jazdy, to nie kupuj teraz, a w sezonie przy okazji w jakimś dobrym centrum testowym wypożycz sobie coś szerszego i długiego i pojeździj na tym. Narty po sezonie kup, coś się trafi na wyprzedaży. Q9 jest chyba w długości nawet 181cm, ale to skrętne narty. pozdro Stoją teraz za 2,9k w wyżej wymienionej długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Października Udostępnij Napisano 27 Października 3 minuty temu, candyman napisał: Stoją teraz za 2,9k w wyżej wymienionej długości Jeśli jeździłeś na szerszych i Twoje odczucia są pozytywne, a cena Cię nie przeraża.. Decyzja należy do Ciebie. Nart nie znam, atom GS b dobre narty jak i atom SL. Sklepówki. Reszta nie wiem, a o szerszych niż 75 pod butem to niewiem nic😀. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października 21 godzin temu, Marcos73 napisał: Dobór nart do wzrostu sprawdza się w pewnej grupie osób i zwykle są to osoby początkujące. Nie dotyczy osób bardzo niskich oraz bardzo wysokich, odbiegających swoim wzrostem od pewnej średniej. Dla osób już jeżdżących dobór to zwykle zależny jest o ich preferencji. Poruszając się wśród nart amatorskich typu GS, będzie to każda narta dość wąska pod butem, dłuższa i o promieniu relatywnie dużym w stosunku do długości. Kupowanie przez amatora prawdziwego GS, tylko dlatego, że jest wysoki, jest idiotyzmem. Najdłuższa wersja cywilna będzie wystarczająca. Producenci to wiedzą i dłuższych cywilnych nart niż owe 185 nie produkują, ale fajnie, że masz odmienne zdanie, jednak nie ma to żadnego wpływu na dobór nart do jazdy. pozdro Częściowo się zgadzam. Dla pewnego zakresu wzrostu, narty dobiera się do wzrostu. Dla konusow i dryblasów robi się challenge. Znakomita większość osób bdb jeżdżących na nartach, które znam osobiście, ma deski o długości min. wzrostu. Tu na forum ten parametr też był często podnoszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Października Udostępnij Napisano 28 Października 28 minut temu, grimson napisał: Częściowo się zgadzam. Dla pewnego zakresu wzrostu, narty dobiera się do wzrostu. Dla konusow i dryblasów robi się challenge. Znakomita większość osób bdb jeżdżących na nartach, które znam osobiście, ma deski o długości min. wzrostu. Tu na forum ten parametr też był często podnoszony. Cze Dłuższych nart z serii amatorskiej nie robi się dłuższych niż 180-185cm bo nie ma sensu. Osoby dobrze jeżdżące zwykle kupują najdłuższe narty o charakterystyce GS. Zarówno dla mnie osoby niskiej nie będą zbyt długie jak i dla osoby wysokiej nie będą zbyt krótkie. To kwestia chyba zaburzonej proporcji wizualnej i utartego dogmatu. W przypadku SL ogólnie to narty krótkie, niezależnie od wzrostu to 165 max. Tutaj nikt nie oponuje. Czasami ktoś chce nieco dłuższe, dla poprawy stabilności, z reguły osoby wysokie. Dla mnie bez sensu. Może to kwestia psychiki. Dobór powinien być podobny jak w przypadku nart długich, dla dobrze jeżdżących wg preferencji, początkujący inaczej, do nauki też nieco inne. Dla osób dobrze jeżdżących wzrost jest mało istotny, ważniejsze preferencje narciarskie. Bardziej istotna chyba sztywność wzdłużna niż długość. Dla osób niskich i drobnych raczej bardziej elastyczne, dla kafarów raczej pancerniki. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi